Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Dermatološke usluge
Spolno prenosive bolesti
Spolno, krvlju i kontaktom prenosive bolesti
Gonoreja
Hepatitis
Herpes
Sifilis
Vaginitisi
HIV i AIDS
HPV genotipizacija
 


Spolno, krvlju i kontaktom prenosive bolesti

Uvod

Spolne bolesti

Spolne se bolesti prenose sa zaražene na zdravu osobu spolnim odnosom (vaginalnim, oralnim ili analnim), kontaktom sa zaraženom krvlju i ekskretima, zajedničkim korištenjem pribora za intimnu higijenu, igala i šprica u intravenskih ovisnika, sa zaražene trudnice na dijete tijekom trudnoće i poroda).
U osobitom riziku od zaraze su osobe koje prerano uđu u spolni život, često mijenjaju partnere, ne koriste kondom koji je dobra zaštita protiv spolnih infekcija. Mladi koji imaju i druge oblike rizičnog ponašanja (uzimaju droge i alkohol) skloniji su slučajnim seksualnim kontaktima s nepoznatima, a bez zaštite.
Neopreznost u spolnom ponašanju i pogrešno doživljavanje vlastite i tuđe spolnosti rezultat su dobne nezrelosti, uprkos težnji osobe da bude zdrava, plodna i ima potomstvo.

Najčešće spolne bolesti

"Klasične" bolesti - sifilis i gonoreja (kapavac, triper) zasjenila je svjetski proširena spolna infekcija humanim papilloma virusima (HPV), herpes virusima, pojava HIV infekcije, te infekcija klamidijom, ureaplazmom i mikoplazmama. Stoga se danas najvažnijim uzročnicima spolnih bolesti smatraju virusi (HIV, HSV, HPV, HBV, HCV) , a najčešćom i najopasnijom bakterijskom spolnom zarazom genitalna upala bakterijom chlamydia trachomatis.

Koji su simptomi?

Često su nekarakteristični, pa za razliku od gonokokne upale, govorimo o nespecifičnim uretritisima i cervicitisima. Simptomi su blaži muškaraca, pa zaražene osobe, ne znajući da su zaražene, ne liječe se, već infekciju šire zdravim spolnim partnerima. Djevojka/mladić treba se što prije liječiti ako osjeća bol, peckanje, svrbež ili ima druge simptome u području spolovila ili čmara, pojačani ili promijenjeni iscjedak iz rodnice ili penisa, smetnje mokrenja, bolove ili krvarenje vezano uz spolni odnos.

Kakve mogu biti posljedice?

Ako se na vrijeme ne prepoznaju i ne liječe, spolne infekcije mogu uzrokovati neplodnost u oba spola, izvanmaternične trudnoće i spontane pobačaje, te bolesti u novorođene djece. Infekcija HIV-om je smrtonosna. Protiv hepatitisa A i B postoji cjepivo. Bakterijske spolno prenosive bolesti se uspješno liječe antibioticima.

Preventivne mjere

Postojeće preventivne mjere vrijede za sve zarazne spolne bolesti. Potpunu sigurnost pruža jedino suzdržavanje od spolnih odnosa (apstinencija) i (ili) uzajamno vjerni odnos dviju nezaraženih osoba . Ako postoji sumnja o postojanju bolesti još od prije, treba otići liječniku radi što ranijeg otkrivanja zaraze i liječenja.
Djelotvornu, ali ne potpunu zaštitu pruža stalna uporaba kondoma, ako su dovoljno kvalitetni, pravilno se koriste prema tvorničkim uputama. Najsigurniji su od lateksa, premazani spermicidnim sredstvom, čuvani na suhom i hladnom mjestu. Hormonalna kontracepcija ne štiti protiv spolno prenosivih bolesti.
Infekcja klamidijom trahomatis
Zbog posljedica za plodnost, to je najopasnija spolna bolest. Uzročnik je klamidija trahomatis, izaziva polovicu svih nespecifičnih upala u muškaraca i žena (uretritisi, prostatitisi, upale vrata maternice, jajovoda, kronične upale zdjelice). Naječešća u dobi od 15- 25 godine života, zbog ranog započinjanja spolnih odnosa , čestih promjena partnera i nezrelosti sluznica.
Infekcija najčešće ne izaziva vidljive znakowe bolesti, te osobe nisu svjesne da su bolesne. Moguće su klamidijske upale grla i oka. Simptomi nisu specifični, u muškaraca : crvenilo, peckanje i pojačani iscjedak iz uretre. U žena su simptomi često oskudni uz pojačani iscjedak i osjećaj iritiranosti rodnice. U žene se infekcija može širiti iz vrata maternice do jajovoda, stvarati priraslice i izazvati neprohodnost jajovoda. Moguće su posljedice izvanmaternična trudnoća, neplodnost, spontani pobačaji, zaraza djeteta na porodu uz upalu pluća i oka. U muškarca može izazvati upalu uretre, testisa i prostate i smanjenu plodnost i neplodnost. Liječiti treba sve partnere. Za vrijeme terapije najsigurnije je suzdržavati se od spolnih odnosa. Osobe koje žele spolne odnose tijekom terapije trebaju redovito koristiti kondom.
 

VAŽNE UPUTE!
• Ne oklijevajte otići na liječniku
• Simptomi mogu biti slični kod raznih uzročnika, po njima se ne može suditi o ozbiljnosti infekcije.
• Komplikacije su ozbiljne u oba spola, rizik od neplodnosti velik
• Terapija je neophpdna za oba partnera (sve partnere, ako ih osoba ima više istovremeno)
• Jednom godišnje svakoj se ženi preporuča kontrolni pregled kod ginekologa i Papa-test