Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti
 
Obilježavanje Trećeg Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice

U Hrvatskoj se treću godinu za redom od 19-25 siječnja obilježava Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u organizaciji Europske udruge protiv raka vrata maternice (ECCA), Udruge Zdravka i Hrvatske lige protiv raka. Cilj ove akcije, koja se održava u razdoblju od 18. do 24. siječnja, je promocija znanja o raku vrata maternice i načinima njegove prevencije.

U povodu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, Grad Zagreb financirat će sa 4 milijuna kuna cijepljenje svih 3.500 zagrebačkih djevojčica sedmih razreda osnovne škole protiv virusa HPV-a. Naime, znanstveno je dokazano da su određeni onkogeni tipovi ovog humanog papilloma virusa glavni začetnici odgovorni za nastanak raka vrata maternice. Cijepljenje zagrebačkih 14-godišnjakinja, počet će u ožujku, kada će dobiti prvu od tri potrebne doze cjepiva, koje ukupno skošta 2.700 kuna, rekao je na nedavnoj održanoj tiskovnoj konferenciji povodom obilježavanja Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar. U sklopu tjedne kampanje "Sve što mogu" održat će se i drugi Hrvatski dan mimoza, u subotu 24. siječnja. On je posvećen edukaciji i ranom otkrivanju raka vrata maternice, od kojeg godišnje u Hrvatskoj oboli oko 400, a umre 150 žena. Trenutačno sa tom bolešću u nas živi 1.700 žena.

Dobra je vijest da rano otkrivanje bolesti jamči potpuno izlječenje jer je moguće otkriti i predstadije bolesti, a budući da je u praksi već zaživjelo i cjepivo protiv glavnih uzročnika nastanka ove bolesti, razvoj raka vrata maternice moguće je spriječiti te u 75 posto slučajeva smanjiti njegovu pojavnost.

Hrvatski Dan mimoza održat će se na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje će biti postavljen šator udruge "Zdravka" na kojemu će se dijeliti edukativni materijali te prigodnom prodajom mimoza skupljati humanitarni prilozi. Ujedno će biti potpisivana i peticija "Stop raku vrata maternice" kojom se Vladu i Europsku komisiju poziva na primarnu prevenciju te bolesti.Tijekom tjedna borbe protiv raka vrata maternice odvijat će i niz drugih skupova, a Dan mimoza će, biti obilježen i u Splitu, Rijeci, Osijeku, Koprivnici, Čakovcu, Varaždinu, Labinu, Slavonskom Brodu, Zadru.

Povodom Dana mimoza, na istoimenoj press konferenciji hrvatskih predstavnica, a ujedno i članica Uprave ECCA-e, dr.sc. Magdalena Grce, iz zagrebačkog Instituta 'Ruđer Bošković' istaknula je da će jedino organizirani program prevencije na nacionalnoj razini koji podrazumijeva primarnu prevenciju (cijepljenje protiv uzročnika bolesti HPV-a djevojaka i mladih žena), te sekundarnu prevenciju (rano otkrivanje bolesti putem organiziranog programa probira žena u dobi od 25 do 65 godina) omogućiti jednaku zaštitu od raka vrata maternice svim žena u Hrvatskoj, na sličan način kako se to radi i u drugim zemljama EU i svijeta.

Dođite i vi 24. siječnja na Cvjetni Trg, obilježite s nama Dan Mimoza u sklopu kojeg će biti organizirano potpisivanje peticije 'Stop raku vrata maternice', a hrvatskim građanima dijelit će se 'Biser mudrosti', globalni simbol borbe protiv raka vrata maternice, te edukativne brošure. Istim povodom, u Hrvatskom Liječničkom Zboru u Zagrebu 23. siječnja održat će se simpozij 'Humani papiloma virusi u stvarnom vremenu'. Na simpoziju će biti prezentirane nove znanstvene spoznaje o epidemiološkim, virološkim i imunološkim aspektima infekcije humanim papiloma virusima (HPV) s posebnim naglaskom na problematiku raka vrata maternice, programa probira i primjenu cjepiva u Europi.