Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti
 


Prvi Europski tjedan prevencije raka vrata maternice održan je u svim zemljama članicama ECCA-e, od 21. do 28. siječnja. Organizatori i inicijatori tjedna su Europska udruga za prevenciju raka vrata maternice i Interesna skupina Europskog parlamenta za rak vrata maternice.

Povodom obilježavanja prvog Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, 25. siječnja 2007., na Medicinskom fakultetu u Zagrebu održana je videokonferencija 'Spriječimo rak vrata maternice' koja se mogla pratiti osim u Zagrebu u još 4 hrvatska grada: na Sveučilištu u Dubrovniku, Medicinskom fakultetu u Osijeku, u dvorani pravnog fakulteta u Rijeci i Sveučilištu u Zadru.

Cilj obilježavanja Europskog tjedna prevencije raka maternice je senzibilizacija javnosti o toj bolesti, koja se organiziranim akcijama primarne i sekundarne prevencije može značajno smanjiti. Na mjere i akcije koje u tom smislu treba poduzeti hrvatska medicinska (stručna) i opća javnost, upozorila je jedna od organizatorica skupa, dr. Magdalena Grce: ''Testiranjem Papa i HPV testom, uvođenjem novih tehnologija, te cijepljenjem protiv humanog papiloma virusa (HPV), rak vrata maternice mogao bi biti pobijeđen'', ističe doktorica Grce.
Svake godine u Europi od te bolesti oboli 50 tisuća žena, a 25 tisuća ih umre. U Hrvatskoj godišnje oboli oko 300 žena, a umire ih oko 100. Kako je istaknuto, od 1,2 milijuna žena u dobi od 25 do 64 godina, tek 418 tisuća žena obavi Papa testiranje jednom godišnje.

Videokonferenciju je otvorila dekanica MF Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Nada Čikeš, a pomoćnik Ministra zdravstva i socijalne skrbi, dr. Renato Mittermayer i pomoćnik Ministra znanosti, obrazovanja i športa, dr. Dragan Schwarz su pozdravili skup prigodnim govorom.

Potom je članica Uprave Europske udruge za rak vrata maternice /ECCA/, dr.sc. Magdalena Grce održala uvodno predavanje u kojem je prisutnima objasnila svrhu i ciljeve održavanja Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice te održala predavanja o epidemiologiji papilomavirusa u čovjeka. O prirodnom tijeku razvoja raka vrata maternice govorio je doc.dr.sc. Dubravko Barišić, pročelnik Zavoda za ginekološku kirurgiju i urologiju KBC Zagreb, o metodama probira govorila je doc.dr.sc. Marija Pajtler, voditeljica Odjela za kliničku citologiju KB Osijek, prof.dr. sc. Damir Babić, voditelj Zavoda za imunohistokemiju i molekularnu patologiju Kliničkog zavoda za patologiju KBC Zagreb govorio je o dijagnostičkim algoritmima promjena vrata maternice, a osim njih prigodna su predavanja održali i dr.sc. Ariana Znaor, dr.sc. Magdalena Grce, mr.sc. Jasna Gobič Matejčić, prof.dr. Vlastimir Kukura, dr.med. Branko Dukić i doc.dr.sc. Ante Čorušić. Tom prilikom prisutni su upoznati i s Manifestom ''Stop raku vrata maternice'' koji je potpisan od brojnih europskih stručnih udruga, te uručen Markosu Kyprianou, povjereniku za zdravstvo EU, u povodu službenog otvorenja Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice. Sadržaj manifesta možete pročitati ovdje, klikom na donju crtu.

I Zbor novinara Hrvatskog novinarskog društva koji prati zdravstvo i medicinu u povodu Prvog europskog tjedna prevencije raka vrata maternice organizirao je već 19. siječnja 2007.g. Okrugli stol o prevenciji raka maternice na kojemu su o ovom problemu razgovarali novinari raznih pisanih i elektronskih medija i zdravstveni radnici koji se bave ovom problematikom.

''U Hrvatskoj na redovit ginekološki pregled ide tek 25 do 30% žena, a poražavajući su podaci da se žene na selu nakon poroda uglavnom više ne javljaju ginekologu''- upozorio je predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga. ''Edukaciju bi trebalo započeti već u ranoj adolescentskoj dobi napomenuo je predsjednik udruge Inicijativa za žensko zdravlje'', mr.sc. Joško Zekan. Naime, studija iz 1992. pokazala je slabo predznanje o spolnom odgoju, tako npr. svega 28% hrvatskih adolescentica zna što je to Papa test, dok je istovremeno u Finskoj taj broj iznosio čak 90%.
Rak vrata maternice je teška komplikacija najobičnije infekcije HPV virusom, a na tu bolest otpada vrlo mali broj zloćudnog oboljenja kod žena, rekla je članica Uprave ECCA i voditeljica laboratorija za molekularno dijagnostiku HPV-a, Instituta Ruđer Bošković, dr.sc. Magdalena Grce, dok je voditeljica Službe za epidemiologiju kroničnih masovnih nezaraznih bolesti HZJZ-a Vlasta Hrabak Žerjavić izvijestila da prema podacima iz 2004. godine, od te su bolesti u Hrvatskoj oboljele 332 žene, a umrlo ih je 98.

Predsjednik Društva za spolno prenosive bolesti Mihael Skerlev ustvrdio
je da bi se u program borbe protiv raka vrata maternice trebali uključiti i muškarci, te se složio s prethodnim mišljenjima da je većina zdravstvenih institucija i onih koji bi se trebali baviti spolnom edukacijom, promidžbom spolnog zdravlja i odgoja nedovoljno angažirana s obzirom na slabo i nedovoljno provođenje programa edukacije mladih, ne samo u svrhu sprječavanja te bolesti, već i drugih spolno prenosivih bolesti i njihovih posljedica, od koji su osobito ugrožene skupine mladi, i to oba spola jednako, u dobi između 15 i 25 godina života.

Šefica kabineta ministra zdravstva i socijalne skrbi Tihomira Ivanda najavila je da će Ministarstvo početi s programom senzibiliziranja žena tiskanjem brošura o važnosti Papa testa, koja će im biti poslana na kućne adrese.

Na okruglom su se stolu čula i mišljenja da je Papa test nedovoljan u smanjenju incidencije raka vrata maternice. Dr. med. Anka Dorić iz poliklinike Virogena Plus istakla je kako najnovija istraživanja danskih i belgijskih znanstvenika govore u prilog potrebi kombiniranog izvođenja HPV i Papa testa, osobito u žena starijih od 30 godina i onih koje su već bile na konizaciji, kako bi se redovnim praćenjem, osobito u prve dvije godine nakon zahvata ustanovilo da li se liječena osoba riješila HPV virusa. Tada su naime izgledi potpunog izlječenja od HPV infekcije vrlo visoki.

U utorak, 23. siječnja, o sličnim su temama na Hrvatskom Radio Zagrebu, 1. program, u emisiji Izaberi zdravlje, razgovarali voditelj i urednik emisije Mario Harapin, sa gostima: predsjednikom hrvatskog društva za kolposkopiju, prof. Goranom Grubišićem i doktoricom Ankom Dorić, voditeljicom laboratorijske dijagnostike i savjetovališta za spolno prenosive bolesti Poliklinike Virogena Plus iz Zagreba. Cijelu emisiju u trajanju od 47 minuta možete poslušati putem Interneta na adresi http://www.hrt.hr/audio_clip/ - ključne riječi: Emisija na zahtjev : Izaberi zdravlje - 23. 01. 2007. Rak vrata maternice.

Manifest

Zahvaljujemo uredništvu časopisa Medix na ustupljenim fotografijama.