Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti
 


Intervju s dr. sc. Magdalenom Grce, članicom Uprave ECCA-e, višom znanstvenom suradnicom Instituta "Ruđer Bošković"

 

Što je ECCA, koji su njeni ciljevi, djelovanje i rezultati?

ECCA (European Cervical Cancer Association)  - je skraćenica od : Europska udruga protiv raka vrata maternice, organizacija koja je osnovana 2002. godine s ciljem podizanja svijesti o značaju prevencije raka vrata maternice putem edukacije svih ciljnih skupina: žena, liječnika, političara te sa svrhom da pomogne u postavljanju organiziranih programa za prevenciju širom Europe. ECCA je razvila obrazovni program temeljen na konsenzusu vrhunskih europskih i svjetskih stručnjaka.


 

Tako su izrađene informativne brošure namijenjene pacijentima, knjižice namijenjene liječnicima te izvješća namijenjena političarima.

Značajka ECCA-inog obrazovnog programa je širenje istovjetnih informacija o raku vrata maternice, njenom uzročniku, načinu liječenja te prvenstveno načinu prevencije i to sve putem višejezičnog internetskog portala www.ecca.info . ECCA je također pomogla u zasnivanju Interesne grupe za rak vrata maternice CCIG (Cervical Cancer Interest Group) pri Europskom parlamentu i njenom proširivanju u radu s nacionalnim političarima. Tako je ECCA u suradnji CCIG organizirala Sastanak na vrhu koji se održao u Bruxelles-u 21.-22. siječnja 2008. u cilju uključivanja političare niz Europskih zemalja u rješavanju prevencije raka vrata maternice na nacionalnim razinama.

Tko su hrvatski članovi ECCA?

Institut "Ruđer Bošković" postao je prvim članom ECCA-i iz Hrvatske u ožujku 2003., a potom Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Nakon obilježavanja prvog Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, Nacionalni odbor za promicanje prevencije raka vrata maternice "za sve žene" je u ožujku 2006. g. postao 3. hrvatski član ECCA. U 2007. pridružilo nam se još 3 člana: zdravstveni portal "Cybermed", zdravstveni časopis "Medix" te Hrvatska liga protiv raka. Svaki član na svoj način radi na obrazovanju, savjetovanju i pomoći oboljelima od raka vrata maternice, obrazovanju stručne javnosti na stručnim i znanstvenim skupovima te pisanim materijalom, a sve zajedno s ciljem da se u Hrvatskoj što prije uvede organizirani program prevencije po uzoru na Europske standarde i prema Prijedlogu programa ranog otkrivanja raka vrata maternice Radne skupine Ministarstva zdravstva iz 2003. U tom smislu donesene su konsenzus preporuke za prevenciju raka vrata maternice u Hrvatskoj na Međunarodnoj radionici održanoj u Cavtatu u travnju 2007.

Što u edukacijskom smislu posjetiteljima nudi ECCA- na svom Internet portalu? ( http://www.ecca.info/webECCA/hr/index.jsp?reader=9 )

Na ECCA-inom Internet portalu moguće je naći četiri jednostavne obrazovne brošure prilagođene situaciji u Hrvatskoj. Jedna brošura je posvećena probiru na rak vrata maternice, druga humanom papiloma virusu - HPV, treća načinu praćenja i liječenja žena s abnormalnim Papa nalazom, te četvrta cijepljenju protiv HPV-a. Za one koje žele znati više dostupne su i 2 knjižice: "Sve što trebate znati ako imate loš Papa-nalaz" i "Sve što trebate znati kako bi izbjegli rak vrata maternice". Obrazovne informacije namijenjene su također i zdravstvenim djelatnicima, neke od njih dostupne su samo na engleskom jeziku. Šira javnost i zdravstveni djelatnici mogu se izravno obratiti glavnom uredu ECCA-e sa pitanjima koji će ih proslijediti mjerodavnom članu ECCA-e da odgovori.

Koji je način prevencije raka vrata maternice?

Primarna prevencija raka vrata maternice moguća je kroz kvalitetnu izobrazbu te cijepljenjem protiv uzročnika bolesti, HPV-a. Sekundarna prevencija je probir (Papa test) na rak vrata maternice koji se temelji na otkrivanju stadija bolesti prije nastanka invanzivnog karcinoma. Oba pristupa prevenciji raka vrata maternice su važna. Cijepljenjem štitimo buduće generacije žena, a istovremeno poboljšavamo njihovu kvalitetu života jer će obolijevati daleko manje od ne-cijepljenih žena. Važno je naglasiti, da je učinkovitost cjepiva najveća kod adolescenata koji nisu bili izloženi HPV infekciji. Probir je izuzetno važan jer otkriva bolest u ranoj fazi kada ju je lakše izliječiti. Osim toga, probir će i dalje biti potreban svim žena, cijepljenim ili ne, jer cjepivo ne štiti od svih tipova virusa. Najnovija klinička ispitivanja ukazuju i na unakrsnu zaštitu cjepiva i od drugih tipova virusa koji nisu zastupljeni u cjepivu što dodatno opravda njegovu primjenu. Međutim, najvažnije je da se sve mjere prevencije, primarna i sekundarna zaštita, provode organizirano, a ne oportunistički.

Koliko ste zadovoljna organiozacijom i odjekom aktivnosti provedenih tijekom drugog Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice?

Ove godine obilježili smo drugi Europski tjedan prevencije raka vrata maternice kojega je pokrenula ECCA. Na europskoj razini u više od 70 raznih događanja uključeno je čak 19 zemalja, što je više nego duplo u odnosu na prošlu godinu. U tri zemlje sva su se događanja odvijala pod pokroviteljstvom vlade. Ovogodišnjem Sastanku na vrhu bio je cilj povezati političare iz niza europskih zemalja, što je od iznimne važnosti za buduću prirodu i način primjene programa prevencije raka vrata maternice diljem Europe. Peticija "Stop raku vrata maternice"  dostupna je široj europskoj javnosti na 30 jezika od lipnja 2007. g.. Svečano je predstavljena u Europskom Parlamentu 22. siječnja 2008. i potpisana od strane gđa dr. Zofija Mazej Kukovič, Ministrice Zdravstva Republike Slovenije, predsjedateljicom EU-e. U RH hrvatski članovi ECCA-e i suradnici priredili su niz događanja, od kojih su najzapaženija bila:

Subota, 19. siječnja, akcija "Prekrižimo X rak vrata maternice" i potpisivanje peticije u svim DM dućanima diljem Hrvatske, u Zagrebu u Avenue Mall s početkom u 11 sati pri čemu je prikupljeno 28.122 potpisa građana Hrvatske i time povećalo broj potpisa peticije "Stop raku vrata maternice" na preko 31.612 na dan 22.01.2007. i svrstalo Hrvatsku među prvim zemalja potpisnika peticije - sveukupno više od 100.000 potpisa.

od 21. do 26. siječnja, poziv svim ženama na besplatni pregled i testove probira uz darivanje ECCA-inih informativnih brošura i "Bisera mudrosti" u KBC Zagreb, Klinika za ženske bolesti, Petrova 13;

četvrtak, 24. siječnja, stručni skup "Znanjem protiv raka vrata maternice" u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje grada Zagreba u Hrvatskom liječničkom zboru, Šubićeva 9, Zagreb

petak, 25. siječnja, od 11 do 13 sati, videokonferencija "Edukacija, cijepljenje i probir" u CARNet dvoranama za udaljeni prijenos u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu

tjedan je završio u subotu, 26. siječnja "Danom mimoza" kojega je pokrenula Hrvatska liga protiv raka