Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 96

Prije godinu i pol dana u brisu cerviksa pronđen mi je streptokok BSB grupa b i e.coli Nakon provedene terapije i dalje su prisutni ( tri kure antibiotika u kombinaciji sa betadiinom i geonistinom, od kojih je zadnja bila nakon 10 danan primanja penicilina). E. coli se bila povukla nakon što sam uz zadnju terapiju pila i tinkturu od propolisa ali se ponovno pojavila, Zanima me da li su streptokok i e. coli smetnja trudnoći jer planiram trudnoću (prošli mjesec sam išla na folikulometriju) i da li su spolno prenosivi. Unaprijed hvala.

ODGOVOR
 Svakako biste se trebala izliječiti i biti zdrava prije nego se odlučite ostati u drugom stanju, jer je svaka postojeća infekcija cerviksa rizik za trudnoću. Većina infekcija koje inficiraju spolne organe mogu se prenositi i ‘’šetati’’ s partnera na partnericu i obrnuto i izazvati upalna zbivanja i bolest i sa mogućim ozbiljnim posljedicama po organizm trudnice i utjecaj na trudnoću i plod. Ako ne znate što biste i kako dalje, javite mi se telefonom, pomoći ću Vam i preporučiti kome da se obratite. Broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić.


Molim da mi odgovorite na koji nacin se vrsi preventivni pregled ,da bi se iskljucilo eventualno postojanje kanceroznih celija na cervixu uterusa? Da li je dovoljan samo strucno uzeti bris sa pomenute lokacije? Hvala na odgovoru unap/*rijed.

ODGOVOR
 potrebno je učiniti detaljan ginekološki pregled (vanjski i unutrašnji), prethodno razgovrarati s pacjenticom (ili parom, ako oboje dolaze ), uzeti uzorak za Papa test i obrisak na HPV as sluznice cerviksa izvana, iz endocervikalnog kanala, zidova rodnice i ev. sumnjivih mjesta na sluznici i koži spolovila. U našoj Poliklinici rezultat je već za 2-4 dana, a uz test na HPV dobijete genotip virusa, u slučaju da je nalaz HPV DNA u obrisku pozitivan.


na ginekološkom pregledu dana mi je dijagnoza: kolpitis dysmenorrhoe. Dobila sam terapiju Plimycol vaginaletama i kremom. Na vašim stranicama doznajem da je to bakterija(?!), da li je moguće da se ta bakterija širi i drugdje po tijelu, naime konstantno mi \"curi nos\" grlo me češe, a i na nožnom palcu imam (po rječima lječnika opće prakse) zanoktice koje su upaljene i za koje kaže da se gnoje pa me zanima da se nije i tamo zavukla ta bakterija. Ginekologica je uzela briseve i radili smo Pvapa test, ali za sada još nemam rezultate. Unaprijed hvala. Uplašena-28

ODGOVOR
 ako tekst koji sam dobila nije pretrpio čudne promjene, onda ste me malo zbunili napisanim. Kolpitis je jedno, dismenoreja drugo, a vaginaletama koje ste dobili liječe se gljivice. Niste imenovala bakteriju, pa ne znam točno o kojoj se radi, jer kolpitise, vaginitise i cervicitise (i duge upale) uzrokuju razni mikroorganizmi (bakterije, gljivice, virusi, paraziti). Promjene na noktima, i promjene na ždrijelu, mogu i ne moraju biti dio iste kliničke slike i bolesti u međuvremenu dok ne budu rezultati obrisaka i papa testa, nazovite da razjasnimo nejasnoće koje stoje u vašem pitanju, telefon je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, do slušanja.


Koji se sve tipovi HPV-a mogu dokazati pretragama u Vašoj klinici? Ne mislim samo na podjelu na visoko, srednje i niskorizične te tipove neodređenog rizika te Vas molim da navedete točan broj broj tih tipova (npr. znam da su visokorizični 16 i 18, ali da li su i jošneki te koji) Da li se baš svaka bakterija izolirana u urinu i/ili brisu cerviksa mora liječiti antibioticima, a koja ne pripada normalnoj flori.

ODGOVOR
 Prema rezultatima multicentričke studije u koju je bilo uključeno 11 kontroliranih studija, sa više od 1000 ispitanica, poznate znanstvenice Nubie Munoz i suradnika, iz 2003. godine, ispitivan je specifični rizik kod dijagnosticiranih pojedinih HPV genotipova u karcinomima cerviksa. Najučestaliji tipovi ujedno su i nositelji najvišeg statističkog rizika od nastanka ca cerviksa (tzv. Odds ratio:OR). Prema stupnju rizika u visokorizične tipove svrstani su 16, 18, 45, 31, 52,58, 33, 35, 59, 51, 56,73, 68. Mi genotipiramo pojedinačne tipove četiri najčešća za naše zemljopisno područje svijeta 16, ili 18, ili 31, ili 33. Svi tzv HR (high risk) genotipovi pokazuju OR veći od 45. Od tipova niskog rizika, koji inficiraju genitalnu regiju najčešći su tipovi 6 i 11, koje također određujemo u našem laboratoriju Dakle, prvi dio testiranja određuje skupinu u koju virus pripada, a genotipizacijom se određuje 6 najčešćih genotipova, četiri HR I 2 LR. Postoji svojevrsna laboratorijska klasifikacija kod testova nekih proizvođača / ona je više od akademskog značaja/ osim na tipove niskog i visokog rizika i na tipove srednjeg rizika, tu ubrajamo sve one koji nisu 16, 18,31,33, 6,11, jer prema stastistikama oni se nalaze u ‘sredini između dviju krajnosti’, s jade strane HR (visokorizični), s druge strane LR ( low-risk niskorizični) HPV genootipovi. Ti srednji tipovi izuzetno su rijetko dijagnosticirani (manje od 1%) u svim karcinomima cerviksa u svijetu. Prema onkogenom potencijalu i učinku na poticanje karcinogeneze na stanice, onkolozi imaju svoju klasifikaciju sluzničkih tipova, koja kaže da se tip 16 i 18 smatraju dokazanim humanim karcinogenima - tzv. grupa A karcinogena, tipovi 31 i 33 su tzv. uvjetni karcinogeni -grupa 2A, a ostali genotipovi skupine visokog rizika su mogući karcinogeni - pripadnici tzv. grupe 2B. Sve su te podjele znanstvene, a za probirnu dijagnostiku važno je razlučiti imate li infekciju s HR i/ili LR skupinom HPV virusa. Vjerujem da vam je nešto od ovoga jasno, a nešto otvara nova pitanja na koja se još danas ne znaju odgovori. Tako je to u prirodi….


Koja je normalna velicina materica kod odraslih zena? Unapred hvala. Biljana

ODGOVOR
Veličina maternice (uterusa) izvan trudnoće, prosječno odgovara veličini stisnute šake.


Poštovani,prije mjesec dana papa mi je pokazao CIN II,dobila sam Betadine vaginalete, nalazom briseva utvrđen je HPV visokog rizika ali ne znam točno koji tip(da li se tip vidi po brisu ili ne? ).Sad sam dobila opet neke vaginalete i uzet mi je bris za nekakvu microplazmu a ujedno i partner mora na peniskopiju i testiranje na HPV.Nakon toga ginekolog je rekao da cu ici na kolposkopiju.Zanima me Vaše mišljenje da li je do sada sve ispravno napravljeno,zašto još nisam dobila terapiju antibiotikom ili ću je dobiti nakon kolposkopije, te kolika je vjerojatnost da nakon terapije,kod slijedećeg papa testa(za 3.mj.)bude sve u redu jer planiram trudnoću a strah me da se lječenje ne otegne na duži period?Unaprijed hvala.

ODGOVOR
Antibiotik ćete (logično je pretpostaviti) dobiti kada stignu rezultati briseva na mikoplazme. Virus HPV ne liječi se antibiotikom, već drugim metodama. Vjerujem da ste u dobrim rukama i sve je do sada OK. Držite se uputa svog liječnika i sretno!


Poštovana doktorice! Trenutno liječim CIN I uzrokovan HPV-om (tip 31). Budući da pretpostavljam da je i moj partner zaražen, molim Vas da mi kažete kome bi on trebao otići na pregled (urologu, dermatovenerologu, da li da napravi test iako nema nikakvih simptoma..?) Unaprijed hvala!

ODGOVOR
Može ići dermatovenerelogu ili urologu, muškarci najčešće nemaju simptoma i najčešće su samo prenositelji. Važno je znati je li pozitivan na HPV jer ako se Vi izliječite, u slučaju njegova pozitiviteta, događat će Vam se reinfekcije. Reinfekcije, tj. ponovne infekcije, tzv. ping-pong efekt, obično su ''zaslužne'' za kontinuiranu infekciju parova HPV-virusom. To je začaran krug koji se mora prekinuti da biste se izliječili.


Može li se carcinom na maternici dobiti od nekog drugogo uzročnika, ili je HPV jedini uzročnik?

ODGOVOR
Pitanje je vrlo bistro i zanimljivo. Odgovor je: u 99% karcinoma cerviksa uzročnik je HPV onkogeni tip virusa (16, 18, 31, 33, 45), a u onih oko 1% smatra se i nađeni su svi ostali HR HPV tipovi (visokog rizika, ima ih 13 ukupno). Za klamidiju i Herpes viruse smatralo se da su onkogeni, danas podaci kažu da su to koinfekcije koje doprinose perzistenciji HPV infekcije, a perzistencija je preduvjet za karcinogenezu. HPV je temeljni faktor nastanka karcinoma, ali nije jedini faktor, osim karakteristika virusa, na rizik od karcinoma utječu i imunološke osobine domaćina, a na imunitet utječu brojni faktori od ponašanja (promiskuitet, nezrelost spolnih sluznica i organa, kod stupanja u spolnme odnose, te se smatra da je biološki zrela dob za to 18-19 godina), pitanje prehrane, dijeta, homornalne kontracepšcije, genetske predispozicije-nasljednosti itd. Ako me pitate da li je infektološki HPV jedini uzrok raka vrata maternice, odgovor je DA. HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koja za posljedicu u 1% inficiranih ima nastanak raka vrata maternice, zbog perzistirajuće infekcije onkogenim tipovima HPV virusa (tipovi 16 i 18 krivci su za 80% svih karcinoma vrata maternice).


molim za pojašnjenje nalaza hormona FSH 5.4 IU/L FOL FAZA LH 5.9 IU/L FOL FAZA ESTRADIOL O.854nmol/L fol faza PROGESTERON 1.0 nmol/L fol faza PROLAKTIN 319 MLU/L TESTERON 1.9nmol/L TSH 1.76 mlU/L ODGOVOR VEZANO ZA OVULACIJU

ODGOVOR
 Kako se ne bavim ginekološkom endokrinologijom, savjetujem Vam da pitate nekog od stručnjaka koji se time bave, npr. na nekoj od web stranica ginekoloških poliklinika, također postoje forumi i odgovori na pitanja. Ako želite možete me nazvati u savjetovalište, preporučit ću vam nekog od stručnjaka, srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana! Imam nekoliko pitanja i prilično sam uplašena i ne znam kakve su mi posljedice. Naime već godinama se mučim s candidom a sad su e na nju nadopunile ureaplazma mikroplazma i gardanela. Pila sam hiramicin i sad eritromicin i koristim canesten i vaginalete, ginekolog mi je rekao da je to možda razlog zašto nije došlo do trudnoće, Kolika je učinkovitost ovih antibiotika,što se u praksi inače događa,što se tiče partnera on je duže odsutan , dali da i on popije kuru antibiotika kad se vrati? unaprijed HVALA

ODGOVOR
Sve je to izlječivo, ako upala nije ostavila posljedice u smislu priraslica ili neprohodnosti jajovoda, pa Vam savjetujem da Vas ultrazvučno i ginekološki pregleda dobar stručnja. Terapija koju ste dobili je OK, i partner bi trebao popiti svoj dio terapije, jer postoji vjerojatnost da ima ureaplazmu i mikoplamu. One često ne pkazuju simptome, a rade štetu. Ne trebate biti uplašena, jer strah dodatno slabi imunitet, provjerite krvnu sliku, možda ste anemična, slabokrvnost često nastaje usljed kronificirajućih tihih infekcija koje ''iznure'' organizam. Jedna vitaminska terapija kroz 3 mjeseca npr Supradyn fimltabletama, dobro je došla, osobito ako ''zaboravite'' jesti voće i povrće. Pijte više tekućine, osobito čajeva za mjehur i moli više optimizma, može?Stranica:  << | 81 - 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101-110 | >>