Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 90

Poštovana dr. Jutros sam ispod glavića,na kožici osjetio peckanje,crveno je i na istom dijelu se nalaze neki prištići(mali,jedva vidljivi),pa me zanima što vi mislite o tome?imam 20 godina,promijenio sam nekolicinu partnerica(većinom je to bilo za jednu noć) pa sa se sada malo uplašio za sebe.molim vas pomozite!

ODGOVOR
Otiđite na specijalistički preged dermatovenerologu, preko uputnice od liječnika opće medicine ili privatno, u obzir od bolesti dolaze: genitalni kondilomi, moluska kontagioza, herpes ili nešto ''treće'', procijenit će specijalista. Liječnik će vas pregledati i prepisati terapiju ako je nešto od toga. U svakom slučaju ne oklijevajte otići liječniku. Kod spolnih odnosa, zaštitite sebe i partnericu kondomom.


Poštovana, molila bih Vas za savjet. Do nedavno nisam imala nikakvih problema, no prije mjesec dana napravila sam PAPA test koji je pokazao CIN1. Moj ginekolog mi je prepisao Geonistin, no na pitanje treba li napraviti dodatne testove na npr. HPV ili klamidiju, odgovorio je negativno i rekao da dođem za tri mjeseca pa ćemo ponoviti PAPA test. Nije li to dug period za \"čekanje\"?

ODGOVOR
To je kratak period za novi Papa test. Ja bih ga ponovila za 4 do 6 mjeseci ne ranije, i učinila bih test na klamidiju, mikolpazme i aerobe/anaerobe i HPV(od svega navedenog, na uputnicu možete učiniti sve osim HPV-a ).


Poštovana, upravo sam ušla u 35-ti tjedan trudnoće. U urinu mi je izoliran streptokok grupe b kojeg sam tretirala antibioticima. Trenutno čekam nove nalaze urinokulture. Inače sam sklona urogenitalnim infekcijama. Streptokok mi je izoliran i u brisu cerviksa u 11-tom tjednu. Tada sam isto pila antibiotike. Inače, još od djetinstva (zbog refluksa) imam česte probleme i sa E.colli -koja čudom ovaj puta nije izolirana.... Neposredno prije no što sam otkrila da sam trudna, nalaz papa testa bio je loš. Cin II - povezano s HPV-om. Tipizacijom, koju sam radila prije par godina utvrđeno je da imam i niskorizični i visoko rizični tip HPV-a. Ginekolog mi nije dao neke posebne terapije već smo pokušavali sa podizanjem imuniteta koji je bio očajno loš. (uz to, prije trudnoće sam pušila 2 kutije cigareta dnevno). Zapravo me zanima da li je ovakva klinička slika indikacija za carski rez ili ne? Nije li pre opasno da se beba zarazi prilikom prolaska kroz porođajni kanal? Kako eventualno streptokom, tako i HPV-om? Puno hvala na odgovoru

ODGOVOR
 Vjerujem da imate dobrog porodničara koji zna svoj posao i vodi Vašu trudnoću. HPV infekcija izuzetno rijetko može biti indikacija za porod carskim rezom. Za konkretne odluke kako ćete se poroditi, odlučit će se na temelju nalaza i situacije kad krene porod. Želite li više informacija, rado ću vas uputiti kome se obratiti od kolega koji se time bave. Vjerujem da će antibiotici biti učinkoviti u terapiji uroinfekta i da će vas zaštititi do poroda. Carski rez izuzetno je ozbiljan operativni zahvat otvaranja trbušne šupljine rodilje i maternice, te indikacije za njega moraju opravdati i prevladati rizike od mogućih posljedica koje se mogu dogoditi nakon carskog reza. Sretno!


Kao prvo zelim uspesan rad! Naime interesuje me moj problem rektuma kao i hemoroida koji su prisutni i meni poznati, a dosad nisu pravili smetnje, pa obzitom da sam imao analne odnose u toku kojih nije bilo problema do sada kada je doslo unazad 10-tak dana do redje stolice i na kraju uvek se pojavi bela sluz iz rektuma koji ostane cist, medjutim zadnjih tri dana pojavio se bol i hemoroidi su se pobunili jer je stolica bila prisutna 3-4 puta na dan, jako tecna sto je izazivalo jako pecenje i bol na izlazu rektuma.Obzirom da je jedan partner bio samo samnom i dobio gonoreju kada smo imali analni odnos gde je on bio aktivan, pa me zanima da li je moguce da se u mom rektumu nalazi gonokok vec dva meseca gde nije bilo smetnji, ako pretpostavimo da je prethodni partner bio pre ta dva meseca samnom i nakon njega se ovo desava sa sledecim, ili je u pitanju neka druga infekcija i kako je najbrze, najefikasnije da se to uradi, kojim analizama. Da li je samo dovoljan br! is rektuma ili je potrebno jos nesto obzirom da rektum i dalje luci sluz koja je sada crvenkasta od krvi i prisutan je blagi bol u vidu malaksalosti u obe noge. Molio bih Vas da mi malo pojasnite i kazete koje sve analize bi trebalo uraditi da bi se tacno utvrdilo o cemu se radi? Unapred zahvalan novi zabrinuti neiskusni citalac koji ceka vas savet. Jedino sto trenutno koristim je mast Faktum za hemoroide i kapsule za regulisanje crevne flore, pa je malo stabilnije trenutno stanje obzirom da je vikend.

ODGOVOR
Savjetujem Vam da svakako učinite PCR DNA testove na 3 uzročnika: najseriju gonoreje , treponemu palidum (uzročnika sifilisa), te klamidiju trahomatis, jer sva tri mogu izazvati proktitis i tešku upalu anogenitalnog područja . Budući se i hepatitis A i B često prenosi analnim spolnim odnosom ( a moguć je proljev i malaksalost) savjetujem da učinite testove iz krvi na HAV, HBV, HIV i TP-EIA. S obzirom da je analni kanal slično cervikalnom, osjetljiv na HPV infekciju jer postoji transformacijska zona epitela, kod uzimanja brisa na predložene 3 bakterije ujedno napravite test na HPV, jer prema iskustvu iz prakse, analne infekcije HPV-om nerijetko su izrokovane multiplim genotipovima virusa (kojih kod analnih obrisaka često dijagnosticiramo i 3-5 vrsta odjednom) što povisuje rizik od nastanka intraepitelnih neoplazija prekanceroza i karcinoma analne regije. Upaljeni hemeroidi mogu biti ''pogodno'' tlo za sva ta upalna stanja. Liječite se što hitnije, jer posljedice mogu biti vrlo ozbiljne i opasne po život. Nakon antibiotske terapije, svakako se liječite i od gljivica koje uvijek nastanu kada površinu ''počistite'' antibioticima, koji unište i ''dobre'' i ''loše'' bakterije.


Poštovana, imam 28 godina, uredne cikluse, nisam rodila. Do sada sam imala uredne PAPA testove, no prije 2 mjeseca nalaz je bio: abnormalne stanice, bacillus vaginalis, miješana flora, upala, metaplastične stanice (inače imam \"ranicu\" na maternici), nezrela metaplazija, stanični detritus, atipične skvamozne stanice neodređenoga značenja. Terapija je bila Geonistin vaginalete 2 kutije i zatim Betadin vaginalete 16 komada). Tijekom terapije dobila sam redovno mentruaciju i nisam prestajala sa korištenjem vaginaleta. Međutim, nakon završetka terapije počela sam vrlo obilno krvariti, što je trajalo 10 dana. Na kontroli mi je ginekolog rekao da je to mogla biti samo menstruacija. Dobila sam Diflucan 150 mg za mene i supruga zbog gljivica, te je uzet ponovno PAPA. No, 2 tjedna nakon spomenutog krvarenja ponovno počela krvariti, ovaj put je trajalo 13 dana i bilo je vrlo, vrlo obilno (Inače imam cikluse 28/5). Rezultat drugog PAPE je: abnormalne stanice, bacillus ! vaginalis, fungi, pseudomicelij i spore, upala, stanični detritus, atipične stanice neodređenog značenja. Ginekolog mi je prepisao klimicin 2x30 mg 7 dana za mene i supruga, te Klimicin V kremu i kontrolu PAPE za 4 mjeseca. Bojim se ponovnog krvarenja jer mi ginekolog nije objasnio uzrok, te gljivica koje nastaju od antibiotika. Molim vas za savjet (brinu me krvarenja), te da li bi trebala koristiti uz Klimicin nešto protiv gljivica? Hvala i lijepi pozdrav, Ana

ODGOVOR
Kako bismo riješili Vaš problem najbolje me nazovite, pa ću vas posavjetovati što bi bilo mudro učiniti dalje, i preporučiti Vam gdje i kako, ako želite. Broj je 01 2319-596. Ne bojte se , bit će sve OK. Pozdrav, dr. Dorić


Da li Escherichia Coli dijagnosticirana u spermokulturi moze izazvati trajnu neplodnost?

ODGOVOR
Ne, osim u nekom bizarnom slučaju, kakav vjerujem da nije Vaš slučaj!


već sedam dana po nogama i rukama imam bijele mrlje.Moj liječnik pretpostavlja da je to od ranog sunca, ali mi nije dao nikakav lijek, pa bi vas molila da mi kažete koje kreme ili tablete mogu koristiti da bi to što prije prošlo.

ODGOVOR
Savjetujem vam da odete dermatologu na pregled, možda se radi o početnom vitiligu, a može biti ''pet drugih stvari''. Terapija vitiliga nije kratkotrajna, niti jednostavna, zavisi o stadiju bolesti, vrsti promjena, a uz sve to morate se čuvati sunca. I NIKADA nemojte piti terapiju ili stavljati na tijelo kreme koje Vam netko savjetuje ''na pamet'', bez pregleda i pretraga. Posljedice mogu biti vrlo ozbiljne. Za daljnja pitanja i potrebu razgovora, broj našeg savjetovališta je 01 2319-596. Srdačan pozdrav!


Zanima me, je li se i escherichia coli može pomoću vaše pomoći liječiti, jer već godinama imam probleme s time. Testirana sam na klamidiju i nemam je, a bakterije escherichije imam 10 na 5. Ne znam kavih posljedica to može imati, a i nervira me što se svaki drugi mjesec ponavlja upala, a pogotovo nakon spolnog odnosa. Stalno pijem antibiotike, ali mislim da to nije dovoljno, može li se još nešto učiniti kako bi se iskorijenila ta bakterija?

ODGOVOR
Jeste li bila kod urologa ili Vas je liječio samo ginekolog? Što konkretno imate? Uroinfekt , cervicitis ili oboje? Kakav je nalaz kod parntera? Nazovite ili dođite do mene sa kompletnom ''papirologijom'' koju imate od kako se liječite. Nisam ''svemoguća'', ali pokušat ćemo način nabolji način da Vam se pomogne. Srdačan pozdrav, Dr. Dorić


U braku sam skoro osam godina.Trudnoće je bila prije pet godina i sa osam tjedana spontani pobačaj.Spermiogram supruga je prvi put bio dobar-ne idealan,dr.put oligospermia i treći put dobar,ali dosta leukocita.Ja sam radila laparoskopiju i sve je uredu kao i hormonski testovi i praćenje ovulacije.Zanima me da li na vašoj klinici ordinira androlog.Takođe,interesuje me ima li razloga da suprug radi pretrage,s obzirom da njegova sestra ima dijete sa Downovim sindromom(ona je nosioc gena).

ODGOVOR
Javite mi se kako bih Vas mogla upititi kolegi koji je izvrstan stručnjak za patologiju trudnoće i odličan UZV dijagnostičar, ovdje u Zagrebu. Telefon na koji me možete dobiti svakodnevno između 10 i 16 sati je 01 2319-596.


Poštovani, ako mi možete pomoći savjetom. Imam 35 godina. Zadnje dvije godine borim se s jednim te istim problemom .Prije dvije godine počele su mi se ujutro pojavljivati končaste bijele naslage u predjelu desni. Inače sluznica usta bila je osjetljivija tj. osjećaj pečenja, ali nije bilo okom vidljivih naznaka onog što je pokazao bris usne šupljine i grla a to je Candida. Obzirom da je ista nađena i u stolici moj doktor je to definirao kao sistemska gljivična infekcija i dao mi prvo Nistatin kapi u nekoliko tura (što nije pomoglo) i potom Diflucan. Nalaz brisa grla je bio uredan, ali su se moje naslage u ustima i dalje nastavile javljati sve do sada (što ih uzrokuje?). U međuvremenu mi se pojavio iskašljaj koji traje i danas. Strašno me to muči jer redovno tijekom cijelog dana iskašljavam gustu formiranu masu koja je različitih boja (zelena, siva ili mliječne boje). Iskašljaj je neizbježan pogotovo ujutro jer imam punine u grlu i gornjem dijelu prsa prema vratu i iskašljavam dok ne osjetim da mi kod gutanja više ne smeta. Najčešću potrebu za iskašljavanjem imam nakon jela ili pijenja jer kao da ima veze s tim procesom gutanja (kao da time dolazi do odvajanja toga, gdje god da se to nalazi) i onda moram iskašljati tu masu. Zadnji nalaz od prije par dana pokazao je candidu a. i uz nju stafilococou aureus. Moj doktor opće prakse nikako da me pošalje specijalisti (a ne znam niti kojemu), već me uporno dvije godine vuče s istim problemom s time da mi je do sada uvijek davao nekakve ljekove /Silapen,Amoxil/. On kaže da se je candida vjerojatno proširila po cijelom mom tijelu ( misli crijeva, želudac pa prema gore ...jednjak, pluća ) i kako bi to trebalo timski rješavati i iznaći rješenje za moj problem tj koji bi lijek bio najbolji a jedinu uputnicu koju sam dobila je za ORL kod kojeg sam u ove dvije godine zbog istog problema bila već dva puta i oba puta sugerirana mi je tonzilektomija (na što nisam pristala jer ja nemam upaljene krajnike i ORL je to i rekao ali kao možda bi to riješilo moj problem. Ja ću izluditi od ovog dugotrajnog mučenja i više ne znam što učiniti. Pokušavam iznaći riješenje putem interneta jer ne vjerujem da bi promjena doktora donijela rezultata. Molim za pomoć tj vaše mišljenje. Jako sam uplašena, a moj doktor me baš ne shvaća ozbiljno. Već su mi živci stradali od ove agonije bez nade u rješenje. Unaprijed zahvaljujem . Lidija

ODGOVOR
Rado ću vas posavjetovati kome da idete, postoji par stvari koje treba kod Vas raščistiti, a za to još nemam dovoljno podataka, pa ćemo prodiskutirate neke stvari. Telefon je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, Dr. DorićStranica: << | 61 - 70 | 71 - 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 87 | 88 | 89 | 90
| 100 | 101-110 | >>