Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 7

Zanima me kako izgleda spoljasnji hemoroid? Meni je nesto izraslo na analnom otvoru oblika ko zrno pirinca boje koze. Ne osetim ga i ne boli me. Kada sam nedavno bila kod ginekologa upitala sam ga sta je to i rekao je da je najverovatnije hemoroid. Da li je to hemoroid i čime se moze mazati da nestane. Koliko je inace vremena potrebno da nestane i da li se uopste moze skroz povuci. Imam 23 godine.

ODGOVOR
Na internetu ćete naći odgovarajuće sličice, imate i dermatlopki elektronski altas, ili wikipediju, dovoljno je da upišete ključne riječi. Većinom se radi o bezopasnim tvorbama, priširenjima vena u analnom području, ali treba preventivno djelovati kako biste spriječili da se povećaju, i da ne nastanu komplikacije, osobito se to događa u vrijeme trudnoće i porođaja, koji pogoduju njihovom pogoršanju. Mogu se liječiti lokalno, ali i sistemski. Preporučam Vam da se obratite proktologu. On će vam potvrditit dijagnozu i prepisati odgovarajuću terapiju.


POŠTOVANI! Pišem vam iz Slovenije,imam 24 godine.Bila sam kod svoje doktorice, koja mi je napravila PAP test i otkrili su mi blago diskariotične celice, otišla sam i dalje na pretrage gdje su mi oduzeli tkivo sa materičnog vrata i doktor mi je rekao da imam zrelu i nezrelu metaplaziju, mestoma i blagu dispaziju sa koliocitnim promjenama.pošto sam malo nervozna, čekam ponovni pregled kod svoje doktorice, zanima me šta to znači, i kako se moram čuvati, da ne bi bilo lošije, i dali je to nešta opasno i u kolikom vremenu se da to izlječiti.hVALA VAM PUNO NA ODGOVORU.OIZDRAV IZ SLOVENIJE

ODGOVOR
Promjene koje vaš liječnik opisuje upućuju na promjene u stanicama kojima je moguć uzrok virus. Stoga Vam savjetujem da učinite HPV test, kako biste vidjela o čemu je riječ, pročitajte neke od ostalih odgovora na pitanja u kojima je već sve više puta objašnjeno. U međuvremenu savjetujem Vam vaginalete propolisa, aloe vere i ehinacee, te zaštitu kondomom. Srdačan pozdrav i Vama!


poštovana, da li je moguće da gardnerelu prenosi muškarac, kad je ona već normalni saprofit u ženskoj rodnici? ili se njeno povećanje može dogoditi pod utjecajem nekih lijekova ili stresa? Ivana

ODGOVOR
Muškarac vam može, i ne mora prenijeti gardnerelu: može vam tijekom odnosa vratiti ''vašu vlastitu'', ili vam je prenijeti od druge partnerice, ukoliko je i sam njome zaražen, ili se nije oprao nakon spolnog odnosa, te uvjetno rečeno moguće je da ''vaš'' tip gardnerele , koji Vama osobno nije patogen, potisne te izazove upalu, ''strani'' tip gardnerele ako ga pratner unese u vašu rodnicu tijekom spolnog odnosa na svom spolovilu /glansu i prepuciju/. U muškaraca koji su obrezani, to se rijetko ili gotovo uopće ne događa.


Postovana doktorice Doric, Pisem Vam iz Makedonije.Radi se o mojoj mami . Ona ima 55 godina i pre 2,5 godina uradjena joj je operacija pri kojoj su otklonjeni maternica i jajnici posto dijagnoza je bila ASCUS. Zatim je sve bilo u redu i sad je pocela imati neki pojacan iscedak i bolovi u trbuhu. Bila je na pregled i PAPA je pokazao VAIN 3- vaginalna intraepitelna neoplazija..i na mikrobioloskom brisu - streptokoka. Posto je moja mama jako razocarana a i ja isto tako , molim Vas recite ima li neki metod za lecenje ovog stupnja a da to ne bude operacija.. Oprostite zbog mog loseg hrvatskog jezika i molim vas odgovorite na mom pitanju jer se jako brinem.. Zahvalna citateljica iz Makedonije.

ODGOVOR
Poštovana, najbolje je da me nazovete telefonom, da osobno porazgovaramo. Prvo, teško je vjerovati da je netko ostao bez maternice i jajnika samo na temelju citološke dijagnoze, a bez da je rađena biopsija i postavljena prava indikacija za operaciju. Na tako što osobno nikad ne bih pristala, bez potvrdnog nalaza biopsije i HPV testa. VAIN 3, također treba potvrditi uz pomoć patohistološke dijagnostike, te HPV DNA testa, o kojem ništa ne pišete da li je uopće ikada radila Vaša mama. . Streptokoknu upalu treba liječitit antibioticima, a u literaturi su opisani brojni slučajevi uspješne terapije VAIN promjena lokalnom aplikacijom imiquimoda, o čemu već vrlo dobrih iskustava imaju i naši liječnici koji koriste taj lijek u liječenju svojih pacijentica. Javite mi se i ako možete s majkom doći u Zagreb, dat ću vam imena i adrese kolega koji se kod nas u Zagrebu, i Rijeci uspješno bave liječenjem neoplastičnih promjena uzrokovanih HPV-om.


Štovani, Imam 26 godina. Pred mjesec dana imao sam velik i bolan prišt na penisu kojeg sam istisnuo. Nakon toga nastala je kvržica velicine par milimetara, crvenilo je nestalo i ostalo je samo zadebljanje pod kožom na sredini penisa. Jel se trebam brinuti ili ce zadebljanje samo po sebi splasnuti nakon nekog vremena?

ODGOVOR
Mehanički nastali ožiljci tog tipa, srećom obično prolaze, ali ne uvijek, i zato neka Vam takva manipulacija ne prijeđe u praksu. Uzmite nakon kupanja ulje kantariona pa njime premažite površinu na spolovilu, i ne eksperminetirajte više. Slijedeći put ako se dogodi, pri ruci treba imati fiziološku otopinu, i staviti oblog s vaticom natopljenom u fiziološku, koja će djelovati kao blagi dezinficijens i utjecati da prištić prije prođe, a da ne dođe do zagađenja. Za sve ozbiljnije promjene tog tipa koje traju duže od dan-dva savjetujem obratite se dermatologu. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Područje oko anusa me pecka i vrijeđa me brisanje papirom. Ona kožica između analnog i vaginalnog otvora me također pecka, sve to naročito nakon odnosa(nemam analne spolne odnose)! Lagano me pecka i sam ulaz u rodnicu! Gledala sam se ali nije ništa naročito crveno i ne izgleda abnormalno! Nemam pojma o čemu se radi! Ne bole me odnosi ali me cijalo to područje nakon toga boli! Imam osjećaj kao da sam svu kožu u potezu od vaginalnog do analnog otvora izgrebla, ali vizualno ne mogu ništa uočiti! Ponekad me znalo boljeti pri obavljanju velike nužde! Da li su ove tegobe povezane ili je možda u pitanje neka upala ili bakterija u rodnici a u području oko analnog otvora nešto drugo??? Kod ginekologa sam naručena tek za tri tjedna i ne mogu nikako ranije doći na red, a sva sam već izv! an sebe, a i inače naginjem hipohondriji! Molim Vas za mišljenje jer više ne znam što ću sasobom od brige

ODGOVOR
Ukoliko ne možete ginekologu, otiđite dermatovenrologu, a u međuvremenu ujutro i navečer savjetujem kupke u blagom čaju od kamilice, i u vodi u koju ste dodala pola žličice sode bikarbone. Škoditi Vam neće, a tegobe će biti blaže.


dobila sam nalaz papa testa u kojem ima miješana flora i fungi od mikroorganizama, reaktivne promjene-upala,te parakeratoza i hiperkeratoza sve ostalo je u redu,pa vas molim da mi objasnite šta znače parakeratoza i hiperkeratoza i dali su potrebne kakve dodatne pretrage.hvala

ODGOVOR
Parakeratoza i hiperkeratoza načini su na koje se osjetljivi epitel štiti od trauma i upala, pretvorbom u otporniji oblik tkiva. Imam premalo podatak o Vama, koliko ste godina, kakvi su bili testovi prije, koristite li tablete, kakve ste lijekove trošila, da bih Vam bilo što više mogla reći, pa predlažem da me nazovete u savjetovalište želite li još kakvi informaciju, broj je 01 2319-596. Do slušanja, dr. Dorić


Poštovanje! Imam pitanje vezano uz HPV, konkretno uz perzistiranje virusa u organizmu. Prije 2 i po godine papa testom otkriven mi je HPV,a tipizacijom je utvrđeno da se radi o tipu 16. Podofilinom mi je odstranjeno nekoliko sitnih kondiloma koji se više nisu pojavili (barem ne u onako vidljivom obliku).Od onda sam ponavljala papu svakih 6 mjeseci i uvijek je bio isti nalaz,a to je:Promjene vezane uz HPV. Na zadnjem papa testu, HPV se nije pokazao.Ipak,ja primjećujem na samom ulazu u rodnicu nekoliko bijelih točkica koje se na nekim mjestima i spajaju.Ne izledaju kao klasični kondilomi,tj.ne rastu i ravni su .Ali na sam dodir,taj dio sluznice nije gladak kao što bi trebao biti.Stoga,imam nekoliko pitanja: -Da li je moguće da su to također vrste kondiloma,samo sluznice? -Da li je moguće da se virus \"premjestio\"tj. da mu je najveća koncentracija prisutnosti na samom ulazu u rodnicu pa se zato nije više pokazao na papi? Negdje sam pročitala da postoji tzv.VIN(vulvarna intraepitalna neoplazija) i da zna izazivati takve promjene. -Da li mi možete nešto napisati o tome i kako to konkretno izgleda? Zahvaljujem

ODGOVOR
Poštovana, HPV genitalne infekcije poazuju sklonost recidivima, osobito ako se ne liječe ili ne liječe kako bi trebalo. VIN je promjena koja se uobičajeno ne vidi ''golim '' okom, već kolposkopijom, i razlikuje se po kliničkoj slici, tipu virusa koji je izaziva i drugome od kondiloma. Kondilome najčešće uzrokuju tip 6 , 11, dok VIN promjene uzrokuju drugi tipovi, često 16, 31, 33. Virus se ne može sam od sebe premjestiti, ali može se prenijeti sa zaražene kože i sluznice inficirane osobe, pa i vlastitim zaraženim prstima, ako ste se ''dolje'' dirala, na druge lokacije, ne samo vanjskog spolovila, nego i perianalno, ali i na sluznicu oka, pa treba biti na oprezu s pranjem ruku i slično. Izgled promjena nije nužno određen genotipom HPV-a na način kao se to do sada mislilo, jer je primjećeno u istraživanjima posljednjih godina da i HPV tipovi visokog onkogenog rizika , a ne samo niskog mogu biti uzročnicima kondiloma u oba spola. VIN promjene najbolje se vide nakon premazivanja dijagnostičkim otopinama, pod kolposkopom i peniskopom. Savjetujem vam da ponovite HPV test iz obriska cerviksa, vagine i rodnice, a osobito sa sumnjivih mjesta na sluznici i koži, te učinite Papa test na tim lokalizacijama, a imate li pozitivan jedan i drugi, obavezno slijedi kolposkopija. Uz supkutanu primjenu interferona, kod nas se i u svijetu u liječenju takvih promjena koristi uglavnom Aldara, ali Vam savjetujem da se ipak posavjetujete s dermatovenerologom što i kako dalje. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


dal se smije biti spolno aktivan kada se koriste betadine?meni doktorica nije nista rekla pa sam pretpostavila da se smije ali sam cula od prijateljice da nije preporučljivo.da li djelovanje tih tableta prestaje ukoliko si spolno aktivan kad ih koristis i sto se tada dogodi? unaprijed hvala

ODGOVOR
Ne preporuča se biti spolno aktivan u slučajevima da kostitite lijekove, lokalne ili peroralne, za liječenje neke spolne ili urogenitalne infekcije sve dok niste zdravi, što vrijedi i za partnera. Uz svaki lijek obično pišu indikacije, nuspojave i moguće komplikacije, treba samo pročitati, a logično je da dok ste bolesna , da mirujete čuvate se i nemate spolne odnose. U protivnom dovodite u pitanje efikasnost same terapije.


Poštovana doktorice! Trudna sam 13 tjedana i radila sam cervikalni bris koji je pokazao bakteriju str.beta hem.sk.b. Zanima me koliko je ta bakterija ozbiljna i trebam li se odmah javiti liječniku ili to može pričekati do sljedećeg pregleda koji mi je za 2 tjedna.

ODGOVOR
Poštovana, Liječnik koji vodi vašu trudnoću treba znati taj podatak o pozitivnom brisu na BHS, jer je to važno za vaše zdravlje i zdravlje bebe koju nosite, te kako bi poduzeo potrebne terapijske mjere. Javite mu se, i ne bojte se , biti će sve u redu, budete li se pridržavala njegovih uputa.



Stranica: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | >>