Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 65

poštovani, dali se bakterije,gljivice, infekcije mogu dobiti korištenjem prezervativa, jer poslije svakog odnosa javlja mi se svrbež i bijeli iscjedak

ODGOVOR  
Zaštita prezervativom nije 100% sigurna jer je on prvenstveno barijerna kontracepcija-osnovna mu je namjena da sprječava neželjenu oplodnju, a ''usput'' štiti od nekih spolnih bolesti jer smanjuje mogućnost zaraze (mehaničkom barijerom, ako je od latexa) ostale vrste su manje sigurne jer imaju veće pore i nisu nepropusni za neke viruse. Kondom pokriva relativno malo područje spolnih organa te nije apsolutna zapreka za prijelaz bakterija, gljivica i virusa, budući su kontaktne površine između spolnih regija daleko veće od površine koju kondom pokrije. Moguće je da već godinama imate neku tihu nespecifičnu infekciju urogenitalnih organa koja se povremeno reaktivira pa imate iscjedak i svrbež. Najčešći razlozi pojave tih simptoma su gljivice, vaginoza zbog infekcije gardnerelom, trihomonas, ali i ureaplazma i neke druge bakterije.

Savjetujem Vam pregled i dijagnostiku na osnovne i najčešće uzročnike spolnih infekcija /klamidiju, HPV, mikoplazme, trihomonas, ev, na gljivice i aerobe / ako to niste do sada učinila, a spolno ste aktivna duže od 3 godine i ako ste do sada promjenila više od 2 partnera.


Poštovana doktorice, mogu li se spolne bradavice ukloniti osim med. tretmanom nekim prirodnim putem (pojačanom higijenom,smokvinim sokom i slično). Unaprijed hvala

ODGOVOR  
Postoje farmaceutski, galenski i aromaterapeutski pripravci koji se koriste u tu svrhu, no različito djeluju kod različitih ljudi i njihovo djelovanje nije ispitivano u kontroliranim ispitivanjima, pa ih niti nema u službenim vodičima i algoritmima za terapiju. Osim podofilina, podofilotoksina, trikloroctene i bikloroctene kiseline, imiquimoda, interferona, zapadna medicina nudi neke od kirurško-ablativnih metoda uklanjanja i preporuke o poticanju jačanja imuniteta, kako bi se organizam sam riješio virusa. Većina je farmaceutskih pripravaka koji se koriste u svrhu uklanjanja bolesnih promjena nastalih djelovanjem HPV virusa zapravo toksična, i djeluju kao ''otrovi'' tako i uništavaju bolesno tkivo i virus u njemu. Higijena je uvijek dobrodošla mjera sprječavanja bolesti i zaraza, ako nije neadekvatna, preagresivno - pretjerana. Nisam protiv dokazano uspješne narodne medicine, ali ni za eksperimente sa lijekovima čiji je učinak po zdravlje neispitan i nepoznat. Uvijek je bilo i ima ljudi koji će eksperimentirati , neki jer nemaju izbora, drugi jer to žele, na liječnicima je da liječe dostupnim, poznatim i provjerenim metodama i lijekovima, prema odrednicama i pravilima struke, a najvažnije da se liječenjem ne izazove štetna posljedica po zdravlje.


Imam 25g. i imam muku s vaginalnim infekcijama.U zadnje dvije godine imam ih redovito bez obzira na terapiju.Uvjek se pojavljuju tipični simptomi candidoze( žarenje,svrbež,neugodan miris).Dešava se da nakon terapije bude u redu par dana i iako nisam imala spolne odnose se sve ponovi.Radila sam papa test:u redu je:te testove koji su pokazali da imam bakteriju koja inače živi u crijevima(pišem na poslu pa mi ime nije dostupno)dobila sam terapiju,ali isto.Vadila sam krv da nije možda šećer no nalaz je negativan. Imate li prijedlog što napraviti da se ustanovi uzrok ili prijedlog za terapiju(p.s.već sam bila kod par ginekologa) Srdačan pozdrav MARTY

ODGOVOR  
Draga Marty, trebam više podataka o simptomima i terapiji, kako bih Vam mogla pomoći. Javite mi se telefonom na 01 2319-596 između 11 i 17 sati. Srdačan pozdrav, čujemo se. Vjerujem da ćemo Vaš problem uzbrzo riješiti!


Trudnica sam u 30. tjednu trudnoce i prije tri tjedna u mokraci mi je nadjena Streptococcus agalactiae (10/4 CFU/ml). Simptomi su mi bili ucestalo mokrenje, koje traje od pocetka trudnoce. Nakon terapije cefaleksinom (alergicna sam na amoksicilin), bakterija se ponovno vratila u istim vrijednostima. Posto je moj ginekolog na godisnjem odmoru, trazila sam u KBC Split drugo misljenje. Tamo mi je receno da se ne trebam lijeciti i na dijagnozi mi stoji Neurogena inkontinencija. Savjetovane su mi Kegelove vjezbe i suzdrzavanje od mokrenja. Na Higijenskom zavodu, gdje su mi i radjeni nalazi mokrace, mi je receno da se trebam lijeciti, jer ova bakterija moze izazvati sepsu pri porodu. Bris cerviksa mi nije radjen nigdje, tako da ne znam da li se bakterija nalazi samo u mokraci. Kakva su Vasa iskustva i sto bi mi Vi savjetovali?

ODGOVOR  
Prvo nemojte se previše sekirati, nazovite me , da vam pobliže objasnim značaj te bakterije s obzirom na ostale podatke tre uputim kolegama s kojima surađujemo u Splitu koji će Vam rado pomoći, a do tada uzmite 2 litre blagog čaja od kamilice sa limunom, dnevno sa što manje šećera , kako biste isprala mjehur od ostatak bakterija. Brine učestalo mokrenje, ništa neobično u trudnoći, ali se čuvajte prehlade, jer ovo ljeto prilično je hladno, pa utoplite noge. Do slušanja, dr. Dorić.


Poštovana doktorice, tri godine liječim hpv, te sam napravila tipizaciju koja je pokazala da sam zaražena visoko i niskorizičnim tipom hpv-a.Nakon toga uslijedile su dvije terapije Aldara kremom i redovite kontrole. Sada je moj virus u mirovanju, kaže moja doktorica. Rekla mi je da sada ništa ne možemo činiti jer je on u ascus fazi.Što to znači?Nemam bardavice ni nikakve druge smetnje, ali se bojim mogućnosti raka grlića maternice, te mi cijelo ovo lječenje predugo traje, a moja se doktorica baš ne trudi da mi olakša. Kako je s hpv-om i tudnoćom? Je li to opasno za dijete? Svog sam sadašnjeg partnera upoznala nakon što sam doznala za hpv, već smo dvije godine u vezi i čitavo vrijeme koristimo prezervative. Postoji li mogućnost da se on ipak zarazi? Može li se hpv prenijeti oralnim seksom? Mnogo Vam hvala! Zaista sam jako zbunjena i potrebna mi je Vaša pomoć!

ODGOVOR  
ASCUS je oznaka za atipične promjene na pločastim stanicama neodređenog značaja. O svemu što ste me pitali puno sam već i gotovo sve napisala. Nije mi jasno kako je tekla terapija s Aldarom? Gdje, izvana, na spolovilu ili je njome ''liječen'' cerviks?. HPV treba izliječiti ako planirate trudnoću. Oralnim seksom se virus može prenijeti u usnu šupljinu, ali ondje pretežno kolonizira sluznicu prolazno i ne zadržava se, osim u rijetkim slučajevima kod imunološki oslabljenih i vrlo promiskuitetnih osoba. Javite mi se telefonom kako bih Vam savjetovala što i kako dalje, i kod koga i rješit ćemo to do kraja godine, ako želite, srdačan pozdrav, dr. Dorić, broj je 01 2319-596


Imam 23 god i iz Zagreba sam.Promijenio sam nekoliko partnerica tijekom ljeta, većinom sam koristio kondom kao zaštitu. Trenutno nemam nikakvih simptoma, no htio bih se testirati na neke od spolno prenosivih bolesti (po mogućnosti sve). Zanima me gdje to mogu obaviti, mogu li to obaviti preko socijalnog, koliko se dugo čeka na pregled te kad je najbolje napraviti taj pregled (s obzirom da se virus HIV-a ne vidi 3mj. nakon zaraze)?

ODGOVOR  
Na žalost mislim da osnovno osiguranje ne pokriva takve zahtjeve preko ''socijalnog'' na uputnicu. Cijena osnovnih pretraga (krvi i dijagnostika iz obriska uretre, urinikultura, ejakulat) uz pregled je između 1000 i 2000 kuna, zavisi o tome na što se sve želite testirati. Test na HIV je test na prisustvo antitijela i njega se preporuča učiniti u vremenu između 3-6 mjeseci nakon rizičnog odnosa, ili desetak dana nakon odnosa (za osobe koje nisu u stanju toliko dugo čekati i biti u stresu) učiniti test na dokaz HIV RNA-nukleinske kiseline virusa.


Poštovani, može li žena zaražena hpv -om zatrudnijeti i roditi bez komplikacija? hoće li majka zaraziti dijete virusom?

ODGOVOR  
Može, najčešće virusna infekcija djeteta prođe nezapaženo i bez posljedica po dijete.


Cijenjena doktorice! zanima me jesu li svi oblici hepatitisa B prenosivi spolnim putem? Sve pohvale Vama i ovoj stranici .

ODGOVOR  
Hepatitis B spolno je prenosiva zarazna bolest, 100 puta zaraznija od HIV-a! Svaka osoba koja u krvi i drugim tjelesnim tekućinama ima pozitivan marker na HBSAg ili pozitivan nalaz virusne nukleinske kiesline HBV- DNA je izvor zaraze za svog partnera i za članove obitelji s kojima živi. Za ostale pojedinosti, slobodno nazovite u savjetovalište, srdačan pozdrav, dr. Dorić


već godinu i pol dana imam probleme s E. coli.Doktorica mi daje tablete i govori da to nije opasno i s obzirom da sam udana 3 god. da je to normalno, 24 su mi god.Prošle godine kad sam bila na ginekološkom pregledu nađene su mi gljivice, pa smo tablete uzimali i partner i ja. Ove godine kad sam bila na pregledu sve je bilo u redu ni gljivica ni bakterija s ginekološke strane. Budući da još uvijek osjećam svrbež i peckanje, a ujutro i po noći kad idem mokriti i bolove kod zadnjih kapi opet pijem novocef tablete. Bila sam na snimanju mokraćnih puteva i nalaz je u redu. Svaki put kad popijem tablete odem nakon 2 dana na vađenje prve jutarnje mokraće nikakve druge pretrage nisam obavljala. Doktorica mi govori da odem ginekologu jer je problem s ginekološke strane a ginekolog da je s ginekološke strane sve u redu. Budući da uskoro planiram trudnoću molila bih Vas za savjet i preporuku kome da se obratim za pomoć i pregled, da li Vi imate koji slobodan termin pa da se naručim kod vas.Unaprijed se zahvaljujem.

ODGOVOR  
Mislim da biste stvarno trebali prekinuti ovo ''loptanje'' i učioniti kompletnu dijagnostiku /obriske, urinokulturu/. Nazovite me kad Vam odgovara, na broj savjetovališta 01 2319-596, ako se odlučite doći k nama , a prema rezultatima nalaza predložit ću Vam što i kako s terapijom i kod koga, bude li potrebno slati Vas drugim specijalistima. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Molim vas za odgovor. Radila sam urinokulturu koja je pokazala prva dva dana bakt. Klebsiella oxytoca br.klic.1 ml urina-1 000 000,treci dan sterilna. Muz ima E coli i lijeci se antibioticima. Pretpostavljam da su one uzrok neplodnosti, jer 2 god.pokusavamo imati dijete. O E coli ponesto i znamo, ali o ovoj K.O.nista. Koliko je opasna,da li se uspjesno lijeci i kako se uopste dobije? S postovanjem,zabrinuta

ODGOVOR  
Klebsijela je relativno čest nalaz kod ljudi na koži, u ždrijelu, urogenitalno i gastrointestinalno, i nije tako ''specijalna'' klica. Kod novorođenčadi može biti opasna ako se ne izliječi u trudnica. Pošaljite mi Vaš mail, pa ću vam poslati tekst o toj bakteriji, ako želite, kako biste sve u miru pročitali. Za pitanje plodnosti obratite se nekom dobrom stručnjaku, ako ne znate kome, nazovite me, dat ću Vam preprouku. Sad su još na godišnjem, ali u rujnu će većina kolega biti na svojim radnim mjestima. Čujemo se? Srdačan pozdrav, dr. Dorić



Stranica: <<41 - 5051 - 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70
| 71 - 80 | 81 - 90 | >>