Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 62

 poštovana doktorice budući da nemam gljivice, klamidiju, niti ikakve druge bakterije a neprekidnu upalu sa peckanjem, zanima me koji su simptomi ureaplasme? trebala bih napraviti bris na nju tek kada mi prođe mjesečnica - rekao je ginekolog. što još može biti uzrok mojim neprekidnim tegobama? puno hvala

ODGOVOR  
Slične simptome mogu izazvati humani papilloma virus, herpes virus, trihomonas, gardnerella i drugi uzročnici baklterijskih vaginoza, mikoplazma hominis i m. genitalium, a postoje i drugi rijeđe prisutni uzročnici, kao i razlozi (kemijski iritansi - alergija na sintetiku, tampone, intimne dezodorane, omekšivaće i detergente kojima je opran donji veš, latex, uloške i slično). Infekcija ureaplazmom može biti bez simptoma ili postoje simptomi slični ovima koje opisujete.


Postovanje dr. Dorić!U vezi sam sa curom godinu dana!Imali smo u meduvremenu 3 spolna odnosa!Svaki put,sam nakon 20sek. \"pukao\"!Kad god imam spolni odnos sa curom mislim na \"tuzne stvari\" misleci da necu doziviti \"vrhunac\" nakon nekoliko sekundi!Pokusavam razne metode koje sam procitao na Internetu (stipanje...),ali nepomaze mi ni to!jel postoje jos kakve metode da ne\"svrsim\"-(neznam kako da se izrazim),nakon nekoliko sekundi!?Pretpostavljam da se nemogu opustit,dok imam spolni odnos!jel bi mi mozda (Praxiten 15) mogao pomoci!?da mi bar na neko vrijeme odgodi!Puno Vam hvala, postovana dr. Doric!

ODGOVOR  
Kako se ne bavim psihoterapijom niti liječenjem prerane ejakulacije nisam baš adekvatna osoba za odgovor, osobno mislim da trebate malo više iskustva, malo više godina, malo psihofizičke vježbe i nemojte misliti na tužne stvari, niti izvoditi na sebi eksperimente tipa ''štipanja'' to je glupost, ljubav je lijepa i za nju čovjek treba biti zreo psihofizički, život je tek pred Vama, bez obzira koliko Vam je godina, čovjek svaku emociju treba izživjeti i proživjeti do kraja na pravi način, a ono što je trenutno Vaša najjača emocija je '' mali rusvaj u glavi i organizmu''. Što stvari više budete ''kočili'' one će jače bježati kontroli….sex je lijep i uzbidljiv, ali nije sam sebi svrha i ne događa se sad i više nikad, svi odrasli smo prošli slično i evo nas, živi, manje -više zdravi i manje-više nepovrijeđeni, prizemljili smo nakon svega i uvijek se iznova, različitim tempom i prigodama vraćamo po još malo tog ''začina'' života.

Savjetujem da ''fiziološko-empirijske'' odgovore na vaše pitanje potražite kod nekog od psihologa i urologa, koji se time bave. Želite li da Vas nekome osobno preporučim, nazovite me na broj savjetovališta 01 2319-596. Srdačan pozdrav, i pogledajte film o dr. Alfredu Kinsey, koji kaže da Vaš problem /u različitom intenzitetu i formi/ ima oko 75% muškaraca…ako ne budete nakon filma pametniji, bar ćete se (vjerujem) zabaviti !


 Poštovana, postoji li mogućnost da polip spriječi začeće (uska cirkularna ektopija, cervikalni poli vel. zrna riže), te da uzrokuje komplikacije u trudnoći?

ODGOVOR  
Polip može /ako se ne otkrije i ne liječi/ poremetiti trudnoću, krvariti, uzrokovati spontani pobačaj, prijevremeni porod , može biti inficiran bakterijama pa može nastati upala koju treba liječiti kako ne bi nastale ozbiljnije komplikacije od kojih je vrlo ozbiljna sterilitet. Zato ga , ako se dijagnosticira treba kirurški odtsraniti te izliječiti upalu antibioticima. U polipoznom obliku mogu se javiti razni dobroćudni i zloćudni tumori, pa uzorak tkiva nakon odstranjenja polipa treba patohistološki dijagnosticirati da se vidi od čega je polip nastao.


 Draga doktorice, Koliko je opasna trudnoca ukoliko sam zarazena virusom hepatitisa B i kakve posljedice mogu biti po dijete.

ODGOVOR  
U trudnica zaraženih hepatitisom B može se prenijeti infekcija na dijete , a opasnost da takva dijeca razviju oblik kroničnog kliconoštva i hepatitisa veća je nego u odraslih osoba. Sve trudnice u našoj zemlji obavezno se testiraju na HBsAg, a djeca pozitivnih majki cijepe se nakon rođenja.


 Postovana dr. Doric, da li mi mozete objasniti razliku izmedu akutnog i kronicnog hepatitisa B , kao i nacin dokazivanja da li je isti aktivan ili neaktivan. Unaprijed hvala.

ODGOVOR  
U početku akutne bolesti u prvih tjedan-dva jaljaju se umor, mučnina , povraćanje , gubitak apetita, tupa bol u predjelu jetre. Klinička slika hepatitisa B razlikuje se od osobe do osobe, od infekcije bez simptoma do teškog oblika upale i zatajenja jetre. U malog postotka inficiranih, u ranoj fazi bolesti, javlja se urtikarijalni osip, svrbež, temperatura, artralgije. U stadiju žutice nastaje žutilo bjeloočnica oka, jezika , ostalih sluznica i kože, uz tamni urin. Sve to traje do 3 mjeseca. Kod fulminantnog oblika bolesti dolazi do otkaza jetrenih funkcija. Srećom to se događa u manje od 1% bolesnika.

Kroničnim hepatitisom B smatra se onaj kod kojeg upala jetre traje duže od šest mjeseci. Glavni simptomi kroničnog hepatitisa su umor i povremena mukla bol pod desnim rebrenim lukom . Rizik od razvoja ovisi o dobi kad je nastala infekcija i stanju imuniteta. Inficira li se dojenče, rizik od nastanka kroničnog hepatitisa je vrlo visok. S druge strane kronični hepatitis razvit će se u samo pet posto odraslih osoba. Rizik razvoja kronične upale znatno je veći kod ljudi s oslabljenim imunitetom kao što su bolesnici na kroničnoj hemodijalizi, kemoterapiji, na imunosupresivnoj terapiji nakon transplantacije organa, oboljeli od infekcije HIV-om..

U 15-20 % kroničnih bolesnika kroz 5 godina razvije se ciroza jetre. Oni su visokom riziku od hepatocelularnog karcinoma, posebno ako su nositelji virusa od rođenja. Većina kroničnih HBV kliconoša ima normalne biokemijske nalaze jetre, nema histološke promjene niti simptome. To su tzv. ‘’zdravi’’ nositelji. Prognoza im je vrlo dobra, i smatra se da su na virus razvili imunotoleranciju.

Dijagnostika B hepatitisa sastoji se u dokazu virusnih antigena u krvi i antitjela koja nastaju tijekom susreta virusa i imunološkog sustava inficirane osobe. Na taj način može se dokazati više vrsta antigena i protutjela koje nastaju i nestaju u krvi tijekom raznih faza infekcije. Od protutijela važno je dokazati klasu IgM /rana protutjela, znak svježe infekcije ili recidiva/ i IgG . Osim klasične serologije, u krvi se može dokazati i virusni genom metodama molekularne dijagnostike, te genotip virusa i broj kopija po mililitru krvi. Danas je poznato 8 genotipova HBV , koji se označavaju slovima od A do H, i različito su zemljopisno rasprostranjeni. U Evropi su najčešći A, D i G genotipovi B hepatitisa .

Kod akutnog hepatitisa postoje uz pozitivne markere u krvi, promijenjeni biokemijski i hematološki nalazi u krvi /povećan bilirubin, jetrene transaminaze, leukociti i slično. Jetra se vidi UZV pregledom povećana, a često i slezena. U ranoj fazi hepatitis B akutne infekcije iz krvi je moguće dokazati samo antigene HBsAg i HbeAg, zajedno ili pojedinačno. Nakon pojave antigena među prvim protutijelima u krvi inficirane osobe javljaju se anti-HBc IgM i ukupni anti-HBc. Nastankom tzv. serokonverzije dolazi do nestanka antigena i pojave specifičnih anti-HBe i zaštitnih anti-HBs protutijela, a iz krvi nestaje IgM anti-HBc. Nakon oporavka od preboljelog hepatitisa B u krvi ostaju doživotno anti-HBc i anti-HBs protutijela, a ponekad i anti-HBe.

U osoba sa slabijim imunitetom katkad se testiranjem krvnog uzorka pronađe samo izolirani nalaz anti-HBc protutijela koji može uputiti na moguću viremiju (prisustvo virusa u krvi) niskog stupnja.

Ako je marker HBsAg pozitivan više od šest mjeseci, i ne nestaje iz krvi, njegov dokaz upućuje na sumnju da osoba boluje od kroničnog B hepatitisa. Kod kroničnog hepatitisa B osoba ne mora uopće imati vidljivh simptoma niti znakova bolesti.

Kod infekcija tzv. mutantima virusa mogući su atipični serološki nalazi, pa testiranje treba proširiti molekularnom dijagnostikom. Molekularna dijagnostika virusnih hepatitisa osobito je korisna metoda za razlikovanje infektivnosti i neinfektivnosti, nedavne ili kronične infekcije i praćenje rezultata terapije, što se osobito odnosi na dijagnostiku virusnog hepatitisa B i C

Osim što se u serumu PCR metodom određuje kvalitativno prisustvo HBV-DNA i HCV-RNA, određuje se broj kopija virusa po mililitru krvi te genotip virusa. Jedna od najvažnijih primjena molekularne dijagnostike je praćenje učinkovitosti interferonske terapije u liječenju kroničnih oblika hepatitisa. U određenim intervalima tijekom primjene terapije provjerava se broj virusnih čestica u serumu pacijenta i time definira uspješnost terapije. Treba li još? Nazovite me na 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


 Poštovana doktorice,prije godinu dana dijagnosticirana mi je chlamydia trachomatis nakon čega mi je određena terapija sumamedom i vaginaletama.Nakon kratke pauze uzet mi je bris cerviksa koji je ispao negativan. S obzirom da nalazim proturiječne informacije molim vas da mi odgovorite dali postoji mogućnost ponovnog povratka chlamydie a bez spolnog odnosa sa zaraženom osobom?Hvala

ODGOVOR  
Postoji opasnost od reinfekcije u određenom postotku u slučaju da antibiotik nije djelovao na pravi način, te klamidija nije poptuno iskorijenjena iz Vašeg organizma. Dogdi se da je bakterija popstala otporna na antibiotik, te da je osoba zaražena sojem koji je rezistentan na jednu grupu antibiotika, a na drugu je osjetljiv. Tada se nakon ponovljene pretrage (ako je pokazala pozitivan nalaz bakterije) koja treba uslijediti 1 mjesec nakon završene terapije, nakon što je prošla jedna menstruacija, mijenja terapija i daje se drugi prikladan antibiotik. Terapija traje zavisno od vrste primjenjenog lijeka tjedan, dva pa i 3, a kroz to vrijeme treba apstinirati i još tjedan dana nakon posljednje tablete. Također je važno da netko u našoj bliskoj okolini ne nosi slučajno klamidiju asimptomatski (npr u oku) jer je on kao takav neprepoznat izvor zaraze za svoju obitelj i partnera, te se zaraza može prenijeti prstima i preko rublja /ručnici/ kade i slično. Klamidija je izuzetno osjetljiva izvan ljudskog organizma, ali kako je intrastanični nametnik, i nalazi se u otpalim stanicama sluznice, nije baš tako osjetljiva kako se misli, osobito u vlažnim i toplim prostorima….


prije 3 godine bila sam kod ginekologa zbog svraba i neugodnog peckanja, do tad nisam imala spolne odnose,imala sam terapiju sa geonistin vaginaletama.Jedno vrijeme je sve bilo u redu, i opet se pojavili isti simptomi,te se to javlja s vremena na vrijeme pogotovo ljeti.na internetu sam citala da su to simptomi candidijaze ali ne znam kako se to javilo ako nisam imala nikakve spolne kontakte (ako je to i bila candidijaza da li to moze dovesti do neplodnosti). Hvala

ODGOVOR  
Ako je u puitanju kandidijzaa, zašto stavljate geonistin? Unutra je antibiotik koji uništava i korisne bakterije, dakle protiv kandide treba koristiti vaginalete ili kremu koja ima samo prtugljivična svojstva i djelovanje. Koristite canesten ili slično. Mnoge žene imaju nakon ovulacije promjenu u pH vrijednosti sluznice u rodnici i u drugom dijelu ciklusa češće ''epizode'' s gljivicama, pa se u te dane trebaju profilaktički zaštiti vaginaletama s preparatom mliječne kiseline, ulja australijskog čajevca, ili pranjem u vrlo blagoj otopini borne kiseline (2-3%), koja se inače koristi kao protuupalno sredstvo. Budući ne pišete jeste li obavila kakve pretrage, obriske na druge bakterije, uzročnike, pitanje je da li imate samo gljivice ili još kakvu nespecifičnu upalu.


 Poštovana,dijagnosticirana mi je klamidija te sam pila sumamed nakon čega sam napravila bris cerviksa na klamidiju koji ji ispao negativan.Sljedeći papa test isto je bio u redu.Zanima me da li moram ponavljati testove na klamidiju ili su dovoljani redoviti papa testovi ko što tvrdi moja doktorica.puno hvala

ODGOVOR  
Što je bilo s partnerom? Jeste li se skupa liječili, ako imate novog partnera je li on negativan na tu bakteriju? Da biste bila potpuno mirna, unatoč papa testu, koji je uredan, trebala biste za još 3-4 mjeseca ponoviti test, ukoliko ste onaj prvi kontrolni radila u vremnu manjem od 30 dana od potrošene terapije. Ako vam nije jasno kako i zašto, rado ću vam objasniti, nazovite slobodno na vbroj 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


 Poštovana doktorice! Imam 31.godinu i konačno se pripremam na prvu trudnoću. Brisom su mi nađene UREOPLASMA UREALYTICUM i GRAM + KOKI, trenutno smo na kuri antibiotika (Doksiciklin) i vaginaleta (Gentamicin). Molila bih Vas da mi nešto više kažete o ovim bakterijama i da li su štetne za bebu (naime, ginekolog mi ne preporuča trudnoću dok su prisutne te bakterije). S poštovanjem, Renata.

ODGOVOR  
Trudnoća je posebno fiziološko stanje, ali nema osim vašeg vlastitog imuniteta posebnih zaštitnih mehanizama koji bi zaštitli trudnicu, niti plod koji nosi protiv moguće infekcije ako uzročnik postoji već u startu. Same posljedice do kojih može doći, mogu biti ozbiljne kako za buduću majku tako i za bebu, ako se inficira neposredno prije ili tijekom trudnoće. Savjetujem vam da popijete uredno lijekove koje Vam je liječnik prepisao i vjerujem da ste u dobrim rukama i dobrog općeg stanja zdravlja. O ureaplzamama sam pisala već puno na ovim stranicama, pa pročitajte pokoji prethodni odgovor, a ako imate još posebnih pitanja slobodno me nazovite, na raspolaganju sam vam telefonom svaki dan između 11 i 16 dsati na broj telefona 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


 poštovana dr.Dorić,možete li mi reći jel mi imamo kakav utjecaj na pojavu akni i prištića svojim ponašanjem i emotivnim stanjem

ODGOVOR  
Apsolutno da. Nazovite me da vam udjelim koji savjet i čujem još par podataka , npr. koliko vam je godina, što pretežno jedete, trošite li kakve lijekove, imate li drugih zdravstvenih problema? Broj je 01 2319-596. Do slušanja, dr. Dorić!Stranica: <<41 - 5051 - 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70
| 71 - 80 | 81 - 90 | >>