Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 53

U zadnja dva Papa testa koja sam radila pisalo je da su nadjene gljivice i da Papa test treba ponoviti. Da li to znaci da se ne mogu vidjeti cinovi i da je Papa test nevazeci? prije 6 godina imala sam hpv niskog rizika, i los Papa test, otada nisam imala problema. uredno idem kod ginekologa svakih 6 mj. Inace svaki mjesec imam gljivice, rijesim ih se canestenom ili geonistinom, 2 put sam pila diflucan, ali se svaki mjesec vrate. Koristila sam i vagisan i doderlein med. Nemam seksualne odnose vec skoro godinu dana.Sta da radim?

ODGOVOR  
Papa test zbog gljivica nije citološki jasan, pa ga zato treba ponoviti nakon što izlječite gljivičnu infekciju. Savjetujem vam da odete dermatovenerologu, na pregled, kako biste dobila adekvatnu terapiju i upute jer je terapija gljivica ponekad dugotrajna (i više mjeseci). Kako je prošlo već 6 godina savjetujem Vam da ponovite kontrolni HPV test uz genotipizaciju. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Zanima me da li se proizvodi Cydonia mogu kupiti u ljekarnama u Zagrebu, ako da, u kojim? Hvala

ODGOVOR  
Najbolje je da pogledate dostupne podatke na njihovim internet stranicama www.cydonia.com.ba .


Draga doktorice, imam jedno konkretno pitanje koje me jako zabrinjava! Papa testom krajem 3mj utvrđen je CIN 1, tadašnja dokorica je rekla ponoviti papu za 3-4 mj i dobila sam vaginalete, Geonistin, pa Medazol..i tako redom, jer sam se žalila da osjećam nešto, međutim poboljšanja nije bilo! Rađeni su cervikalni brisevi na klamidiju,urea i mikoplazme i pokazala se jedino Candida Albicans! Za nju sam dobila opet terapiju vaginaletama!(moram napomenuti da mi je klamidija bila pozitivna prije 2 godine i uspješno izlječena,nakon čega sam radila u međuvremenu još jedne cervikalne nakon godinu dana i nalazi bili uredni)!Papa je ponovljen u 8 mj i pokazao je CIN 2/3..nakon toga sam se stvarno prepala, promjenila doktora, napravljena je kolposkopija, na kojoj je utvrđen CIN 2 i doktor je peporučio premazivanje Efudixom, da se proba spasiti grlić i da se možda promjene povuku! Pijem aloe vera sok,supradyn filmtabelte, folnu kiselinu...i pokušavam se čim manje nervira! ti i hraniti što zdravije(voće,povrće..) Ono što me zanima i jako brine jest, ukoliko ću morati nakon svega ovog završiti na lletz konizaciji...kakve posljedice su nakon takvog zahvata?!!?To me jako brine, imam 25 godina, jako želim djecu jednog dana..i moja prva doktorica je napomenula da je nakon toga trudnoća rizična, što me jako prestašilo...što to znači?mora li se nakon takvog zahvata strogo mirovati i čuvati trudnoću....općenito,molim Vas,recite mi sve o tome...o posljedicama tog zahvata....zahavaljujem se unaprijed..Iva

ODGOVOR  
Budući imate više pitanja, predlažem da se čujemo pa ću Vam dati odgovore koje znam, kao i broj telefona specijaliste ginekološke onkologije koji će Vam objasniti u kojim se slučajevima i kod koga se preporuča pojedini tretman za liječenje HPV, te kakav je postupak za poslije. . . Postoji i savjetovalište samo o tim pitanjima, pa mi se javite na 01 2319.596. srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić, Trudna sam 16 tjedana. U 13.-tom tjednu otkrivena mi je ureaplasma realiticum, gardnerella vaginalis, te candida albicans. Liječnik mi je prepisao terapiju Eritromicinom u trajanju od 10 dana, te Geonistin vaginalete, a za supruga također terapiju antibioticima (Doksiciklin). Odmah nakon provedene terapije tegobe poput peckanja, crvenila i svrbeža u rodnici i na vanjskom djelu spolnog organa su se povukle. Jučer sam ponovila bris ali samo na ureaplasmu (tako je odlučio liječnik koji me liječio, a i prati mi trudnoću), te rezultate očekujem. Da li smatrate da je terapija bila primjerena za rješavanje svih navedenih tegoba (naime koliko sam shvatila za gardnerellu nisam uzimala nikakvu ciljanu terapiju), te da li je bilo neophodno ponoviti bris na obje bakterije, te Candidu? Najljepša hvala na strpljivosti i odgovoru.

ODGOVOR  
Terapija je u redu, budući da ste u drugom stanju dobila ste primjerenu terapiju s obzirom na trudnoću, za navedene uzročnike. Nadam se da ste se riješili ureaplazme i da će nalaz obriska biti uredan.Čuvajte se i sretno. Dr. Dorić


Poštovana doktorice, u aprilu 2004. imala sam spontani pobačaj u 6/7 sedmici trudnoće. Nakon prvog spontanog urađena je samo patološko-histolopka analiza i rečeno mi je da je nalaz dobar i da nakon 3-4mj. smijem planirati novu trudnoću. No kiretaža je bila tako bolna da sam se oslobodila straha i odlučila na novu trudnoću tek nakon skoro godinu dana. -I ovaj put sam odmah zanijela ali i prije nego što sam bila sigurna da sam trudna opet sam imala spontani (oko 3 sedmice) u martu 2005. Poučena ranijim iskustvom ovaj put sam se pripremila platiti bezbolnu kiretažu.No, hvala Bogu nije bilo potrebe za kiretažom. Nakon tog drugog pobačaja NA MOJ ZAHTJEV(a ne na preporuku doktora) suprug i ja smo uradili sve moguće testove(od bakterija i virusa do genetike, i spermatograma za supruga).Svi nalazi su bili dobri, osim mog nalaza na mikoplazmu koji je bio pozitivan(kod supruga negativan).Doktor mi je propisao terapiju, ali je rekao da mikoplazma zapravo ne dovodi do pobačaja.Nakon terapije ponovila sam pretragu na mikoplazmu i sad je nalaz bio negativan.Također napominjem da mi je prije prve trudnoće ustanovljen HPV virus ali ga nekoliko mjeseci nakon prvog spontanog pobačaja i u kasnijim brisevima nije bilo. Doktori su rekli da HPV zapravo ne izaziva spontane pobačaje a na trudnoću može uticati samo tako što je tih devet mjeseci podložno bakterijama i pojavi kondiloma(koje ja nikada nisam imala). 1.Sada se pitam ako mikoplazma i HPV ne izazivaju pobačaje od čega sam ih ja imala.Je li moguće da sam osjetljiva na preglede jer sam oba spontana imala nakon gin.pregleda spekulumom i poslije svakog pregleda sam sve više krvarila(pregledi su bili tri dana uzastopno) ili iz analize prvog ploda vidite da bi se spontani svakako dogodio? 2.Ja sam shvatila da sljedeći nalaz patološko-histološke analize ostataka nakon prvog spontanog pobačaja(kiretaže) pokazuje da je plod bio na neki način degeneriran i da sam iznijela trudnoću da dijete ne bi bilo normalno.Taj nalaz sam pokazala više ginekologa u Sarajevu i svi su mi rekli da nisam u pravu i da je nalaz normalan. Molim Vas da mi iskreno pročitate(odn. prevedete laičkim riječima) taj nalaz bez obzira šta znači, jer više volim da znam i najgoru istinu nego da godinama nagađam i razmišljam da li da se usudim na novu trudnoću.Beskrajno želim roditi dijete ali ne i po svaku cijenu. Nalaz ostaka ploda poslije prvog spontanog,odn. kiretaže: 14.40 gr težak uzorak fragmenta edematoznog i kožurastog tkiva se u cjelosti mikroskopski pregleda u brojnim serijskim rezovima i različitim nivoima te se ustanovi da većina uzoraka predstavlja djeliće djelimično nekrotične edematozne i obilato krvlju i neutrofilnim granulocitima prožete decidue uz koju se vide i sitni fragmenti endometrija prožetog stanicama hroničnog upalnog infiltrata eritrocitima i neutrofilnim granulocitima, sa žlijezdama čiji epitel pokazuje znake Arias-Stela fenomena.Prisutne su imalobrojne horijalne resice dijelom regularnog izgleda dijelom uvećane edematozne ali vaskularizirane a samo malobrojne su hidropsno degenerirane jako uvećane sa naglašeno dilatiranim vaskularnim prostorima u kojima se evidentira prisustvo nukleiranih eritrocita(feto-maternalna transfuzija), ali bez signifikantne proliferacije tipičnog trofoblasta koji oblaže površinu resica. -ZNAM DA SAM BILA PREOPŠIRNA ALI VAS MOLIM DA MI ODGOVORITE NA OVOM PORTALU JER SAM ZAISTA BILA KOD NEKOLIKO POZNATIH SARAJEVSKIH GINEKOLOGA(I U PRIVATNIM I U DRŽAVNIM USTANOVAMA).SVI KAO DA ME ŽELE POŠTEDJETI NEKE STRAŠNE ISTINE PA MI GOVORE DA JE SVE U REDU, A JA VIDIM DA NEŠTO NIJE U REDU. JAKA SAM LIČNOST I MOGU PODNIJETI SVAKU ISTINU,ALI KAKO DA SE POSTAVIM PREMA PROBLEMU KADA NE ZNAM U ČEMU JE PROBLEM! UKOLIKO MI NE MOŽETE ODGOVORITI NA SVA PITANJA, MOLIM VAS DA MI BAREM PROČITATE PATOLOŠKO-HISTOLOŠKI NALAZ OSTATAKA PLODA PRVE TRUDNOĆE.UNAPRIJED ZAHVALJUJEM.LIJEP POZDRAV IZ SARAJEVA.

ODGOVOR  
Poštovana, pročitala sam Vaše pismo i nalaz. Pišete mi da ste Vi imala mikoplazmu. Koju? M. genitalium, m. hominis ili ureaplasmu urealyticum? U literaturi, a i u praksi susrela sam dovoljno slučajeva pozitivnih nalaza na mikoplazme u žena koje su imale jedan i više spontanih pobačaja. Što se tiče ostalih nalaza rado bih vam dala broj ginekologa koji je jedan od najboljih hrvatskih stručnjaka za patologiju trudnoće, pa da s njim popričate, budući nisam stručna na tom polju. Javite mi se telefonom nakon 26. rujna, jer sam slijedeći tjedan službeno odsutna. I nemojte se dati u očaj. Ništa nije izgubljeno, i vjerujem da će biti sve u redu. Za početak, molim da budete optimist. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana Dr. Doric javljam se iz Makedonije, imam 26 god. Prvi ginekoloski pregled sam uradila u 2000 god, (2 god nakon prvog odnosa redovno sam koristila zastitu-kondome) imala sam uporan svrab. Uradjen mi je kolposkopski pregled i nadjena mi je ranica na grlicu , PAPA test je glasio: benigne celijske promene , gabicna infekcija Candida, inflamacija (ukljucuje tipicna obnova) dobila sam terapiju: Dymicon tableta, vaginalete Geonistin i krem Canesten posle 15dana na kontrolni kolposkopski pregled ginekologinja je rekla “da je dobro” ja nisam imala pojma kako izgleda to i pitala sam naivno jer nemam vise ranu?- ona nije konkretno odgovorila i rekla je ne brini sve je ok. Ali svrab je produzio na sto njena preporuka je bila uporna upotreba Canestena i ne znam ni ja koliko sam ml-litara potrosila. Kako nisam bila zadovoljna nakon godinu dana promenila sam lekar. PAPA test je isto pokazao, a “ranica” je bila opet prisatna kada sam pitala kako je mogu jos imati! pre godinu dana sam je “resila” ginekologinja je rekla da nema sanse da je bila izlecena jer bila je velicine oko 2cm i takodje je rekla je da je bila prisatna najmanje 4god. Pitala sam od cega konkretno nastaje rekla je od HPV ali PAPA ne mora uvek da pokaze da je prisatan i nikakav drugi obrisak mi nije uzela rekavsi mi da PAPA sve pokazuje. Nisam znala za tipizaciju i mislila sam da PAPA pokazuje dali ima ili nema HPV ali i ginekol. se tako izrazavala tako da sam zivela u zabludi. Tada sam i videla prvi put “ranicu” na ogroman monitor u boji bila je crveno-modre boje. Predlozen mi je laser kao jedino resenje ne cemu sam pristala jer sam bila uplasena, zbunjena a garantirala je da cu se izleciti i da je to jednokratan tretman. Na intervenciju je prisastvovao i jedan mladji lekar koji kad je video ranu predlozio biopsiju ali ona je rekla da nema potrebe da je ova rana “mirna”. Nakon intervencije isla sam na tromesecne kontrole sve je bilo u redu i kako mi je dojadilo! da idem cesto napravila sam pauzu od 2 god. U medjuvremenu i kod moj oj sestri je pronadjena ranica 2mm kod iste ginekologinje i naravno jedino resenje je bio laser drugi testovi nisu joj bili uradjeni a PAPA je pokazao samo kokoidne bakterije. Dve god nakon njenog laserskog tretmana ona je resila da poseti drzavni ginekolog koji joj je uzeo sve obriske i sve je u redu i rekao je da laser nije prvo i jedino resenje i da bez ostalih pretraga se ne preporucuje tako lako i da deo koji je tretiran laserom ne moze da primi oplpdjeno jajasce kasnije. Bila sam ljuta, ponizena, izlazana i zao mi je sto sve vise cujem za ovakve slucajeve u Makedoniji tretman je kostao oko 100 EUR a svaki pregled oko 50 EUR u medjuvremenu dobro sam se informisala zahvaljujuci najvise vesem sajtu i promenila sam ginekolog ovaj put obratila sam se na drzavnoj klinici a poslednji rezultati od obrisci su: PAPA test- benigne kletocne promene , gabicna infekcija Candida hyphae , inflamacija (ukljucuje tipicna obnova), vaginalni obrisak- normalna vaginalna flora, Chlamydia- ! negativan Mycoplasma hominis - negativ(Ur>= 10/4), Ureaplasma urealyticum- pozitiv dobila sam antibiogram, kako su se mom partneru pojavili kondilome pre 3 meseca radila sam test na HPV. Test je radjen po metodu: PCR amplifikacija na L1 region na HPV virusa ASO hibridizacija rezultat glasi: prisastvo HPV u ispitivani materijal. Tip virusa nije odredjen zbog niskog nivoa virusa u ispitivani materijal i predlozeno mi je da ga ponovim. Moj partner trenutno leci kondilome sa azotom i premazuje ih a ja ih nemam. Njegovi testovi na Mycopl, ureapl, Chlamyd. su negativni na sta ginekolog kaze da ako ja imam Ureaplasma da sigurno ima i on. Trenutno on ceka rezultate od tipizaciju HPV-a nakon 2 neuspesna testa zbog nedobro uzetog materijala. I konacno zanima me dali treba da ponovim test na HPV ili da lecim Ureaplasmu? Vitamine A+C+ E + Selen, kako i Zink uzimam vec mesec dana. Testovi i pregledi kod drzavnog lekara su puno jeftiniji ali trebalo mi je 1,5 mesec da zavrsim sve pretr! age i jeke zivce. Oprostite sto sam toliko oduzila ali dobila sam uti sak da ste do sada najkompetentniji lekar i zao mi je sto niste blize da vam se licno obratim. Zahvaljujem unapred i pozdravljam vas.

ODGOVOR  
Poštovana, suosjećam s vama i razumijem Vaše razočarenje. Savjetujem vam da najprije vi i partner uzmete terapiju za ureaplazmu, a nakon toga ponovite za mjesec dana pretragu - bris na mikoplazme. Ako sve bude u redu, ponovite papa test u veljači, pa ćete vidjeti kako stvari stoje. Dobro je što koristite vitamine, predlažem Vam da nastavite tako ovih zimskih mjeseci, pa je velika šansa da do proljeća budete zdrava. Javite se kakvi su rezultati. Bude li Vam trebao savjet ili dijagnostičar, nismo mi niti tako daleko…. Srdačan pozdrav i dobro zdravlje, dr. Dorić


Poštovana doktorice,imam 25 god i problem zakrivljenosti penisa koji imam jos od puberteta,pri spolnom odnosu nemam smetnji,prema donjem dijelu je tanko,molim vas kako se to rjesava i jel postoji kakva druga metoda osim operacije,zahvaljujem.

ODGOVOR  
Poštovani, najbolje je da se obratite za savjet urologu. Naći ćete ih preko interneta. Ja vam nemam ništa novo reći što vjerojatno već sami niste pročitali. Sve dok nemate funkcionalnih smetnji, na Vašem mjestu ne bih na operaciju. Za više informacija nazovite nekoga od kolega iz Urocentra, broj je 01 465 00 27. Srdačno vas pozdravljam!


Poštovana dr.Dorić! Unazad godinu dana imam problema sa pojačanim iscjedkom i povremeno sa neugodnim mirisom.Kod svog ginekologa dobila sam neznam broja koliko krema,vaginaleta...Nakon svake \"terapije\" nastupi kratkoročno poboljšanje i onda opet isto.Primjetila sam da nakon spolnog odnosa iscjedak i neugodan miris buknu,a partner se žali kako nakon odnosa osjeća pečenje.Nezadovoljna, promjenila sam ginekologa prije 2 mjeseca koji mi je napravio bris na aerobe i anaerobe,nalaz se pokazao uredan.Ne znam više što poduzeti.Svi kažu da je sve u redu a ja taj neugodan miris osjećam,primjerice već 2 sata nakon tuširanja.Molim za savjet,što dalje? S poštovanjem,unaprijed hvala.

ODGOVOR  
Učinite pretrage iz obriska uretre i rodnice na klamidiju i mikoplazme i HPV . Javite mi što je pronađeno. Do slušanja, dr. Dorić


Poštovana Dr Dorić, javljam Vam se u nadi da mi možete odgovoriti na pitanja kija me muče. Naime, imam 18 godina i još nisam isla ginekologu, a od pre dva meseca sam stupila u seksualne odnose sa svojim mladićem. Ono što me brine je vaginalni sekret koji imam od pre skoro godinu dana a koji prilično gust i pecka. Takodje, menstruacija mi uvjek počinje i završava tamnim iscjedkom tako da uložak ili tampon moram nositi punih 8 dana iako mi sama menstruacija traje 5 dana i nije pretjerano obilna. U nadi da ćete imati odgovor i na moje pitanje, hvala unapred

ODGOVOR  
Mislim da je vrijeme da odete ginekologu na pregled i papa test, tijekom kojega će Vam liječnik ako ga zamolite učiniti dijanostiku iz cervikalnog obriska. Prema nalazu odredit će i terapiju za vas, a bude li trebalo i za partnera.


Moje postovanje! Vec dugo vremena na pocetku glavica penisa (kad pocinje glavic)imam sitne,skoro u istoj liniji u dva ili tri reda oko cijelog glavica kao prsten poredane gljivice(podsjecaju me na gljivice izmedju prstiju ruke ili tako..)-nemam nikakve bolove pa se nisam obracao ljecniku-molim Vas za odgovor

ODGOVOR  
Radi se najverojatnije o penilnim papulama koje su derivat kože, a ne zarazna ili druga bolest. I sami kažete da nemate bolova niti drugih simptoma. Radi duševnog mira možete otići na preged neka Vam dermatolog potvrdi dijagnozu. Srdačan pozdrav!


DOBAR DAN. ZNAM DA ĆE VAM OVO BITI JAKO SMIJEŠNO,ALI NIGDJE NA INTERNETU NE MOGU PRONAĆI ODGOVOR!! JEDNA STRANA MOJE STRAŽNJICE JE VEĆA, I TO MI JE POSTALO GROZNO JER SE NA HLAĆAMA TO VIDI! PRETPOSTAVLJAM DA VI NEZNATE ODGOVOR,ALI AKO MI MOŽETE PREPORUČITI KOME DA SE OBRATIM, TKO DA MI KAŽE ŠTO DA RADIM. VJEŽBAM DOSTA ALI SE BOJIM DA NEĆE IĆI.MOLIM VAS AKO MI MOŽETE NEKOGA PREPORUČITI (TKO ĆE ME SAVJETOVATI). UNAPRIJED HVALA!

ODGOVOR  
Može Vam pomoći estetski kirurg. Želite li kakav broj, poašljite mi prvatni mail na polikliniku. Nije to takav problem kako vam se čini…..



Stranica: << | 31 - 40 | 41 - 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60
| 61 - 70 | 71 - 80 | >>