Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 103

 U 6.mjesecu prosle godine mi je dijagnosticiran CIN III i HPV visokog rizika.To je nakon 2 mjeseca potvrdila i biopsija. U 12.mjesecu sam bila na letz konizaciji. Prvi Papa nakon konizacije, je uredan , te mi je za 4 mjeseca preporucena kontrola. Da li to znaci da vise nemam HPV? I kako se boriti protiv toga da mi se ponovo ne vrati CIN ? Mom partneru su peniskopijom dijgnosticirani kondilomi te je 2 mjeseca provodio terapiju Efudixom. Sada nedavno, 2.peniskopija mu pokazuje da mu je ostalo jos svega par kondiloma, pa ponovo mora koristiti Efudix, i to 2 tjedna. Da li nakon sto on zavrsi sa terapijom mozemo imati odnose bez kondoma, posto je meni nalaz uredan, a lijecnik mu je rekao da nakon zadnjeg mazanja dodje na kontrolu tek za 3 mjeseca. Da li mi nakon svega toga savjetujete trudnoću? Imam 25 godina. Puno hvala

ODGOVOR
Pričekajte dok Vaš partner prođe kontrolu i budete oboje izliječeni. Da li znate koji genotip ima točno on, a koji Vi. Kondilomi obično nastaju od tipova 6, 11, a CIN III od tipova 16,18,31,33,45…i drugih visokog rizika. Ono što vam ne bi trebalo je infekcija tipom virusa kojeg nemate, na još uvijek osjetljiv cerviks. Prije nego se odlučite na trudnoću, idealno bi bilo da ste oboje zdravi, u dobroj imunološkoj formi i bez pozitivnog nalaza HPV DNA, na bilo koji tip HPV virusa u obriscima. Čuvajte i snažite imunitet, voća i povrća ima u izobilju, a pozitivan stav prema životu i dobre emocije pomoći će jačanju imuniteta.


 Poštovani, do sada Papa nalazi su bili uredni ( 24 god. išla sam 1 x god.na Papu) Najnoviji pokazuje CIN II. Radila sam i tipizaciju tip 16. Dobila Th :

Canesten,Geonistin,Vagisan, Hiramycin. Doktorica traži kolposkopiju pa ću za koji dan i to obavit. Zanima me : šta sa mojim partnerom (jedan jedini), da li mi je moja doktorica dala dobru terapiju, kako se riješit CIN- a i naravno što točno znači tip 16 i kako to riješiti !!! P.S. i naravno zanima me budućnost mog seksualnog života? Unaprijed zahvaljujem !

ODGOVOR
Smatra se da je učestalost HPV infekcija u žena i muškaraca podjednaka. Infekcija u muškaraca često je asimptomatska, a pregled i liječenje muškaraca čije partnerice imaju abnormalan papa nalaz (dakle CIN leziju) savjetuje se kao prevencija karcinoma ceviksa. U tu svrhu on treba učiniti pretragu na HPV pa i peniskopiju ako se pokaže potrebnim (metoda slična kolposkopiji). U međuvremenu se trebate dalje liječiti, što je Vaša liječnica već započela, a kroz to vrijeme zaštiti se kondomom. Tip 16 HPV je brojčano ime za najčešći genotip HPV-a , među virusima visokog rizika za nastanak karcinoma cerviksa. Govori se o 50-ak genitalnih genotipova. Dijagnosticiran je u više od 60% svih karcinoma cerviksa, a najčešće je izoliran i kod drugih karcinoma anogenitalne regije. U studijama koje istražuju povezanost HPV-a i karcinoma penisa pronađeni su tipovi 16 i 18 u 44% slučajeva. Latentna infekcija HPV-om znači da u tkivu postoji prisutan virus, nema ga u kolposkopskim niti histološkim promjenama, ali se dokazuje PCR molekularnim metodama dijagnostike. Cin promjene treba liječiti, ali nisu dovoljni samo antibiotici i vaginalete. Učinite kolposkopiju, jer to je nužna pretraga za dalji tijek terapije. Mogli bismo napisati knjigu o posljednjem pitanju, ali ja nemam ''kristalnu kuglu'' i ne proričem sudbinu. Većina nas teži zdravom i sretnom spolnom životu- preduvjet je zdrava, na ljubavi, iskrenosti i vjernosti zasnovana zrela veza dvoje psihofizički zdravih ljudi. Za 50% svog spolnog života odgovorna ste sama. Vjerujem da ''s druge strane ležaja'' imate jednako odgovornu osobu koja s Vama zna podijeliti i užitke i probleme….


 Zanima me da li se hepatitis C u njegovom obliku moze prenijeti spolnim odnosom. Pronasla sam bezbroj proturijecnih informacija,tako negdje pise da se uopce ne moze prenijeti spolnim putem,zatim da je vjerovatnost jako mala , a negdje pise da je rizik prijenosa tog virusa jako velik pogotovo ako su sexualni odnosi sa zarazenim partnerom dugogodisnji. Hvala.

ODGOVOR
Činjenica je da je učestalost spolnog prijenosa hepatitisa C daleko manja nego hepatitisa B koji je DNA virus za razliku od C virusa (koji je RNA i dvostruko je veća čestica od B) i nisu iz iste virusne familije. HCV RNA virus se primarno prenosi perkutano ( ubodom inficiranom iglom i transfuzijama zaražene krvi i pripravaka), dakle, ubod kroz kožu je primarni način prijenosa C virusa. Ne-perkutani načini su : spolnim putem i perinatalno- zaraza novorođenčeta kod zaražene majke. Prevalencija kod iv. narkomana je najviša (50-90%) i ova populacija stalni je izvor i rezervoar virusa C. Potom najčešće obolijevaju pacijenti na hemodijalizi (prevalencija je 10-20%). Iz studija gdje se spolni način prijenosa ispitivao u partnera zaraženih bolesnika od hemofilije, dokazana je infekcija serokonverzijom /pojava anti-HCV u krvi/ u samo 3% slučajeva. Perinatalna infekcija djeteta od zaražene majke događa se od 0-25%, a zavisi o stupnju viremije u majke (broj kopija virusa u krvi majke u trenutku poroda). Za oko 40% osoba u svijetu koje su inficirane s HCV , a ne pripadaju u neku od rizičnih skupina, dan-danas se ne zna kojim su se putem zarazili.


 Postovana doktorice, Imam 23 godine, sa 18 sam imala decka od kog sam dobila visokorizni hpv. Tada sam \'prosla\' terapiju interferonom. Buduci da moj tadasnji decko nije ozbiljno shvatio situaciju, prekinula sam tu vezu. Od 20-te sam u sretnoj vezi sa sadasnjim partnerom i Papa je uglavnom u redu (posljednji nalaz pokazuje upalu koja je lijecena \'Geonistin\' vaginaletama), no ponovila sam testiranje na HPV (posljednji put u 6. mjesecu 2004.) i nazalost je i dalje prisutan Moja ginekologica preporuca samo redovitu kontrolu (3X godisnje) sto ja i cinim, no jako sam zabrinuta jer sto vise informacija dobivam, to sam vise uplasena od mogucih posljedica koje uzrokuje. Ginekologica mi govori da je moguce da se organizam sam izbori protiv tog virusa. Molim Vas da mi odgovorite, da li mogu imati problema u trudnoci zbog prisutnosti hpv- iako je papa nalaz uredan? Buduci da sam u ozbiljnoj vezi, kroz godinu-dvije planiramo imati dijete, ali se jako bojim jer me strah da se dijetetu nesto ne dogodi zbog virusa. Čitala sam i o prisutnosti virusa u usnoj supljini. Sa sadasnjim partnerom nikada nisam imala odnos bez prezervativa, ali imali smo oralni pa se bojim da sam prenijela hpv decku, unatoc namjerama da ga ne zarazim. Sto ako se to dogodilo? Sto ako imamo oboje hpv u usnoj supljini? On nije nikada radio tipizaciju buduci da u gradu gdje jesmo to nije moguce napraviti. Citala sam da je cjepivo u klinickom ispitivanju, ali da ce djelovati preventivno, odnosno da nece pomoci vec zarazenim osobama. Da li je to istina? Mozete li mi dati savjet Samu sebe krivim sto mi se to dogodilo i zivim u velikom strahu. Molim Vas, pomozite mi savjetom na koji nacin da zivim s cinjenicom da imam visokorizican hpv. Molim Vas, ako mozete da mi odgovorite i na to da li je moguce naparaviti testiranje na nacin da se kod Vas telefonski naruci test i Vi mi ga posaljete putem poste, a da moj ginekolog napravi bris te ga ja zatim postom (preporuceno) posaljem Vama na analizu. Tu gdje živim ne postoji nacin da se testiram na hpv, a nemam mogucnost da dodjem u Zagreb. Oprostite ako sam Vam oduzela previse vremena, ali biti cu Vam beskrajno zahvalna ako mi uspijete odgovoriti barem na dio mojih pitanja. Unaprijed puno hvala.

ODGOVOR
Ako je Vaš strah proporcionalan dužini pisma, onda Vam nije lako.Prema spoznajama iz literature i prakse nema dokaza da kod osoba normalnog imuniteta, urednog spolnog života oralni seks nije kontraindiciran kod osoba s HPV-om, jer dovodi do kacinoma usne šupljine, naravno, iznimke uvijek postoje Zato me nazovite da ne pišem plahte, stvari nisu tako crne. Cjepiva će biti terapijskog i profilaktičkog, dakle radi se na dvije vrste cjepiva, za one koji nikada do sad nisu imali HPV i za one koji su imali. Vjerujem da će ga biti uskoro ! Zadatak za vikend Vam je da se prestanete kriviti i predbacivati si stvari koje nemaju tu težinu kakvom ste si napunili glavu. Mogućnost da Vam pošaljem transportni medij za HPV postoji, u dogovoru sa Vašim ginekologom. Čujemo se na broj 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić.


 dobra večer! Imam jedno pitanje vezano za tumor pluća kod muškaraca i žene; zašto je učestalost pojavnosti tumora pluća sve češća kod žena, a prije su tumori pluća bili muška bolest??

ODGOVOR
Postoje razne spekulacije…. kako nisam pulmolog, obećajem da ću nekolicinu cijenjenih kolega te specijalizacije najskorije upitati što oni ZNAJU i MISLE o tome (može?) , pa ćete uskoro čitati odgovor na ovim stranicama. Do tada: ''strpljen, spašen'' tako se kaže u našem narodu, a vama ugodan vikend, na nekom lijepom mjestu, bez duhanskog dima i drugih štetnih alergena i karcinogena….


 Postovana dr,Doric, ponovo Vam želim postaviti pitanje jer Vam je prošlo bilo nejasno. Imam 40 g. Prije 4 godine urađena mi je konizacija zbog dijagnoze CIN III carcinoma in situ. Od tada radim nalaz PAPA svakih otprilike 3 mjeseca iz straha od carcinoma. Nemam više niti CIN, niti upale. Molim vas da mi odgovorite da li je potrebno da uradim još neke pretrage osim PAPA testa? Ne koristim zaštitu uvijek jer mi moj ginekolog to nije ni rekao. Kako da se zaštitimo, moj partner i ja? Šta može prouzrokovati ponovno obolijevanje? Mnogo hvala.

ODGOVOR
Savjetujem Vam da Vaš partner učini HPV test, ako je pozitivan, postoji rizik da vas reinficira virusom. Stoga je dobra mjera zaštite kondom, zbog mogućeg 'ping-pong' efekta. Čuvajte se stresa, živite i hranite se što zdravije možete, redovno se kontrolirajte, a ako do sada niste napravili HPV DNA test i genotipizaciju, učinite je kako biste znali imate li latentnu infekciju ili ste potpuno izliječena, a i važno je znati koji je genotip, zbog procjene rizika. Ako se testom iz obriska cerviksa ne dokaže HPV DNA, neće biti potrebno tako često uzimanje Papa testa. Finska je zemlja koja je smanjila pobol i smrtnost od Ca cerviksa na najmanju moguću mjeru od svih zemalja Europe, među prvima su uveli nacionalni program probira na karcinom i HPV genotipizaciju. Njihove žene učine u tijeku života u prosjeku samo 7 Papa testova, a sama kažete da ih vi radite svaka 3 mjeseca. Savjetujem vam da pogledate stranice Europskog konzorcija za karcinom cerviksa: www.eccce.org. Puno toga biti će Vam biti jasnije, a gdje je znanje, strahu nema mjesta! Možete me i nazvati u savjetovalište između 10 i 17 sati svaki dan, na broj 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


 Ne znam da li ste vi prava osoba koja bi mi znala odgovoriti na moje pitanje, ali se bar nadam da ćete me uputiti na pravu adresu. Imam 26 godina, muža i dijete. Zadnju menstruaciju sam imala 12.3., kod ginekologa sam bila 18.4. kad mi je rekao da sam ponovno trudna. Na ultrazvuku je vidio iznad ploda hematom. Rekao mi je samo da moram mirovati. Ne znam što još trebam raditi da bi moja trudnoća prošla u najboljem redu. Da li da stalno ležim ili da pijem kakve tablete...molim vas dajte mi nekakve upute kako dalje! Unaprijed zahvalna!

ODGOVOR
Poštovana, o tabletama nema govora dok se ne postavi indikacija da ih zbog nečega morate piti. Javite mi se u ponedjeljak iza 10 sati na 01 2319-596! Do tada se ne naprežite suviše i pokušajte se opustiti i ne misliti mračne misli. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


 Već nekoliko godina sperma mog partnera ima neugodan miris po ribi. Znam da je kod žena to obično jedan od simptoma infekcije gardnerellom koju sam imala već dva puta (1994. i 2001. godine). Da li je moguće da je također zaražen gardnerellom? On nema nikakve druge simptome ni poteškoće. Najljepše se zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR
Moguće je, ali to treba dokazati, iz obriska uretre, eventualno i druge pretrage, kako bi se isključili ostali mikroorganizmi. Savjetujem Vam da odete zajedno do urologa ili dermatovenerologa . Ponekad , a o tome možete čitati u raznim ženskim časopisima ( npr: Vita, Tena, Mila), muškarcima se savjetuje sok od ananasa i čokolada, kako bi riješili probleme ''okusa i mirisa te prirode'', a koji smetaju njihovim partnericama ….možda koja čitateljica ima sličnih iskustava, neka se javi….


 U 26. tjednu sam trudnoce. Prije dva tjedna ginekolog mi je po prvi put uzeo mokracu na pregled i pronadena je E.coli ,propisao mi je klavocin i bakterija vise nije pronadena, mene zanima da li li je bakterija mogla uciniti kakvu štetu plodu ako je bila prisutna od samog početka .Unaprijed zahvalna.

ODGOVOR
Na početku trudnoće, kod prvog pregleda, ginekolog Vas je morao uputiti na osnovne biokemisjke analize (što vjerujem da je učinio?): osnovne biokemijske, hematološke i koagulacijske pretrage krvi, odrediti krvnu grupu i test na postojanje imunih antitijela u serumu (ICT) indirektni Coombsov test, serološke testove na hepatitis B, sifilis (a bilo bi idealno da se učine i na HIV i hepatitis C), provjeriti šećer u krvi i jeste li anemična, učiniti analizu urina i prema potrebi urinokulturu. Ako osoba planira trudnoću, prethodno bi trebala učiniti sve briseve cerviksa, a to znači: na HPV, Klamidije, Mikoplazme/Ureaplzamu, Aerobe/Anaerobe.

Kod svakog kontrolnog pregleda tijekom trudnoće, a treba ih biti najmanje 9, rutinski osnovni postupak koji prije pregleda može obaviti i medicinska sestra je kontrola: tlaka, tjelesne težine i analiza urina test-trakom. U trudnoći nije poželjna niti jedna infekcija, pa se u startu mora otkriti i liječiti. To je važno jer urogenitalne infekcije mogle bi za posljedicu imati širenje upale na maternicu i prerani porođaj. Među najčešćim uzročnicima zbog kojih trudnoća može postati rizična, su E. coli, Betahemolitički streptokok, Klamidija, Mikoplazme, Proteus.

E. coli normalni je stanovnik u crijevima (postoji mnogo sojeva ), a drugdje u organizmu može izazvati upalu i bolest. Širenjem infekcije iz rodnice na grlić maternice i u unutrašnjost, na posteljicu i plodove ovojnice moguće su teške infekcije i posljedice kao što su korioamnionitis, prijevremeni trudovi, prsnuće vodenjaka, prijevremeni porod, nezrelo dijete koje ima nisku porođajnu težinu. Svaku infekciju u trudnoći u startu treba otkriti i liječiti. Pretpostavimo, budući ste u 26. tjednu, a osjećate se dobro i zdravo, redovno kontrolirate, da bi sve trebalo biti OK. Vjerujem da radite i UZV i da je nalaz uredan. Ipak, teško je odgovoriti na Vaše pitanje, ''što može biti, ako je bilo'' jer uvijek teoretski postoji mogućnost ''svašta'' i ''ništa''. Držimo se stoga činjenice da imate još dio trudnoće koji je pred Vama, da ste antibiotike popili, da ste dobro, da su nalazi u redu i da će sve biti OK: Čuvajte se, hranite dobro i zdravo, pazite na težinu, i sretno!


 Poštovana dr. Dorić, molim Vas da mi pojasnite Papa nalaz jer moj ginekolog to nije u stanju... nalaz glasi: -stanice: skvamozne, metaplastične, cilindrične, endocervikalne -miješana flora -upala, promjene na stanicama -parakeratoza -cin I (označeno samo C) preporuča se HPV DNA test. Ginekolog nije tražio daljnje pretrage, već mi je prepisao dalacin kremu i summamed, te ponoviti papu za mjesec dana. Zanima me: -da li je moguće da su ovakvi rezultati uzrokovani samo upalom? -da li je moguće da imam hpv ako već godinama imam istog partnera, koji je ujedno i prvi (a i ja njemu)? -da li mogu hpv dnk test napraviti u vašoj poliklinici? koji je postupak? Da li se i moj partner treba testirati? Naime CIN I se prvi puta pojavio prije tri godine i uvijek je uspješno saniran(točnije 2x do sada), ali nije mi jasno do kada će to tako? da li je terapija preblaga kada se vraća, ili je problem u partneru koji se nikada nije liječio? Ili je neki drugi problem u pitanju? Radila sam i kolposkopiju prije 3god koja je bila uredna. i još samo jedno pitanje: od mog prvog posjeta ginekologu i 1. papa testa preporučeno mi je povremeno korištenje geonistin vaginaleta (citiram: \"shvatite to poput šampona\"), što sam ja i prakticirala..no, s vremenom mi je to dojadilo jer niti je ugodno, niti praktično, a i to je antibiotik....i sad vas pitam: da li je u redu koristiti vaginalete svakih par dana? Zašto se ne nađe uzrok, sanira i gotovo? zar bi do kraja života trebala koristiti geonistin?!? naime, čula sam od dosta cura da su im ginekolozi preporučili isto... unaprijed hvala na odgovoru!

ODGOVOR
Draga djevojko, rezultatom Vašeg Papa nalaza (koji opisuje cito-histološke promjene na stanicama, izazvane NEČIM) postavljena je sumnja na HPV infekciju cervikalnog epitela, koja je u stadiju CIN 1 (blage promjene). To i je svrha PROBIRNOG testa Papa. On nam daje odgovor na pitanje: Je li sve u redu ili treba ići u daljnju dijagnostiku. Slika koja pokazuje promjene u sluznici vrata maternice zaraženoj HPV-om otprilike izgleda, vrlo pojednostavljeno ovako:



Budući je CIN prisutan kroz 3 godine, a liječili ste ga , pa se vraća, učinite test na HPV_DNA. Možete to učiniti na par mjesta u Zagrebu, mi u laboratoriju dijagnosticiramo i genotip virusa. Zašto je važan genotip?. Jer ćete znati imate li HPV infekciju virusom visokog rizika, niskog rizika. Nije svejedno radi li se o tipu 16, 18, 31, 33, 45, ili nekom od preostalih iz skupine HR HPV (13 tipova visokog rizika). Tip 16 nalazi se u oko 60 % svih pločastih karcinoma cerviksa, tip 18, nalazi se u adenokarcinomima cerviksa, a visoka onkogenost tipa 18 leži u znanstveno dokazanoj činjenici da on može uzrokovati progresiju u CIN 3 i CIS (karcinom u mjestu) kroz 3 godine, a ne kako se prije mislilo da mu treba 7-10 godina, što je jako kratko vrijeme, zar ne. Naravno da sve to skupa ne ovisi samo i tipu virusa, već o kvaliteti Vašeg imunog odgovora, o ''ping pong'' efektu, mogućim reinfekcijama ako je zaražen partner, i o još koječemu. Geonistinom nećete riješiti HPV infekciju. Vjerojatnost da CIN promjene blagog stupnja prođu same od sebe za 1-2 godine je oko 57%, kroz to vrijeme većina se osoba riješi od infekcije, ali nekima ne uspije, između ostalog i zbog reinfekcija od partnera. Prema podacima Europskog konzorcija za prevenciju karcinoma cerviksa, a možete ih osobno pročitati na stranicama www. eccce.org., vidjet ćete da je 95% ranih tretmana HPV infekcije uspješno izlječivo. HPV test zajedno sa Papa nalaom preporučuje se djevojkama učiniti nakon godinu, a najkasnije tri godine od započetog spolno aktivnog života. Postupak uzimanja obriska na HPV slična je uzimanju Papa testa, koji NIKAKO ne valja uzimati prečesti, najkraći period između 2 papa treba biti 2 mjeseca (60 dana). Idealno ga je uzeti sredinom mesntruacijskog ciklusa, a 48 sati prije ne stavljati vaginalete, niti kreme, ne ispirati rodnicu, ne imati odnose. Obrisak se uzima sa površine cerviksa, vatenim štapiće, a endocervikalni obrisak (osobito važan u dijangostici HPV 18, a i drugih HR HPV-a) uzima se citočetkicom. Na pitanje o vaginaletama, odgovor je kratak. Nije u redu koristiti vaginalete svakih par dana, i ''šampon, ako se s njime pretjera može biti štetan''… ako nisam zadovoljila odgovorom, nazovite me na 012319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić



Stranica:  << | 91 - 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 
| 111-114 |