Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 10

Cijenjena dr.Doric, prije 3 tjedna dobila sam smrdljivi,rijetki,bijelo sivi iscijedak,imala sam bolne spolne odnose i dijagnosticirana mi je vaginosis dyspareunia.ginekolog mi je prepisao medazol 500 vaginalete + klimicin V kremu.partner je dobio medazol 400 tablete.nakon te terapije dobila sam bijeli,gusti i obilan iscijedak bez mirisa.sada me strasno pece ulazak u rodnicu pogotovo nakon spolnog odnosa.opet sam otisla na pregled i ginekolog mi je savjetovao da napravim cervikalne briseve na aerobe,anaerobe,CHL set,micoplasma hominis,ureopl.urealitica i urinokulturu jer misli da je problem u grlicu maternice.zanima me sta je sa mnom,koliko je ozbiljna ova situacija jer nikada nisam imala ovakve probleme i svi pregledi i papa testovi do sada su bili uredni.unaprijed zahvalna

ODGOVOR
Poštovana, poslušajte svog ginekologa i učinite CV obriske, jer ''na pamet'' je teško zaključiti kakvu vrstu upale imate u rodnici i ev. na cerviksu. Ukoliko do sada niste radila niti jedan od tih briseva, a spolno ste aktivna duže od 3 godine, dobro ih je učinitri preventivno i kada žena nema nikakve simptome, a u Vašem slučaju tim više jer ih imate. Na temelju relzutata testiranja vidjet će se kakva Vam je terapija potrebna. Srdačan pozdrav, dr. Dorić.


Poštovana!23. su mi godine, bila sam na redovotom ginekološkom pregledu, obavla papa test, nalaz je uredan.Obavljen mi je ultrazvuk grudi, te na desnoj dojki nađena cista veličine 3,5 milimetra.Ginekolog mi je savjetovao da obavim prebled za 6mj. te da to nije ništa opasnog, još mi je prepisao kapsule ulja nočurka.Molila bih vas za mišljenje jel se užasno bojim da nebi bilo kakvih komplikacija.Inače u obitelji nitko nije imao nikakvih cista ni nešto slično.Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.Sa poštovanjem!

ODGOVOR
Otkriće ''cista'' na dojci izaziva strah od tumora, no ne bojte se , ta je opasnost u mladih žena i djevojaka razmjerno mala. Ciste, adenofibromi i mastopatije relativno su česte, ali ne povećavaju opasnost od raka dojke. Ciste u dojci su ''džepići'' tekućine koji se sponatno stvore, ali najčešće i sponatno nestanu. A mogu se ili ne moraju očitovati bolnošću ili se kao u vašem slučaju jave neprimjetno te se slučajno otkriju kod pregleda. Izolirana cista nije pokazatelj neke bolesti, zato vas je ginekolog i naručio za 6 mjeseci i rekao vam da nije ništa strašno. Ponekad je nastanku cista i češće mastopatija razlog hormonalna neravnoteža. Osnovno je da od svega ne radite paniku, jer mjesta za paniku nema. Živite normalno, otiđite na kontrolu kako vam je rečeno. Vjerujem čvrsto da će biti sve u redu. Tako se ponašajte i Vi. Veliki pozdrav, dr. Dorić


Postovana dr. Doric. Zanima kako se računa mentruacijski ciklus. Da li od prvog dana mjesecnice pa da prvog dana slijedece mjesecnice ili od posljednjeg dana mjesecnice pa do prvog dana slijedece mjesecnice.Unaprijed hvala.

ODGOVOR
Od prvog dana mjesečnice pa do prvog dana slijedeće mjesečnice, normalan menstruacijski ciklus traje 28+/- 7 dana. Računa se od 1. dana, jer je to vidljivo i jedino fiziološko krvarenje koje nastaje u pravilnim ciklusima zbog normalnih endogenih cikličkih promjena hormona u tijelu žene. Srednje trajanje menstruacije je 4 dana, a normalno ne traje duže od 7 dana.

Osobine normalne menstruacije su da: se pojavi svakih 22-35 dana, da traje 3-7 dana, da je količina izgubljene krvi 30-60 ml, da je količina izgubljenog željeza 16 mg /što je prilično, te većina žena generativne dobi trebala bi zapravo nadoknadu željeza u organizmu, uprkos naizgled ''normalnim'' vrijednostima željeza u serumu kod rutinske kontrole/, krve se kod normalne menstruacije ne zgrušava, a ukupni volumen izgubljene tekućine iz tijela žene je 3 puta veći nego volumen izgubljene krvi pa savjetujem da se za vrijeme menstruacije više pije vode i izotoničnih multivitaminskih napitaka Imate li još kakvih pitanja, javite mi se u savjetovalište. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić, pregledom kod ginekologa ustanovljeno je da imam upalu, napravljen mi je papa test koji je uredan, a kao terapiju uzela sam 2 kutije Geonistina, međutim upala se nije sasvim povukla. Pregledom je ustanovljeno da u spekulima ima E portionis, kako mi je objašnjeno to je ranica koja bi se prema riječima mojeg ginekologa trebala odstraniti paljenjem ili laserski. Što se tiče upala, njih imam već duže vrijeme, a također imam i iscjedak blijedožute boje i neugodnog mirisa. Kako sam čula oprečna mišljenja o ovom zahvatu, a s obzirom da još nisam rodila, molim Vaše mišljenje. Na odgovoru najljepše zahvaljujem.

ODGOVOR
Erozije su defekti epitela koje mogu nastati kod ponavljanih upala. Ponavljajuće upale nije dovoljno liječiti samo vaginaletama, već treba ustanoviti uzrok upale (uzročnika), ali i razloge zašto se kod vas ponavljaju. Kako kažete ''paljenjem'' ili laserom riješit ćete posljedično nastalo oštećenje tkiva, ali se, ukoliko ne izliječlite upale i ne uklonite uzročnike, upala može ''pomaknuti'' u kanal vrata maternice i dalje u gornje dijelove genitalnih organa , te bi bilo u redu od Vašeg specijaliste da prije nego krene u popravak mehaničko-kemijsko-upalnog defekta, dijagnosticira uzročnike jer nije isto radi li se o bakterijama ili virusu /HPV, herpes i/, i da li su to bakterije koje su ozbiljni patogeni /npr. klamidija i slično/. Iscjedak blijedožute boje, neugodnog mirisa, često se nađe kod infekcije vagine i cerviksa beta-hemolitičkim streptokokom /agalactiae/, s ešerihijom koli, enterokokima i slično, te vam svakako preporučam da učinite mikrobiološku dijagnostiku CV obrisaka na bakterije, klamidije, molikute /ureaplazmu i mikoplazme/.


Poštovana dr. Dorić. Čitala sam o VIN i CIN i zanima me koja je razlika između njih. Hvala vam unaprijed

ODGOVOR
VIN je kratica za za intraepitelnu promjenu kože stidnice /tzv. vulvarnu intraepitelnu neoplaziju/, a CIN je kratica za cervikalnu intraepitelnu neoplaziju. Obje promjene najčešće su rezultat infekcije stanica kože i sluznice humanim papilloma virusima.


Dobar dan! Dobrovoljni sam davatelj krvi već 7-8 godina te do sada nisam imao nikakvih problema. Prilikom poslijednjeg davanja morao sam na dodatne pretrage. Nalazi su slijedeći: HBs Ag negativan anti HBs pozitivan anti HBc pozitivan anti HBc Igm negativan HBe Ag negativan anti HBe pozitivan. Doktorica koja radi na zavodu za transfuzijsku medicinu mi je rekla kako sam nekad davno bolovao od hepatitisa B,ali na moju sreću u potpunosti sam izliječen i ne predstavljam izvor zaraze za druge.Međutim kad je nalaze vidjela doktorica opće prakse ona mi je rekla da i dalje imam hepatitis B i da sam zarazan. Molim za vaše mišljenje. Hvala!

ODGOVOR
Nalazi protutjela, kako ih navodite, upućuju na to da ste zdravi i niste zarazni. Zbog velikog opreza s obzirom na to da markeri B hepatitisa u krvi osobe sa preboljelom zaraznom žuticom , a osobito pozitivan nalaz na anti-HBc može uputiti na određeni postotak konačnog oštećenja jetre kod vas , ali i na rizična ponašanja, u svijetu, a i kod nas postoje algoritmi postupanja da se davateljima krvi kod kojih se nađu pozitivni markeri kao znak postojanja ili preboljenja neke od spolno i krvlju prenosivih bolesti /a hepatitis B je jedna od takvih bolesti/ , iako ste je preobljeli, savjetuje da ne daju krv za proizvodnju krvnih pripravaka, jer je vaša jetra zbog hepatitisa pretrpjela stanovita oštećenja, te iako ste sam za sebe zdrav čovjek, se ne preporuča da dalje budete davatelj. Poručite svojoj liječnici da prema nalazima markera niste zarazni i nemate hepatitis B. Treba li Vi kakav savjet o tome, slobodno nazovite, a i njoj dajte broj našeg savjetovališta ili je uputite na kolege iz Hrvatskog Zavoda za transfuzijsku medicinu koji će joj objasniti značenje pojedinačnih markera hepatitisa za vas kao zdravo ljudsko biće, nakon preboljelog virusnog hepatitisa B, ali i njihpo značaj za vas kao davatelja krvi. Nije sramota nešto ne znati, ali nije u redu davati krive informacije. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Lijep pozav. Imam 22 godine.Prije godinu dana nakon cina 2 naden mi je hpv (niskorizicni) i jos ureplasma urealyticum, mycroplazma hominis i streptococus gr b nakon sto sam to izljecila nadene su 2 druge bakterije (iako ne znam kako je to moguce jer nisam imala odnose i strogo se drzala terapije), nakon sto sam izlijecila te druge dvije cin se povuko međutim zbog antibiotika sam se s gljivicama borila 5mjeseci. Doktorica mi je naizmjenicno canesten pa geonistin,dok sama nisam cula za jogurt koji me spasio!vise nemam gljivice. sad opet imam cin 1, upalu(pokazo je papa) , obilan zuti iscjedak i bolove ali dok kaze ginekologinja kaze da nije potreban nikakav pregled niti terapija. Ne znam sta da radim vec sam umorna od svega. Godinu dana pijem aloja veru vitamine, sad zadnja dva mjeseca i virago tablete, nemam nikakvih drugih bolesti cak prehlade sto znaci da mi imunitet i nije tako los. Cula sam za kantarionovo ulje? Pomaze li to kod upala i hpv-a? Kako se kori! sti?Postoje li kaki drugi prirodni ljekobvi. Molim vas pomozite u ovih godinu dana preko 100vaginaleta sam koristila ne mogu vise . Hvala lijepo!

ODGOVOR
Nazovite me da popričamo malo o svemu, broj savjetovališta je 01 2319-596, svaki dan između 10-16 sati. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić! Obraćam Vam se ovim putem ne toliko zbog očaja nego iz tog razloga što se osjećam kao da su mi ruke vezane. Naime 10g sam u braku nemamo djece krenuli smo na inseminaciju suprug i ja da bi nakon 1 neuspjelog pokušaja radila papa test koji je pokazao CIN 1. Poslije toga se pojavio HPV i to niskorizični tip 11 i visokorizični tip 16. Nakon kolposkopije (zadnje) doktorica mi je rekla da je samo pitanje vremena kad će se HPV \"AKTIVIRATI\" i vjerovatno se moje trenutno stanje pogoršati.Inače sam sklona čestim upalama. Pa Vas molim da mi kažete dali postoji kakav lijek za CIN i HPV osim zdravije prehrane. inače pijem Noni sok . R. B. HVALA UNAPRIJED!

ODGOVOR
HPV nije razlog da biste odustali od želja i aktivnosti za ostvarenjem potomstva, nitit je CIN I nerješiv i neizlječiv, niti su Vam ruke vezane. Pola ozdravljenja leži u vašim realnim mogućnostima i u Vašem organizmu, za drugio dio pobrinut će se priroda i trebao bi se porbrinuti stručnjak koji vas vodi, a ne plašiti vas, ako sami ponekad osjećamo nemoć ili ne dovoljno znamo. Bilo bi mi drago da me nazovete kako bismo o svemu popričale, broj je 01 2319-596. srdačan pozdrav, dr. Dorić.


Postovana doctorice, nadam se da ovaj put cu imat srecu da dobim vas odgovor. Zanima me jedno. Imam neki izrastak na grlo, a prije 5 godina imala sam vaginalne kondilome. Sto mi preporucujete, da uradim vezi tog izrastka, plasim se da nije kondiloma i ako mozete mi reci ko si simptomi za kondilomi na grlo. Hvala...

ODGOVOR
Poštovana, obavezno otiđite otorinolaringologu na pregled ili nekom od stručnjaka koji se bavi oralnom medicinom. Laringleani papilomi


Nakon elektrokauterizacije grlića papa i nalaz kolposkopije je CIN I, te polip na grliću veličine zrna bibera koji mi savjetuju ukloniti. Šta je u stvari polip, kakve probleme može izazvati i da li je bolje ukloniti ga sada ili čekati. I napokon DA LI SE IKADA MOŽE IZLIJEČITI OVAJ CIN I VEĆ ME UŽASNO UMARA NJEGOVO POSTOJANJE.

ODGOVOR
Po posljednjoj rečenici koju ste pisala velikim slovima, slobodna sam primjetiti da ste psihički na ''pola trinaest'', mogu vas razumijeti zašto je to tako, nazovite me , jer nećete biti zadovoljna kratkim pisanim odgovorom, pa bih da se popričamo telefonski ili usmeno… moj broj je 01 2319-596. Do slušanja i veliki pozdrav, Dr. Dorić


Stranica: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | >>