Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Dermatološke usluge
Spolno prenosive bolesti


Stranica 1

Poštovani,

U proteklom razdoblju stvorili smo veliku bazu vaših pitanja i naših odgovora. Pretpostavljamo da ćete dobiti mnogo dodatnih informacija iz naše arhive pitanja i odgovora...


Novosti

Završen Europski tjedan prevencije raka vrata maternice(20 - 26.
siječnja), u organizaciji ECCA-e - European Cervical Cancer Assosiation.


Iz najnovijeg broja tjednika TENA, ljubaznošću uredništva, prenosimo tekst dr. Anke Dorić o akcijama koje su obilježile ovaj tjedan o Hrvatskoj.

Prekrižimo rak vrata maternice (pdf, 2 MB)


Prenosimo iz tiska

iz mjesečnika VITA, kolovoz 2007., broj 162, ''iz pera'' Dr. Anke Dorić - Vodič za siguran seks- Kako izbjeći spolno prenosive bolesti, na vrijeme prepoznati simptome i spriječiti komplikacije….

Savjeti za sigurniji spolni odnos
izbjegnite rizike, osigurate si zdrav i ugodan spolni život.
• Najprije o seksu pričajte, maštajte udvoje, tek potom ga prakticirajte. Spolne bolesti, jednako kao i neželjena trudnoća, pogodit će vas dvoje, a ne samo jednu osobu. Osjećate se loše dok s potencijalnim partnerom razgovarate o seksu, kontracepciji i spolnim bolestima? Savjet: ne upuštajte se u seks!
• Dva bolje od jednog! Kako biste spriječili i neželjenu trudnoću i spolne bolesti, korektno i redovito koristite odabranu metodu kontracepcije (tablete, dijafragmu, injekcije, prsten, flaster, spiralu), a najbolje uvijek uz kondom (za prevenciju spolnih bolesti). Kondom je osobito važan u prolaznim i poligamnim vezama.
• Ne prakticirajte seks smo zato da ne biste povrijedili nečije osjećaje, ili zato jer ne želite biti jedina koja to još ne radi, ili da nekome dokažete ljubav. Ne radite kompromise na vlastitu štetu.
• Ne koristite alkohol, droge ni slična stimulirajuća sredstva za opuštanje. Posljedice mogu biti dalekosežne: spolna bolest, zaboravljena pilula -neželjena trudnoća, ali i neželjeni spolni odnos. Upamtite: previše alkohola čini seks lošijim i manje uzbudljivim i kod muškaraca i kod žena.
• Muškarac i žena jednako su odgovorni za sprečavanje spolno prenosivih bolesti, oboje trebaju poduzeti odgovarajuće mjere zaštite.
• Apstinencija je najučinkovitiji način zaštite od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.
• Neka vam spolno zdravlje bude jedan od prioriteta. Redovno odlazite na godišnje preglede. Ženama se savjetuje najmanje jedan kontrolni ginekološki pregled, a muškarcima pregled kod venerologa. Već danas možete telefonski zakazati sastanak kod liječnika!

Dobro je znati
• Neke spolne bolesti mogu prouzročiti ranice i razjedine kože i sluznica unutar i oko otvora rodnice, na penisu, u ustima i anusu. Sve sićušne ozljede potencijalna su mjesta ulaska HIV-a i drugih uzročnika bolesti.
• Ako nemate ranica ni ozljeda, a imate neku spolnu bolest, ona će uzročnicima potencijalnih opasnih zaraza, npr. virusu HIV-a, poslužiti kao “olakotna okolnost”.
• Budući da većina spolnih infekcija ne uzrokuje simptome, jedini je način da doznate jeste li zaraženi testiranje.
• Većina je spolnih bolesti izlječiva. Što se ranije počne s liječenjem mogućnost potpunog izlječenja je veća.
• Liječnik vas neće uputiti na pretrage i testiranja dok vi to ne tražite!
• Kontracepcija nije sinonim za zaštitu od spolnih bolesti!
• Kontracepcijske tablete, hormonski implantati, ringovi i flasteri, dijafragme i spirale, ne štite od spolnih bolesti.


Tena (br. 439/srpanj 07) : Dr. med. Anka Dorić - Spolne bolesti: zarazna šestorka  Više


Tena (travanj 07) intervju sa predsjednikom Međunarodnog društva za papilomaviruse, profesorom Thomasom R. Brokerom - pročitajte ovdje - ljubaznošću uredništva Tene.


Vita br. 153/07: Muško zdravlje - Otvoreno o muškim intimnim tegobama - Dr. med. Anke Dorić, u cijelosti prenosimo ovdje.


Vita, 149/ 06: Klamidijska infekcija - '' Klamidija,bakterija koju Papa test ne vidi'' dr. med. Anke Dorić. Opširnije


Internet-portal udruge ECCA na hrvatskom jeziku - pregršt informacija o bolesti - raku vrata maternice, uzrocima, prevenciji i postojećim načinima liječenja, statističkim podacima o pojavnosti u različitim europskim zemljama i aktivnostima koje se provode s ciljem praćenja i iskorjenjivanja ove bolesti . Adresa je : http://www.ecca.info/hr/index.jsp


Izvješće s Međunarodne radionice o humanim papilomavirusima (HPV) i konsenzus preporuke za prevenciju raka vrata maternice, Cavtat, Hrvatska, 18.-20. travnja 2007. potražite na sljedećim linkovima: www.irb.hr/hpvccp, www.hzjz.hr i www.ecca.info/hr .


Genitalni herpes - za sve čitatelje koji o žele znati više o herpes-simpleks infekcijama prenosimo autorski tekst doktorice Dorić Herpes (ni) je bolest poljupca, ljubaznošću mjesečnika Vita / iz broja za veljaču 2006.g. Herpes simplex 1 i 2 infekcije (pdf, 2MB)


Nedavno se na mom penisu pojavila mala crvena ranica. Imam utisak da se polako siri. A i boli i pecka sve vise i vise. Jel\' je to nesto ozbiljno?

ODGOVOR
Poštovani, moguće je da se kod vas radi o pojavi genitalnog herpesa. Savjetujem odolazak dermatovenerologu, učinite bris na HSV ½ metodom PCR, te u slučaju pozitivnog rezultata provedite liječenje aciklovirom. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr., radila sam papa-test, no on je pokazao abnormalne stanice, u opisnoj dijagnozi nalazi se bacillus vaginalis, također i skvamozne stanice, odnosno cin I. Doktorica traži da napravim kolposkopiju. Molim Vas da mi objasnite o čemu se tu radi, na koji način se uopće može dobiti cin. nisam dobila nikakvu terapiju, pa me zanima da li sam trebala. imam 21 godinu i užasno sam zabrinuta. unaprijed hvala..

ODGOVOR
Bilo bi dobro ukoliko imate mogućnostio da napravite obriske na bakterije (klamidiju, mikoplazme, ureaplazmu, aerobe), te bris na HPV. Kolposkopija sama po sebi nije metoda kojom ćete otkriti stvarnog uzročnika, već samo pomoćna metoda vizualizacije da se vidi koliko su promjene zahvatile vrat maternice. Liječenje ćete provesti zavisno o rezultatima briseva. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


postovanje, pisem iz BiHradila sam vaginalni i cervinalni bris i pronadene su Klebsiella=Enterobacter i Candida. Prateci siptomi su peckanje i svrab. osjecam i tup bol po dnu stomaka. Imala sam terapiju vaginaletama ali stanje je nepromijenjeno. sra preduzeti?

ODGOVOR
Same vaginalete bez antibiotika teško će riješiti vaš problem, ako je u pitanju upala miješanim bakterijama, a savjetujem i da provjerite jeste li slučajno slabokrvna, jer antibiotici će biti samo ''gašenje požara'' na neko vrijeme ukoliko ste smanjene opće otpornosti ili imate nedostatak željezea, C vitamina i folata. Stoga svakako provjerite i krvnu sliku, te zatražite antibotik prema antibiogramu.Srdačan pozdrav, dr. Dorić


dobar dan. imam jedno pitanje,trudna sam 28 tjedana.na nalazu mikrobioloske pretrage-bris cerviksa-bakterioloski mi pise da imam streptococcus haemolyticus grupe B i ispod toga pise mikroskopski preparat PMN 0-5 u vidnom polju. ginekolog mi je rekao da nalaz nije u redu i dao mi tablete sumamed 500 mg i za 2tjedna trebam ponovit pretrage. zanima me dal je to opasno i kako se moze dobiti,spolne odnose nemam vec par mjeseci. hvala.

ODGOVOR
BHS nije dobro imati u trudnoći. Ova je bakterija opasna jer je poznati uzročnik neonatalne sepse u novorođenčadi čije su majke imale bakterijsku infekciju vrata maternice na porodu. Liječi se najčešće penicilinskim antibioticima, a ukoliko vam u antibiogramu piše da je osjetljiv na sumamed, tada je primjenjena terapija u redu. Inače se daju i vaginalete, a također vam savjetujem provjeru željeza u krvi, ako ste slabokrvna, što puno trudnica u zadnjim mjesecima trudnoće jest, daleko ćete se teže riješiti ove bakterije, nego ako imate dovoljno željeza. Stoga, projverite kako stoje stvari, osobito ako mislite dojiti jer i dojenje je jedan od čimbenika povećane potrepšnje željeza u organizmu. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


poštovani, već jako dugo imam isti problem. U predjelu lijevog jajnika u ravnini kuka imam stalni osjet pritiska i težine, s time, obično kada se ustanem ujutro i jedem počinje neka napetost u crijevima ( simptomi nešto slično kao kad vas stegnu hlače, pa vas sve probada ). Obično se ovo sve javlja negdje u polovini menstrualnog ciklusa, i prisutno je do menstruacije. Obišla sam kirurga, gastrointerologa i ako nisam radila gastroskopiju,urologa, radila sam cistoskopiju, i ginekološki pregled koji je utvrdio prije pola godine da nam lijevom jajniku imam cistu. Zanima me samo da li ti bolovi mogu biti uvjetovani mozda moji radom jajnika, jer sam i prije imala problema sa neurednom menstruacijom, ili je mozda problem u nečem drugom. Napominjem da mi je i držanje loše, iako to nastojim popraviti! Hvala unaprijed!

ODGOVOR
Niste napisala jeste li u posljednje vrijeme radila obriske vrata maternice (na klamidije, mikoplazme, ureaplazmu, aerobe) . Moguće je da imate drugih problema endokrinološke prirode, te vam savjetujem da nađete vrsnopg ginekološkog endokrinologa, učinite navedne obriske, kao i ginekološki UZV, tako ćete vjerujem naći uzrok vaših tegoba koji bi mogao biti ginekološko-edokrinološke prirode. Srdačan pozdrav!


Postovana,imam 21 godinu i na kolposkopskom nalazu ginekolog mi je pronasao mozaik.Papa test je druga grupa ali je vaginalni sekret sesta!Da li je biopsija obavezna?

ODGOVOR
Poštovana, najprije je obaveza vašeg liječnika da vam utvrdi sve prisutne uzročnike putem mikrobiološke i molekularne dijagnostike, izliječi upalu antibioticima zavisno o nađenim bakterijama, a nakon toga , ukoliko potvrdi prisustvo HPV virusa visokog rizika odluči se kada i kakvu će biopsiju raditi. Biopsija se radi tek nakon potvrđenog HPV pozitivnog nalaza visokog rizika, potvrđenog CIN-a i pozitivog nalaza kolposkopije.


Poštovanje! Ukratko, koliko dana nakon prvog dana menstruacije se može tj. preporuča raditi HPV genotipizacija? Došla bih u vašu kliniku pa me zanima koliko prije se treba naručiti i na koji točno broj? Unaprijed zahvlajujem na odgovoru

ODGOVOR
Poštovana, testiranje obriska vrata maternice na HPV-DNA najbolje je raditi u periodu ciklusa oko ovulacije, tj . između 10-tog i 20-etog dana ciklusa, a idealno oko 2 tjedna od početka menstruacije. Broj na koji se možete naručiti je 01 2319-595. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


imam problem i ti već dugo,sirasti iscjedak,pećenje pri spolnom odnosu,i iscjedak mi ima miris na ribu... problem je u tome da je moj ginekolog na bolovanju ,a nikom drugom ne vjerujem...pomozita..... i još nešto...radim takav posao da moram ić u bazen-radim podvodnu masažu..ima svakakvih ljudi,a ji ja sam bolesna....hoće se to moć izlječit

ODGOVOR
Poštovana, kod vas se najvjerovatnije radi o tzv. vaginozi, pormećaju bakterijske flore rodnice, zbog uvjeta u kojima radite, a vjerovatno i gljivičnoj infekciji rodnice. Otiđite dermatovenerologu ili ginekologu, neka vam uzme uobičajene obriske rodnice i vrata maternice na aerobe, mikoplazme, ureaplazmu, trihomonas, gljivice, te prepiše prikladnu terapiju. Ukoliko radite u bazenu, možete si kupiti posebne tampone za bazen, imrpegnirane vazelinom (Senta protect), imate ih u boljim ljekarnama i drogerijama. Želite li još kakav savjet, slobodno se obratite na 01 2319-595, između 16 i 18 sati , ponedjeljkom i četvrtkom, rado ću vas posvjetovati. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


postovana doktorko imam 21 god. radila sam bris na čistoću i potvrdjene su mi clue ćelije i takodje mi je potvrdjena osjetljivost na neke antibiotike, zatim mi je aminski test pozitivan, možete li mi samo reći sta to znači i da li se ovim testovima mogu otkriti neke polno prenosive bolesti ili su za to potrebni jos neki testovi i naravno me interesuje da li pozitivan aminski test i clue ćelije mogu prouzrokovati sterilnost..i naravno da napomenem da za sada ne koristim nikakvu terapiju..unaprijed zahvalna i srdačan pozdrav.

ODGOVOR
Poštovana,'' clue stanice'' nalaze se u obrisku žena koje boluju od vaginoze, genitalne infekcije gardnerellom vaginalis koja se liječi antibioticima i vaginaletama. Budući niste napisala na koji antibiotik ste preosjetljiva, bilo bi dobro da nazovete na gore naveden broj pa da se popričamo o tome koji bi bio prikladan antibiotik za vas. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Znam da sam malo pre mlada za ovo,ali...Imam samo 15 godina...Imala sam vec odnose sa deckom i puko mi je himen nedavno...I meni sada idi zeleni iscjedak i niti me ne svrbi ni nista...Nego samo zeleni iscjedak...Pa me zanima što bi to moglo biti i kako to treba liječiti...Molim vas da mi odgovorite na moje pitanje jer sam jako zabrinuta...

ODGOVOR
Savjetujem Vam da neizostavno odete dermatovenerologu ili ginekologu i učinite test na klamidiju, gonoreju, aerobe, trihomonas vaginalis, a također i da popričate s liječnikom o načinima kako ćete se ubuduće štiti od spolnih infekcija i neželjene trudnoće. Učinite to čim prije u interesu svog vlastitog zdravlja. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana, dijagnostikovan mi je biopsijom CIN3 HSIL. Molim Vas da detaljnije opišete ovaj stadijum displazije. Predstoji dodatna provera rezultata, nakon čega će biti utvrđena metoda lečenja - odstranjivanja dela grlića konusno ili ne agresivnija metoda. I o ovome bih želela više znati. Opravdano zabrinuta. P.s. Od prethodnoh Papa testa, koji je bio II, proteklo je dve godine (19 meseci od porodjaja). Kolposkopski nalaz je u granicama normale. Hvala

ODGOVOR
Poštovana, budući imam jako puno pitanja na koja na žalost ne stignem odgovoriti, predlažem da mi se obratite putem telefona tj nazovete broj našeg savjetovališta : 01 2319-595, između 16 i 18 sati , ponedjeljkom i četvrtkom, rado ću vas posvjetovati za sve što vas zanima. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana, imam 24 godine i stalnog partnera, prije dva mjeseca sam primjetila bijeli, sirasti iscjedak tijekom odnosa. Nemam nikakve dodatne simptome , poput svrbeža ili peckanja, pa me zanima o čemu se radi i na koji se način lijeći.

ODGOVOR
Najverovatnije je kod Vas riječ o genitalnoj kandidijazi koju možete liječiti vaginaletama, i / ili tabletom lijeka protiv gljva- antimikotika. Vaginalete možete kupiti u lljekarnama i u slobodnoj prodaji, a kapsulu vam smije prepisati jedino liječnik. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Draga doktorice,nadam se da cete mi ovaj put odgovoriti. Imam HPV visokog rizika te kondilome. Jedan mi je doktor rekao da to treba lediti,a drugi paliti. mozete li mi vi reci sta je najpametnije i sta mi preporucujete,jako se bojim,hvala najljepsa,Antonela,20 godina

ODGOVOR
Poštovana, u svakom slučaju trebate se liječiti, o načinima i metodama morat ćete odlučiti vi osobno, kao i o liječniku kojem ćete otići na takav zahvat. Od svega je najvažnije da ste sigurni da ste u rukama dobrog i iskusnog stručnjaka za HPV, a važno je i kako ćete pojačati imunitet. Želite li o tome porazgovarati sa mnom, slobodno me nazovite na gore spomenuti broj. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr.Dorić, Pijem Yasmin vec 3 godine i od onda imam redovite i točne mjesečnice. Dobila sam nedavno upalu mjehura i zato sad pijem Nolicin. Prvu tabletu sam uzela s zadnjom pilulom Yasmina. Nisam dobila mjesecnicu vec dva dana pa me zanima da li to ima nekakve veze s uzimanjem Nolicina. Hvala

ODGOVOR
Poštovana, kod postojanja upalnih stanja u organizmu, uz korištenje antibiotika, događa se damalo zakasni mjesečnica. Nadam se da ste je u međuvremenu dobila. Srdačan pozdrav. Dr. Dorić


Pozdrav! Kolika je vjerojatnost, ako postoji nekakva statistika o tome, da će osoba koja je \"nosioc\" klamidije i ureaplazme prenijeti i HPV, tj. biti zaražena njime? Hvala

ODGOVOR
Uobičajene statistike kod nas na žalost ne postoje, ali osoba koja ima već dva uzročnika spolnih bolesti, poput klamidije, koja je najčešća spolno prenosiva bakterijska infekcija današnjice, vrlo vjerojatno imat će i neki tip HPV-a, infekcije koja je najčešća virusna genitalna infekcija današnjice….stoga, opreza nikad dosta! Srdačan pozdrav, dr. Dorić


postovanje dr.Doric molim Vas da mi pojasnite sta znaci to abnormalne skvamozne stanice u papa testu,uz to mi se pojavila oteklina unutra koju sam osjetila prilikom stavljanja vaginaleta.Ta oteklina me bocka a pri odnosu pece. Da li je to rak?

ODGOVOR
Abnormalne skvamozne stanice, znači da su pod mikroskopom, iz Papa testa viđene stanice pločastog epitela sluznice koje su promijenjenog izgleda, veličine, obojenosti i slično, jer je u njijma nekakav unutarstanični nametnik, npr. virus HPV-a, herpesa, klamidija itd…a što se tiče otekline koja vas bocka i peće, moguće je da se radi o kondilomu ili herpesu, abscesu ili nečemu sličnom, te će najbolje biti da to utvrdi specijalist tijekom pregleda. Rak najčešće ne boli, a niti ne nastaje akutno, preko noći….savjetujem Vam čim prije otiđite na pregled. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


poštovani, u 4mj. trudnoće sam i nalazi su mi pozitivni na klamidiju.Ginekolog mi je prepisao DALACIN vaginalnu kremu.molim Vas da mi ogovorite kave sve posljedice mogu biti na dijete i dali postoji još koji način liječenja,jer mi ova krema baš i ne zvuči kao najbolje riješenje.KAD SAM PROČITALA UPUTSTVA I MJERE OPREZA UHVATILA ME PANIKA...UNAPRIJED HVALA

ODGOVOR
Poštovana, krema vam sam za sebe neće pomoći ako je u pitanju klamidijska infekcija vrata maternice u trudnoći, već samo prikladni antibiotici koje liječnik treba prepisati Vama i partneru. Poslejdice ne uzimanja antibiotika mogu biti vrlo ozbiljne! Nazovite me da popričamo, broj je 01 2319-595, ponedjeljkom i četvrtkom od 16 do 18 sati. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić, početkom 7 mj. mi je papa nalaz bio CIN II/III. Terapija do danas je svaki mjesec Dalacin krema (2 kutije, svako drugo večer), Herplex tablete (4 puta dnevno 8 dana) i Herplex krema (2 kutije) direktno na cervix. Imam HPV 6 i 11, te neke tipove srednjeg rizika. Suprug je radio briseve na HPV u vašoj poliklinici i negativan je na HPV. U međuvremenu sam ja radila 3 papa testa. U 9 mjesecu je papa test bio isti kao u 7 mj ( cin 2/3) u 11. mj je papa test bio ASCUS, cinova nije bilo, a kolposkopija mi je bila b.o. (u 7 mjesecu nije bila čista). Opet sam dobila istu terapiju koju sam cijelu iskoristila i ponovila papu 21.1.2006. Zadnji nalaz je opet cin 2. Zar je moguće da HPV tako brzo (nakon 2 mjeseca se popravi, pa za 2 mjeseca se vrati) Da li po vašem mišljenju ima smisla nastaviti sa istom terapijom? Nisam imala većih stresova i konstantno pijem tablete (vitamine) za jačanje imuniteta. Molim Vas pomozite mi jer neznam! više šta da mislim i radim, sve mi se čini uzaludno i beskonačno. Unaprijed hvala!

ODGOVOR
Poštovana, zanima me jeste li radila bris cerviksa na herpes virus, bakterije /klamidiju, mikoplazme, aerobe/ te jeste li slabokrvna, koristite li kontracepciju, jeste li nedavni imala mononukleozu ili sličnu virusnu ifnekciju. Možete me nazvati u savjetovalište ili mi pisati na privatni mail, adresu ćete naći na ovims tranicama. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Imam 36 godina i trudna sam po prvi put, trenutno sam u 17. tjednu trudnoće. Neposredno prije nego što sam ostala trudna (konačno nakon nekoliko godina bezuspješnih pokušaja), učinjen mi je Papa test, a rezultat je bio CIN III uzrokovan HPVom. Nakon terapije Medazolom i Hiramicin kapsulama, ponovljen je Papa, međutim nalaz je ostao nepromjenjen. Zanima me što da radim i da li će biti kakvih posljedica za dijete ili možda za mene nakon trudnoće? Trenutno je trudnoća uredna i za sad je sve u redu. Zanima me još kakve su to pretrage pod nazivom: GUK, bil, AST, ALT, gamaGT? Zahvaljujem na odgovoru! Suzana

ODGOVOR
Poštovana, nije lako suočiti se s dijagnozom CIN III u trudnoći. Ipak, postoji mogućnost da je Papa test promijenjen pod djelovanjem hormona, te da s obzirom da je to orjentacijski pregledni test, a ne rezultat biopsije, dijagnoza i nije stvarni CIN III. Vjerujem da ste u dobrim rukama, i da će stručnjak koji vas vodi učiniti sve da situaciju drži pod kontrolom kako ne bi bilo neželjenih posljedica niti po vaše zdravlje, niti po trudnoću. GUK je kratica za glukozu (šećer) u krvi, bil, oznaka za bilirubin, AST , ALT i gama GT za jetrene enzime koji orjentacijski govore o stanju jetre. Želite li sa mnom porazgovarati više, slobono nazovite 01 2319-595, ponedjeljkom i četvrtkom od 16 do 18 sati. Srdačan pozdrav, dr. Dorić.


Nedavno mi je izolirana -ureaplasma-zanima me koji su moguci uzroci te bakterije?(osim prenosenja spolnim putem)

ODGOVOR
Mikoplazme i ureaplazme su sićušne bakterije koje nemaju staničnu stijenku, a membrana im se sastoji od sterola. Rezistentne su na penicilinske, cefalosporinske i druge antibiotike, te nije dobro da ih se liječi ''na pamet'', jer davanjem širokospektralnih antibiotika postiže se veća otpornost bakterija na lijekova koji inače dobro djeluju na mikoplazme. Antigeni njihove stanične membrane koji su po sastavu glikolipidi i proteini, često unakrsno reagiraju s drugim antigenima ljudskih tkiva i drugih bakterija, pa je moguć nastanak autoimunih reakcija koje se manifestiraju bolovima u zglobovima, mišićima i promjenama vezivnog tkiva, te reakcijama preosjetljivosti i reumatskim promjenama koje mogu ''mučiti'' pacijente i nakon što su se liječili od same infekcije. Prenose se uglavnom spolnim putem. Dok mikoplazma hominis i ureaplazma koloniziraju i inficiraju i dišni sustav i genitalnu sluznicu, mikoplazma genitalium uglavnom je lokalizirana na genitalnim sluznicama. Osim spolnim putem mogu se prenijeti i zaraženim predmetima za osobnu higijenu, preko bazena i sličnih površina i prostora. Novorođenčad, osobito ženska mogu se zaraziti ovim bakterijama već tijekom poroda od zaražene rodiilje, te dio djece i prije puberteta može njima biti koloniziran duže vrijeme. Nakon puberteta u oba se spola zapaža porast incidencije genitalnih mikoplazmi, te j e oko oko 15% spolno aktivnih muškaraca i žena kolonizirano s M. hominis, a oko 45-75% s ureaplazmom. Budući su fakultativni anaerobi i vrlo osjetljivi mikroorganizmi, za njihovo dokazivanje potrebne su specijalne metode laboratorijske dijagnostike, a među njima preporuča se dokazivanje pomoću PCR metoda. Od lijekova se preporučaju uglavnom tetraciklinski antibiotici, i liječenje oba partnera (tj. svih potencijalnih partnera) dovoljno dugo vremena, uz apstinenciju. Preboljela infekcija ne ostavlja trajni imunitet, te se uvijek iznova, osoba može ponovo inficirati, ako spolno opći s osobom koja je zaražena, a kondom nije kvalitetna metoda zaštite, osobito u slučaju oralnog seksa, budući se ove bakterije mogu nalaziti i u ustima. Žene koje su slabokrvne uslijed povremenog ili kroničnog nedostatka željeza češće su u riziku od infekcije ureaplazmom urealitikum koja se u posljednje vrijeme sve češće dijagnosticira kod spontanih pobačaja u prvih 4-6 mjeseci trudnoće. Stoga se svim ženama koje planiraju trudnoću savjetuje provjera stanja krvne slike, kako bi na vrijeme popravile manjak željeza u organizmu, koji se može manifestirati kao sideropenija, dok je stvarna vrijednost slobodnog željeza u krvi uredna ili čak povišena, što ponekad liječnike navede na krivu procjenu da žena ima dovoljno željeza i da nije slabokrvna. Stoga se savjetuje pažljiva analiza krvne slike u budućih trudnica, obavezno uzimanje obrisaka prije odluke o trudnoći, te pokaže li se potrebnim , dodatak prikladnih preparata željeza, C vitamina i folne kiseline.


poštovana doktorice, imam 50 godina živim u malom gradu…već više od mjesec dana osjetio sam jak svrab ispod testisa , crvenilo i svrab i 2-3 ranice na sluzokoži penisa urolog mi je rekao da se radi o gljivičastoj upali ida nije ništa strašno preporučio mi povećanu higijenu te kremu kanesten nakon 5 dana nema većih pomaka molim za savjet. Hvala

ODGOVOR
poštovani, prema simptomima koje navodite savjetovala bih vam da odete dermatovenerologu kako bi se pregledom isključio ili potvrdio mogući herpes, a možda će biti potrebna i druga dijagnostika (brisevi, krvna slika i opća biokemija, ev. Biopsija i drugo ). Ne oklijevajte, otiđite čim prije. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Možete li mi reći koja je cijena HPV genotipizacije i koliko se čeka na nalaz? Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR
Test na HPV i genotipizacija su 350, 00 kn, ako donesete uzorak obriska vrata maternice kojeg je uzeo Vaš ginekolog, a 400 kuna ako obrisak radite tijekom pregleda ovdje u Virogeni. Rezultati , tj. Nalazi su gotivi za 2-4 dana.


Dijagnosticiran mi je hpv visokog rizika,imam 30 godina,rezultate papa testa nisam ni vidjela,doktorica mi je prepisala geonistin i sumamed uz obrazloženje:blaža upala,plašim se da nije cin.prije godinu dana imala sam kondilome što je i potaklo doktoricu da mi radi daljne pretrage.Tada mi je test na hpv bio negativan.O hpv sam se načitala na netu,na forumima i rezultat svega toga je da se rasplačem dnevno bar deset puta,odnose sa partnerom više nemam jer svoje genitalne organe doživljavam kao tempiranu bombu.ne znam što dalje.stekla sam dojam da doktorica krije istinu od mene da ne paničarim.Zadnje što mi je rekla je da moram na kolposkopiju. Plašim se biopsije i daljnih pretraga.Molim da mi preporučiti nekakve preparate za jačanje imuniteta i vaginalete koji idu bez recepta. Ja sam na netu naišla na sokove od aloe vere i biljke noni zatim¸betadine, ravensare vaginalete ...što od toga? Nekad mi se čini da je to samo trik farmaceutske industrije koja se bogati na bolesnim ljudima. Možete mi preporučiti nekog dobrog specijalistu u Splitu koji se bavi ovom problematikom? Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR
Kod abnormalnog nalaza papa testa ili kod dvosmislenog rezultata, potrebno je u odgovarajuće vrijeme ponoviti Papu i/ili učiniti HPV test. Ako ovaj bude pozitivan na viruse visokog rizika, npr. 16 ili 18, 33,33, trebate otići na kolposkopiju, Schillerov test i prema odluci specijaliste ev. biopsiju te se uzorak tkiva pošalje patologu kako bi utvrdio pravi stupanj abnormalnosti stanica cervikalne sluznice. Liječenje HPV infekcija razlikuje se prema ozbiljnosti promjena, zavisi i od dobi inficirane osobe, je li rodila, ili ne, te o znanju i umjeću stručnjaka. Tako postoji tzv. Konzervativno liječenje, operativno, opće potporno liječenje, a uz to se savjetujem apstinencija i zdrav život. Operativno se liječenje primjenjuje kod težih siplazija (CIN 2/3 , CIS, Ca). Najbolje vam je potražiti provjereno dobrog ginekološkog onkologa koji se bavi liječenjem HPV bolesti. Slobodno nazovite, rado ću vas posavjetovati. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Prvo pohvale. Ovo je dokaz da internet moze sluziti u najbolje svrhe, ponuditi pomoc i educirati. Zelim vam puno uspjeha u radu! A sada pitanje... Pred otprilike mjesec dana na nepcu u ustima su mi se pojavile dvije male kvrzice (tvrde), ne mogu ih nazvati pristicima, ali tako na dodir izgledaju. Ima dana kada se malo povuku, pa opet malo \"iskoce\"... Sve u svemu, bila sam i kod stomatologa, rekao je da nije nista za zabrinjavati se, ali meni one ne daju mira. Citala sam da su simptomi nekih spolnih bolesti upravo pristici u ustima, pa me zanima sto da ucinim kako bih se smirila i saznala sto je to.. Moze li kakvo tesitranje otkloniti sve potencijalne sumnje na neku od spol.bolesti? Hvala.

ODGOVOR
Da biste se smirila, najprije učinite osnovne biokemijske testove u krvi ; KKS, sedimentaciju, a možete učiniti i pretrage krvi i briseve usne šupljine na herpes i druge viruse. Moguće je da se radi o malim prolaznim cistama…Savjetujem vam da ukoliko ste u mogućnosti posjetite kolege na Zavodu za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ondje možete otići i na uputnicu. Prethodno obavite opće krvne i biokemijske pretrage. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


hvala na Vašim odgovorima, stvarno su korisni...Imam kratko pitanje: nakon terapije antibioticima nađena mi je kandida u ustima. Dali ju mogu prenijeti svom dečku poljupcem i dali se i on mora liječiti samnom? Pozdrav

ODGOVOR
Kandidu više-manje u neznatnim i normalnim količinama koje nisu patološka bolest, svi imamo u probavnom sustavu od ''kolijevke pa do groba''. Ukoliko stedobrog zdravlja, prosječno dobrog imuniteta, nemate nekih imuosupresivnih stanja i bolesti u organizmu, nema razloga za brigu. Savjetujem urednu higijenu usne šupljine i prehranu s mane slatkiša i ugljikohidrata, jer takva prehrana pogoduje gljivicama. Srdačan pozdrav dr. Dorić


Postovana dr. doric! ne znam kamo bi se drugdje obratila s pitanjem pa vas zato molim da mi barem nesto savjetujete. ne znam da li ima veze, ali moj decko ima HCV genotip 1a. ja medutim nisam zarazena. ali sam prije par mjeseci primjetila bradavice na vanjskom dijelu vagine. bila je jedna i otisla sam kod ginekologice koja se nije zabrinjavala, te je napravila papa test s kojim je sve bilo u redu. danas sam opet bila jer mi se pored te bradavice pojavila nova, manja. poslala me na skidanje. rekla je jos da to nije nista opasno i da je to od nekakvog virusa (kojeg?!) te da postoji mogucnost da se vracaju. sto ja mogu napraviti? osim toga imam blisku prijateljicu koja se tusirala kod mene i dijelile smo odjecu, a preboljela je HPV.Hvala.

ODGOVOR
Poštovana, hepatitis C nije u nekoj posebnoj vezi HPV virusom, različiti su i po sastavu nukleinskih kiselina, po ciljnim tkivima, i po mnogo čemu. Papa test radi se na vratu maternice koji se nalazi duboko u vagini, vi kažete da iamte bradavice na vulvi ili ulazu u vagini. Na tom mjestu vam nitko nije radio bris na HPV? Ukoliko ste vi i prijateljica dijelile odjeću, mogućnost da ste preko odjevnih predmeta izmjenjale virus postoji. Naime, HPV može dugo vremena ostati i u osušenim mrtvim otpalim stanicama kože, na neživim površinama i predmetima. Izuzetno je otporan virus, ali za pravu bolest, s manifestnim simptomima potrebna je veća količina virusa i slab ili izostao imunološki odgovor na infekciju. Ukoliko se depilirate, osobito britvicom pripazite da virus iz kože ne rasijete u okolinu, što je često slučaj kod naših pacjentica s kondilomima. Ako se već morate depilirati činite to s kremom. I savjetujem da povremeno radite testiranja na HCV, jačate imunitet i izliječite se od bradavica dok ih ima malo i dok su promjene relativno svježe i malene. Iako se HCV rijetko stječe spolnim putem, takva je infekcija moguća, te pripadate u skupinu osoba s povišenim rizikom od HCV infekcije. Za ostala pitanja, ako želite, obratite mi se telefonski Broj ćete naći na ovim stranicama. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana doktorice Doric, da li se bakterioloskom obradom mogu utvrditi i mikoplazme, ili je to poseban pregled? Unaprijed hvala!
Odgovor: Poseban bris uzima se za mikoplazmu hominis, genitalium i ureaplazmu, a poseban za aerobe, anaerobe, trihomonas, gonoreju, gljive…Srdačan pozdrav i vama!


da li se HPV može prenijeti poljupcem ? unaprijed zahvalna

ODGOVOR
Kod poljupca se događa intimni kontakt sluznica, stoga je HPV kolonizacija usne šupljine poljupcem moguća, no srećom se rijetko pretvara u infekciju i bolest. Drugim riječima, kondilomi u usnoj šupljini ili intraepitelna neoplazija pa i karcinom daleko će rjeđe nastati oralnim sexom , a još rjeđe poljupcem, za razliku od vaginalne, cervikalne ili analne infekcije, ali je taj put put prijenosa HPV infekcije moguć.


Postovana! Prije 4 mjeseca sam rodila. bila sam na kontrolnom pregledu prije mjesec dana i ustanovljen mi je cin I, prije ovoga Papa testa nisam nikad imala cin, nalazi su bili uredni osim sto sam prije trudnoce imala upalu i dobila vaginalete Geonistin. U trudnoci sam dva puta koristila vaginalete. Sada mi je doktor dao dalacin, terapija 7 dana i rekao mi da imam povecan broj leukocitra i da se radi o jacoj upali. zanima me kakva bi to mogla biti upala i da li ima ovaj nalaz cin I moze imati veze s porodom i padom imuniteta. imam istog partnera 11 godina i do sada je sve bilo u redu osim sto sam imala prije 2 godine ureaplazmu baketriju. pronadjena mi je kada sam radila briseve prije planiranja trudnoca. doktor mi je rekao da dodjem na papu za 4 mjeseca. zanima me da li ima smisla papu raditi prije navedenog roka? zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR
Ima smisla raditi obriske vrata maternice na aerobe, ureaplazmu, klamidiju, a savjetujem i na HPV. Papa test samo je test probira, te njime nećete saznati razlog iscjetka, tj. Povećanog broja leukocita, koji je čest simptom upale vrata maternice-cervicitisa. Moguće je da Vam se vrati ureaplazma, jer se to češće događa u žena koje su slabokrvne, a ukoliko niste tijekom trudnoće uzimali tablete željeza u adekvatnim količinama i dovoljno dugo, a uz to i dojite, potrebe za ovim mineralom su povećane te su žene sklonije urogenitalnim infektima . Često je u trudnica i rodilja prvi znak deficita željeza, tj. sideropenije upravo učestalo ponavljanje urogenitalnih infekcija bakterijama koje nisu primarno uzročnici spolnih bolesti, već stanovnici miješane fiziološke flore, a patogeni postanu kod promjena partnera ili kod pada imuniteta. Otiđite na briseve, kako biste vidjela kakva je infekcija u pitanju, te kako biste čim prije dobila terapiju. A nakon 4 mjeseca ponovite i Papu. U Virogeni se rezultati takvih pretraga dobiju već za 2-3 dana. Dokaže li se HPV infekcija visokorizičnim tipom virusa, trebali biste ići na kolposkopiju, a tada čekanje od 4 mjeseca baš i nema smisla. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


poštovana imam ešerihiju coli u mokraći i pijem sinersul,zanima me jeli mogu zaraziti muža, unaprijed hvala

ODGOVOR
Svog spolnog partnera lako možete zaraziti ako prakticirate nezaštićene spolne odnose (bez kondoma) te uz infekciju mokraćnog mjehura imate i infekciju vrata maternice. Stoga savjetujem da za vrijeme terapije apstinirate, a svakako učinite obrisak vrata maternice na aerobe, a i druge bakterije- klamidiju, ureaplazme, mikoplazmu… Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Dobar dan, zanima me kako se najlakše (najbezbolnije) riješiti kondiloma (bradavica), imam 4 komada po 2mm u promjeru , na području prepucija. Unaprijed Vam se zahvaljujem.

ODGOVOR
Ukoliko se radi o svježe nastalnim promjenama, terapija je jednostavna. Obavi se premazivanjem podofilotoksinom u ambulanti, ili to sami radite kod kuće, 3 puta tjedno po poar sati, slabijom otopinom istog pripravka, koja se zatim ispere, a može se u ljekarnama kupiti na recept (Condylox). Kako biste bili sigurni da Vam se promjene neće vratiti, savjetujem da se premazivanje provodi dovoljno dugo vremena, a uz to i druge mjere jačanja imuniteta. Ukoliko za vrijeme terapije ne želite apstinirati, što biste trebali, za što brže izlječenje, nužna vam je uporaba kondoma kako viruse ne biste prenosili partnerici, a također i da Vam se ne prenesu na ostale dijelove spolovila.


Imam 30 godina, radila sam papa test i hpv test, ginekološki pregled je bio uredan, nakon mjesec dana su stigli nalazi, u Papa testu CIN 1 ali je HPV nalaz bio HPV visokog rizika. Počela sam terapiju, premazivanje cerviksa efudixom, pijem aloe gel, 2 probiotička jogurta dnevno (koje nisam pila 20 godina jer sam vegeterijanac), zelenu magmu, vitamine. Nakon svega toga dobila sam obilni iscjedak, koji nikad prije nisam imala, i na slijedećem pregledu otkriven mi je trihomonas. Odnose nisam imala u zadnjih 7 mjeseci. Popila sam medazol tablete, stavljala vaginalete, nije se povukao, sad stavljam kantarionovo ulje, imate neke preporuke?

ODGOVOR
Nazovite me na 01 2319-596, ponedjeljkom ili četvrtkom između 16 i 18 sati, rado ću Vas posavjetovati. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana Dr. Anka Dorić Da li netko u hrvatskoj obavlja postupak \"Sperm wash\" koja pomaže HIV+ muškarcima da postanu očevi, a da pritom ne ugroze zdravlje majke i dijeteta? Postupak se već duže primjenjuje u bolnici San Paolo u Milanu, te još osam europskih zemalja, u posljednjih šest godina nije bilo niti jednog slučaja prijenosa HIV-a ovom tehnikom. Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR
Poštovani, nisam baš upoznata da to netko od kolega kod nas radi. Možda da se obratite u Kliniku za ženske boelsti i porode, Petrova, zagreb, ili na ''Vuk Vrhovac'', kod kolega koji se time bave. Srdačan pozdrav!


trudna sam 20 tjedana i otkrivena mi je ureaplasma urealiticum,peptostreptococus.određena mi je terapija eritromicinom 7 dana.hoće li to nepovoljno utjecati na bebu?unaprijed zahvaljujem zabrinuta trudnica

ODGOVOR
Poštovana, kod trudnoće se uvijek gleda da se trudnicu liječi s najmanje štetnim antibiotikom za nju i za plod. Stoga Vam savjetujem da provedete liječenje kako vam je preporučeno, i da ne zaboravite ono najvažnije u prvih nekoliko mjeseci, a to je nadoknada folne kiseline, c vitamina i željeza. Samo imunološki otporan organizam može se othrvati bakterijama, antibiotici su tu važni, ali nisu svemogući, bez Vas same. Stoga jačajte imunitet, spavajte dovoljno i pažljivo se hranite. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana doktorice,molim vas da mi odgovorite na ovo pitanje i unaprijed Vam hvala!Vec duze vrijeme imam osjecaj svrbeza i peckanja na ulaznom podrucju u vaginu,kod medjice,mozda centimetar od ulaza,i male izrasline,ja sam mislila da su kondilomi,napominjem,zato sto to nisam ranije primjetila!!Ali papa test je negativan na HPV,ginekolog je rekao da su to ostatci himena,ali ja bas tu osjecam te smetnje,vec sam bila kod par ginekologa i koristila razne terapije ali simptomi nisu prestali,svakog ginekologa sam pitala za te izrasline,isti odgovor,ali tu i prilikom odnosa imam smetnje,jer me boli,a poslije odnosa i svrbi i boli,i jako cesto imam upale,koja samo sto se izlijeci ponavlja se!To se desava i kada nemam spolne odnose...HVALA VAM

ODGOVOR
Poštovana, Papa test nema veze s međicom, himenalnim čvorićima niti upalama u predjelu stidnice i ušća rodnice. Savjetujem da napravite i bris vagine i vulve, osobito lokalno na području koje vas smeta. U obzir dolaze i druge bakterijske upale, pa i HSV infekcija, a ne samo HPV. Možda se radi o gljivicama ili trihomonasu. Savjetujem da odete dermatovenerologu i raščistite to do kraja čim prije. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana, brisom cerviksa utvrđeno je da imam beta hemolitčki streptokok. Prvi takav nalaz bio je još prije dvije godine i provlačio se kroz cijelu trudnoću tako da sam dobila profilaksu tijekom poroda (Klavocin). Osim streptokoka javljala se i E. coli (naizmjence). Odlucila sam se na homeopatski pripravak Urovaxom i nakon toga sam napravila jos tri brisa (jer sam u međuvremenu imali spontani pobačaja) i nalazi su bili: 2x Gardnerela vaginalis (za koju mi je rečeno da ju ne treba liječiti budući da nema simptoma) i zadnji bris je pokazao ponovno streptokok. Moje pitanje je da li je potrebno opet piti antibiotike budući da ni sada kao ni prije nisam imala kliničkih znakova infekcije streptokom? Odnosno da li je moguće da je ta streptokok kod mene prisutan kao dio \"fiziološke flore\" tj. kao kolonizator sluznice? Nadam se da sam razumljivo napisala i molim Vas za savjet-odgovor. Marijana

ODGOVOR
Nazovite me na 01 2319-596, ponedjeljkom ili četvrtkom između 16 i 18 sati, rado ću Vam objasniti kada se neka bakterija smatra patogeniom, kad uvjetno patogenom, kada treba piti antibiotike, kada ne, a kada treba jačati imunitet… Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana, U aprilu 2007. godina sam radila PAPA nalaz koji je glasio: CIN I, ponoviti za 4 mjeseca. U avgustu 2007. godine rezultat PAPA nalaze ja glasio: ASCUS, uraditi HPV genotipizaciju. Po obavljenom HPV testiranju, nalaz je bio pozitivan i na visoko i na niskorizicnu grupu HPV virusa. Kolposkopski, ginekolog je trvdio da je sve u redu i da nikada ne bi rekao da ce PAPA biti tako los. Onda sam odlucila promijeniti doktora, te sljedeci PAPA uraditi u GAK-u Beograd. Nalaz kolposkopije: punktacija 11-12, uradjena biopsija tkiva. Cekam PAPA nalaz i nalaz biopsije i umirem od straha sta me ceka, a rezultati ce biti u decembru. Sta, po vama, mogu da ocekujem? Unaprijed zahvalna, Natasa

ODGOVOR
CIN 1 i ASCUS početne su rpomjene u smislu intraepitelnog djelovanja HPV virusa, prema tome nisu 'smak svijeta', već prvi stupanj promjena koje su u visokom postotku izlječive , a najvažnije je da ste ih na vriejme otkrili. Dalje Vam savjetujem da pronađete dobrog ginekologa koji se bavi liječenjem CIN promjena, kako biste do kraja godine bila zdrava, što je realno moguće. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana doktorice, bila sam na pregledu kod ginekologa i sve je u redu osim sto mi je pronadjena Gardnerella Vaginalis. Dobila sam terapiju tabletama i vaginaletama, ali mi doktorica ginekolog nije rekla da muz treba takodje da provodi terapiju, samo da tokom lijecenja moramo koristiti kondom. S obzirom da planiramo jos jedno dijete, zanima me da li je neophodno da i muz prodje kroz istu terapiju, da se ova bakterija ne bi ponovo vracala, jer je moguci uzrocnik spontanih pobacaja. I jos me zanima kako se ova bakterija moze dobiti, jer je ja na pregledu od prije 4 mjeseca nisam imala? A vec godinama odnose imam samo sa jednim partnerom, tj.muzem. Mnogo Vam hvala unaprijed i lijepo je imati mogucnost za dobijanje odgovora na ovaj nacin, narocito kad smo u inostranstvu.

ODGOVOR
Poštovana, bakterija gardnerela je u uobičajenim uvjetima tihi 'sastojak ' fiziološke flore rodnice u velikog broja žena, ali i mogući uzročnik spolno prnosive boelsti rodnice – vaginoze. Infekcija gardnerelom nalazi se češće u spolno aktivnih osoba (žena i muškaraca) koji češće mijenjaju partnere, a u 20-40% slučajeva ponaša se kao kolonizator spolnih sluznica u žena i njihovih partnera i bez simptoma. Simptomatska vaginoza nastaje najčešće u osoba kod kojih je došlo do promjene pH vrijednosti sluznice rodnice, što se povezuje s porastom gardnerele uz pad broja laktobacila , pojavu obilnog sekreta neugodnog mirisa, te nastanka tzv miješanih vaginalnih infekcija različitim mikroorganizmima. Osim genitalnih, moguće su i urološke infekcije gardnerelom u oba spola, a češće su u trudnica. Također, ako se ne liječi ova bakterija može uzrokovati i druge ozbiljne bolesti – upalu maternice (endometritis), ali i plodovih ovoja, što može dovesti do prijevremenog pobačaja, kao i novorđenačke sepse. Za dokaz bakterije najbolje je otići na obrisak rodnice ili uretre, iako se na nju može već posumnjati odmah na pregledu, temeljem mirisa i izgleda sekreta, kao i pretragom mikroskopskog preparata na kojem su karakteristične tzv. ''clue cells'' – sljepljene stanice koje izgledaju kao da su posute šećerom . U testu kod kojeg se koristi 10% kalijeva lužina, kod prisustva ove bakterije u sekretu rodnice oslobađa se intenzivni miris po ribi, te je to još jedan od načina brze dijagnostike. Liječi se antibioticima, liječiti se trebaju svi partneri. Za vrijeme terapije spolni odnos se ne preporuča sve do izlječenja. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana samo kratko pitanje od mene. Da li je ikako moguće imati CIN II bez prisustva HPV virusa?

ODGOVOR
Možete imati tzv. lažni CIN II, npr. u situaciji kad imate HPV infekciju i stvarni CIN I, a uz to i klamidijsku infekciju ili genitalnu infekciju vrata maternice npr. herpes virusima ili citomegalovirusom, ili ste na hormonalnoj kontracepciji, pa slika CIN-a dobivena u Papa testu može biti citološki lošija nego što bi bila patohistološki. U takvim slučajevima govorimo o lažnim CIN –ovima. Pravu potvrdu stupnja CIN-a može dati samo PHD analiza – patohistološka dijagnostika iz uzorka sluznice vrata maternice uzete biopsijom, a dokaz da je u podlozi CIN-a HPV može se potvrditi samo pozitivnim nalazom HPV-DNA testa i genotipizacijom virusa.


Moja žena ima gljivične infekcije već više od godinu dana - sa povremenim kraćim prekidima. Kod ginekologa je dobila vaginalete i kremu oronazol. Obzirom da se to nakon uspješne terapije ponavlja, zanima me da li je moguće da je uzrok promjena seksualnih partnera s njene strane?

ODGOVOR
Poštovani, ponavljane gljivične infekcije rodnice u žena ne dovode se u vezu s promiskuitetom, tj. promjenama partnera, već se najčešće događaju u žena koje su pod stresom, slabog imuniteta, koje su na pretežno ugljikohidratnoj prehrani , u žena koje boluju od šećerne bolesti ili kao prvi znak još neprepoznatog dijabetesa, u trudnoći, u osoba nakon liječenja antibioticima, te u onih koje su slabokrvne, imaju nedostatak željeza, tj. pate od sideropenije ili anemije, ili su na kontraceptivnoj hormonalnoj trapiji. Naime, gljivice koje su na našim sluznicama komenzali i nisu inače patogeni mikroorganizmi hrane se prvenstveno ugljikohidratima, i što ih žena više konzumira, gljivice je teže izliječiti. Valja znati da gljivičnoj genitalnoj infekciji najčešće prethodi, gljivična crijevna infekcija, i zato treba paziti na perianalnu higijenu (pranje, osobito nakon defekacije ili barem brisanje tog područja vlažnom maramicom) i na prehranu. Rafinirana hrana, ali i mlijeko i mliječni proizvodi koji sadrže laktozu pogoduju pojačanom rastu gljivica i u crijevima i u rodnici. Stoga ne ''griješite dušu'' i ne sumnjajte u vjernost svoje supruge na tako banalan način. Srdačan pozdrav, dr. Dorić.


Poštovana, imam 25 godina i posljednjih godinu dana stalno probleme. U veljači prošle godine papa je CIN 1, liječnik mi je rekao da je neka upala i liječio me vaginaletama. U 7. mjesecu ponovno sam napravila papa ovaj put je CIN II, opet sam dobila vaginalete a nedavno mi je napravio novi papa test i biopsiju. Nalaz Papa je CIN III, a biopsija CIN I . Sad me poslao na bris cerviksa. Pronađena mi je ureaplazma. Ima li veze loš nalaz papa testa s tom bakterijom? Zašto se nalazi toliko razlikuju? U ozbiljnoj sam vezi godinu i pol.

ODGOVOR
Poštovana, zanimljivo bi bilo čuti kakve ste još pretrage radili, tj. jeste li radili HPV test, klamidiju, herpes, aerobe, te koristite li kontracepciju. Mislim da biste trebali raščistiti dijagnostiku do kraja. Nazovite me ili dodjite na konzultacije, ako želite popričati sa mnom, ponedjeljkom ili četvrtkom od 15,45 do 18 sati. Broj je 01 2319-595. srdačan pozdrav, dr. Dorić


poštovana, javljam Vam se jer imam problem s manjkom željeza. Naime, vegetarijanka sam i ne jedem meso, što mi moj doktor opće prakse malo i zamjera, a kada povremeno uzmem tablete željeza imam strašne probleme s hemeroidima i zatvorom stolice, te ih ne mogu uzimati dulje od par dana. Znate li neki dobar ljek koji sadrži željezo a da nemam te probleme. Bila bi vam jako zahvalna.Lijepi pozdrav, Sanja.

ODGOVOR
Poštovana, manjak željeza u organizmu može nastati zbog različitih uzroka od kojih su najčešći: nedostatan unos željeza hranom – osobito kod osoba koje ne konzumiraju meso, budući se željezo iz biljnih namirinica slabije reapsorbira nego iz onih životinjskog porijekla (tzv. hem- i ne-hem oblici željeza).
Povećane potrebe za željezom imaju osim vegetarijanaca i trudnice i dojilje, djeca, sve žene generativne dobi, a osobito one koje imaju obilne mjesečnice, te često osobe koje su u nekom kroničnom urogenitalnom infektu, osobito žene.
Željezo može nedostajati i ako je smanjena apsorpcija u crijevima /nakon operativnih zahvata želuca i dvanaesterca, kod sindroma malapsorpcije, gubitka zbog tihog povremenog sitnog i okom nevidiljivog krvarenja iz urogenitalnog (najčešće zbog infekcija s e. Koli, klamidije...), ali i probavnog (hemeroidi) pa i dišnog sustava, ali i kao posljedica intravaskularne hemolize i hemoglobinurije. Najčešće se u žena pojavljuju deficitarne anemije, znači one kojima je uzrok manjak željeza ili vitamina B-12, odnosno folne kiseline, ili sva tri važna sastojka istodobno. Kod anemije zbog deficita željeza laboratorijski nalazi mogu pokazati smanjenu vrijednost serumskog željeza u krvi, praćenu oslabljenim parametrima crvene krvne slike, što zavisi o stupnju težine slabokrvnosti. Nalazi se smanjena vrijednost hemoglobina (proteina koji služi kao transportni medij za kisik i ugljični dioksid te uz pomoć željeza osigura stanicama disanje i ostalih parametra važnih kod diferencijalne dijagnostike i praćenja anemija ( MCH, MCHC, MCV, Hct) kao i broja i izgleda eritrocita. Ako je to kod Vas slučaj, tu Vam nema druge, nego 3 mjeseca nadoknaditi kontinuirano željezo u količini od 100 mg dnevno, uz nadoknadu C vitamina, a uz to bilo bi dobro i mjesec dana uzimati po 5 mg. folne kiseline. Uz to obavezno trebate riješiti problem hemeroida, prilagoditi prehranu, kako vam se ne bi dogodio ''zatvor'' stolice i kako se hemeroidi ne bi pogoršali i prokrvarili, jer će vam to dodatno osiromašiti organizam ovim vrijednim minerlom važnim za prijenos kisika u eritrocitima. Pokušajte prehranu bazirati na crvenom voću i povrću, a to zači jesti puno cikle, kupina, borovnica, rajčica, crvenog grejpa, tj. što tamnijeg voća i povrća, ali svakako nadoknaditi željezo u tabletama ili tekućim sirupima, kroz dulje vrijeem. Za bolju probavu savjetujem što više vlaknate hrane, kako biste regulirali rad crijeva, a ujutro na tašte, stručnjaci svjetske zdravstvene savjetuju 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, vioke kvalitte, pomiješane sa par kapi svježe istisnutiog soka limuna. Poslušajte moj savjet, bit ćete više nego zadovoljni. Od pripravaka vitmina C, koje obavezno trba uzimati uz nadoknadu željeza, savjetujem kapsule s produljenim vremenom otpuštanja C vitamina iz zrnaca, obogaćene s cinkom, a dobre su i za imunitet. Želite li dodatne savjete, pišite mi na mail, dodjite na konzultacije ili zovite na 01 2319 – 595. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovani, imam 30 godina. Sa suprugom planiramo jos jedno dijete i pri tom po preporuci ginekologa uardila sam analize koje su pokazale citomegalo pozitivan, ureaplazma i HSV tipa 1 i 2 pozitivni. Papa test uredan, vaginalni bris uredan, spermokultura uredna i ureokultura kod mene i supruga uredni.Genitalne simtome herpesa nemamo niti ja niti suprug, sem iscjedka zuckaste boje iz vagine i iz penisa.Kod mene je izrazeni svrab i pucanje koze na usnama, ali ne i u usnoj supljini koji problem imam vec dve godine, tretiran, ali ne i izlecen.Za mene je veliki sok pozitivni HSV u serumu jer odnose sam imala jedino sa suprugom, pa me zanima kako je nastala transmisija i ko je kriv ?..Prepisana terapija je sumamed i acikolovir , za mene i supruga.Dali ponovo mogu ostati u drugom stanju i jeli ova inficiranost opasna po zdravlje ploda i deteta ? Imamo djete n a uzrastu od 5 godina pa veoma plasim da se i ona ne zarazi.Zabrinuta iz MK.Hvala unapred.

ODGOVOR
Poštovana, moguće je da je vaš suprug već bio inficiran herpesom, još prije nego ste se upoznali, samo to nije testirao, te je u latentnom stadiju infekcije, tj. zdravi kliconoša, stoga ne plašite i ne obeshrabrujte samu sebe pitanjima krivnje s nekim s kim već godinama živite, ako je sve ostalo kod Vas u redu. Herpes se naime ne mora manifestirati godinama, te je poznato da ga često prenose zdravi kliconoše., koji imaju dobar imunitet i niti ne znaju da su njime zaraženi. Ponekad su ljudi zaraženi njime već od rođenja, jer su ga dobili porodom od majke, a da pojma nemaju. Savjetujem Vam da izliječite ureaplazmu oboje, a nakon završene prepisane vam terapije napravite kontrolne obriske, i Vi tkođer obavezno krvnu sliku, prije nego odlučite ostati u drugim stanju. Ukoliko imate dobar imunitet, zdrave unutrašnje genitalne organe i niste slabokrvna, nema razloga za izvanrednu brigu. Veliki postotak ljudi u cijelom svijetu ima pozitivan herps u serumu jer je to virus koji inficira najmanje polovicu čovječanstva, ap i više, i u najvećem broju slučajeva ne pokazuje svoju lošu patogenu ćud, već živi kao pritajeni parazit u ljudskom tijelu dok nam je imunitet dobar. Poradite oboje na jačanju imuniteta, ali i poljuljanim međusobnim odnosima, jer su zdrave emocije, uz zdrav duh u zdravom tijelu preduvjet za zdravu trudnoću. Srdačan pozdrav, sretno!


Dobar dan, želim! sve najbolje o Vašoj stranici.Imam pitanje: Da li vi vršite uklanjanje onih papillae coronae glandis-a i kako da ih se riješim i pitanje još jedno: da li one utječu na prebrzo svršavanje? Puno Hvala.

ODGOVOR
Poštovani, obratite se kirurzima koji se bave estetskim operacijama ili urolozima. Najmudrije je da ove normalne tvorevine pustite mirno egzistirati ondje gdje im je mjesto, jer se i nakon estetskih zahvata obično vraćaju, a nije baš niti bezazleno iz ''čistog mira'' ih uklanjati, koliko sam informirana od kolega urologa, papillae coronae glandis nisu povezane sa smetnjama ejakulacije. Brojne adrese naših urologa i estetskih kirurga naći ćete u časopisima tipa Doktor u kući i slično, pa potražite nekoga od njih, nazovite ih i raspitajte se!


imam trichonomonas vaginalis već godinu dana a također u međuvremenu i kandidu.Koristila sam medazol tablete 400mg tri puta dnevno kroz deset dana i vaginalete medazol i betadine i ništa mi ne pomaže.Partner se također liječio.Koristili smo zaštitu non-stop.Postoje li još koji lijekovi,šta ću napraviti

ODGOVOR
Učiniti i ostale briseve, da vidite imate li još što osim trihomonasa i kandide, i ponoviti ili promijeniti terapiju, pojačati imunitet, lokalno uzimati druge vaginalete. Nazovite me slobodno da popričamo. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Imala sam cin 1,i izlječila sam se,da li postoji mogučnost da mi se ponovno poajvi

ODGOVOR
CIN I može se ponoviti više kratno, što ponajprije zavisi o HPV genitalnoj infekciji, raznim tipovima HP virusa, te vašem imunološkom odgovoru na svaku pojedinačnu pa i npr. multiplu infekciju.


Poštovana,napravljen mi je mikrobiološki mokraće,te je ustanovljeno da sam zaražena streptokokom. Liječnik mi je rekao da postoji velika opasnost da se bakterija prosiri na organe,te mi prepisao antibiotike koje uredno pijem vec neko vrijeme.Nakon završetka kure napraviti cu pretrage jos jedamput radi kontrole. E sad,zanima me samo da li se streptokokom moguce zaraziti isključivo spolnim snošajem ili možda nekim drugim putem/načinom? Hvala

ODGOVOR
Moguće se zaraziti kontaktom zaraženim prstima, oralnim putem, ali i tijekom obavljanja toalete – brisanjem rekto-genitalne regije kontaminirati mokraćnu cijev i tako omogućiti ulazak bakterija prema mjehuru.


Imala sam jak svrbež na spolovilu i za vrijeme odnosa, pa i poslje i otišla ginekologu, a na testu čistoće ginekolog mi je vidio ’’TV’’. Dobila sam vaginalete i tablete, ja i partner. On ne želi ni pit tablete ni čuti da ima neku bolest. Ja sam svoje uredno popila, ali i dalje imam iste probleme. Možete li mi savjetovati šta da radim i je li TV trihomonas, jer sam pročitala u uputi tableta koje su odvratne za želudac da se njima liječi taj nekakav parazit?

ODGOVOR
Poštovana, da, trihomonijaza je spolno prenosiva upalna bolest, sa vrlo jakim simptomom svrbeža i isjetkom, koju uzrokuje parazit trihomonas vaginalis. Rjeđe se može prenijeti, dakle i dobiti zaraženim priborom za intimnu higijenu, ručnicima, u toplicama, bazenima, nečistim toaletama, a moguć je i prijenos na novorođenče, sa zaražene rodilje. Liječiti se trebaju svi partneri! Porazgovarajte sa svojim o tome jer neće vam proči svrbež niti upala ako se ne bude liječio i on. Srdačan pozdrav i puno uspjeha u izliječenju!


Poštovana doktorice, puno sam čitala o HPV-u, jer ga i sama ima. Iz svega do sad čini mi se da nema žene koja ga nema?! ? Imate li uopće kakvih podataka kakva je situacija kod nas. Čini mi se da sa svojih 24 godine bolje da odem u časne sestre nego da više prakticiram seks, jer svaka druga moja prijateljica ima HPV. Kuda to vodi! Više se ne mogu ni cijepiti! Melita.

ODGOVOR
Poštovana, razumijem vašu nevjericu, strah i ovo razočarenje koje slutim između redova. Na žalost, pravi podaci o učestalosti HPV infekcije u Hrvatskoj u općoj populaciji ne postoje. Nepoznati su jer nije bilo organiziranog sustavnog praćenja HPV infekcija u svim populacijama duži kroz više godina. Prema istraživanju dr. Grce i suradnika na više od 5000 žena s promjenama vrata maternice unutar deset godina, HPV infekcija je prisutna u 75% žena u dobi od 15 do 24 godine, u 68% žena u dobi od 25 do 34 godine te u 47% žena starijih od 35 godina. HPV 16 je najučestaliji utvrđeni tip virusa u Hrvatskoj, kao i u europskim zemljama. Oko 20% žena inficira se HPV-om već nakon prvog spolnog kontakta, a potom sve više uz češće spolne odnose. U prosjeku je u svijetu, nakon pet godina spolnog života 80% spolno aktivnih žena inficirano HPV-om.

Dokazano je da su onkogeni HPV tipovi nužni čimbenk u nastanku i razvoju raka vrata maternice. Gotovo svaki karcinom sadrži genom određenog onkogenog tipa HPV-a. Većina spolno aktivnih žena (više od 70%) inficira se barem HPV-om jednom u životu. No, vrlo mali broj (manje od 5%) razvit će rak vrata maternice. Znanstvenici pretpostavljaju na temelju dosadašnjih studija da je vrijeme potrebno od primarne infekcije do nastanka i razvoja invazivnog raka vrata maternice oko 10- 20 godina.

Infekcija HPV-om najčešća je u dvadesetim godinama života, ali je kod žena mlađih od 30 godina uglavnom prolazna. Potrebno je oko 6 do 24 mjeseca da se organizam oslobodi HPV-a spontanim putem. Naime, imunološki sustav sam uklanja većinu HPV om zaraženih stanica, te se razvija imunološki odgovor na infekciju. Oko 80% žena oslobodi se infekcije HPV-om bez trajnih posljedica, a 20% razvije displastične intraepitelne virusne lezije na sluznici vrata maternice. Trajno prisutna infekcija određenim onkogenim HPV-tipovima preduvjet je nastanka promjena vrata maternice visokog stupnja te raka vrata maternice. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Javljam Vam se s molbom da mi objasnite ukratko je li kandida spolno prenosiva ili nije? Hvala

ODGOVOR
Gljivična upala rodnice ili vaginalna kandidijaza nastane kod pojačanog razmnožavanja inače normalno prisutnih kvasnica u kanalu rodnice . Simptomi su žarenje, svrbež, bezmirisni sirast gusti isjedak. Liječi se lijekovima protiv gljiva (tablete, vaginalete, kreme i gelovi(npr. Femigel). Partneri se ne trebaju liječiti, ako su bez simptoma, ali jevažno provođenje higijene, tj. kupanje npr. u Dermowas dr. Wolff sapuni i temeljito brisanje spolovila , kako bi glavić i prepucij bili suhi . Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Što zanči normalni pH (vaginalni) i kako on može čuvati od spolnih uapala?

ODGOVOR
Fiziološka barijera za razmnožavanje mikroorganizma na urogenitlnim sluznicama je sekret vagine koji je kisel (pH oko 4) te sadrži zaštitne komnezale tzv, Doderleinove laktobacile (Lactobacillus acidophilus). Svaki poremećaj koji mijenja sekret mijenja i pH vrijednost sluznice vagine te pogoduje upali, što se događa osimkod raznih infekcija i u stanjima smanjene produkcije hormona prije puberteta u premenopauzi i postmenopauzi, u trudnoći, tijekom liječenja antibioticima ili terapije oralnim kontraceptivima.


u Razgovoru nakon seksa mladić s kojim sam spavala mi je rekao da je prošle godine imao gonoreju. Je li to opasna bolest i može li mu se vratiti i imati je a da ni ne zna. Ja sam mu prije toga priznala da sam liječila klamdiju…

ODGOVOR
Poštovana, gonorrhea je klasična spolna bolest, česta u kombinaciji s klamdijskom infekcijom. Zamolite ga da se testira, a i vi ponovite testiranje na klamidiju i testirajte se na gonoreju, za svaki slučaj, jer su pojedinačno obje bolesti opasne, a zajedno su se češće i često bez simptoma.Ako se ustanovi da imate nešto o toga, liječiti se treba hitno, pa nemojte oklijevati. Otišite na pregled ginekologi ili dermatologu, a povedite i njega, ako Vam je na dohvat ruke! Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Čitam vaše odgovore pa valjda ćete odgovoriti i meni. Zanima me da li je preparat Ehinaceje stvarno učinkovit kako piše i može li se ona koristi za prevenciju gripe umjesto cijepljenja.

ODGOVOR
Zanimljivo Vam je pitanje, pa eto odgovora na temelju raspitivanja kod kolega farmaceuta: Postojeće su kliničke studije o učinku pripravaka ehinaceja na smanjenje učestalosti i trajanja prehlade, gripe i sličnih viroza proturječne. Danas je poznato da se u farmaceutici koriste dvije vrste; Echinacea purpurea i E. pallida te se prema dokumentima Njemačke Komisije «E» savjetuje uporaba tih dviju vrsta budući postoje znanstveni dokazi njihove učinkovitosti za korištenje u dotičnoj terapiji. Od E. purpurea koriste se nadzemni dijelovi biljke ubrani u doba cvatnje, a od E. pallida podzemni dijelovi. Indikacije su: prehlade i kronične infekcije gornjeg dišnog sustava i donjeg mokraćnog sustava. Ehinaceja se koristi i izvana, kod slabog zarastanja rana i kroničnih ulkusa. Ne preporuča se za samu prevenciju prehlade i gripe, jer virusnu infekciju ova biljka ne može srpijhečiti. Tu najbolje pomaže cijepljenje i poznavanje načina prijenosa i zaštite , te uporaba ehinaceje zajedno s lijekovima koji smanjuju simptome bolesti.


Iva, 28.g. imam par pitanja- cijenjena doktorice, možete mi objasniti šta doktor radi s mojim Papa testom, kako uopće otkrije HPV, kako zna kad dobije nalaz i piše mu križić kod: ''sumnja na HPV'' da ga imam ili nema? Ako ga ima koliko je opasan za trudnoću.

ODGOVOR
Poštovana, Papa test je jednostavan postupak tijekom ginekološkog pregleda. Liječnik u rodnicu uvodi instrument spekulum. Za većinu žena to nije bolno, premda može biti neugodno ako ste napeti. Pomoću njega jasno vidi vrat maternice s kojega špatulom ili četkicom uzima uzorak stanica. Uzorak šalje u citološki laboratorij gdje se pod mikroskopom traže promijenjene stanice. Nađu li se abnormalne stanice, ocijenit će se stupanj vidljive abnormalnosti i nalaz će se poslati liječniku. Ocjenjivanje stupnja promjene vrata maternice (CIN-ova, od cerviklana intraepitelna neoplazija) pomoći će liječniku da odluči što treba dalje raditi. Većina žena srećom ima normalan Papa-nalaz.

Jedna od 20 žena imat će abnormalni Papa-nalaz. To znači da su promijene sluznice vrata maternice pronađene . Izgled promjena može biti u rasponu od vrlo blagih do vrlo teških, uključujući i rak, što je izuzetno rijetko kod žena koje se redovito testiraju. i većina abnormalnih Papa-nalaza srećom se odnosi na viđene blage promjene. U većine žena s takvim promjenama neće trebati posebnog liječenja osim jačanja imuniteta uz ev. mjesec dva biljnih vaginaleta protivvirusnog djelovanja, koje ujedno služe i za dezinfekciju sluznice, a ima ih sve više na tržištima širom svijeta i kod nas. No sve žene s abnormalnim Papa-nalazom moraju biti redovito praćene kako bi se spriječio moguć prelazak u teže promjen sluznice zbog infekcije onkogenim tipovima virusa koji mogu trajno ostati aktivni i dovesti do mutacije stanica , težih displazija i neoplazija.

Ovisno o nalazu, savjetuje se sljedeće: ponoviti Papa-test za šest mjeseci, test na HPV kako bi se otrkilo imate li neki od tipova iz skupine visokog rizika , kolposkopija - postupak koji omogućava ginekologu da pod posebnim instrumentom bolje pregleda sumnjive promjene sluznice na površini i u kanalu vrata maternice. Otkriju li se teže promjene treba ih ukloniti kako se ne bi razvile u rak. Radi se o jednostavnom postupku koji se radi raznim metodama, zavisno o odluci operatera-ginekologa, a koji se može obaviti ambulantno u ginekološkoj ordinaciji. Uobičajeno liječenje značajno ne utječe na spolni život i na buduću mogućnost rađanja. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


da li kondilomi mogu krvariti?

ODGOVOR
Mogu, osobito ako se sekundarno inficiraju ili jako narastu, ili se mehanički istraumatiziraju, npr. tijekom učestalih spolnih odnosa. A zavisi i na kojem su mjestu…npr. u analnom kanalu, ako nastanu u blizini untarnjih hemeroida i te kako mogu krvariti!


Trebam na biopsiju jer imam HPV 16 , CIN II i 23 godine. Molim da mi objasnite što će mi sve točno raditi.

ODGOVOR
Biopsija je postupak uzimanja malog uzorka tkiva iz jednog ili više žarišta s lezije na vratu maternice, i iz slunice cervikalnog kanala. Uzorak se šalje u laboratorij gdje će ga pregledati patolog kako bi se vidjelo ima li u njemu abnormalnog tkiva. Ako se u biopsijskom uzorku nađe abnormalnost, odredit će se stupanj abnormalnosti, a nalaz će biti poslan vašem liječniku, koji vam ga treba objasniti. Biopsija se može raditi i uz lokalnu anesteziju. Većina žena pri obavljanju biopsije osjeti samo blagi ubod. Nakon biopsije može se javiti slabo krvarenje koje traje tri do četiri dana. Koristite pamučni uložak, a ne tampone, i izbjegavajte spolne odnose najmanje do prestanka krvarenja. Budite hrabra, sretno! Dr. Dorić


Zašto neke bolesti stvaraju protutjela koja nas štite, a neke kao hepatitis C stvaraju antitjjela po kojima znamo da smo zaraženi , a ne štite nas od bolesti koja je doživotno u nama? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Dijete cvijeća.

ODGOVOR
Pitanje je vrlo zanimljivo i na mjestu! Pokušat ću vam dati što konkretniji i suvisao odgovor. Protutjela koja inficiran i/ili bolestan organizam stvara protiv uzročnika bolesti mogu biti znak trenutne infekcije ili zaraze koja se dogodila u prošlosti (npr. anti-HBs, anti-HCV, anti-HIV, anti-HSV, anti-EBV i slično). Svako od njih pojavljuje se najmanje u dvije važne klase protutjela: klasa IgM znak je akutne infekcije i bolesti, dok je klasa IgG često znak prošle infekcije i nastanka imuniteta. Između nastupa infekcije i nastanka imunološkog odgovora –što znači (nekim testom) mjerljive količine antitijela ili npr. virusnih biljega u krvi (što se koristi u dijagnostičke svrhe otkrića i određenja faze bolesti) u zaraženom organizmu postoji tzv. stanje windov perioda (dijagnostički prozor) to je vrijeme ispostave imunološkog odaziva na uzročnika, a taj se imuni odgovor javlja sa stanovitim kašnjenjem od nekoliko dana do tjedana, i kroz to se vrijeme serološkim testiranjem krvi sa sigurnošću ne može dokazati radi li se o infekciji ili ne, jer je količina protutjela premala i nedostatna da bi je standardni serološki testovi prepoznali.

U nekim virusnim infekcijama nastanu brzo kvalitetna i trajna specifična protutjela s tzv. pamćenjem (npr. protiv hepatitisa A, hepatitisa B) , dok je u kroničnim infekcijama, moguće testiranjem krvi dokazati nastala protutjela, kako ste i sami primjetili ali je imunološki odgovor tih protutjela bez potpuno zaštitne svrhe jer se ne stvaraju tzv. neutralizirajuća protutjela te unatoč nalazu u testiranju, nema eliminacije uzročnika jer protutjela koja se stvaraju u serumu i koja su u kroničnim zarazama obično visokog titra (npr. kod HIV-a je njihov titar viši i i stotinu puta nego kod EBV kronične infekcije) ne mogu ukloniti uzročnika infekcije. Ne stvaraju se tzv. neutralizirajuća protutjela. To je jedan opd razloga za što se neka antitijela stvaraju a ne služe eliminaciji uzročnika. U situacijama s HPV infekcijama kod latentne infekcije je slično, naime količina prirodno nastalih antitijela gotov je nemjerljiva u krvi, jer je HPV lokalni virus, ne otpušta se u krv i ne provocira produkciju većih količina antitijela. Kažemo za HPV da izbjegava naš imunološki odogovor. Slično ''radi'' i HCV i HIV. Na svojevrstan način se brane od prepoznavanja od strane našeg imuniteta. S druge strane, virusi koji uzrokuju trajne i doživotne infekcije u organizmu, npr. Citomegalovirus, HHV6 virus i neki drugi herpes virusi, povremeno se reaktiviraju, pa se titiar IgG i IgM klasa antitjela specifičnih za njih mijenjaju zavisno o fazama latencije i reaktivacije. Zanimljiv je i slučaj s vrisuima gripe koji stvaraju sluznički imunitet i antitjela koja nam traju otprilike jednu sezonu, zapravo navodno oko 9 mjeseci, tada ta količina pada i nedovoljna je za zaštitu od virusa gripe za slijedeću sezonu, onog sličnog prošlogodišnjem, ali koji je doživio male mutacije. Što je virus nestabilnijeg genoma, manje su vrijedna protutjela koja protiv njega nastaju…to bi otprilike bilo neko objašnjenje. Bilo bi zanimljivo čuti biologe, imunologe i molekularne biologe što kažu os vemu tom…srdačan pozdrav, dr. Dorić


Imam 22. godine i nedavno sam primjetila kvrzicu u rodnici, na dubini od otprilike 7-8 cm s lijeve strane, koja me ne boli, cak ni na dodir. Mozete li mi reci o cemu se tu radi? Hvala. Ivana

ODGOVOR
Draga Ivana, otiđite na pregled ginekologu. Može biti kondilom, furunkul, neka mala i prolazna cista…najbolje će Vam reći ginekolog, nakon preglede. Srdačan pozdrav !


Postovana,jas sum od Makedonija,pred tri meseci utvrdeno e deka imam Klamidija i zaedno so soprugot pievme Sumamed 2dena 2x500mg. i 6 dena 1x250mg.Megutoa na povtorniot bris pak e utvrdena i doktorot mi dade da pieme 12dena 2x100mg vibramicin.Bi sakala da ve prasam dali taa terapija e vo red i dali naporedno treba da koristam i nekoi vaginaleti,bidejki mnogu stradam od belo pranje,pa mi e strav deka sega ke se zgolemi.Odnapred blagodaram.

ODGOVOR
Poštovana. Terapija koju ste dobili je u redu. Dopunite je vaginaletama. Za vrijeme terapije i još tjedan dana nakon savjetuje se apstinencija. Bilo bi idealno da koristite vaginalete koje imaju kombinaciju doksiciklina i nistatina, slične je donedavno porizvodila Pliva, ali ih navodno više ne proizvodi, što je velika šteta, ako je tako , jer kako kažu i pacjentice i kolege ginekolozi i dermatovenerolozi, bile su izvrsne. Možda se kod vas u ljekarnama nađe nešto slično. Ako da, javite…srdačan pozdrav, dr. Dorić


prije8-9mjeseci pojavilo mi se crvenilo na prepucijumu i glansu pa sam se obratio dermatologu koji je konstatovao balanitis i prepisao mi terapiju efuril tablete i triderm mast medjutim crvenilo se nije nikako povlacilo skroz a poslije odnosa i masturbacije se jos vise crvenilo. napominjem da sam imao par \"sumnjivih kontakata\" poslije kojih se i javilo pomenuto crvenilo a inace sam u tom periodu bio u stalnoj vezi(sve je bilo bez kondoma).medjutim prije prije 4 mjeseca iz tog crvenila na prepucijumu i glansu kao i ma pubicnoj kosti pojavili su se kondilomi(to mi je konstatovao drugi dermatolog) te su uklanjani krioterapijom. u strahu sam odmah rekao djevojci da uradi papa test koji je bio u redu. sad ih vise nemam na glansu i prepucijumu vec jedno 2 mjeseca(vrlo brzo su se povukli) osim jedan-dva sitna na pubicnoj kosti.Sad imam novu djevojku sa kojom sam imao odnos bez zastite jer je doktorica rekla da je to sad ok medjutim to cr! venilo se jos uvjek nazire,iako me ne pece niti osjecam bilo kakvu nelagodu, a kad namazem kanasten kremom skroz nestane mada se ppsle masturbacije ili odnosa javi. malo sam vam opsirnije opisao problem pa vas molim da mi date savjet sta dalje pogotovo zbog nove djevojke, te dali bi eventualno radjenje cirkumcizije bilo od nekakve koristi? napominjem da se bavim vrhunskim sportom te da vodim racuna o ishrani a pogotovo sad da radim na jacanju imuniteta pa da mi kazete sta bi mogao da uzimam preventivno kao i koju bi kremu mogao koristiti ako mi se negdje pojavi poneki manji kondilom jer mi je postalo jako frustrirajuce ici doktoru na spaljivanje. unaprijed veliko hvala

ODGOVOR
Poštovani, kako imate više pitanja, najbolje bi bilo da me nazovete na telefon 01 2319-596- radnim danom između 11 i 16 sati, to je broj našeg savjetovališta. Rado ću Vam odgovoriti na sve. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovani! Za par dana idem na pregled kod ginekologa, zanima me moze li se \"uobicajenim\" pregledom otkriti prisutnost spolno prenosivih bolesti, odnosno, ukoliko su nalazi (papa test, uzv) uredni postoji li potreba obavljanja posebnih pregleda da bi se takve bolesti utvrdile ili to znaci da ih nema. Isto tako, zanima me kako utvrditi (ne)prisutnost spomenutih bolesti kod muskaraca (koji su pregledi potrebni i sl.). Naime, imam 24 godine i od nedavno imam novog partnera, pa bih htjela biti sigurna jesmo li oboje zdravi, ako nismo, da poduzmemo potrebno lijecenje. Hvala!

ODGOVOR
Poštovana, uobičajenim fizikalnim pregledom, dijagnostikom krvi, te UZV pregledima, iskusan specijalist može vidjeti iscjedak, otok, crvenilo i druge znakove upale, neke patološke tvorbe, utvrditi po postojanju specifičnih imunih globulina (protutjela) u krvi postojanje i kretanje neke infekcije, te prepoznati neke boelsti po karakterističnim simptomima , ali se većina spolno prenosivih infekcija ( a to je različit pojam od pojma bolesti ) osobito u inače zdravih asimptomatskih kliconoša (žena i jednako tako muškaraca) Papa testom i UZV ne može otkriti, posebno ako su u klinički mirnoj fazi ili na samom početku, osim specifičnim testiranjem na pojedinog uzročnika. To vrijedi kako za testove iz krvi, tako i za testove na najčešće uzročnike iz cervikovaginalnih i uretralnih obrisaka. Činjenica je da bi se na preventivne preglede u svrhu otkrića spolnih bolesti trebalo ići venerologu, a on bi vas trebao uputiti ginekologu i/ili urologu , te u određene laboratorije (mikrobiološki, molekularni, serološki) ,pokaže li se potreba zajedničkog djelovanja u dijagnostici i liječenju, što je često slučaj.

Uredan papa test nije garancije da netko nema npr. latentnu HPV, herpes ili klamidijsku infekciju, ili hepatitis, sifilis ili neku drugu zarazu ili bolest, niti se običnim pretragama krvi mora uvijek otkriti bolest kada je stadiju mirovanja. Papa test samo je screening tj. probirni test na karcinom vrata maternice. Test na čistoću obriska također je prvi korak- pomoćna orijentacija u dijagnostici. Otkrije li se pod mikroskopom bilo što sumnjivo, ide se u daljnju dijagnostiku. Za više informacija slobodno me kontaktirajte na 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr Dorić


Poštovana,imam 30 god. i mislim da imam problem,na penisu su mi se pojavili neki crveni prištiči koji su za par dana nestali,sada se povremeno vide kao sitne tockice,ponekad me svrbi na podrucju testisa,sto uciniti,dali imam kakvu spolnu bolest,hvala.

ODGOVOR
Poštovani, vjerovatno se radi o upali glavića spolovila - balanitisu, koji može biti bakterijski ili zbog gljivične infekcije. Savjetujem da odete na pregled dermatologu i uzmete obrisak glansa na bakterije. Prema rezultatu pretrage i antibiogramu biti će vam prepisan odgovarajući lije. Savjetujem i pretrage na klamidije i mikoplezme. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić već dvije godine sam u braku i nisam ostala trudna a želim. Imam 23 god. i prije 4 mj. bila sam na UZ pregledu i općenito na pregledu i uredan mi je pregled. Mjesečnica također uredna. Zanima me da li razlog mog problema može biti to što s partnerom često vodim ljubav( svaki drugi dan nekad i svaki dan) a ne čekamo 3 dana kako bi sazrela sperma.

ODGOVOR
Poštovana, imam premalo informacija da bih vam mogla više reći, no jedan od razloga dosadašnjeg, uvjetno recimo ''neuspjeha'' može biti zbog prečestih odnosa. Savjetujem vam da smanjite frekvenciju, na 2 puta tjedno, da odlučite više uživati a manje misliti na to kako vi to ''morate''. Dobro bi bilo i da suprug negdje učioni spermiogram. Ukoliko ste na kakvim dijetama, ili vam fali koji kilogram tjelesne težine i i to može biti razlog izostanka trudnoće. Otiđite na neki romantični vikend u doba ovulacije, a prije toga npr. tjedan dana dobrovoljne apstinencije dobro će doći za akumulaciju pozitivnih emocija…..Javite mi se da popričamo. Srdačan pozdrav, do slušanja, broj je 01 2319-596.


Poštovana,već oko mjesec dana stalno imam osjećaj napuhnutosti trbuha.Početkom prošlog mjeseca imala sam problem sa mokrenjem.Pri kraju mokrenja osjećela sam bol i stalno sam imala osjećaj da mi je pun mjehur.To je nakon tjedan dana prestalo ,ali od onda imam osjećaj kao da mi je veći trbuh.Bila sam na vađenju krvi i urina i nalaz krvi je uredan ,a u urinu imam bakteriju ešiheriju (ne znam dal sam dobro napisala naziv).Jako me zabrinjava ta napuhnutost trbuha pa Vas molim ako mi možete dati neki savjet u vezi toga. Hvala!

ODGOVOR
Poštovana, ovih dana, i od prijateljica, i od žena i djevojaka koje mi pišu sve češće slušam tužaljke zbpg problema s uapalama mokraćnog mjehura i nadutosti. Nije čudo jer su nagle promjene temperatura, godišnji odmori i zahlađenje mora sigurno pridonijeli da se bose nogice nahlade, trbuščići su goli i otkriveni …. a često na vrijeme ne presvlačimo kupaće kostime. Po noći većina nas spava prelagano obućena, uz klimauređaje, ako se i pokrijemo nekom dekom, noge su do jutra ''ledene''. E. koli vrlo je zločesti sustanar probavnog trakta, u blizini uretre i vaginalnog otvora, te je dovoljno da se npr zaboravite otići pomokriti nako spolnog odnosa i ode ona u gornji genitalni u urogenitalni trakt! Trbuh može biti napuhnut kod upala jajnika i drugih upala u maloj zdjelici, pa i kod upala bubrega. Zato otiđite i na ginekološke obriske na aerobe, klamidiju i mikoplazme i provjerite ne radi li se o kakvoj upali vrata maternice ili male zdjelice. Dobro bi bilo učiniti i ginekološki UZV. Ne oklijevajte, riješite to dok je problem mali….Srdačan pozdrav, Dr Dorić


Poštovana dr. Dorić, molim Vas za savjet. Prije 5 god. imala sam mozdani udar, te ne smijem uzimati kontracepcijske pilule. Imam stalnog partnera, 1 dijete, u dogledno vrijeme (1-2 god.) planiramo imati jos djece, a sada nas brine kontracepcija. Ne bismo više zeljeli koristiti kondome. Savjetovana mi je Mirena, ali ja nisam sigurna mogu li ti hormoni na neki nacin ipak utjecati na krvozilni sustav i mozak, te na kasniju mogucnost začeća. Imam 32 godine. Zanima me Vaša preporuka, koju vrstu kontracepcije biste mi preporučili, te eventualno strucnjaka kojeg bi mogla pitati za takav savjet i imati povjerenja da se razumije i u mozak i u kontracepciju. Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR
Poštovana, nazovite me na 01 2319-596-preporučit ću Vam nekoga od kolega tko će vam sve objasniti kako valja. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


imam 14 god. u guk desne dojke nadjeno mi je jasno ogranicena hipoehogena zona promera 16,9 i 31,5mm dobro vaskularizovana periferno.pektoralana fascija intaktna.patoloskih promana nema .krvni sudovi normalnog kalibra i ramifikacije .oba aksilarna supra i infraklavikularna predela slobodna.hbe dojke su normalne transparencije i ehostrukture,dilatiranog duktalnog sistema sa dosta displazicnih promena najizrazenije u GLK.. dijagnoza:fobroadenoma mammae dex dysplasio fibrocystica mammae bil. ductectasio mammae bil. bojim se da nije opasno.da li je moguce dobiti rak dojke sa 14 godina ? i objasnite mi molim vas sta tacno sve ovo znaci.

ODGOVOR
Ukoliko nemate obiteljske predispozicije, u vašoj dobi rak dojke je izuzetno rijetka pojava. Savjetujem Vam da se obratite ginekologu koji će vam pogledati nalaze i sliku i rečenicu po rečenicu protumačiti je. Fibrocistične su promjene ponekad prolazna faza sazrijevanja dojki u djevojčica. Odlazite redovno godišnje na UZV pregled i preglede u ambulantu za dojku. Čuvajte se hormonalne kontracpecije i nikotina , hranite se zdravo. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Počela sam osjećati oštre bolove u jajnicima, pogotovo u lijevom. Doljni dio trbuha mi je napuhan i tvrd tako da sad imam malo veči trbuščić i pojavila mi se pojačana dlakovost na dojkamo. Za vrijeme snošaja, ovisno o položaju, imam jake bolove koji podsjećaju na ubod nožem. Željela bih znati što bi to moglo biti ako se isključi trudnoča. Imam 21 godinu. Unaprijed hvala

ODGOVOR
Poštovana, simptomi koje opisujete mogu biti znak upalnih procesa u maloj zdjelici, te vam čim prije savjetujem odlazak na pregled, uzimanje obrisaka i ginekološki ultrazvuk. Pojačana dlakavost javlja se i kod proemećaja hormona, te sindroma policističnih jajnika, što je razlog više da posjetite specijalistu. Srdačan pozdrav!


Postovana doktorice, imam dugogodisnji problem sa sekretom. Koristila sam razne terapije ali se nisam u potpunosti izlijecila. Dijagnostikovana mi je i eritroplakija. Papa test je bio 2 sve vrijeme. Doktor me je uputio na skidanje ultrazvucnim nozem eritroplakije i prije zahvata je uzet isjecak za patologiju sa dva mjesta. Nalaz patologa je bio cin 2. Nakon 4 mjeseca ponovila sam papa test i pokazao mi je cin 1. Sta mi je dalje raditi doktor predlaze samo pracenje, ali dokle tako strah me je komplikacija. Napominjem da nisam radjala i planiram trudnocu u skorije vrijeme. Unaprijed hvala!

ODGOVOR
Testirajte se na HPV , klamidiju, mikoplazme urepalazmu i aerobe. Ukoliko neki od testova ili više njih pokažu pozitivan rezultat, trebate se liječiti , zavisno o pronađenom uzročniku. Ukoliko testovi budu uredni, savjetujem i pretragu na herpes viruse. Možete me nazvati ako želite da popričamo o terapiji. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovani, unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru. Imam 26 godina i u stalnoj sam vezi. U veljači ove godine nalaz Papa testa je izgledao ovako: upala endocerviksa, dosta leukocita, a u obzir dolazi dysplasisa levis. Liječnica mi je napravila cervikalne briseve, a nalaz je bio pozitivan jedino na Ureaplasma urealyticum. Bris na Hpv. je bio negativan. Liječili smo se i ja i partner antibioticima ( Doksiciklin). Prije nešto manje od mjesec dana ponovila sam bris na Ureaplasmu i ponovno mi je uzet Papa test. Ovaj puta je nalaz potpuno drugačiji što me zbunjuje i plaši. Uočene su abnormalne stanice, reaktivne promjene povezane su s upalom, prisutne su endometralne i skvamozne stanice, te dysplasia levis. U uputama traže da napravim kolposkopiju. Zanima me zašto je prisutna tako velika razlika u nalazima u razmaku od samo 6 mjeseci? Zabrinjavaju me ponajviše endometralne stanice koje su se sad prvi puta pojavile u nalazu ( ne znam je li razlog tomu što mi je Papa! uzet samo nekoliko dana po završetku mjesečnice). Eto, toliko...Hvala puno još jednom na odgovoru!

ODGOVOR
Imam par pitanja: Koirstite li hormonalnu kontracepciju? Kojim ste testom radili HPV? Zašto vam je Papa test ponovljen već nakon mjesec dana i zašto ne u doba ovulacije? Nazovite me da o tome popričamo. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovani, Na predzadnjem Papa testu uocene su mi promjene vezane za Cin I te mjesena flora. Poslije tri mjeseca sam ponovo radila Papa test na kojem je nadjena hiperkeratoza i bacillus vaginalis flora. Ginekolog mi je rekao da cu za tri mjeseca morati raditi test na HPV. Zanima me da li se na Papa testu mogu uociti promjene koje su povezane sa HIV virusom? Unaprijed hvala.

ODGOVOR
Ne znam je li se kod vas radilo o tipfelleru, ali HIV se ne može vidjeti u Papa testu, a ni HPV, jer je epresitan da bi se uočio pod svjetlosnim mikroskopom. Mogu se samo vidjeti stanice sumnjive na HPV infekciju, potvrda zaraženošću humanim papiloma viruom dokazuje se testiranjem na HPV testom hibridizacije ili PCR testom. Srdačan pozdrav!


Postovani, Buduci da sam zarazena HPV virusom (bez CIN-a) pijem redovito kompleks B-vitamina, i kapsule Echinacea. Trazila sam u ljekarni folnu kiselinu, ali imaju samo pripravak za trudnice i folnu kiselinu kao dodatak prehrani. Ako pijem ove kao dodatak prehrani da li je to dovoljna doza da bi imala nekog ucinka? Da li bih rebala piti i pripravke Aloe Vere? Hvala unaprijed na odgovoru! Tomislava

ODGOVOR
Obično savjetujem pacjenticama da za poptpornu terapiju koirste dobar multivitaminski pripravak u kojemu ima i B kompleks vitamina, cinka, selena, folne kiseline i C vitamina, te obavezno barem mjesec dana nadoknadu željezom ako se ispostavi da su slabokrvne. Svi pripravci za jačanje imuniteta s dokazanim famrkoterapijskim učinkom su dobrodošli, ali ih nema smisla uzimati duže od mjesec dva. Postoje i vaginalete koje pomažu prevenciju i brži spontani oporavak, a korisno je uzeti i gel australijskog čajevca koji ima antivirusna, antibakterijska i protugljivična svojstva, slično je i s vaginaletama od propolisa, ehinacee i aloe vere. Pokušajte s tim. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice, zanima me da li se za vrijeme korištenja Betadine vaginaleta smije imati spolni odnos. Unaprijed jako zahvalna.

ODGOVOR
Poštovana, ukoliko koristite navedene vaginalete, sigurna sam da postoji razlog za to - uobičajeni razlog je liječenje upale. Kada je potrebno nešto liječiti, spolni se odnosi ne preporučuju, već apstinencija do izlječenja. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice, u braku sam tri godine, posljednju godinu radimo na trudnoći do koje još nije došlo. Iz tog sam razloga krenula na ginekološki pregled prije dva tjedna. Moram reći da imam 25 godina i tek sam sad prvi put bila kod ginekologa. I žalim zbog toga... Ultrazvučnim pregledom je ustanovljeno da je sa jajnicima te maternicom sve u redu (oblik, veličina...). No PAPA test nije ispao 100 % točan. Ispalo je da imam mnoštvo leukocita, te je doktor zatim obavio kolposkopiju koja je pokazala da nema promjena na stanicama. No tad je uočio da imam tzv. ranicu na grliću maternice te mi savjetovao odstranjivanje prije nego ostanem trudna jer kako je on rekao ta ranica povećava mogućnost infekcija te može ugroziti plod, i zaključio da je ona mogući uzrok povećanja leukocita koje je pokazao test. Dao mi je vaginalete koje trebam tročiti 10 dana te za mjesec dana napraviti novi papa test. Prema svemu što sam navela, molim Vas vaše mišljenje. Da li je sa mnom s! ve u redu, odnosno imam li šanse ostati trudna, te da li da napravim spaljivanje ranice kad se upala sanira? Koliko traje oporavak nakon tog zahvata? Još me nešto brine a to je nadutost trbuha koja me prati non stop. Da li postoji ginekološki uzrok toga ili nešto drugo? Hvala Vam puno, najljepši pozdrav.

ODGOVOR
Poštovana, savjetujem da učinite tesiranje iz cervikovaginalog obriska na aerobe, klamidiju, mikoplazme (zbog povećanog broja leukocita, što znači da postoji upala sluznice vrata maternice, a možda je otišla i dublje u malu zdjelicu, otuda može biti i nadutost…). Ne vidim razlog ponavljanju Papa testa za mjesec dana. Njime se samo skriniraju stanica ne rak vrata maternice, ništa drugo. Za ostalo postoji bolja dijagnostika. Nazovite me, ako želite da više porazogvaramo. Broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


imam otečene stidne usne,desna je jako velika otečena i crvena,a ljeva također otečena al manja,neznam šta da učinim strah me je,stavila sam plymicol kremu i ne pomaže,al dobila sam danas PMS,neznam šta da napravim strah me,molim Vas odgovorite imam 15 god i sram me reć ikom za to

ODGOVOR
Poštovana, ako ste spolno aktivna, te je upala koju opisujete nastala nakon spolne aktivnosti, treba otići dermatologu ili ginekologu, kako bi se utvrdilo o kakvoj je mogućoj infekciji riječ, a alp niste spolno aktivna, najverojatnije se radi o gljivičnoj upali vagine ili vaginozi, koja može imati i alergijsku komponentu, ili ako ste bila u bazenu, možda ase radi o preosjetljivosti na kloriranu vodu, o nekoj bakterijskoj ili parazitarnoj infekciji. Operite vanjsko spolovilo blagoj otopini sode bikarbone, ili u blagom čaju od kamilice, ne bude li poboljšanja za dan-dva, onda je najrazumnije rješenje otići dermatologu ili ginekologu. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice. Imam 18 godina i nakon avanture s djevojkom,(bez zaštite) na penisu su mi se počele pojavljivati crvene točkice, koje sam na uputu liječnika lijećio kremom protiv glivica(candida glivice). Recimo da se stanje smirilo,i da je u fazi prolaska. No prije tijedan dana počeo sam trpiti bolove u trbuhu i crijevima, koje su me tijerale na odlazak u wc. Prolijev nemam. Ovi simptomi po tumačenju mog liječnika nisu povezani. A kako s e inaće i sam pripremam za medicinu, sebi sam u glavu stavio razne ideje, pa ne odbacuhjem mogućnost da je sve od nervoze. Bakterije nemam,pa nije salmonela, čime bih objasnio grčeve... Nakon tog spolnog odnosa kao i kod svih mladih uhvatila me paranoja od opasne spolne bolesti, Imate li kakav savijet?

ODGOVOR
Poštovani budući mladi kolega, pokušajte s pranjem spolovila u 0,9% otopini NaCl, nakon toga dobro posušite. Moguće je da se radi o upali glavića uzrokovanoj samo kandidom, koja može izgledati alramnatno osobito na velikim vrućinama, kada se odmah nakon odnose ne pomokrite i ne operete spolovilo, što se ponekad događa i daleko iskusnijim osobama. Možda se radi o infekciji uzrokovanoj inače bezopasnom fiziološkkom ženskom florom, a možda i nekim ne tako bezazlenim bakterijama poput klamidije, ili virusima poput herpesa, molusca ili HPV-a. Stoga imam vrlo konstruktivan savjet: najbolje otiđite svom obiteljskom liječniku, porazgovarajte s njim i zamolite ga za uputnicu dermatovenerlogu. Previše je mladića dobi poput vas zaraženo klamidijom. Testirajte se obavezno! Ne morate raditi bris, dovoljan je već uzorak urina (prvi mlaz prvog jutarnjkeg), i obirsak ušća vanjskog spolovila, osobito ako ste primjetili isjedak jači neog uobičajeno. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Pitanje: Sta su \"clue\"celije i koliko su one opasne?

ODGOVOR
radi se o izrazu kojim se opisuje pod svjetlosnim mikroskopom viđen izgled epitelnih stanica koje uslijed postojanja uaple - bakterijske vaginoze uzrokovane bakterijom gardnerelom vaginalis izgledaju grubo-znato, kao da su posute šećerom, a stvaraju grudaste nakupine stanica koje izgledaju kao da su slijepljene . Nisu opasne. Poremećaj se liječi antibioticima i vaginaletama. Sliku clue stanica i razliku prema normalnim stanicama sluznice poglčedajte na stranici www.kcom.edu/.../lectures/lecture/stdd.htm


imam 21 godinu.Prije dvije godine primjetila sam da su mi pocele rasti dlacice oko bradavica.da li je to normalno za moje godine?pitam vas zato sto kod drugih djevojaka to nisam primijetila. unaprijed zahvalna.

ODGOVOR
Normalno je i događa se većini djevojaka, samo su neke jače ''pogođene'' zbog pigmentacije, i genetski. Promjena se lako uklanja depilacijom, elektroepilacijom, a imate li ih malo, uzmite sapun Dermowas dr. Wolff, operite se, obrišite, zatim uzmitre čistu pincetu za obrve, stisnite zube i rješite to klasičnim putem. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana! Lijepo Vas molim za objašnjenje papa testa. Imam 31 godinu, ne uzimam kontrac. tablete, nisam jos radjala. Do sada mi je nalaz uvijek bio uredan, te nikad nisam imala zdr. probleme takve vrste. Od mikroorganizama, naznačena je miješana flora, imam blažu upalu, te parakeratozu. Jedino što me malo brine je to što mi je preporučena kontrola za 6 mjeseci. Da li imam razloga za brigu? Hvala unaprijed na Vasem odgovoru.

ODGOVOR
Poštovana, budući da imate više od 30 godina, te ukoliko ste dulje od 3 godine spolno aktivna, savjetujem vam da učinite standardne briseve na klamidiju, mikoplazme, ureaplazmu, aerobe, pa i HPV, budu li u redu, slijedeće ste 3 godine mirna, i dovoljno vam je 1 x godišnje ići na Papu, ukoliko imate stalnog partnera i monogamnu vezu. Srdačan pozdrav!


Postovana doktorice, Prije 2 godine dijagnosticirana sam sa HSV2. Od tada sam jako depremirana i osjecam kao da nemam buducnosti. Naime, ne vjerujem da ce itko ikada htjeti biti sa mnom nakon sto im ovo kazem. Ja zelim biti iskrena prema partneru i mislim da cu zbog toga biti limitirana. Moj drugi strah je da necu moci imati djece jer ne zelim imati carski rez nego normalan porod. Moj problem se nikada ne manifestira na genitalijim nego oko usta, ali meni je jasno da u biti uvijek postoji opasnost da neko dobije ovo. Cak me je strah i ako neko jede hranu sa mnom (kad nemam manifestaciju). Ovako je tesko zivjeti, ne zelim da itko dobije moj problem, a zelim biti dio drustva i biti voljena. Kako mogu sprijeciti da presnosim problem, a da u isto vrijeme ne moram o tome misliti 24 sata na dan? Havala vam puno:)

ODGOVOR
Poštovana, potpuno razumijem da vam je problem psihičke prirode pomirenja s ovom infekcijom, teži nego sama infekcija. Riječ je naime o zarazi s kojom se živi gotovo najnormalnije, budući su milijuni osoba širm svijeta prokuženi herpes virusima. Nazovite me da pošričamo. Broj ćete nači na ovim stranicama. Nisu s6tvari baš tako strašne, niti crne kako ih vidite. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Imam 27 god.2 spontana iza sebe ,imam ureaplazmu 10/4 koju nikako da izlječim, 4 terapije sam prošla sa doksiciklin i još nekim antibioticima a zadnja mi je bila sa sumamedom od 500 mg u tri mjeseca sam ih 2x pila. mislim da ni to nije pomoglo.Dečku nesmijem više spomenuti nikakve tablete,jer on kaže da je zdrav. Da li ima koji antibiotik koji bi mene izlječio. Unaprijed zahvaljujem, Izeta.

ODGOVOR
Poštovana, razloga zašto se ne možete riješiti ureaplazme može biti više. Jedan od njih je da se radi o bakterijiama koje su razvile visoku otpronost na antibiotike. Drugi može biti vaš oslabljen imuni odgovor i pojačana neotpornost, pa vam se iz tog razloga, a možda i zbog moguće slabokrvnosti infekcija vraća. Jeste li koristila i lokalnu terapiju vaginaletama? Također, ukoliko se ureaplazma ''zavukla'' u gornje reproduktivne organe, jajnike, maternicu i malu zjelicu, daleko se teže liječi! Nazovite me da popričamo, zanima me i da li je vaš partner obavio pretragu na ureaplazme. Više razumijevanja, s njegove strane ne bi bilo na odmet! Srdačan pozdrav, a broj na koji me možete zvati je 01 2319-596!, svaki radni dan između 11 i 16 sati.


Poštovana! Molila bih Vas mišljenje o mom slučaju. Imam 46 god. i već 2 god. imam obilna krvarenja, željezo mi je 3,5, ne mogu se nikako oporaviti, a uz taj problem imam i vrućine u nogama i rukama, muči me dekoncentracija, zbunjenost, mutan vid, nesanica, nervoza. Ginekologica mi je prije 3 mjes. prepisala Dabroston koji koristim od 11. do 25. dana. Mjesečnice su mi još uvijek redovne, ali mi je predugo čekati 11.dan jer su mi navedene smetnje neizdržive. Dabroston mi nije pomogao za obilna krvarenja, za to mi doktorica preporiča spiralu Mirenu. Ona mi govori da je Mirena isto što i Dabroston, što bi meni više odgovaralo zbog jednostavnosti. Papa test mi je uredan, jedino što sam operirala je fibroadenom. Molim ako je ikako moguće za Vaš savjet, što bi mi puno pomoglo i kako dalje. Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR
Poštovana, jedan od indikacija za Mirenu jesu produžena i obilna menstrualna krvarenja, a s obzirom na nisko željezo, svakako Vam predstoji nadoknada željeza i folata, ali i C vitamina, i drugih vitamina B skupine. Savjetujem Vam da odtete na specijalistički pregled kod nekog kvalitetnopg stručnjaka iz oblasti ginekolološke enokrinologije. Ukoliko želite da Vam preporučim nekoga od njih, slobodno me nazovite u savjetovalište na 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana doktorice, molim Vas za misljenje. Sa donje strane glansa penisa mi je frenulum pomaknut u stranu i na mjestu kud bi trebao ici imam bijelu, relativno tvrdu, kvrzicu promjera cca 4mm. Kvrzicu imam otkad pamtim (25 godina) te je potpuno bezbolna i ne predstavlja nikakav problem osim estetski. Zelio bih vas pitati koliko je ovaj slucaj cest i da li je potrebno posjetiti strucnu osobu. Pozdrav

ODGOVOR
Poštovani, različite aberacije i anomalijice na koži vanjskog spolovila događaju se i kod muškaraca i žena, neke su nasljedne, neke stečene. Smeta li Vas promjena koju opisujete u dovoljnoj mjeri da vam ne da ''mira, te češće o tome razmišljate'', savjetujem otiđite na specijalistički pregled urologu, na uputnicu, ili privatno, svejedno, bitno je da stručnjak preglčedom utvrdi o čemu se radi i da vam savjet o tome treba li kakav zahvat ili liječenje ili ne. Srdačan pozdrav !


Poštovana, Naručena sam kod ginekologa za briseve cerviksa (anaerobi, aerobi, klamidija, hpv-sve), a trenutno uzimam Sumamed (3x 500 mg) zbog upale grla. Nakon koliko dana iza terapije mogu ići na briseve? Najlijepša hvala.

ODGOVOR
Ukoliko nemate nikakvog iscjetka, a Papa test vam je uredan, na briseve otiđite za 2 mjeseca, ukoliko imate prisutan neki od navedenih simptoma ili abnormalnosti u papa testu, otiđite na briseve najmanje 2 tjedna nakon prestanka uzimanja posljednje tablete. Obriske cerviksa i vagine najbolje je raditi u doba ovulacije, a 48 sati prije ne stavljate nikakve vaginalete, niti biste trebala imati odnose. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


ja sam kupila u ljekarni tablete za gliste,tablete vermox,nisam bila na lječničkom pregledu,mene zanima kako ih treba koristiti za bijele glistice,pretpostavljam da su bijele glistice,bila bih vam zahvalna na odgovoru u što kraćem roku,zabrinuta

ODGOVOR
Poštovana, u kutiji s lijekom su upute. U njima sve piše, kako ih i koliko dana koristi i kada ponoviti dozu. Svakako vam savjetujem da odete infektologu kako biste obavili potrebnu dijagnostičku pretragu i kako bi se ustanovila stvarna dijagnoza, jer nisma sigurna da ste vi sigurna o čemu se kod vas radi. Srdačan pozdrav!


Da li je tacno da zena u trudnoci bude jako osetljiva i da mnogo place sta to uzrokuje neraspolozenje. Unapred hvala!

ODGOVOR
Ukratko, odgovor je hormonske promjene. S druge strane, neke žene tome ne podliježu, a neke su izuzetno osjetljive. Trudnoća je prekrasno razdoblje ukoliko ste psihički i somatski zdrava te ukoliko su vam životne prilike OK , a okruženje u kome živite pozitivno. Ukoliko imate bilo kakvih problema savjetujte se sa svojim liječnikom opće prakse, a pokaže li se potrebnim i sa psihologom i psihoterapeutom. Srećom, neraspoloženja i promjene psihičke prirode u trudnoći samo su prolazne i najčešće ih žene brzo zaborave. Savjetujem vam da o tome više pročitate u knjigama dr. Christiane Northurp: ''Mudrost majčinstva '' i '' Žensko tijelo ženska mudrost''.

Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Koristim oralnu kontracepciju nešto manje od 3 godine, kao terapiju za stabiliziranje hormona,sa pauzama i redovitim kontrolama.U zadnje vrijeme (proteklih 12 mjeseci koliko pamtim) pojavio mi se gusti bjelkasti iscjedak.Nemam problema kod mokrenja ali me je prije 2 dana počelo svrbiti spolovilo.I to kada sam se vratila sa bazena (neznam da li ima veze klor s time).Ali je i moj partner primjetio isti dan da ima sitne crvene prištiće na vrhu spolovila bez svrbeža i pečenja.Zanima nas ako bi mogli preko ovog pitanja okvirno reći o čemu je vjerojatno riječ.Naravno,odlazak doktoru je neizbježan.Hvala puno.

ODGOVOR
Poštovana, prema svemu što navodite , rekla bih da vas muči gljivična upala, tj. vaginalna kandidoza, a vašeg partnera - balanitis - gljivična infekcija glavića. Pokušajte stvar riješiti sami, pomoću vaginaleta, antimikotskih krema ili gela australijskog čajevca u aplikatorima, koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji u ljekarnama, a ako ne bude poboljšanja, otiđite venerologu koji će vam nakon pregleda i , po potrebi uz dodatne pretrage, prepisati i adekvatnu terapiju. Srdačan pozdrav!


mozete li mo odgovoriti ako je papa nalaz uredan i brisevi su uredni ima li potrebe raditi i test na hpv?hvala vam

ODGOVOR
Nema potrebe, osim u slučaju ako ste u prošlosti imala loš nalaz ili pozitivan HPV visokog rizika, ili konizaciju, a starija ste npr. od 30 godina.


Postovani,pisem iz Makedonije i imam jedan veliki problem.Imam 4 god cerka,u januar je imala bronhopneumonija.Primala je terapija 6dana linkomicin,pa nakon visoke temperature 39 stepeni,produzili smo sa 10 dana lendacinom,pa5 dana suspenzija cefaklor.To je bilo bomba organizmu.Nakon toga javja se gljivicna infekcija na nokat(mali prst i predposljedni prst)Kozni ljekar nam je dao mast deksazon-neomicin ali samo su se smirile Od februara do sada je pila maticni mljec,vit. c i jedna lazica med.Bila je super do sada.Grlo je slaba strana,i opet su se vospalile isti nokti.Molim vas za pomos.U ponedeljak idem da uzmimo bris ,ali sada su nokti suvi,izljustena je koza za razliku pd proslog puta kada se nakupljalo gnoj,pa se deformisao i nokat.Jedino se bojm sto nijedan lijek nija preporucliv za decu da se uzima per-os a masti nam ne pomazu.

ODGOVOR
Gljivične infekcije nakon antibiotika u djece često nastaju i preuporne su i nesavbladive i zato jer su slabootporna zbog latentne ilio manifestne slabokrvnosti, točnije radi sideropeninije. Pate od manjka željeza u organizmu, osobito im nedostaju zalihe željeza u deop organu- u jetri. Savjetujem Vam da joj , ako prema krvnoj slici stvari tako stoje, dajete sirup (ili kapljice) željeza, i npr. Dr. Theiss Multivitaminski sirup. Na žalost većina djece njezine dobi u svijetu i kod nas nikada nije dobivala adekvatnu supstituciju prepratima željeza u doba kad intenzivno rastu, igraju se puno i česo slabo jedu jer ‘’nemaju vremena’’ budući su prezaigrana. Često djeca te dobi uoće ne žele jesti meso niti srveno voće I povrće. Ako navedeno prepoznajete kao obrazac ponašanja kod svog djeteta, rizik od sideropenije je tu, pa čak ako je osnovna krvna slika ‘’naoko mirna’’. Većina djece, osobito djevojčica, te dobi pati od respiratornih infekata pa i od učestalih ponavljajućih uroinfekcija s npr. ešerihijom koli , a često se zaboravlja da antibiotici pomažu samo uz dobar odgovor imunog sustava, a za snažan i zdrav imunitet dijete mora imati dovoljnu količinu hemoglobina, tj. željeza i drugih vitamina u organizmu (C, B, folne kiseline). Slobodno me nazovite , ako imate nalaze posljednje krvne slike i opće biokemije vaše djevojčice, slobodno mi ih faksirajte, da vidimo kako tu stvari stoje. Broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Možete mi molim vas odgovoriti?Mojoj curi je rađen bris cerviksa-bakteriološki. Nalaz je : Streptococcus beta-haemolyticus-B. Drugi nalazi su negativni. Kako se taj streptokok može dobiti?Da li spolnim putem ili postoji mogućnost drugačijeg prijenosa te bakterije?Molim vas pomozite mi malo da se bolje informiram.Unaprijed se zahvaljujem !

ODGOVOR
Beta- streptokok B, čest je nalaz u žena (ova se bakterija može naći i kao normalan nalaz u vaginalnom i rektalnom brisu). Može biti uzročnik sepse u žena nakon poroda i infekcije novorođenčadi. Infekcija se može prenijeti sa rektuma vaginalno ili nepažljivim brisanjem ili tijekom spolnog odnosa ili iz muške uretre koja je kontaminirana ovom bakterijom tijekom spolnog odnosa, pa i oralnim seksom. Liječi se penicilinskim antibioticima. Važno je pravodobno otkriti infekcije koje mogu kod žena biti uzročni čimbenik za upale unutrašnjosti maternice i upale drugih organskih struktursa unutar male zdjelice, upale urotrakta. te kod trudnica dovesti do povećanog rizika od prijevremenog porođaja , pobačaja , infekcije novorođenčadi i slično.

I vi možete učiniti kulturu iz ejakulata i/ili brisa. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana doktorice,imam problem pri obavljanju velike nuzde ponekad pri naprezanju curi mi iz penisa sperma,recite mi dal je to normalno,ako ne,sta je u pitanju i sta mi predlazete? hvala

ODGOVOR
Kod spomenutih simptoma moguće je da se radi o upali epididimisa, testisa i/ili prostate, koja ne mora biti praćena bolovima, ili o insuficijenciji mišića izvodnih kanala, zbog postupalnih promjena. Savjetujem da učinite pretrage ejakulata na bakterije aerobe, klamidiju, mikoplazme i ureaplazmu. Možete to učiniti preko uputnice ili privatno. Za navedeni problem možete se obratiti urologu i/ili dermatovenerologu. Možete doći i kod nas. Metoda rada je PCR molekularna dijagnostika za klamidije, mikoplazme i ureaplazmu, kao i herpes viruse tip 1 i 2, te uzgoj u kutrurama za bakterije- aerobe i gljive. Na temelju rezultata testiranja bit će vam prepisani lijekovi. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovani, molim Vas za savjet jer mi je ovaj nacin komunikacije najjednostavniji i nikako da nadjem vremena za sebe..

Dijagnosticirana mi je Ureaplasma urealiticum ( 10 na 4) ) i moj ginekolog mi je propisao 3 kutije Sumameda, po 1 kutiju tjedno (3 tjedna). Malo sam gledala po internetu i procitala da se propisuje Hiramicin pa me zanima da li je Sumamed mozda bolji ili ? Takodjer, nisam dobila nikakve upute za partnera pa me zanima sto on treba koristiti? I moram jos napomenuti da s obzirom da imam lakse ostcenje jetre ne znam koji lijek je manje agresivan, a i zelim biti sigurna da uzimam pravu terapiju kako bi unosila sto manje ljekova i sto krace vrijeme. Puno Vam hvala,

ODGOVOR
Poštovana, lijek izbora za ureaplazmu je doksiciklin, etitromicin ili azitromicin, uz priklčadne antibiotske vaginalete . Manje-više svi antibiotici, mogu biti hepatotoksični. Kod uzimanja lijeka savjetujem uzeti kapsulu uvijek s puno tekućine, a u podne jogurt LGG ili neki slični acidofilni pripravak, a prije terapije napravite iz krvi opću biokemiju (hepatogram i ostalo). Za dodatne informacije slobodno me konzultirajte na telefon 01 2319-596.

Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Pozdrav, neki dan otkrio sam sitnu bradavicu na penisu. Zanima me koliko košta pregled i testiranje na HPV u vašoj poliklinici?

ODGOVOR
Poštovani, pregled i test na HPV je 400 kuna, rezultati su za 2-4 dana, a terapiju vam prepisujemo kućnu, ukoliko se radi o relativnio svježe nastalim promjenama , ta ako konkretno kondilom nije velik.. Ukoliko promjena traje duže, pa i mjesecima, a niste je liječili uklanjanjem, ili je veća ili bradavica ima puno, uobičajeno se radi smrzavanje, spaljivanje ili laser terapija. Srdačan pozdrav.


Molim odgovor, zanima me da li trebam ponoviti testiranje i nakon koliko mjeseci( zadnji nalazi i moji i partnerovi su bili u redu..prije toga mi je u siječnju nađena klamidija i uraplasma)?

ODGOVOR
 S obzirom na klamidiju, prema preporukama Svjetske zdravstvene, kontrola klamidije ima smisla 4-6 mjeseci i nakon prethodno urednog nalaza nakon terapije antibioticima. Klamidijska se infekcija u doređenom, manjem postotku pacijenata ipak vraća (ponaša se slično virusu) i nakon uspješno provedene terapije. Za ureaplazmu je to daleko rjeđi slučaj. Srdačan pozdrav, Dr. Dorić.


Poštovana doktorice, molila bih Vas ako mi možete pomoći! Pišem Vam iz Hecegovine! Moj problem je taj da se već tri godine borim s e.coli! Pila sam sve moguće antibiotike i na kraju opet ništa. Bakterija je stalno tu. U zadnje vrijeme imam i češće infekcije bubrega, te visoku temperaturu. Nalazi urina mi pokazuju leukocita dosta, bakterija masa, te nitriti +! Ne znam više šta da radim! Doktori mi samo prepisuju antibiotike i tako svaki put, ali od toga nikakve pomoći!Pa bih Vas molila da mi kažete svoje cijenjeno mišljenje! Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR
Poštovana, treba pronaći razlog zašto se e. coli kod vas uporno ponavlja. Ponekad je to slabokrvnost uzrokovana anemijom ili sideropenijom, ponekad je u pitanju miješana infekcija, često se u žena s recidivirajućim uroinfektom nadje asimptomatski herpes, pa i HPV. Savjetujem da učinite sve pretrage na CV obriske i pretrage krvi (KKS, DKS, opću biokemiju), javite mi se telefonom da porazgovaramo, broj ćete naći na ovim stranicama. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


da li smijem uzimati vaginalete betadin ako imam granulom rodnice usljed operativnog zahvata

ODGOVOR
Ukoliko ste ih dobili od svog liječnika, operatera, uz preporuku da ih uzimate, da!


Srdačan pozdrav! Prilikom pada s motora,medju ostalim,zadobio sam povrede penisa,točnije posjekotinu na kožici.Rane su zacjelile,ali je došlo do depigmentacije kožice.Molim Vas za savjet!Unaprijed zahvalan!

ODGOVOR
Poštovani, savjetujem vam da odete na specijalistički dermatološki prelged kako bi se isključio vitiligo, kojega može potaknuti i stres poput pada s motora. Ukoliko nije vitiligo, liječnik specijalist prepisat će vam odgovorajući preparat za poboljšanu repigmentaciju, možete doći i k nama, utorkom od 16 do 18 sata kada ordinira prim. Mirjana Gotovac Mustač, spec. dermatovenerologije. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr Dorić, možete li mi prokomentirati nalaz markera na hepatitis B : HBs Ag pozitivan HBe Ag negativan Anti HBc pozitivan Anti HBcIgM negativan Anti HBs negativan Anti Hbe pozitivan

ODGOVOR
Mogu, slobodno me nazovite na 01 2319-596, radnim danom između 11 i 16 sati. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Prije 2-3 tjedna sam popila turu antibiotika radi glivicnog oboljenja rodnice. Nakon toga sam osjetila svrbez,imal jak iscjedak i pecenje prilikom odnosa. Lijecnik mi je prepisao canesten3. U medjuvremenu mi se na kozi pojavio lisaj, na preponama je velik tamne boje, a na tijelu tj. ispod grudi crvene, manjeg oblika. Dali je to povezano s ginekoloskim tegobama ili je dermatoloski problem?

ODGOVOR
Najčešće je dermatološki, ali može biti povezano i s ginekološkim tegobama. Otiđitre dermatovenerologu.


Poštovana, prije tri godine otkriven mi je HPV (31) i CIN III. Prvo mišljenje je bilo da mi se napravi konizacija, no drugi liječnik je savjetovao uzimanje interferona jer sam navodno s tada 21 godinom bila premlada za operaciju. Interferon mi nije pomogao, pa sam se sama odlučila liječiti prirodnim lijekovima, točnije matičnom mliječi. U zadnjih godinu dana PAPA nalaz je bio uredan, CIN je ponekad bio CIN I, a ponekad ga uopće nije bilo, a HPV nije bio prisutan. Sada, prije mjesec dana ponovno sam napravila PAPA nalaz i pojavio se CIN I i prisutnost HPV-a. S time da u periodu prije toga nisam koristila matičnu mliječ. Moje pitanje je, da li je moguće i točno, da mi se HPV pojavi svaki put kada mi oslabi imunitet ili ga se uopće nisam uspjela riješiti!? Hvala i lijep Vam pozdrav!

ODGOVOR
Poštovana, moguće je da imate perzistirajuću HPV infekciju, ili novostečenu infekciju . Nazovite me da popričamo na broj savjetovališta 01 2319-596. Srdačan pozdrav. Dorić


Poštovana doktrorice, moja kćerka je prije 10 dana dobila vodene kozice.Ja sam u 13/14.nedjelja trudnoće.Prebolovala sam ih kao dijete,ali ipak se brinem.Postoje li testovi koji mi sa sigurnošću mogu reći da li je moja beba zaštićena od infekcije.Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR
Laboratorijiski testovi za koje pitate su tzv. imunoenzimski testovi kojima se dokazuju anti VZV ( varicella zoster virus) IgG, anti VZV IgM i anti VZV IgA protutjela u serumu i plazmi .

Nakon primarne Varicella-zoster infekcije IgM i IgG protutjela nastaju u roku 3-6 dana, a većinom u to vrijeme stvaraju se i tzv. sekretrona IgA protutjela.

IgM i IgA protutjela nestaju nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, dok IgG perzistiraju dugo vremena u niskom titru (količini) u krvi. Iz tih razloga vrlo se rijetko u osobe koja je preboljela kozice ova bolest vraća ponovo.

Kod testiranja na antitijela nije moguće isključiti mogućnost tzv. krosreaktivnosti s drugim pripadnicima porodice Herpes virusa (HSV 1, HSV 2, CMV i EBV) te je u slučaju pozitivnog rezultata potrebno učiniti i testove na protutjela na te viruse.

Infekcija Varicella virusima u trudnoći može se prenijeti na plod, zavisno o imunom statusu majke u vrijeme infekcije. Ako imate stečen imunitet još u djetinjstvu, vaše imunološke stanice pamte tu infekciju i povećat će se proizvodnja već prisutnih antitijela koja će vas i bebu zaštiti ako ste imunološki kompetentna tj ako ste prosječno dobrog zdravlja. Srdačan pozdrav i zdravu i sretnu trudnoću vam želim!


Poštovana Dr. med. Anka Dorić, u studenom 2004. dijagnosticiran mi je Carbunculus reg. inguinalis l. sin na preponi te mi je odstranjen kirurškim zahvatom. Nakon toga bilo je slučajeva da su mi se opet pojavljivale kvržice u području prepona kao i sada, pa me zanima da li bi mogla doći kod vas na pregled i da li mi možete preporučiti prije toga antibiotsku mast ili neku sličnu da pokušam s njom tretirat zahvačeno mjesto. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR
Predlažem da me nazovete na 01 2319-596, za dogovor ako želite doći na pregled, bilo bi dobro da imate ''svježi'' nalaz kompletne krvne slike i opće biokemije, ili ako hoćete možete ovu pretragu raditi kod nas, nakon pregleda i ev. potrebnih pretraga vidjetć ćemo o čemu se kod vas radi i zašto vam se karbunkul vraća. Srdačan pozdrav!


Poštovana doktorice! Imam jedan problem koji me muči već sedam godina. Naime imam problem sa mokrenjem. Vrlo česti pritisak na mokrenje , a tanak mlaz kada mokrim. Imam stalno osjećaj kao da imam upalu a nemam ništa, svi nalazi su u redu: urinokultura, urin, cistiskopija, ginekološki također sve u redu. Imam osjećaj kao da mi je u mokračnoj cijevi na samom izlazu nešto zgrčeno pa moram se jako napeti da bi mokraća mogla van. Više neznam kome se obratiti za pomoć. To me izluđuje.

ODGOVOR
Jeste li isključili intersticijski cistitis i ostale moguće nezarazne bolesti i uzroke koji su mogle uzrokovati tegobe koje opisujete? Nazovite me da popričamo. Broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, do slušanja!


Ja sam jedna trudnica i jako sam zabrinuta razlog brige moje je da sam jedno vece osetila da imam svrab i kad sam imala stolicu bilo je sitne gliste. Jako sam uplasena a i stidim se sta mom muzu da kazem. Molim vas recitemi sta da radim?

ODGOVOR
Lijek protiv glistica, mebendazol, uzima se samo 3 dana, a ponavlja se za 2-4 tjedna također kroz 3 dana, ali smijete ga uzeti tek nakon što prodju prva 3 mjeseca trudnoće. Trudnice smiju uzimati lijek samo ako je korist veća od rizika za plod, a žene koje doje ne smiju uzimati mebendazol. Stoga, svakako otiđite svom ginekologu i posavjetujte se s njim i sa specijalistom infektologije. Suprugu trebate reći za zarazu , jer bi i on trebao uzeti lijek, a također i drugi ukućani, npr. djeca ako ih imate. Moguće je da ste ovu parazitozu dobili ako ste nešto radila u vrtu, sa pijeskom i zemljom, gdje su boravili zaraženi kućni ljubimci, od djece ili kućnog ljubimca (psa, mačke). Stoga i njih treba liječiti. Crijevni paraziti (enterobius, ascaris i dr.) među djecom u domaćinstvima u kojima žive navedeni kućni ljubimci.


Poštovana dr. Dorić, osoba do koje mi je jako stalo je doznala da ima HPV visokog rizika (mislim da je tip 16), te CIN III. Imuni sustav joj je prilično slab, zbog načina života i stresova koje je prošla u zadnjih nekoliko godina. Nakon što je saznala za bolest, želi da se maknem od nje jer smatra da ne može biti s nikim idućih godinu dana ili više, dok se ne izliječi, bez obzira što sam ja spreman na sve samo da bih bio uz nju i smatram da joj mogu na neki način pomoći. Znam da nema garancije za izlječenje, no mislim da popravkom kvalitete života, smanjenim stresom i uz uzimanje preparata za podizanje imuniteta može vratiti stanje u normalu, iako tek uz duži vremenski rok. Ja sam inače zdrav i prilično snažnog organizma. Zanima me da li je moguće uspješno se boriti sa ovom bolešću i pobijediti je i istovremeno imati normalan seksualni život (uz upotrebu kondoma) ili je zaista bolje da osoba nema nikakve kontakte s osobama suprotnog spola sve dok se potpuno ne izliječi?

ODGOVOR
Poštujući osobu do koje je vama stalo, i uz razumijevanje njezinog straha od reinfekcije (vjerujem da je već poduzela sve u pravcu izlječenja) , ipak mislim da je HPV infekcija, pa i ona s tipovima 16, 18 , 31, 33, ili bilo koja druga infekcija ili bolest, samo ''dobar'' povod, a ne pravi razlog da se s nekim ne bude. Želite li o tome popričati , slobodno nazovite naše savjetovalište na 01 2319-596. Do slušanja, dr. Dorić . P.s. U knjižarama , a vidjet ćete i na internetu, ima jedna dobra knjiga, naslov je '' Njemu baš i nije stalo'', govori o muškarcima, mislim da potpuno ista stvar vrijedi i za žene...


Postovana, imala sam spolni odnos i za par dana su mi se pojavile dvije ranice na donjem dijelu straznjice blize analnom otvoru, no nemam nikakvih popratnih simptoma koji bi ukazivali na genitalni herpes. Moze li se On i na taj nacin manifestirati i interesira me kako se manifestira kod muskarca? Unaprijed hvala!

ODGOVOR
Savjetujem vam da odete venerologu kao biste isključili ili potvrdili sumnju na herpes , kao i na sifilis, testiranjem na PCR. I jednu i drugu zarazu, ukoliko se radi o njima potrebno je liječiti čim prije!


Poštovana doktorice! Javljam Vam se zbog nejasnoće obrazloženja PAPA testa koji sam radila prije 3 tjedna. Rezultati su slijedeći: Primjerenost uzorka: -zadovoljava za interpetaciju OPĆA PODJELA: Negativno na intraepitelnu ili invazivnu leziju MIKROORGANIZMI Miješana flora DRUGI NE-NEOPLASTIČNI NALAZI Reaktivne promjene na stanicama združene s: -upalom -drugo:citoliza Ponoviti pretragu za 6 mjeseci Te napomena specijalista kl. citologije: Na po kojoj stanici ne isključuje se DL! Prilikom očitanja nalaza liječnik ginekolog prepisao mi je 6 dana Geonestin vaginalete, te tijekom 4 tjedna 2x 1 kapsulu Lactogyn. Na pitanje što je sa napomenom o Dysplasia levis odgovor je bio da se ne moram brinuti pošto u nalazu nije striktno pronađena Dysplasia levis, te netreba ponoviti kontrolu nakon uzimanja terapije već napraviti redovnu kontrolu za godinu dana. Imam li razloga za zabrinutost ili je to sve OK? Možda napraviti još koju pretragu? Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR
Ako mislite da je meni taj nalaz jasa, pa baš i nije. Ali, usredotočimo se na osnovnu namjenu i poruku Papa testa. Papa test je relativno jeftin i relativno pouzdan način masovnog screeninga (probira ) žena na karcinom vrata maternice i kao takav trebao bi isključiti ili potvrditi sumnju na nalaz intraepitelnih neoplastičnih promjena i karcinoma. Temeljem pročitanog, očigledno niste baš sasvim mirna nakon ovog nalaza papa testa? Već zbunjena, zato mi i pišete, zar ne. Uostalom , ako citolog kaže da ponovite pretragu za 6 mjeseci, osobito ako je napisao da ne može isključiti displaziju levis ''na pokojoj stanici'', a piše da je prisutna i tzv. citoliza, ja bih ponovila taj test za 6 mjeseci. Savjetujem vam da nakon terapije geonistinom sačekate slijedeću ovulaciju, te u to doba napravite mikrobiološke pretrage iz CV obrisaka, ako ste spolno aktivna duže od 3 godine, a do sada to niste učinila, kako biste znala ima li kod vas razloga za brigu ili ne.


Mozete mi molim Vas reci koliko kosta genotipizacija HPV-a? Unaprijed zahvaljujem!!

ODGOVOR
Cijena testa: dokaz HPV DNA i genotipizacija je 350 kn. Liječnički pregled uz uzimanje brisa dodatnih 50 kuna, sveukupno 400 kn.


Poštovana,imam 27 godina,iza sebe ni jednu trudnoču,te me zanima me kako se što u kraćem vremenu i na što manje štetan način trajno riješiti dlačica na području trbuha?U prirodi sam crnka,ali inače nemam problema sa dlačicama osim na tom području,što mi jako smeta.Voljela bih da mi preporučite ili neku od solucija trajnog uklanjanja u kozmetičkim salonima,ili neku od terapija putem uzimanja tableta.Hvala!

ODGOVOR
Poštovana, najbolji način vam je uklanjanje laserom ili depilacija kremama koju možete obaviti sami, ili u nekom od kozmetičkih salona. Lasersko uklanjanje je skuplja metoda, a obavlja se u dermatološkim ordinacijama. Srdačan pozdrav!


Poštovana doktorice,napravljen mi jr cervikalni bris,dobila sam nalaz da imam str.beta.hem.sk.b ,popila sam antibiotike,ali na ponovljenom naluzu imam i dalje istu bakteriju.Zanima me dali trebam piti neke druge antibiotike,i kako sam mogla dobiti tu bakteriju,tj.kojim putem?

ODGOVOR
Kod neuspjeha terapije mijenja se antibiotik, najbolje reagira na penicilinske antibiotike, a od vaginaleta i gelova savjetujem pripravke s australijskim čajevcem…BHS moguće je na cerviksu dobiti svim načinima spolnog općenja. Često ova bakterijska infekcija bude tvrdokorna i tešk je se rješavaju osobe oslabljenog lokalnog sluzničkog imuniteta, te osobe koje pate od slabokrvnosti (uslijed manjka željeza, folne ksieline ) i slično. Želit eli o tome više popričati, nazovite me na o1 2319-596. Srdačan pozdrav!


Poštovana dr.Dorić! Imam niskorizični hpv koji je uzrokovao pojavu šiljastih kondiloma.Odstranjeni su elektrokauterizacijom u 12.mj.2006. u Petrovoj bolnici,ali su se ubrzo nakon tog ponovo pojavili(i to relativno obilno u kratkom periodu).Ginekolog me ponovo uputio u Petrovu jer kaže da drugi načini liječenja nisu učinkoviti pa me zanima ima li smisla ponovo ići na operaciju ukoliko je virus još \"aktivan\"?Također imam novog dečka(nije me on zarazio) i odnose imamo sa kondomom.Da li bi se ipak trebao ići testirati s obzirom da kondom nije 100%-tna zaštita?Kakav je vaš stav o liječenju hpv-a aromaterapijom?Liječe li se i na koji način kod vas kondilomi?Unaprijed hvala

ODGOVOR
Trebali bismo se upitati: zašto je ovaj virus ''aktivan'' kod vas, unatoč terapiji. U kakvom se imunološkom ili psihosomatskom distresu nalazite, ima li tu još što osim HPV-a, što vam slabi imunitet, a nije dijagnosticirano….Smatram da biste trebali apstinirati dok se ne izliječite, jer se nakon nekog vremena može dogoditi da novi partner stekne infekciju od vas, razvije kondilome, pa ćete se vrtiti u krug. Nemam ništa protiv aromaterapije , kao dijela terapije kondiloma, dapače, znam brojne primjere uspješnosti iste. Nema razloga da Vam partner radi test na HPV, ukoliko koristite kodnom, a on nema simptoma bolesti. Metode liječenja su različite, zavise o broju, vrsti, lokalizaciji i starosti promjena. U Virogeni se bavimo liječenjem kondiloma koji se mogu liječiti konzervativnim putem, ambulantno i u kućnoj terapiji, uz superviziju liječnika. Možete me nazvati na broj 01 2319-596, u savjetovalište, svakodnevno između 11 i 16 sati, da popričamo o tome. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


imam veliki problem .U glavi na tjemenu imam velike ljuske koje izgledaju kao tjemenjaca u male djece meznam kako to ukloniti .molim vas za savjet sta dá radim

ODGOVOR
Otiđite dermatologu. On će dijagnosticirati točno o čemu se radi i prepisati vam adekvatnu terapiju (šampone, ulja, i kreme, pa i tablete ako je potrebno).


Pozdrav! Imam problem na koji ne znam odgovor pa molim da mi objasnite. Nakon spolong odnosa sa curom počelo me svrbiti u mokraćnoj cijevi (nakon 10ak dana) te se kasnije pojavio prozirni iscjedak. Kasnije je taj jscjedak postao bijele boje i uvijek je ujutro rakav dok je preko dana manje izražen i prozirne boje. Cura je dobila Canesten vaginalete i prošlo ju je tada, a budući da je ginekolog rekao da nije to ništa posebno, ja nisam dobio nikakve lijekove. NA kraju sam ja otišao urologu i napravio sve testove: BATB mokraće je sterilan, 2 puta sam radio bris na klamidiju i miko i ureoplazme i svi su negativni. No, 2 puta sam vadio krv i davao urin, a tu je prvi put bilo ovako: Urea 5,9 SE2/ KKS b.o. te urin: zamućen, bjel.lag.opal., dosta L. nešto bakterija. Tada sam na sve dobio Medazol koji sam pio 2 tablete ujutro i 2 navečer u trajanju od 5 dana. (Cura je dobila isto medazol i rojazol vaginalete uz plymicol kremu i njoj je sve prošlo). Uz Medazol sam se mazao Rojazol kremom ( da l! i je možda bolje uzeti Canesten, Lamisil, Plyimicol??) i moja terapija je prošla i ništa se nije promienilo. Ostao mi je iscjedak ujutro bijele boje, preko dana prozirne. Svrbež, peckanje nemam. Drugi put kod vađenja krvi Leukociti su normalni, a urin: Zamućen opet, bjelančevine kao i prije, leukocita malo, a dosta eritrocita, bakterija nešto i dosta sluzi (kao iprije). Sada idem opet kod urologa i vjerojatno će mi dati medazol uz neki antibiotik kao doksiciklin ili sumamed ili nešto? Sada mi pokušajte objasniti o čemu se radi kada nemam bakterija niti mikroorganizama. Da li se radi o protozi ili nečemu drugom što uzrokuje ovaj nespecifični uretritis, Dok nisam spavao jedno vrijeme ni sa jednom curom, nije bilo nikakvih problema. Da li se radi o Gardnerelli ili Trihomonasu? Kako to da nije prošlo od Medazola (jedino što se mogu sjetiti da sam pokupio sam od sebe sa vlažnog ručnika tijekom terpapij ili ima veze što koristim eritromicin losion za kožu). Eto, hvala na strpljen! ju i molim za odgovor. Zaboravio sam reći da taj iscjedak ima neki svo j miris i ljepljiv je, sluzav. Nema boli, svrbeža, peckanja niti nečeg sličnoga. Da, urolog me pitao da li imam erekciju ujutro kada se probudim...u početku dok se je iscjedak bio prozrine boje ujutro nisam imao, a sada imam skoro svako jutro erekciju. Hvala, pozdrav.

ODGOVOR
Savjetujem Vam da ipak (zbog nalaza dosta leukocita, bakterija) ponovite testiranje na (na gonoreju, klamidiju, hepres, aerobe …). Nazovitre me da popričamo. Broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


imam 20 god., i nedavno mi se na analnom otvoru pojavila neka izraslina promjera 5,6 mm ružičaste boje koja boli i pecka...bez obzira na dodoir, jednostavno smeta...neznam sta, ni kako se pojavila jer nemam redoviti spolni odnos pa sam isključila kondilome, ali sam cula da to nema veze sa njihovim dolaskom tj, stvaranjem

ODGOVOR
Vjerovatno se radi o vanjskom hemeroidu. Međutim, savjetujem vam da odtete na specijalistički pregled dermatologu ili proktologu. Srdačan pozdrav!


Dijagnosticiran mi je HPV i CIN 1. Imam 20 godina pa me ova dijagnoza jako uplasila.U meduvremenu sam pocela piti Yasmin. Mogu li one negativno utjecati na razvoj bolesti i kako. Treba li se moj partner lijeciti, odnosno koje mjere treba poduzeti kako bi pomogao mom lijecenju. Jako volim djecu pa me zanima da li moja dijagnoza moze negativno utjecati na trudnocu jednoga dana. Hvala puno!

ODGOVOR
Poštovana, već sam mnogo puta odgovorila na slična pitanja, pa pogledajte u prethodnim odgovorima. U vašoj dobi, HPV genitalna infekcija najčešće je izlječiva i prolazna, ukoliko je niste stekla ranije od 17 godina, ukoliko niste promiskuitetnog ponašanja, a prosječno ste dobrog zdravlja i niste slabokrvna. Pročitajte sve o tome u magazinu Vita, za travanj, uz koji je izišla knjižica o HPV-u, na dvadesetak stranica. Ondje piše gotov sve što biste trebala znati što ste pitala o tome. Taj broj možete i naručiti od njih preko njihovih internet stranica. Nadam se da imate dobrog ginekologa kod kojeg se redovno kontrolirate.


Poštovana doktorice, moja kći stara 8,5 godina već 10 mjeseci ima povremene bolove u trbuhu.Ovi bolovi su počeli nakon što je otkrivena Champhilobactery u srpnju prošle godine.UZV abdomena je pokazao pankreas smanjenih dimenzija i izrazito hiperehogen jetra uredna i liječnik je prvo sumnjao na cističnu fibrozu jer od malena ima dijagnosticiran i početak astme (povišen serumski IgE) no nalaz je pokazao Cl u znoju 20.2 mml/l.pa je ta dijagnoza odbačena . Nakon obrade ( AGA IgG 13.9 AGA IgA 1.16 IgG 9.2 IgM 1.6 IgA 0.48 g/l TP 74.5 album 39 alfa1 3.2 gama 14.2 g/l GUK 4.6 urea 4.7 kretinin 45 bilirubin 5.8 umol/l Ca 2.3 P 1.6 mmol/l kolesterol 4.3 LDL 2.9 HDL 1.0 trigliceridi 0.9 mmol/l AST 75 ALT 47 GGT 12 LDH 260 U/L amilaze u serumu 121 U/L pankreasna elastaza u stolici 221 ug/g ) Nakon ovih pretraga je liječnik zatražio nove te Vas molim da mi objasnite nalaze koje sada imamo i koji me vrlo brinu: EBV VCA IgG pozitivno (99 AU/ml), EBNA IgG pozitivno (>200 AU/ml) anti HBs pozitivan. te genotip alfa-1 antitripsin PiMM. Jako sam Vam zahvalna, Anita

ODGOVOR
Poštovana, rado ću Vam objasniti nalaze, slobodno me nazovite na telefon : 01 23-19-596. Srdačan pozdrav, do slušanja, dr. Dorić


Postovana, od rodjenja imam veci madez u podrucju oko spolovila (zona stidnih dlacica). Zbog osjetljivog podrucja nekad je znalo doci i do iritacije ili ozljeda, tako da sam prije nekoliko mjeseci primijetio krvarenje (jako malo, kao tockica na madezu pojavila se krv). Madez je promjera oko 1 cm, tamnosmedje (cokoladne) boje dok na sebi ima nekoliko sitnih bradavica (crvene i boje koze). S obzirom da sam cuo kako madezi, izmedju ostaloga, mogu povezani s razlicitim tumorima, imam li razloga za zabrinutost i eventualni pregled? Savjetujete li kirursko uklanjanje madeza? Hvala na odgovoru!

ODGOVOR
Savjetujem Vam slijedeće: još prije nego krenu ljetne vrućine otiđite do dermatologa na pregled madeža, te bude li potrebno uklonite ga jednostavnim operativnim zahvatom. Treba li Vam prepruka gdje i kako, nazovite naše Savjteovalište na 01 2319-595. Srdačan pozdrav!


Poštovana dr. Dorić, neko vrijeme sam u vezi s muškarcem koji zbog problema s erekcijom ne može koristiti prezervativ. Planiramo učiniti određene pretrage kako bi mogli imati odnos bez zaštite, a ja bih koristila oralnu kontracepciju. Koje su najvažnije pretrage koje bi trebali napraviti? Koje od čestih bolesti se prenose oralnim kontaktom jer to nam je sada \"alternativno rješenje\" iako sam svjesna da je i to vjerojatno rizik? S poštovanjem, Marija

ODGOVOR
Poštovana, ukoliko ste dobrog zdravlja vi i partner, te prakticirate monogamnu vezu, uz normalne higijenske navike, oralni je spolni odnos podjednako (ne) rizičan kao i vaginalni odnos. Iako kod oralnog seksa postoji nešto manja mogućnost zaraze nego kod ostalih oblika penetracija, oralni je spolni odnos podjednako rizičan kao i vaginalni odnos, ukoliko ga prakticirate bez zaštite, s osobom čiji Vam je zdravstveni status nepoznat, pa je najbolje da se prije stupanja u bilo kakvu vrstu odnosa bez zaštite prethodno testirate na najčešće uzročnike spolnih infekcija. Oralnim se putem lako prenose klamidija, gonoreja, i većina drugih bakterijskih spolnih i oralnih infekcija, a od virusa: najčešće herpes simplex, citomegalovirus, ebstein-barr, hepatitis B virus, HPV i ostali. S jedne strane gledano, rizik je danas i prijeći cestu…a u seksu je danas rizik sve osim odgovornog spolnog ponašanja kojim bi se trablo prakticirati tzv. sigurniji skes. Biti zdrav, imati zdravog, nepromiskuitetnog partnera, oprati spolovilo prije i nakon seksa, sve to znači prakticirati sigurniji seks. Seks s jednim partnerom siguran je ako ste zdrave i uzajamno vjerne osobe.


Poštovani, zanima me kolika je cijena ginekološkog pregleda, što sve obuhvaća, te koliko unaprijed bi se trebalo naručiti.
Hvala!

ODGOVOR
Ne radimo klasične ginekološke preglede /papa, UZV/ jer se bavimo ginekološkom infektologijom, i dermatovenerologijom. Od testiranja na spolne infekcije radimo PCR pretrage na HPV u što je uključena genotipizacija /350,00kn/, herpes simpleks 1 i 2 viruse /350/, klamidiju /250/, mikoplazme i ureaplazmu /250/, gonoreju /250/ , aerobe, trihomonas, i gljive /300 kn/. Radimo tesitranje iz krivi na sifilis, HIV, hepatitise A, B, C, pretrage na citomegalovirus i ebstein-barr viruse (PCR),

Uzimanje brisa i pregled je dodatnih 50 kn. Uz to pružamo lab. usluge vađenja krvi na ostale krvne pretrage (biokeimja, hematologija, endokrinologija) putem uslužnih laboratorija s kojima surađujemo. Rezultati su za 1-4- dana. Možete se najaviti telefonom dan prije na 01 2319-595. Srdačan pozdrav!


Da li je dokazan bilo kakav terapijski učinak nekih od cjepiva protiv raka vrata maternice kod žena koje su cijepljene, a imale su HPV?

ODGOVOR
Nije utvrđeno da danas dostupna cjepiva protiv HPV-a djeluju u terapijske svrhe, dakle u liječenju teških displastičnih promjena i spolnih bradavica na vratu maternice, stidnici i rodnici, niti je indicirano za liječenje već nastalog raka vrata maternice. Cjepiva protiv HPV-a su profilaktička, dakle indicirana su za spriječavanje nastanka teških displazija u stanicama sluznice vrata maternice (CIN-a 2 i 3), u stanicama stidnice (VIN-a 2 i 3) i nastanka genitalnih bradavica (kondiloma) uzrokovanih humanim papilomavirusima 16,18,6 i 11. Cjepiva ne mogu zaistaviti razvoj već postojećih lezija uzrokovanih HP virusioma, ali njihova je primarna uloga profilaksa, sprječavanje da do tqakvih lezija uopće dodje što je uvjetovano razvojem imunosti protiv navednih tipova virusa HPV. Imunogenost HPV cjepiva (razina nastalih protutjela ), prema rezultatima ispitvanja , veća je u osoba mlađih od 12 godina nego u osoba starijih od 12 godina .


Poštovana doktorice , imam sirasti iscjedak iz vagine, neugodnog je mirisa te su prisutna oštećenja oko vagine.Ali to nije prisutno uvijek nego samo ponekad. Za intimnu njegu koristim tekući šampon te svakodnevno nosim dnevne uloške. Molim vas za savijet. Unaprijed hvala
Paula.

ODGOVOR
u mjesečniku za zdrav život i ljepotu '' Vita'', za mjesec travanj br. 158 , na str 42 i 43,napisala sam članak '' Kandidoza-najčešća spolna infekcija'' u kojem ćete naći puno stručnih informacija, i savjeta o prevenciji, dijagnozi i liječenju infekcija stidnice i rodnice uzrokovanih gljivicama. U miru ga pročitajte, te ako na temelju napisanog, sama ne uspjete riješiti problem, svakako savjetujem otiđite dermatovenerologu, kako bi vas pregledao, isključio ili potvrdio druge uzročnike moguće miješane infekcije i odredio vam prikladnu terapiju. Također Vam savjetujem i da si pročitate članak koji sam pisala u broju za travanj, mjesečnika ''Doktor u kući'', o tamponima i ulošcima. Srdačan pozdrav, Dr. Dorić.


Imao sam prije tjedan dana rizičan sex sa nepoznatom djevojkom (nije prostituka) , ali od tada ne mogu oka sklopiti od straha, te bi želio izvršiti PCR pretragu na HIV ako nije još prerano?

ODGOVOR
Razumljiv mi je vaš strah, međutim, z a PCR pretragu kojom se dokazuju neukleinske kisleine virusa u krvi (dakle sam izročnik HIV-a) treba proći najmanje 11 dana od rizičnog odnosa, te bih vam preporučila da takav test ne radite prije npr. 2 tjedna od dana rizičnog odnosa, a za testiranje na protutjela trebate pričekati najmanje 2-4 mjeseca, kako bi testiranje dalo pouzdan rezultat. Ukoliko to učinite za 2 mjeseca, tada savjetujem ponoviti ga za još 2. Nazovite me da popričamo na broj telefona našeg anonimnog savjetovališta 01 2319-596. Srdačan pozrdav !


Dijagnosticirane su mi lojne žlijezde na kožici spolovila pa me zanima da li postoji neka metoda za odstranjivanje istih iako moj liječnik kaže da su potpuno bezopasne pa ih ne treba uklanjati. One izgledaju lijepo pa ih želim ukloniti ( ponekad ih istiskujem) ako je to moguće?!

ODGOVOR
Možda više o tome znaju kolege urolozi ili plastični kirurzi, no koliko je nama poznato ne postoji dovoljno uspješna metoda kojima biste ih uklonili zauvijek, a da vas sam postupak ne izvrgne realnoj opasnosti od još ružnijih ožiljaka. Lojne žlijezde naime imaju svoju korisnu fiziološku funkciju i savjetujemo da se pomirite s njihovim normalnim radom i prisustvom, osobito ne preporučamo da ih nestručno istiskujete jer biste si tako mogli uzrokovati njihova proširenja, ciste i infekciju.


Oko tri tjedna imam upalu mokraćnih kanala, s time da mi je bila intenzivna prvi tjedan, nakon čega je uslijedila menstruacija, te prošli tjedan, odnosno za vrijeme ciklusa nisam imala problema s upalom. Nakon prestanka menstruacije opet je nastao cistitis. Inače imam problema s upalama nekih 6 godina, točnije od 14-e godine. Trebala bih Vaš savjet. Imam i bakteriju u mokraćnom sustavu, no, pošto mi je konstatirana prije par godina, nije mi poznat njen naziv.

ODGOVOR
Poštovana, savjetujem Vam da osim pretrage urina i obriska mokraćne cijevi na bakterije, učinite i pretrage iz CV briseva, krvnu sliku: kematologiju i opću biokemiju, (možda se slabokrvna, pa se upale stalno vraćaju), ali i pretragu na herpes suimplex virus (metodom PCR iz uzroka urina npr.) koji često uzrokuje upalne simptome nalik cistitisu, a bez da ima bilo kakvih vidljivih lezija izvana. Možete me nazvati u savjetovalište da porazgovaramo , zanima me koje ste lijekove do sada koristila, te neke druge pojedinosti iz vaše anamneze. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice, prije otprilike dva mjeseca vaginalni iscjedak mi se izrazito pojacao (ponekad su to cak i bijele guste grudice), a uz crvenilo i svrbez spolovila, zadnjih tjedan dana sam primjetila da su mi se i stidne usne i koza oko vaginalnog otvora nekako pocele "susiti" tj. izgledaju kao da su ispucale, a i nateknute su. Prije 3 tjedna sam bila kod ginekologa, napravljen mi je papa test, a rezultati su pokazali da se radi samo o Gardnarelli (koju sam vec imala dva puta) te mi prepisao vaginalete Medazol i tablete za odrzavanje zenine flore Lactogyn. Ova terapija mi uopce nije pomogla, a kako su simptomi sve izrazeniji, poprilicno sam zabrinuta i ne znam kome se obratiti i sto uciniti.Molim Vas za savjet.Srdacan pozdrav,zahvaljujem! Marina

ODGOVOR
Poštovana, prema opisanim simptomima kod vas se moguće radi o genitalnoj kandidozi uz još moguću koinfekciju nekim drugim uzročnicima genitalnih infekcija, te biste trebala napraviti i obriske, na ostale bakterije viruse i gljive. Papa test ne služi mikrobiološkoj analizi, već je on test probira na karcinom vrata maternice. Možete me nazvati ili doći do na konzultacije i pregled, ako želite riješiti svoj problem. Broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav , do slušanja!


Poštovanje! Jedno pitanjce: da li kondom štiti od HPV visokog rizika?? Obavila sam krioterapiju prije 2 tjedna ali momak još nije otišao urologu! Unaprijed hvala.

ODGOVOR
Kondom štiti cerviks, to je dokazano, ne samo od HPV-a već i od drugih virusa i bakterija dovoljno velikih da ne prelaze kroz pore lateksa. Treba ipak znati i da kondom može uzrokovati alergiju na lateks, ova se vrsta alergija sve ćešće opisuje u zamljama gdje je kondom u općoj uporabi, a također znate i sami da ova mehanička barijerna metoda kontracepcije nije i 100% sigurna zaštita protiv niti jedne spolne bolesti….


Poštovana, moje prvo pitanje je, da li postoji mogućnost savjetovanja drugim riječima razgovora prije negoli se urade bilo kakve potrebne pretrage, te da li to košta i koliko. Ono što je moj problem je već spomenuti Hpv i cin 1, moja privatna ginekologica mi je prepisala 2 kutije Abothyil vagitorija, i rekla da dođem za 4mj. Nije mi urađena nikakva tipicacija te bi htjela znati koji je tip Hpv-a mene zahvatio, te naravno uraditi potrebne pretrage za . Zanima me još da li se to može zauvijek izlječiti, jer negdje se tvrdi da da,a negdje da ne. Moj dečko je pokrenuo postupak lječenja i nalazi su mu sada negativni, naravno spolni odnos prakticiramo sa kondomom dok ja ne odem na pregled. Također me još mući jedna izraslina na području analnog otvora ružičaste boje veličine 5mm, za koju ne znam šta je. Koliko se čeka na preglede kod vas, te da li se sve od navedenog može obaviti u istom danu? Srdačan pozdrav, Hvala.

ODGOVOR
Poštovana, konzultacije telefonom su besplatne, kod mene u ordinaciji (poželjno donijet i zdravstvenu dokumentaciju koju imate ) cijena je konzultacija 100 kn. Na preglede nema čekanja, ako se naručite na vrijeme, sve se pretrage obave u roku od desetak minuta, a rezultati su za 1-4 dana.


Poštovana, Otprilike,posljednih 6 mjeseci iz obe dojke počelo mi je curiti mlijeko.Dala sam uzorak,tri dana za redom gdje se i ustanovilo da se radi o čistom mlijeku.Prsi su mi bolne i otečene.Vadila sam hormone,štitnjača u dranicama normale,prolaktin povišen.Nakon toga radim uzv dojki i štitnjače,štitnjača u redu,dojke-nađena u lijevoj -retromamilarno hipohogena cistična zona veličine 11 mm.Nemam nikakvu terapiju.šalju me endokrinologu.Inače 28 mi je god,jednom sam rodila prije 3,5 god,i nikad nisam imala problema s prsima,a dojila nisam jer sam imala prijevremeni porođaj.možete li molim Vas dati mi nekakav savjet.Planiram drugu trudnoću.Što mi je još činiti,uzeti kakvu terapiju ili ne? Unaprijed zahvaljujem, otočanka

ODGOVOR
Poštovana, svakako trebate otići specijalisti endokrinologu, koji će vas pregledati i jedini je mjerodavan odrediti koje još pretrage trebate učiniti i neizostavno provjeriti što je li vam u redu hipofiza. Srdačan pozdrav. Dr. Dorić


Dijagnoza mi je nespecifični uretritis, a bakterija nemam? Što osim bakterija može uzrokovati upalu mokraćovoda ?

ODGOVOR
Uzroci su razni, osim mikroba ( raznih vrsta bakterija, virusa, gljivica, parazita) upale urogenitalnog trakta mogu biti alergijske, kemijske, traumatske, etiologije. Od lijekova alergijsku upalu mogu izazvati salicilati, antibiotici, neki kontraceptivi, od hrane - limun, rakovi i školjke, jagode, neke kožne bolesti (pemfigus, Rajterov sindrom ), traumatska upala moguća je zbog kamenca ili pijeska u urotraktu.


poštovana doktorice, molim vas da mi objasnite je li ektopija isto što i ranica. Srdačan pozdrav, zahvaljujem!

ODGOVOR
Poštovana, evo informacije o ''ranici''. Ectopia ili 'u narodu ''ranica'', je normalna pojava u fertilnoj dobi kod nekih žena. Ranica" je neadekvatno korišten pojam za prisustvo jednoslojnog cilindričnog epitela koji inače normalno oblaže unutrašnjost maternice na vanjskoj površini vrata maternice, što se ponekad vidi kod ginekološkog pregleda. Pravi termin je ectopia ili ectropion - a to je izraz za mjesto '' izvrnuća endocerviklanog epitale (iz kanala maternice) van na površinu. Ponekad se koristi naziv i erythroplakia - crvena mrlja. Normalno se vanjska površina vrata maternice (egzocerviks) sastoji od mnogoslojnog pločastog epitela koji ne orožava. Njega čini mnogo slojeva ispod kojih ne vide sitne hranidbene kapilarice, pa je boja mnogoslojnog pločastog epitela nježno roskasta, dok je boja jednoslojnog cilindrićnog epitela crvena i izgleda poput ranice, jer ispod samo jednog sloja stanica prosijavaju krvne žilice. Prije se smatralo da se radi o "ranici", no uvidjelo se da je to poptuno normalna pojava i nalaz koji se viša u gotovo 80% žena u generativnoj dobi, a nastaje tijekom hormonalnih promjena u svakom ciklusu, s obzirom na hormonalne promjene epitela, pa govorimo da promjena nastaje ''kretanjem epitela''. Tako neke žene imaju ectopiu koju ne treba liječiti u pojedinim fazama ciklusa već od prve menstruacije i u određene dane mjesečnog ciklusa sve do menopauze . Ranica se liječi ako postoje infekcije. Ponekad je treba ''spaliti'' ili ''smrznuti'' kako se infekcije ne bi često vraćale.


Poštovana dr., Već pet godina unazad skoro svaki mjesec neposredno nakon menstrucije mi se pojavi nekoliko sitnih bijelih prištića na vanjskoj i unutarnjoj strani velikih stidnih usana uz svrbež a ponekad i oticanje usana. Katkad se koji prištić jače upali i bude bolan dok ne pukne. Uglavnom se sve smiri za 5-10 dana. Posjetila sam različite ginekologe i dermatovenerologa i uglavnom su mi prepisivali belogent i bivacin kremu te sjedeće kupke u kamilici , i napominjali da se nista ne brinem (napravila sam bris na aerobe, anaerobe, klamidiju,hpv,..sve negativno, papa sad uredan, stupanj čistoće 2.). Jacala sam sam imunitet noni sokom, echinaceom, poboljšala zeljezo i hemoglobin, cokoladu i rafinirane secere smanjila na minimum, pila multivitamine, vegetarijanka sam 12 god, nosim bijelo pamučno rublje, koristim pamucne uloske i perem se gelom sa ph za sluznicu. Posao koji radim je pfihofizički zahtjevan i stresan ali simptomi se javljaju i kad sam na godišnjem. Jednom godišnje vezano za posao imam opsežan sistematski pregled na kojem je sve u redu. Imate li kakav savjet ili preporuku s obzirom da nema nikavih promjena u recidivima?

ODGOVOR
Poštovana, savjetujem Vam da učinite dijagnostiku na herpes (obirsak na HSV 1,2 i PCR -HSV DNA test). Javite mi se i na 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


postovana doktorice, papa nalaz mi je uvijek bio uredan, ali sam se nedavno testirala i na HPV, i ispao je pozitivan za HPV viruse visokog rizika. cini mi se da zadnjih dana imam i malo pojacan bijeli iscjedak, da li mi mozete preporucit sto dalje da radim i kakvu terapiju da koristim vezano za HPV unaprijed jako jako hvala :)

ODGOVOR
Naprije treba utvrditi razlog pojačanog isjetka, tj. učiniti i ostale CV obirske, nakon toga liječiti upalu, jer iscjedak je obično znak upale vrata maternice , rodnice i slično. Valja vam jačati otpornost organizma, a za to su najbolji vitamini C, B, folna kiselina, beta-karoten, Q 10 i slično. Ne znam koliko Vam je godina, ukoliko ste mlađa od 30, velika je vjerojatnost uz uredan Papa test da će kod vas doći do sponatnog klirensa virusa i samoizlječenja. Ipak , ne savjetujem strategiju: čekati da samo od sebe prođe, jer postoji rizik da se infekcija prolongira i prijeđe u pertzistirajuću, a tada se teže liječi. Nazovite me za detaljnije upute na 01 2319-596. Srdačan pozdrav, Dr. Dorić


Poštovana doktorice, imam jedno pitanje i jako me zanima odgovor.Ovako : nakon što tri mjeseca patim od nekekve upale sinusa, glavobolje, začepljenost nosa itd,, doktorica opće prakse bez imalo pretraga daje mi sumamed.Naravno ništa nije pomoglo pa sam sama morala postaviti dijagnozu kako bi me poslala otorinolaringologu...Inače sklona sam vaginalnim gljivicama. Kada sam otišla do doktorice i tražila ju canesten, rekla je da se obratim ginekologu. Sama zna da nakon korištenje antibiotika trebam vaginalete. Kod ginekologa bi trebala i na pregled i tek onda bi dobila potreban lijek i to me sve zamara.Moje pitanje je da li ima ona pravo odbiti mi dati recept za canesten i reći da je to problem za ginekologa nakon što mi je dala sumamed na svoju ruku i s time da je upoznata sa nuspojavama. Unaprijed zahvaljujem.Petra

ODGOVOR
Draga Petra, uz potpuno razumijevanje Vašeg negodovanja, uputila bih Vas na stranice Ministarstva zdravstva gdje ćete naći broj besplatnog telefona za primjedbe i pitanja građana , a vjerujem i dobiti putem njega odgovore na pitanja i probleme s kojima se susrećete. Želite li popričati sa mnom, broj savjetovališta je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, do slušanja!


Imam neugodno peckanje, pritisak na mokrenje, neugodan osjećaj duboko unutra.Uzela sam napamet kapsule i ne osjećam neko poboljšanje, jako sam izmrcvarena brigom, noću se budim po 2- 3 x mokriti, o čemu se radi..??!!? Je li moguće da je taj osjećaj dolje posljedica CIN-a ili povratak klamidijske infekcije koju sam liječila prije 2 godine ? Unaprijed zahvaljujem, Mandica.

ODGOVOR
Moguće je da imate akutnu urogenitalnu infekciju (česti su uroinfekti ešerihijom koli, uz bolove, dizuriju i krv u urinu), ili da vam se ''vratila'' klamidijska infekcija. Učinite CV briseve, osnovne pretrage krvi ,urina, urinokulturu. Nije uobičajeno za CIN da ima takve znakove bolesti. Nemojte piti antibiotike napamet, otiđite specijalisti, a savjetujem također pretrage i terapiju partnera.


Muči me obilni bijeli iscjedak, imam 15 godina , redovitu menstruaciju. Dala sam urin na analizu, ali rezultat je bio: saprofitna flora . Pošto nisam imala spolni odnos zanima me može li mi ginekologica napraviti pregled. ,

ODGOVOR
Kod mladih djevojaka česte su gljivične upale i bijeli grudasti bezmirisni iscjedak uzrokovan kandidom što ne mora imati veze sa spolnim odnosom, već poremećajem pH u rodnici, uslijed česte konzumacije preslatke prehrane, neprimjerene osobne higijene, tu mislim na prečesto pranje sapunima koji nisu primejreni za genitalije, te zbog stresa , anemije ili hormonalne kontracpecije. Ginekološki pregled možete obaviti kod specijaliste kojem prilikom posjeta , a prije pregleda trebate reći da još niste spolno aktivna.Srdačan pozdrav i ugodan vam prvi pregled!


Postovanje. Vec par tjedana osjecam bol u testisima pri laksem lupkanju prstima (ne na dodir ni pritisak vec samo na lagani udarac sto nikad prije nije bio slucaj). U pocetku je bilo neprimjetna i slaba bol i samo u desnom testisu pa se nisam posebno zabrinjavao misleci da ce proci ali se s vremenom prosirilo na oba testisa a u nekoliko navrata prije par dana sam osjetio i bol u preponama no to je brzo prestalo i nije se ponavljalo. Takodjer, osjecam i lagano peckanje u korijenu penisa a i povremeno na glavicu (osjecaj poput preosjetljivosti na tkaninu donjeg vesa i sl.). Crvenila i vidljivih promjena na penisu i testisima nema. Sa erekcijom, ejakulacijom i mokrenjem nemam problema niti je bolno. Sad me sve skupa pocelo zabrinjavati pa bih molio kakvu smjernicu o cemu bi se moglo raditi. Unaprijed hvala!

ODGOVOR
Poštovani, moguće je da imate upalu lokaliziranu u nekoj od organskih struktura u mošnjama (epididimis, testis), ili se radi samo o prehladi. Savjetujem Vam da ukoliko niste do sada, napravite mikrobiološke pretrage ejakulata i urina na najčešće uzročnike zaraznih upala (klamidiju, mikoplazme, aerobe, a možete ukoliko rezultati budu uredni učiniti i dodatno testiranje na herpes viruse tip1 i 2). Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Prije 1 mj radila sam PAPA i ustanovljen je CIN 1 a i HPV visokog rizika.Zbunjena sam jer imam stalnog partnera sa kojim sam u vezi 4 godine. Zadnji pregled je bio prije 3 godine i sve je bilo OK. Zanima me koliko traje inkubacija i da li sam virus zaradila od partnera sa kojim sam u višegodišnjoj vezi. Da li se mogu izliječiti i da li pri tome treba biti liječen moj partner? Planirali smo bebu, što sada da radimo? Hvala Vam na odgovoru!

ODGOVOR
Poštovana, inkubacija je do godinu i pol, a za nastanak CIN-a, treba više godina. Moguće je da je iz nekog razloga infekcija kod vas postala perzistentna, te vam savjetujem da prije trudnoće pojačate imunitet a također napravite i ostale mikrobiološke briseve vrata maternice (aerobi, anaerobi, mikoplazme, ureaplazme, klamidije), bude li nešto od toga pozitivno, liječenje treba provesti po antibiogramu za Vas i partnera. Za jačanje imuniteta savjetujem vitamine B skupine i folnu kiselinu, vitamin C, E, beta - karoten i omega kiseline. Bude li potrebno (o čemu odlučuje vaš ginekolog) treba provesti lokalnu ablacijsku terapiju- premazivanje epitela kako bi se uništilo bolesno tkivo, a time i virus. Iako smjernice tretmana HPV genitalnih infekcija ukazuju da blaga displazija nije kontraindikacija za trudnoću, smatram da je mudrije , zbog mogućnosti perzistencije i progresije HR- HPV infekcije u teži stupanj CIN promjena, izliječiti je tj. prije nego se odlučite ostati u drugom stanju. Želite li o tome porazgovarati, slobodno nazovite u naše savjetovalište na 01-2391-596. . Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovani, Radila sam PAPA test i dijagnosticiran mi je CIN1. Nakon toga lijecnik mi je radio i kolposkopiju. Dobila sam vaginalete i trebam na kontrolu za 4 mjeseca,tj. ponovno raditi PAPA test. Receno mi je da postoje jako male promjene na meterici i da stanje nije alarmantno. Zanima me da li uz takvu dijagnozu mogu imati spolne odnose bez zastite,odnosno, da li ih uopće mogu imati. Postoji li opasnost da eventualnu zarazu prenesem na partnera. Godinama imam jednog partnera i do sad nismo prakticirali sex sa prezervetivom. Test na HPV nisam radila jer je ginekolog smatrao da još nema potebe. Unaprijed hvala. DIANA

ODGOVOR
Poštovana, samo na temelju nalaza CIN I nemoguće je znati koji je mikroorganizam prisutan na cerviksu. Savjetujem da napravite pretrage na bakterije (klamidije, mikoplazme, ureaplazmu, gljivice, aerobe), a ukoliko su nalazi u redu, savjetujem lokalnu terapiju vaginaletama i supstitucijsku terapiju vitaminima i suplementima za jačanje opće otpornosti, što Vam je vjerujem predložio i vaš ginekolog. Kako imam premalo općih podataka o Vama (dob, kontracepcija, i slično), možda bi bilo dobro da se čujemo telefonom i još popričamo. Broj savjetovališta je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice, prije svega pohvalila bi Vaše odgovore i strpljenje. Imam 21 godinu i već 2 godine sam u stabilnoj vezi. Zadnjih 2 mjeseca imam spolne odnose sa svojim dečkom. Ni ja ni on nismo imali spolne odnose s prijašnjim partnerima. Pri svakom odnosu koristimo kondom. Moj problem je slijedeći- prije tjedan dana primjetila sam male bijele glistice u području oko anusa. Doktorica opće prakse prepisala mi je terapiju vermoxa, Koju sam započela prije 3 dana. Jučer sam primjetila male bijele glistice i u rodnici. To me vrlo zabrinulo jer sam prije 2 dana dobila blagi sukrvavi-smečkasti iscjedak iz rodnice. Dosad nisam imala nikakvih problema u spolnom životu i menstruacije su mi uvijek bile redovite, zadnjih dana menstruacije znala sam imati tamniju boju krvi ali uvijek je sve bilo u redu (normalno trajanje, nije bilo jakih bolova). Zadnju menstruaciju imala sam 21.11.2006 i trajala je 5 dana i sve je bilo normalno. U medicinskom leksikonu sam čitala da zaraza malim bijelim glisticama (enterobijaza) može rijetko ali ipak može izazvati upalu sluznice grlića maternice ili sluznice maternice je li iscjedak posljedica te moje zaraze i hoće li terapija vermoxom uništiti i glistice koje su prešle u rodnicu? Nadalje idući tjedan (utorak) idem na svoj! prvi ginekološki pregled, trebam li što posebno o ovom problemu napomenuti ginekologinji? Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR
Poštovana, ne čekajte, nego ODMAH otiđite na pregled i svakako recite ginekologu o čemu se radi. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić, lijepo Vas molim za mišljenje. Imam 35 godina. U braku sam 8 godina. Unazad 10-tak godina imam CIN I. Rodila sam krajem 2004. Nakon poroda bila sam ponovo na kontrolama od čega izdvajam u 05/2006. CIN I te u 09/06 CIN II CB neg. HPV pozitivan - visokog rizika (do sada se nije utvrdio na testovima). PAPA ponovo uzet u 10/06, odrađena kolposkopija i biopsija. Nalaz kolposkopije: u cjelosti vidljiva TZ: na pred. usni na 12 h netransp. ABE sa sitnim punktacijama. Isto i na 6h. Ecc - b.o. Nalaz biopsije: 1 komadić CIN I, a drugi CIN III cum koilocytosis. Predložena terapija: Albothyl sol 2xtjedno i kontrola za 2 mjeseca radi ponavljanja PAPA testa. Usmeno su mi rekli da ukoliko neće biti poboljšanja preostaje konizacija (što može uzrokovati probleme u drugoj trudnoći). Upitala sam u drugoj bolnici za mišljenje, a rečeno mi je da premazivanje ne predlažu jer postoji opasnost da se bolest pritaji, a umjesto klasične konizacije leed postupak i to čim prije. Iz svog bogatog iskustva da li biste savjetovali terapiju Albothyl-om ili ne? Napominjem da bih svakako željela imati još jedno dijete.

ODGOVOR
Poštovana, s obzirom na ''poduži'' staž CIN promjena, i na CIN III dijagnosticiran u bioptatu, kao i Vaše godine i namjeru da rodite, prema stručnim internacionalnim smjernicama metoda izbora liječenja za Vas nije premazivanje Albothylom, već konizacija (laser, klasična konizacija ili LLETZ odlučit će konkretno liječnik koji Vas je pogledao kolposkopski i pozna Vašu situaciju).Ukoliko o tome želite više porazgovarati, nazovite me telefonom. Srdačan pozdrav, dr. Dorić.


Da li postoji i koji je termin za pregled muškaraca prije trudnoće. Znam da postoje testovi za žene, koje testove treba muškarac učiniti (ako želi) i da li su oni isključivo testovi koji se odnose na plodnost muškarca ili se iz njih može još toga saznati ( i što)?

ODGOVOR
Osobe s razvijenom spolnom kulturom u svijetu i kod nas, muškarci, jednako kao i žene odlaze na povremene preglede i testiranja (neki idu jednom godišnje, neki svakih 3-5 godina) , no većina ne ide jer nema razvijenu potrebu za tim. Muškarcima koji sa svojim partnericama žele planirati trudnoću, preporuča se učiniti osnovne biokemijske i hematolološke pretrage krvi i urina, te testiranje na hepatitis B i C, HIV, sifilis, te pretrage urina i ejakulata na klamidiju, mikoplazme - ureaplazmu, pa i kada nema nikakvih simptoma te se osjećaju zdravim. Te su pretrage korisne za provjeru spolnog i općeg zdravlja zbog posljedica po samog muškarca, koje mogu nastati ukoliko se rezultati na neke od njih pokažu pozitivnima, ali i po zdravlje partnerice, a time i zdrav tijek trudnoće i zdravlje budućeg djeteta. Na preventivne pretrage u smislu plodnosti ukoliko ne postoje simptomi bolesti ili druge indikacije koje određuje liječnik može otići prema osobnoj volji, osobito ako postoje neodređeni ili ne karakteristični, a još više ako postoje karakteristični simptomi sa strane urogenitalnog trakta ili podaci iz anmneze i povijesti bolesti koji bi mogli uputiti na ozbiljne bolesti i posljedice koje su se dogodile u prošlosti/.


Draga doktorice, molim da mi odgovorite na sljedeće pitanje: bila sam kod ginekologa i rekao mi je na apregledu da imam bakterijsku vaginozu. Koliko je to bolest opasna i da li se može vratiti nakon terapije?

ODGOVOR
Baktetrijska vaginoza nije infekcija u punom smislu riječu, već bi se bolje opisala kao mikroekološki poremećaj zbog poremetnje u sastavu i količini endogene vaginalne mikrofolore. Stručnjaci smatraju da je u osnovi svega poremećaj zbog smanjene proizvodnje vodikovog peroksida (H2O2) zbog nedostatka dovoljne količine bakterija Lactobacillus te posljedničćnog porasta soja bakterija Gardnerella vaginalis, genitalnih anaeroba te mikoplazmi. Bacterijska vaginoza povezana je s nastankom povišenih koncentracija bakterijskih endotokxina, proteaza, mucinaza, sijalidaza, IgA proteaza i fosfolipaza A2 i C u donjem dijelu spolnog trakta žene. Dijagnoza bakterijske vaginoze poszavlja se ispunjenjem 3 od 4 tzv Amsellova kriterija: postojanje vaginalnog pH u vrijednosti većoj od 4.5; karakterističan mliječni iscjedak; jaki mirs koji nastaje zbog prisutva amina uz dodatak par kapi kalijeve lužine na predmetno staklace s uzorkom obriska rodnice; ili mikroskopskim prepoznavanjem gardnerele između stanica obriska tzv "clue cells" . Bakterijska vaginoza uglavnom je asimptpmatska i manifestira se najčešće samo homogenim blagim, mliječnim isjetkom neugodnog mirisa. Terapija je antibiotska ( lokalna i simptomatska).


Molim vas odgovor. Već 3god imam dg cin 1 i 2 radila sam biopsiju nalaz od 3uzorka na 1ima upalnih promjena ostali uredni dr me upucuje na konizaciju sta da radim ? Majka sam dvoje djecesve je bilo uredu dok nisam stavila bakrenu spiraluzbog koje sam 1god imala obilne mens i od tad nastaju problemi ostalo jesve ok unaprijed ZAHVALNA

ODGOVOR
na vašem mjestu obavila bih pretrage na najčešće bakterije i viruse koji uzrokuju upale i drugre opisane promjene u papa testu, te najozbiljnije razmislila da spiralu zamjenim drugom metodom kontracepcije . Nazovite me da popričamo o tome na 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr Dorić.


Poštovana! Pre dve godine mi je doktorka na pregledu utvrdila leukoplakiju, pa je zahtevala da se uradi biospija, koja je dala nalaz CIN II. Nakon tokga mi je izvršena konizacija. Od tada, idem na kontrole na svaka tri meseca, i za sada je sve u redu. Moje pitanje je sledeće: Da li je moguće da taj moj nalaz nema nikakve veze sa HPV-om pošto mi to ona nikada nije spomenula, niti sam radila te pretrage? Napominjem da sam dugo u stabilnoj vezi i da imam nezaštićene seksualne odnose (pošto planiramo porodicu). Da li je moguće da ipak nekakav HPV postoji? Trebam li se zabrinuti i uraditi dodatne pretrage?

ODGOVOR
Poštovana, budući da ste već obavili konizaciju, bez HPV dijagnostike, koji je genotip HPV virusa bio prisutan u predkanceroznim lezijama kod Vas naknadno možete izdijagnosticirati ako postoji sačuvan uzorak konizata npr u parafinskim kockama (takav način čuvanja uzoraka najčešće se prakticira na većini Zavoda za ginekološku patologiju u svijetu i kod nas). Oko 2 - 6 tjedana nakon konizacije uobičajeno je da osoba ode na pregled kako bi liječnik vidio kako je zacijelila postoperativna rana, te da prokomentirate rezultat PHD (patohistološke dijagnostičke analize) učinjene iz uzorka konizata. Ono što stručnjaci SZO savjetuju jest da ukoliko je sve u redu, nakon 6-12 mjeseci učnite kontrolni Papa nalaz, a savjetuje se i ako je Papa testa uredan, napraviti i HPV DNA test, da se vidi imate li više virus ili ne. Slijedeće kontrole, nako dva uzastopno uredna Papa testa i uredan nalaz testa na HPV, idu tempom 1 puta godišnje Papa test, najmanje 5 godina, a budu li ponovne pojave CIN- a , promjene odmah treba liječiti, što ne znači i nužno ponovo ''rezati''. Uz to, svakoj ženi koja je spolno aktivna savjetuje se da barem svake 2-3 godine obavi mikrobiološko testiranje CV obriska i kad nema simptoma, dakle preventino i u slučaju da smatra kako je zdrava, što osobito vrijedi za osobe koje su posljednjih 6 mjeseci do godinu dana mijenjale parntere. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Već neko vrijeme, točnije godinu dana, skoro svakog mjeseca imam po neku gljivicu ili bakteriju.Zaista sam uplašena. U pitanju su bile najčešće kandida albikanis, jednom steptokok, garamicella, escerihia koli. Znam da se kandida vraća ,ali je ovo postalo smiješno:15 dana sve u redu pa onda opet. Uradim bris , sve u redu, pa onda ponovo. Šta da radim?

ODGOVOR
Osnažite imunitet, provjerite krvnu sliku, možda ste slabootporni i slabokrvni, proučite na koji način biste mogli popraviti prehranu, promjeniti neke životne ili higijenske navike, možda je problem u nečemu od navedenog. Razgovarajte s partnerom, jer što ako se događa ''ping pong'' sa bakterijama i virusima donešenim ''izvana''. Kad o svemu porazmislite , javite se da popričamo o svemu. Broj savjetovališta je: 01 2319-596. Do slušanja!


Postovani,prije par dana saznala sam da sam hpv pozitivna.Zanima me jel moguce da sam to dobila od momka koji radi u inozemstvu i ne bude kuci po par mjeseci?

ODGOVOR
Ukoliko se radi o nalaz HPV DNA iz obriska cerviksa, teško se na temelju samog testiranja može zaključiti od koga i od kada datira infekcija. Premalo ste podataka napisala o sebi, je li vam to prvi partner, koliko ste godina spolno aktivna i slično. No važno je znati da se HPV-om možete zaraziti več kod prvog spolnog odnosa, a da se njegovo djelovanje na sluznicu cerviksa uoči tek nekoliko, a ponekad i desetak godina nakon vremena stjecanja infekcije. Srdačan pozdrav. Dr. Dorić


Molim da mi odgovorite , koristim već drugu kutiju GEONISTIN vaginaleta , osećam se bolje, bol i trnuće polako prolazi, ali me zanima koje su bolje vaginalete za upale sluznice rodnice. Neznam šta bih ginekolog mi prepisuje samo ove.Molim odgovor , zahvaljujem.

ODGOVOR
Kombinacija antibiotika i antimikotika u vaginaletama koje očito često dobivate uobičajeno se koristi u terapiji većine upala vagine, kada se ta terapija daje na pamet. Naravno da to nije uvijek najbolje a srećom nije nitit jedino rješenje. Ne znam razlog zbog kojeg vam je terapija prepisana, ali vam savjetujem da zamolite liječnika da vam napravi bakteriološko-mikrobiološke pretrage da se utvrdi mogući uzročnik vaših upala, često same vaginalete niti izdaleka nisu dovoljna terapijska opcija da biste se izlječili od raznih urogenitalnih infekcija od kojih neke, ako se ne liječe adekvatno, pravim lijekom uzetim i lokalno, ali i ispijanjem tableta, neće biti dobor niti potpuno izliječene. Postoji na tržištu veliki broj vaginalnih globula, svaka od njih ima svoje indikacije, a tako i moguće kontraindikacije (npr, kod nekih koje sadrže jod, moguće au alergijske senzibilizacije tkiva), druge se koriste za trihomonasne i anaerobne infekcije. Bitno je dobiti pravu terapiju u dovoljnoj dozi i provoditi je dopvoljno dugo vremena. Nema svemogućeg lijeka. Lijekovi nam pomažu ''počistiti'' mikrobe, ali niti jedan antibiotik nema svojstvo popraviti imunitet sam po sebi ako ako je on već kronično oslabljen ili šokiran, zbunjen, raznim nezdravstvenim utjecajima zbog načina života kakav živimo. Treba pronaći uzroke ponavljanim upala, ukloniti rizične čimbenike za nastanak ponovnih pojavljivanja upala, uzeti povremeno dodatke prehrani kojima je cilj potaći zdravo djelovanje imuniteta, nadokanditi deficite vitamina, minerala i ponekad smiriti psihofizičke napore kojima se izlažemo u svakodnevnim situacijama. Često puta već zamjena vrlo uskih traperica udobnijim hlačama, promjena donjeg veša sa sintetičkih tangi na udobne pamućne gaćice, nošenje toplijih čarapa i cipela, ili samo sredstva za intimno pranje djeluje bolje za zdravlje od stavljanja vaginaleta. Javite mi se što vas kopnkretno muči. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovani, zanima me kolike su mogućnosti širenja spolne bolesti putem oralnog seksa. Drugim riječima ukoliko mušarac ima hpv, klamidiju ili drugu spolnu bolest, kakve posljedice mogu biti za ženu ukoliko prakticiraju oralni seks (pritom mislim prvenstveno na fellatio). Partner se testirao i ja mu vjerujem, ali sam po prirodi oprezna, pa me zanima vaše mišljenje. Inače, koristimo kondome. Unaprijed hvala. Redovito čitam vaše stranice, pa ukoliko ste već dali ovakav odgovor molim da me uputite.

ODGOVOR
U svrhu odgovora prenosim Vam dio teksta koji sam pisala za časopis Doktor u kući, pod naslovom : ORALNI SEX NIJE SIGURAN .

Oralni seks pojam je kojim se opisuju različiti oblici seksualne stimulacije koju provodi partner ustima i jezikom, tijekom heteroseksualnog ili homoseksualnog spolnog odnosa, a najčešće ga se prakticira tijekom predigre ili za postizanje organzma . Koristi se i kao oblik spolnog odnosa kad muškarac ima problema u postizanju erekcije ili u žena koje s nekim psihičkim ili somatskim bolestina koje za posljedicu imaju bolan snošaj, a vrlo često koriste ga i osobe koje pate od trajnih povreda kičme. U trudnoći, parovi ga često prakticiraju, a i prvih mjeseci nakon poroda, jer vaginalni seks može biti rizičan za plod ili bolan. Praksa oralno-genitalnog seksa dobro je dokumentirana u mnogim drevnoj i suvremenoj povijesti. Stoljećima prije pojave poznatog porno klasika ''Duboko grlo'' (1972.), u različitim razdobljima i na svim kontinentima, oralni seks prakticirao se u raznim kulturama na razne načine te još i dan danas u različitim suvremenim društvima nailazi na snažne ambivalentne reakcije odobravanja i osude. Dok jedni smatraju da je to "neprirodan'' i ''odvratan'' čin, drugi ga prakticiraju smatrajući ga ''kreativnim'' i ''prirodnim'' . Sve je šire prihvaćen u mladoj i obrazovanoj populaciji, a poslejdnja istraživanja u Americi govore da je došlo i do porasta spolno renosivih bolesti među tinejdžerima djelomično i zbog oralnog seksa.

Iako su statistike o učestalosti oralnog seksa nepouzdane, te se u litreraturi nailazi na razne postotke, prema nekim izvještajima proizlazi zaključak da je 80% slobodnih muškaraca i žena u dobi od 25. do 34. godine te 90% osoba u braku u dobi mlađoj od 25 godina u posljednjih godinu dana povremeno ili redovno prakticiralo oralni seks. Također, prema nekim statistikama, oralni seks češće prakticiraju mlađe i obrazovanije osobe, iako su brojne i iznimke. Mada se prakticira kao način izražavanja dubokih intimnih osjećaja kod hetero i homosekusalnih spolnih odnosa, povećana učestalost oralnog seksa posljednjih se godina osobito bilježi među adolescentima koji ga prakticiraju kao zamjenu za klasični snošaj , kao ''metodu'' kontracepcije, zbog straha od trudnoće. I heteroseksualni parovi često se koriste njime iz istog razloga, te iz razloga što je oralni seks mnogim ženama najlakši način za postizanje orgazma.

Oralni seks može se primijeniti po različinitm dijelovima tijela partnera (npr. vrat, uši, grudi, stopala , bedra, anus, perineum, genitalije). Ako se provodi na ženskom spolovilu , naziva se kunilingus; a na muškom - fellatio. Oralna stimulacija perianalnog i analnog područja poznata je u literaturi pod pojmom anilingus, a modernije ''rimming''. Najčešča dva anatomska položaja koja se koriste za vrijeme oralno-genitalnog seksa su položaj ''šezdeset i devet'', nazvan po obrnutom nasuprotnom položaju znamenki 6 i 9) te drugi kad jedan partner pasivno leži , a drugi provodi oralno-genitalni seks. Osim poljupca, aktivnosti kod oralnog seksa uključuju sisanje, lizanje i blage ugrize, dok prejaki podražaji / jezikom, zubima ili bradom/ mogu izazvati bol i neugodu. Kod prakticiranja cunillingusa u trudnoći važno je ne upuhavati zrak u rodnicu, jer to za ženu može biti vrlo opasno. Zbog gađenja , straha ili neugodnog okusa sjemene tekućine, tijekom oralnog seksa kod fellatia, moguć je nastanak refleksa gušenja. Ako je osoba zdrava, ejakulat ne predstavlja zdravstveni rizik, okus i miris može se poboljšati ako muškarac jede neke vrste hrane (čokoladu, ananas i sl.).

Strah od HIV-a i trudnoće uzrok je smanjenja broja spolnih odnosa među tinejdžerima, dok je jednako riskantan oralni seks u znatnom porastu!

Prema istraživanjima objavljenim u časopisu Pediatrics, svaki peti američki tinejdžer prakticirao je oralni seks. Naime, većina tinejdžera prakticira oralni seks smatrajući da je to nešto što se može ''raditi i s nekim s kim ne hodaš'', dok je klasičan seks namijenjen za ''vezu''! Među zaključcima istraživanja koje su proveli znanstvenici Unoversity of California, zanimljive su činjenice da većina adolescenata koja prakticira oralni seks ne smatra ga zapravo seksom, da mladići daleko češće oralno zadovoljavaju djevojke nego obrnuto , da među djevojkama od 18-19 godina njih čak 72 posto prakticira oralni seks, da pri tome ne koriste zaštitu i podcjenjuju rizik od obolijevanja od spolnih bolesti iako su čuli i čitali da takav rizik postoji za herpes, hepatitis, hlamidiju, gonoreju, sifilis, HIV, EBV, CMV, adenoviruse, ali i neke bakterijske i gljivične urogenitalne infekcije (beta-hemolitički streptokok, E.coli i candidu albicans i druge).

Većina spolnih bolesti bolesti prenosi se i oralnim seksom

Za većinu spolno prenosivih infekcija dovoljan je već samo jedan spolni odnos, a osobito lako se mogu prenijeti oralno-genitalnim kontaktom ako se prakticiraju tzv rizična ponašanja : nezaštićen vaginalni, analni i oralni seks, nedosljedna uporaba kondoma, češće mijenjanje parnter, te ako je prošlost i vjernost partnera ''nepoznata kategorija''. Neki se ljudi ponašaju kao da je svaka osoba s kojom spolno opće rizična, a drugi se ponašaju kao da su parnteri zasigurno zdravi. S novim i nepoznatim partnerima vi taj rizik zapravo ne znate koliki je jer o njima ne znate dovoljno, a možda ne znaju nitit oni sami! Manji rizik postoji ako se seks prakticira uz korištenje zaštite od lateksa ili poliuretana (kondomi, femidomi, membrane za usta), ako se prakticira samo ljubljenje i peting . Naime, još 1994. godine dokazano je da HIV virus može putovati kroz netaknutu sluznicu anusa i vagine, a dođe li tijekom oenetracije do grebanja ili kidanja sluznice, rizik od infekcije se mnogostruko uveća. Svaka osoba koja je zrela za ulazak u spolni odnos trebala bi biti svjesna svih rizika, misliti na higijenu i zdravlje svog spolovila, redovno odlaziti na pregled i testiranje ginekologu ili venerologu, i mada misli da je zdrava, jednom godišnje ipak se testirati i znati se nositi sa mogućim posljedicama, ukoliko često mijenja parntere ili je svjesna da je ponašanje njezinog parntera kao i njegova prošlost upitna i rizična. Ako je prisutna bilo kakva urogenitalna bolest ili infekcija , sve do izlječenja treba apstinirati od spolnog odnosa ili dosljedno koristiti zaštitu kako bi se izbjegao kontakt sa vidljivim i oku nevidljivim , ali dijagnosticiranim promjenama i oštećenjima kože i sluznice (npr. kod HPV infekcija, herpesa, gljivica, i sl.), od kojih neka ne moraju biti samo u području genitalija (npr. kod klamidijske infekcije i nekih drugih često osoba ima upalu očne spojnice i klamdiju u oku ili u ždrijelu) .

Ne zaboravite, oralni seks je također seks, sa svim pripadajućim rizicima od obolijevanja od spolnih bolesti, a moderna medicina nema 100 posto učinkovito sredstvo niti mjeru zaštite protiv mnogih spolnih bolesti kao ni protiv posljedica (neplodnost, smrt) koje neke od njih donose.Budući da ne izazivaju specifične niti jasne simptome, većina spolnoprenosivih infekcija koje mogu izazvati teške bolesti , komplikacije i posljedice, vrlo dugo ostaju neotkrivene. Mišljenja se razlikuju s obzirom na rizik prenošenja HIV-a (virus humane imunodeficijencije). Neki istraživači poriču mogućnost zaraze ako su usta i desni zdravi. Ipak, virus HIV-a, lako može dospjeti u krvotok osobe koja ima krvareću ranicu u ustima. Virus je pronađen u sjemenu, i vaginalnim izlučevinama. Većina se znanstvenika slaže da je rizik prijenosa oralno-genitalnim odnosom manji od rizika povezanog s analnim odnosom.

Prema studiji o načinu spolnog ponašanja s obzirom na etiologiju patogenih uzročnika, objavljenoj ove godine u The Journal of Infectious Diseases ispitivanjem urina u muškaraca sa simptomima sa i bez znakova negonokoknog uretritisa, pokazalo se da je kod muškaraca sa simptomima češče otkrivena klamidija trahomatis, mikoplazma genitalium, adenovirusi i herpes simplex tip 1 virus. Osobe s adenovirusima i hepres simplex infekcijom imale su češće oralni seks i muškog spolnog partnera, dok su osobe s klamidjom i mikoplazmom imale nezaštićen vaginalnni seks. Prisustvo negonokoknog uretritisa nepoznatog uzroka povezano je bilo također uz oralni seks. U jednom drugom istraživanju spolnog ponašanja za prijenos spolne infekcije Beta-hemolitičkog streptokoka, koji je i jedan od glavnih uzročnika za bolesti i smrtnost novorođenčadi i trudnica dokazan je kao rizičnim faktorom povećan prijenos oralnim putem, sa ždrijela, pri čemu su najznačajniji čimbenici oralni seks (muško ženski) i prvi spolni odnos prije 20-te godine života. Također, dokazano je da se najčešće nezaštićenim oralnim seksom prenosi genitalni herpes.

Kako učiniti oralni seks sigurnijim?

1. koristite kondome, postoje dovoljno tanki i ugodni za osjet okusa
2. Za oralno-vaginalni seks koristite dentalne pregrade
3. Odmah ispljunite ejakulat i isperite usta tekućinom za ispiranje ždrijela (hexoral, stogisal,vodicom za usta aquafresh ili slično)
4. Izostavite oralni seks i bilo kakav seks ako primjetite iscjedak ili čudan miris genitalija u partnera koji upućuje na neko upalno zbivanje i moguću bolest. 5. Ne perite i ne čistite zube neposredno prije nego imate oralni sekx . Umjesto pranja etkicom, za osvježenje daha, isperite samo usta vodicom za usta.

Herpes , EBV iHepatitis B se vrlo lako prenose oralnim seksom

HPV- i HIV prenose se na taj način rjeđe od gore navedenih infekcija

Često se oralnim seksom prenesu : Klamidija, Gonoreja, Sifilis te neke druge bakterije i gljivica Kandida.


Postovana doktorice, pri zadnjem ginekoloskom pregledu utvrdjena mi je cista velicine ljesnjaka na ulazu u rodnicu koja me ne boli i uopce ju ne osjecam. Imam 25 godina i do sada nisam imala nikakvih ginekoloskih problema. Ginekologinja me uvjerava da to nije nista strasno. Zanima me imam li razloga za zabrinutost? Moze li se takva cista lijeciti? Je li potrebna operacija? Unaprijed zahvalna.

ODGOVOR
Poštovana, treba utvrditi o čemu se kod vas uistinu radi, te naravno liječiti. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana, imam 21 godinu i 2 godine sam u skladnoj vezi s dečkom koji prije mene nije imao niti jednu partnericu. Ja sam prije njega bila 1g. u vezi u kojoj nisam imala vaginalni odnos nego samo jedanput oralni odnos koji jako kratko trajao i bio je bez doticaja sa sjemenom tekućinom. Nakon pola godine veze sa sadašnjim dečkom i prvih seksualnih odnosa, otišla sam kod gin. gdje je ustanovljeno da imam gljivice i kandidu. Propisane su mi geonistin i rojazol vaginalete + krema. Nakon 2 mjeseca osjetila sam zarenje i gusti bijeli iscjedak, ginekologica mi je bez papa testa dala rojazola vaginalete. Nakon što se upala ponovila proijenila sam ginekologicu koja mi je napravila pregled sa ultrazvukom,papa test, te pregledala uzorak mikroskopom. Na ultrazvuku se vidjelo da je upala malo započela zahvaćati i lijevi jajnik. Ginekologica je meni i mom partneru propisala itrac i još jednu vrstu tableta(ne mogu se sjetiti naziva) + za mene još geonistin vaginalete i krem! a. Na pregledu za mjesec dana sve je bilo uredu. Pola godine kasnije, prije ljeta sam otisla na pregled kako bih mirna otisla na ljetovanje. Sve je bilo odlično, a ginekologica mi je rekla da ako osjetim prve znakove upale ne trebam odmah ići ginekologu nego da uzmem gonistin vaginalete+ kremu. Pet mjeseci nakon tog posljednjeg pregleda(nakon što sam godinu dana bila zdrava) dobila sam ponovo crvenilo i žarenje. Uzala sam geonistin vaginalete i kremu i sad mi je sve ok. Inace živi često pod stresom zbog zahtjevnog fakulteta i u nekim razdobljima jako malo spavam zbog ispita. Zanima me da li to moze biti uzrok mojih problema, ili je posrijedi nešto drugo? Ovi moji problemi sa zdravljem me jako opterećuju i ne znam kako da se pobrinem za svoj imunitet? Da li da pijem neke čajeve, vitamine? Po vašem mišljenju da li trebam napraviti još neke pretrage?

ODGOVOR
Poštovana, vjerovatno se kod vas radi o poremećaju imuniteta, zbog pomalo napornog načina života svojstvenog osobama vaše životne dobi. Stoga vam savjetujem da napravite kompletnu krvnu sliku : KKS, leukogram, opću biokemiju, biokemijske pretrage urina te pretrage na klamidiju, mikoplazme, aerobe. Javite mi se telefonom kad budete imala gotove nalaze. Savjetuijem umjereniji tempo, više voća i povrća, manje slatkiša i kola i kofeinskih napitaka, više sna, nadoknadu vitamina i minerala. Ako želite konkretniji savjet za jačanje imuniteta rado ću vam pomoći, nazovite me u savjetovalište radnim danom od 12 do 16 sati na broj: 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić.


Postovana dr.Doric. Javljam Vam se zbog sumnje na prisutnost kondiloma u perianalnom podrucju. Prije 4.mjeseca bila sam kod vas zbog sumnje na HPV jer je moj bivsi partner kod vas imao pozitivan nalaz na infekciju niskog onkogenog tipa koju je dobio od bivse djevojke.Ja sam se tada javila zbog male kvrzice,medjutim nalaz je bio negativan,i na perianal.podr.,i na vanjskom spolovilu i cerviksu.Ta kvrzica je u medjuvremenu postala malo veca a cini mi se da se pojavilo jos nekoliko sitnijih oko medjice.U medjuvremenu nisam imala uopce odnose(s tim da sam i sa bivsim deckom uvijek imala odnos sa kondomom jer sam znala da je on poz.) Da li je moguce da je obrisak koji smo tada radili upravo po tom dijelu bio neg.a da sam ja ipak zarazena.Jako se bojim,voljela bih da mi kazete dali je potrebno ponavljati testiranje.Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR
Moguće je, nazovite me na 01 2319-596, popričat ćemo o tome, prepisat ću Vam terapiju, a možete doći i da vam ponovim bris (gratis) . Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Dijagnosticiran mi je Cin I i Hpv te je uzorak poslan na tipizaciju. Rezultate moram čekati dva tjedna. Zanima me što sa oralnim seksom? Smije li se prakticirati? Doktorica mi je samo napomenula da neka partner koristi kondom dok ne saznamo nalaze jer sam nedavno počela sa oralnom kontracepcijom.

ODGOVOR
O oralnom seksu pisalam sam par pitanja prije vašeg, pša vam savjetujem da pročitate cijeli članak. Ne znam koliko vam je godina niti koliko ste dugo spolno aktivna, ali vam savjetujem da učinite i ostale cerviklane obriske, kako biste isključili rizik od drugih vrsta infekcija koje nisu vidljive u Papa testu. Za dodatna pitanja, kada dobijete rezultate tipizacije, slobodno mi se obratite telefonom. Srdačan pozdrav, dr. Dorić.


Postovana doktorice! Najprije puno pozdrava do Vas uz zelje za dobro zdravlje i uspjesan rad. Sad Vas molim da mi pomognete svojim uskustvom oko mojega problema. Trudna sam 27 tj. i muku mucim sa Escherichiom coli. Najprije je izolirana u brisu vagine. Pila sam Ampicilin 4x500(5 dana) i stavljala vag. sa ampicilinom(5 dana). Na kontrolnom brisu posle 5 dana pojavila se u urinu (50 000 u ml), dok je bris vagine bio cist. Dobila sam terapiju Pancef (cefixime)(1X400). Posle 5-te tablete primjetila sam gusi iscjedak iz rodnice i ponovo napravila brisecve da bi se pokazalo da je sad ima i u cerviksu i u vagini. Odmah mi je ljecnik promenio terapiju (svi ant. su dani po antibiogramu) u Cefaleksin 2x3 na 12 sati i vag. betadine (povidon jod) svako drugo vece. Veoma sam uplasena da se ne prosiri na plodove ovoje??? Prethodnu trudnocu sam izgubila u 25 tj. zbog akutnog horioamnionitisa uzrokovan bakterijama iz grupe koka. Kako unistiti ovu napast.Pijem i brusnicu, uzimam i cesnjak kao narodne ljekove. Hvala unaprijed.

ODGOVOR
Poštovana, i sama znate da e. colli , u trudnoći nije dobrodošla. Trebate obratiti pažnju na dvije stvari. Prva je osobita higijena perianalna i higijena spolovila, a druga je da sanirate moguću slabokrvnost, jer ako ste anemična u trudnoći, što većina žena jest , s obzirom na prosječne životne prilike, onda organizam nema dovoljno snage da se izbori s infekcijom, ma koliko god mu antibiotika ''priuštili''. Provjerite obavezno krvnu sliku, uzmite preparate željeza, folne kiseline i c vitamina u dovoljnim količinama da biste pojačali imunitet. To je suportivna terapija koja će vam biti od velike pomoći da lijekovi - antibiotici obave svoje. Savjetujem vam da u takvim prilikam ne prakticirate spolne odnose jer su dodatni čimbenik rizika da vam se infekcija vrati. Također odlazite redovno na preglede i sluišajte sve upute svog liječnika, srdačan pozdrav, dr. Dorić


Da li se HPV moze prenjeti slinom tj.oralnim izmjenama ?

ODGOVOR
Da, ukoliko je partner zaražen njime u akutnoj fazi infekcije i u velikom broju, te ako ste vi oslabljenog imuniteta, tada ne samo da se može prenijeti, već osim prolazne kolonizacije može inficirati stanice epitela usne šupljine i ždrijela. Infekcija može proći samoizlječenjem, ukoliko se zarazite tipovima niskog rizika, ali može uzrokovati i intraepitelnu neoplaziju u stanicama epitela sličnu onoj kao na cerviksu (CIN), vagin (VIN), penisu (PIN) i slično. Za samu bolrest, osim infekcije HR HPV virusom potrebni su i drugi čimbenici čiji utjecaj će izazvati promjene koje neće spontano proći već mogu perzistirati i progredirati u teže displastične promjene. To sve srećom se događa vrlo rijetko, a ono što Vam želim poručiti da orlani seks, kao niti bilo koja druga vrsta spolnog intimnog kontakta nije bezazlen način spolnog općenja.


Poštovana doktorice, imam 27 god. i već nekoliko dana imam intenzivan svrbež stidnice, a svrbež se proširuje sve do čmara. Nisam imala spolne odnose pa sumnjam da je moguća spolno prenosiva bolest. U posljednje vrijeme sam izložena pojačanom stresu i imala sam dvotjednu terapiju antibioticima zbog upale grla. Pročitala sam da terapija antibioticima može biti uzrok gljivičnih infekcija pa Vas molim za mišljenje i savjet: Unaprijed hvala uz srdačan pozdrav!

ODGOVOR
Točno. Nakon antibiotika. Većina žena u rodnici dobije gljivice. Možete ih liječitit loklanom primjenom vaginaleta, terapijom tabletama flukonazola i sličnih antimikotika, te gelom australijskog čajevca u aplikatorima. Također može pomoći i pijenje raznih vrsta probiotika , koje možete kupititi u ljekarnama.Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić,posebno bih želio pohvaliti vašu stranicu jer je posebno korisna i informativna. Bio bih Vam jako zahvalan ako bi mi mogli pomoći, a da me ne pošaljete liječniku.Prije 2-3 godine na penisu sam primjetio neke male bijele \'točkice\' ,na rubu glavića, ali to me tada nije previše smetalo ,mislio sam proći će, ali ne prolazi. Malo sam tražio o tome i našao sam samo nešto o žlijezdi sigmi ali nista konkretno.Molim Vas ako znate o cem se radi da me savjetujete i kazete kako da to uklonim, sad me počelo užasno smetati.Hvala

ODGOVOR
Poštovani, ukoliko se kod vas ne radi o kondilomima ili promjenama uzrokovanim poxvirusima (molusca contagiosa), vjerojatno je riječ o normalnim tzv. bisernim penilnim papulama, koje su normalan naklaz na koži spolovila većine odraslih muškaraca, protiv čega terapije nema jer ih i ne treba ''liječiti'' dakle uklanjati. To što vam se estetski ne sviđaju, događa se određenom broju muškaraca, ali vam je moj naiskreniji savjet da se filozofski pomirite da je to tako, prirodno jer kako kažu kolege estetski kirurzi, te promjene nije moguće trajno ukloniti, često se vrate nakon tretmana koji nisu baš ni ugodni (rekli su mi pacjenti koji su se odvažili probati npr. lasersko uklanjanje i slično). Dakle, savjetujem vam da odete dermatologu, isključite bolest, a sa normalnim tvorevinama na glansu se ne zabrinjavate, već i najnormalnije prihvatite kao dio derivata kože spolovila. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana Dr. Dorić, u travnju ove godine bila sam na redovitom pregledu kod ginekologa,sve je bilo uredu samo mala cistica na jajniku koja će po riječima mog ginekologa puknuti tokom menstruacije.Nakon mjecec dana nazvala me medicinska sestra ginekologa te rekala kako nalaz PAPA testa nije uredu te da dođem što prije po terapiju.Rečeno mi je da ima Hpv i CIN I,te da koristim kondome,ojačam imunitet, od prepisane terapije koristila sam Betadine. Osim toga ništa mi više nije rečeno ni točno šta je to ni kada treba doći na slijedeči pregled.Molim Vas vaše stručno mišljenje, da mi kažete šata trebam dalje poduzet! Unaprijed veliko HVALA.

ODGOVOR
CIN I kratica je koja opisuje blagu displaziju (promjene ) stanica epitela vrata maternice. Te rane promjene najčešće psu prolazne, a liječenjem se potiče popravak lokalne otpornosti tkiva, tako da se otkriju i liječe moguće popratne urogenitalne infekcije i imunološki deficiti u organizmu, te jačanjem opće otpornosti uz provođenje mjera zaštite kod spolnih odnosa kako bi se spriječio tzv. ping-pong efekt. Kod rano nastalih promjena uzrokovanih HP virusima terapija je konzervativna, budući da je rizik od progresije u teže stupnjeve displazije i nastanak raka vrata maternice malen u mladih djevojaka koje idu na redovne ginekološke preglede, terapiju i kontrolne pretrage. HPV se liječi na razne načine, o čemu sam već puno pisala , a uporaba prezervativa, osobito u slučaju čestog mjenjanja spolnih partnera je jedna od osnovnih mjera prevencije ove infekcije, koja se od svakog novog partnera može dobiti ponovo ukoliko je njime inficiran. Kako je infekcija s HPV često neizbježna poslijedica spolne aktivnosti, da bi se na vrijeme moglo otkriti postojanje virusa i liječiti se od infekcije dok još nije nastala ''veća šteta'' , dakle dok nije postala perzistirajuća is progresijom u okolino zdravo tkivo, savjetujem da zamolite svog liječnika da vam objasni kako vas misli liječiti i u kojim vam intervalima savjetuje ponavljanje pretraga. Osnovno je da s njim imate dobru komunikaciju i da razumijete što vam savjetuje, te razumno surađujete i imate povjerenja u njega. To ne znači i da slijepo vjerujete sve što vam se kaže. Uvijek tražite pismene rezultate nalaza Papa testa, biopsije, Povijesti bolesti, kolpskopsku sliku, i druge nalaze. To je ostalom vaša zdravstvena dokumentacija koja je vaša, te ju s punim pravom trebate imati kod sebe kako biste imala potpun uvid u zdravstveno stanje i poduzete mjere dijagnostike i terapije. Uspjeh, odnosno neuspjeh terapije nije samo stvar stručnosti i angažmana specijaliste, već i vašeg osobnog angažmana, znanja, volje i usmjerenosti na ozdravljenje. U svemu tome važan je i vaš partner. Želite li da o tome više popričamo slobodno me nazovite na 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić,ispričavam se ako Vam uzimam vrijeme. Nakon završene terapije medazolom protiv trihomonasa jedno vrijeme mi je bilo dobro. Prošli ponedjeljak (prije tjedan dana) sam opet osjetila jaku bol u rodnici te su mi se ponovili simptomi kao i prije. Otišla sam ginekologu koji mi je rekao da mi se ponovio trichomonas i upala rodice i dao mi je terapiju medazol tablete (2x250 mg 10 dana)i vaginalete (10 dana). Suprug je isto dobio tablete. Terapiju koristim već 8. dan. Bol u rodnici mi se malo smirila. Preko dana i ujutro mi je bolje, ali mi se bol javlja poslijepodne i navečer, vjerojatno kad se umorim. Nadam se da će mi do kraja terapije (zadnja tableta u petak) biti bolje. Neznam što napraviti ako bol ne prestane ili ako se simptomi opet jave. Neznam u kojem periodu nakon uzimanja terapije bi bilo dobro ponoviti bris. Mogu li to učiniti kod vas? Molim Vas savjet.

ODGOVOR
Poštovana, kontrolni bris na trihomonas, nakon terapije treba ponoviti najranije 2 tjedna nakon posljednje tablete antibiotika. Bilo bi dobro da Vam suprug napravi kulturu ejakulata na trihomonas. Savjetujem Vam također da osim medazol vaginaleta kombinirate terapiju sa dalacin kremom, u obzir dolaze još i femigel, vaginalete geonistina ili betadin, a nakon toga obavite jednu kuru vaginaletama acidosalusa ili sličnim probiotikom, jer je infekcija kod vas prilično uporna. Bris na trihomonas ili pretragu iz ejakulata možete obaviti na uputnicu ili privatno. Najvažnije je da uzorak bude čim svježiji i da se odmah nasadi na posebnu hranjivu podlogu. Ako vam se infekcije ponavljajui trebali biste osnažiti organizam, jer osim moguće miješane infekcije, pad općeg imuniteta najčešće je krivac što nam se infekcije vraćaju.Želite li se čuti sa mnom, možete me i nazvati na broj savjetovališta 01-2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovanje doktorice Dorić! Imam kratko pitanje koje nisam pitala ginekologa. Naime, dijagnosticirana mi je upala (ne znam kakva, ali pretpostavljam gljivična), a kao terapiju dobila sam geonistin kroz 6 dana. SImptomi su bili peckanje, svrbež, bijeli iscjedak bez mirisa, bolni odnosi. Terapija pomaže (još nisam završila), ali bojim se reinfekcije. Naime imam istog partnera već 5 godina i zanima me da li mi on ponovo može prenijeti infekciju (koju je vjerojanto dobio od mene)? On nema nIkakvih simpoma, ali ja sam ipak zabrinuta i ne želim ponovo imati ovakve probleme. Znam da se preporučuju protugljivične kreme, ali ne znam koje i mogu li se kupiti bez recepta. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR
Poštovana, gljivicna infekcija se liječi antimikoticima u obliku vaginaleta, krema, masti i gelova u trajanju od 3-7 dana, ponekad i duže. Rijetko je terapija potrebna partneru, njemu se preporuča oprati spolovilo prije i nakon odnosa i dobro ga posušiti. Nakon terapije možete kao profilaksu koristiti vaginali gel australijskog čajevca ili neki drugi biljni pripravak sličnog djelovanja. Većinu lokalno primjenjivih pripravaka možete u ljekarnama kupiti i bez recepta. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovanje! Imam 25 godina i vec duze vrijeme u ejakulatu primjecujem ugruške (kao želatina) bijelo zuckaste boje nalik na trakice. Ponekad je količina ugrušaka majnja, no uglavnom je velika. Ne osjecam bolove. Recite mi molim Vas okvirno o cemu se radi?? Hvala!

ODGOVOR
Poštovani, bez obzira na izostanak simptoma upale, savjetujem Vam da se obratite urologu, a također i da učinite kulturu ejakulata na bakterije, te pretragu na klamidije i mikoplazme. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana gđo Dorić, prvo bih željela pohvaliti vaše stranice jer su posebno korisne i informativne. Zanima me da li prisutnost HPV-a može otežati začeće, uzrokuje li komplikacije u trudnoći, te može li ugroziti zdravlje ploda? Unaprijed puno hvala

ODGOVOR
Poštovana, zahvaljujem na pohvali, ukratko su odgovori sliejdeći: Zavisi o tipu virusa, stadiju infekcije na cerviksu, lokalizaciji, individualnom imunološkom odgovoru organizma trudnice, prisustvu drugih nepovoljnih čimbenika koji mogu utjecati na brzu progresiju u teži stupanj displazije i slično. Ovi kratki odgovori otvaraju niz dodatnih pitanja, pa ako želite cjelovit i opširniji odgovor o tome, najbolje da me nazovete rado ću vam reći koje su najnovije spoznaje u svezi HPV infekcije i trudnoće, te mogućem djelovanju na plod. Lakše će biti preko telefona, naime mogla bih o tome napisati par stranica….Moj broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, do slušanja. Dr. Dorić


Poštovana doktorice! U 21. tjednu trudnoće u brisu cerviksa pronađena mi je E.C. Ginekologica mi je dala tablete Geonistina i Amoxila. UZV pregledi bili su redoviti. U 30. tjednu registriran je manjak plodne vode, također i u 33. tjednu da bi u 34. tjednu UZV pregledom bila otkrivena dilatacija lateralnih komora (hidrocefalus), a u BC beta hemolitički streptokok grupe B. Možete li mi odgovoriti - jesu li enterokok ili streptokok mogli uzrokovati sepsu, krvarenje u mozgu ... koje je dovelo do hidrocefalusa? Hvala

ODGOVOR
Poštovana, ne mogu vam reći pravi odgovor na vaše pitanje. Ono što mogu potvrditi, jest da je beta hemolitički streptokok čest uzročnik bolesti vezanih uz trudnoću i porod (neonatalnih infekcija, puerperalne sepse). Iako se smatra bakterijom koja pripada u tzv. normalnu floru probavnog i spolnog sustava u žene, gdje se nalazi kao kolonizirator sluznica u 50% slučajeva, u 1-3% slučajeva može se naći u ždrijelu i nosu. Također je čest uzročnik novorođenačkih meningitisa, upala pluća i sepse novorođenčadi, a uzrokuje i visoku smrntost (oko30%) u nedonoščadi. U oko 30% djece koja su preboljela meningitis ostaju neurološke posljedice. Izvor infekcije može biti sama rodnica i perianalna regija kože u rodilje, ali i bolničko osoblje. I E. coli nalazi se slično spomenutoj bakteriji na istim mjestima i nije dobrodošla u trudnoći. Znam da vam je teško i da biste željeza znati što je uzrokovalo nemio razvoj događaja u vašoj trudnoći, no na žalost takve stavri često nam ostaju enigma. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


poštovana dr.Dorić! mom mužu se na spolnom organu (na glaviću i dijelu koji prekriva kožica)pojavilo crvenilo i prištići koji ga ne peku i nema drugih simptoma poput iscjetka i dr. neznamo o čemu se radi,a prije 3 dana smo koristili kondom neki jeftini koji prije nismo pa me zanima da li je moguća iritacija od kondoma s tim da ga nije odma skinuo nakon odnosa nego za desetak minuta. Kod mene se nisu pojavili nikakvi simptomi,s tim da sam prije mjesec dana imala jaku svrbež, pečenje(pred ulaz u rodnicu) i crvenilo između velikih i malih usana.koje sam riješila geonestin vaginaletama. I kome se (moj suprug) obratit za pregled,da li urologu ili dermatologu ili nekom trećem tko može dijagnosticirati o čemu se? molim Vas ako mi možete odgovorit,puno bi nam značilo da znamo kom se obratit. Unaprijed hvala i pozdrav.

ODGOVOR
Poštovana, uputite ga dermatovenerologu. Vjerojatno se radi o gljivičnoj upali , slično kao i kod vas. Ponekad pomaže već pranje u 0,9 postotnoj otopini fiziološke, uz obloge . Nakon toga, spolovilo treba dobro posušitit. Eto, ništa komplicirano…srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana lijecnice...molim vas da mi odgovorite na jedno pitanje...naime vec cetiri mjeseca pokusavam zatrudniti i brinem se sta se desava sa mojim organizmom...jer sam do sada bila uvjerena da bez zastite zaista lako ostaje u drugom stanju....prije cetiri mjesece sam radila papa test..koji je bio uredan i ginekolog mi je poslije pregleda ( vaginalnim ultrazvukom ) rekao da nema smetnji za trudnocu ali da ipak uvijek ne uspije iz prve i da imam strpljenja....imam 26 god. i prije sam imala jedan abortus i tada sam lako ostala trudna ali ne sa pravom osobom pa sam se odlucila na abortus....poslije abortusa nisam imala nikakvih tegoba...niti temperature niti vrtoglavica...apsolutno nista....moj gin. mi je rekao da to nece uticati na trudnocu....molim vas odgovorite mi da li da se zabrinem zbog toga sto vec cetiri mjeseca pokusavamo zaceti bebu ali ne ide...ili je ipak to normalna pojava i moram imati jos strpljenja....hvala vam sto postojite i pomazete nam da s! e lakse nosimo sa zivotnim problemima...pozdrav iz Sarajeva

ODGOVOR
Poštovana, četiri je mjeseca premalo vremena da biste bila prezabrinuta, ako vam je na duši puno toga iz prošlosti, te ste psihički krhka, možda bi bilo dobro da potražite psihološku pomoć psihoterapeuta. Ništa se u životu ne MORA. Stvari koje si činimo i život koji živimo stvari su naših osobnih izbora, odluka i naše volje. Ponekad ne ide onako kako smo zamislili, ponekad nas život gorko, a ponekd lijepo iznenadi. Ako vam je um i duša u patnji, tijelo neće imati snage ni strpljenja za slijedeću ulogu koju mu vaš razum implicira. Osim strpljenja imajte ljubavi i razumijevanja prema sebi i svojim odlukama i postupcima. Oprostite si ono što je iza vas. U budućnosti gledajte da se iskupite za prošlost koju niste otpustili . Život nam uvijek daje nove dobre prilike. Treba ih osluškivati i prepoznati. Vjerujem da će vam se uskoro i dogoditi. Sretno. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice, prije mjesec dana obavila sam gin. pregled s UZV zbog bolova u donjem dijelu trbuha, obilnijeg vodenasto-žućkastog iscjetka bez mirisa i povišene temp. (37,7), povišena sedimentacija. Tom prilikom je obavljen i PAPA - nalaz: upala, miješana flora. Dijagnoza liječnika je Colpitis et cervicitis. Preporučeno mi je mirovanje, Sumamed 500mg, 2 tbl odjednom, preostalu tbl sljedeći dan (oba partnera), Klimicin V vag kremu svaku drugu večer kroz 14 dana, potom Rojazol vag kroz 7 dana. Popila sam Sumamed, čekala tjedan dana da započnem terapiju Klimicinom jer sam u međuvremenu dobila menstruaciju. Trenutno sam na kraju terapije Klimicinom V. Unatrag tjedan dana bolovi u donjem djelu trbuha su se vratili i postaju sve jači. Kontaktirala sam liječnika, no njegov odgovor je bio da cijelu terapiju odradim do kraja, nakon toga pričekam 4 tjedna i da se tek tada javim na ciljane briseve koji bi pokazali eventualno prisustvo nečega. Lijepo Vas molim za s! avjet što da radim, jer bolovi su postali konstantni i bojim se da necu moći izdržati još 5-6 tjedana (u međuvremenu očekujem još jednu menstruaciju tako da ću morati pauzirati s terapijom). Unaprijed zahvaljujem uz srdačan pozdrav!

ODGOVOR
Poštovana, uobičajeno je (kod postojanja upale uz temperaturu i povišenu sedimentaciju ) dati prikladan antibiotik, empirijski (prema iskustvu) ili na temelju antibiograma dobivenog nakon izolacije uzročnika. Predtpostavljam da vam je dana empirijska terapija. Kod takve terapije antibioticima, date ''na pamet'' prema iskustvu, a ne prema izoliranom uzročniku, ako nema povoljnog terapijskog učinka (poboljšanja općeg stanja i prolaska simptoma bolesti) nakon 48-72 sata od početka uzimanja antibiotika, ide se kod pogoršanja ili nastavka simptoma na promjenu terapije na druge vrste antibiotika. Ponekad bolest neće eproći bez injekcija ili čak infuzija antibiotika, osobito ako se upala proširila u malu zdjelicu. Stoga nemate što čekati, otiđite k svom liječniku i recite mu kako stvari stoje (da imate bolove, da niste dobro i da vam terapija ne djeluje). Ne bude li imao ''sluha'', otiđite drugom liječniku . Ako želite , možete me nazvati, rekla bih vam još par korisnih informacija. Broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovani,prije par dana saznala sam da sam hpv pozitivna.Zanima me jel moguce da sam to dobila od momka koji radi u inozemstvu i ne bude kuci po par miseci?

ODGOVOR
Odgovor na vaše pitanje ne može se izreći sa Da ili Ne, na temelju ovoga što ste napisala. HPV infekciju možete dobiti od osobe koja već ima HPV ili je i sama nedavno stekla svježu infekciju, ili je možete imati već duže vrijeme, od ranije, a sad vam se aktivirala. Da bi muškarac bio nevjeran ženi, i obnuto, ne treba otići u inozemstvo…a HPV infekcija nije pravi razlog da se parovi razilaze iako često u praksi na žalost srećem suprotno….. Nazovite me na 01 2319-596, želite li porazgovarati o tome. Do slušanja, dr. Dorić.


nedavno sam bila kod gonekologa prvi put i ispostavilo se da ima gardnerelu uglavnom ..zanima me što je to i kakve su opasnosti te kako se liječi?

ODGOVOR
Gardnerela vaginalis čest je uzročnik upale rodnice u žena - tzv. vaginoze. U određenim slučajevima moguć je spolni prijenos i infekcija partnera pa se akutna infekcija gardnerelom smatra spolnom prenosivom bolesti u ''širem'' smislu'', dakle ne klasičnom spolnom bolesti. Garnderela je naječešće samo bakterija tzv. pritajeni kolonizator sluznice spolnog sustava, a ne invazivni mikrooorganizam, te se u 20-40% slučajeva nalazi i pregledom pod svjetlosnim mikroskopom sekreta rodnice u inače zdravih žena i njihovih partnera i bez simptoma. U stanovitim okolnostima izaziva infekcije u osoba koje imaju česte spolne odnose (više od dva dnevno) te u osoba koje češće mijenjaju partnere. Kod pojave infekcije na površini vaginalne sluznice / ili mukoze, budući bakterija ne odlazi u tkivo ispod sluznice rodnice - submukozu/ često se nalazi i manjak laktobacila - zaštitnih bakterija koje su odgovorne za očuvanje normalne kiselosti rodnice i održavaju sluznicu zdravom. Kod nastanka gardnerala vaginalne infekcije javlja se karakterističan sekret neugodnog mirisa (po ribi) čemu pridnose i druge bakterije koje s enađu u tzv. miješanoj infkeciji (Mobiluncus, Bacterioides, Peptococcus). Moguća je i uronfekcija, te infekcija gardnerelom u trudnica, te nastanak ozbiljnih upalnih bolesti: endometritisa, amnionitisa, te sepsa novorođenčeta ili postabortivna sepsa. Na vaginozu se može posumnjati već pogledom na miskoskopski preparat sekreta, a iz obriska rodnice i drugih uzoraka može se učiniti bakterijska kultura. Terapija izbora je metronidazol, lokalno i u tabletama, te neki drugi antibiotici. Važno je znati da uz infekciju gardnerelom često postoji i više bakterija pa govorimo o tzv. mijepanim infekcijama.


Poštovana doktorice, prije dvije godine mi je ustanovljen HPV . Pred godinu dana išla sam na tipizaciju i doznala da je visokog rizika (bez broja). Redovito idem na kontrole svakih 6 mjeseci. Nalazi su različiti i variraju od CIN I i CIN I/II. Željela bih doći u Vašu kliniku i obaviti sve potrebne pretrage zajedno sa suprugom. Molim Vas da mi objasnite što bi sve trebala obaviti i koloka je cijena. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR
Poštovana, najbolje da određene pretrage najprije učinite samo vi ( CV briseve na klamidiju, mikoplazme, aerobe, gljive, pa i herpes pokaže li se potreba, ukoliko ostali nalazi budu u redu). Za sve dodatne informacije možemo se čuti na broj 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana dr. Dorić, Prije 10 dana sam bio na pregledu kod dermatovenerologa i ustanovljena mi je gljivična infekcija glansa penisa iako sam simptomatologiju uočio prije 3 mjeseca. Imao sam nezasticen sexualni odnos prije 5 mjeseci. Nakon terapije stanje se bitno popravilo. Da li gljivična infekcija moze biti komplikacija neke spolno prenosive bolesti iako je doktorica odmah utvrdila da se radi o gljivičnoj infekciji ? Unaprijed hvala

ODGOVOR
Gljivična infekcija sama za sebe najčešće nastaje kada vaša partnerica ima genitalnu kandidijazu (često nakon terapije antibioticima), te uslijed površne i neadekvatne higijene ili vaše preosjetljivosti na gljivice te slabog imuniteta. Ipak, uz gljivičnu infkeciju moguće je ''pobrati'' i ozbiljnije spolnoprenosive infekcije, te vam savjetujem da učinite test na klamidiju, mikoplazme i aerobe. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana! Pre dve godine mi je doktorka na pregledu utvrdila leukoplakiju, pa je zahtevala da se uradi biospija, koja je dala nalaz CIN II. Nakon tokga mi je izvršena konizacija. Od tada, idem na kontrole na svaka tri meseca, i za sada je sve u redu. Moje pitanje je sledeće: Da li je moguće da taj moj nalaz nema nikakve veze sa HPV-om pošto mi to ona nikada nije spomenula, niti sam radila te pretrage? Napominjem da sam dugo u stabilnoj vezi i da imam nezaštićene seksualne odnose (pošto planiramo porodicu). Da li je moguće da ipak nekakav HPV postoji? Trebam li se zabrinuti i uraditi dodatne pretrage?

ODGOVOR
CIN II citološka je dijagnoza koja najčešće opisuje promjene uzorkovane perzistirajućom HPV infekcijom u epitelnim stanicama vrata maternice, ali promjene koje nalikuju CIN-u II mogu nastati i kod tzv. mješanih infekcija cerviksa npr. s klamidijom, hepresvirusima i nekim od HPV virusa. Stoga vam savjetujem da učinite detaljniju dijagnostiku (CV obriske ) i test na HPV, osobito ako imate više od 30 godina.


Molim vas da mi objasnite kako se lječi Trichomonas ? Što uzrokuje tu bolest i dali je opasna ? HVALA .

ODGOVOR
Trihomonas je parazit, liječi se antimikrobnim lijekovima u tabletama i lokalno, liječe se oba partnera, a za vrijeme terapije treba apstinirati. Niti jedna spolnoprenosiva infekcija nije nedužna pa ni bezazlena, a opasna je osobito za trudnice i plod.


Već neko vrijeme, skoro svakog mjeseca imam po neku gljivicu ili bakteriju.Zaista sam uplašena. U pitanju su bile najčešće kandida albikanis, jednom steptokoka, garamicella, escerihia koli. Znam da se kandida vraće,ali je ovo postalo smiješno:15 dana sve u redu pa onda opet. Uradim bris , sve u redu, pa onda ponovo. Šta da radim?

ODGOVOR
Kod vas se moguće radi o slaboj općoj otpornosti (možda stres, previše radite, ili ste slabokrvna). Pokušajte 2-3 mjeseca uzimati pripravke za jačanje organizma, B vitamine, željezo, folnu kiselinu, te lokalno pripravke koji će pomoći sluznici rodnice da se oporavi , kao npr. gel australijskog čajevca, i biljne vaginalete koje na sluznicu genitala djeluju protektivno i zaštitno. Sami antibiotici su dobra pomoć, ali nisu svemogući ako vam imunološki sustav nije u formi. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovani, molim Vas da mi odgovorite; imam 34 godine, a moj zaručnik 33. Već nekoliko godina imamo odnose bez ikakve zaštite, ali nikako da dođe do začeća. Papa test mi je uvijek uredan, menstrualni ciklusi uredni. Radila sam nekoliko briseva i pronađena mi je ureaplasma urealiticum. Partner i ja pili smo Sumamed, prvi dan 2 tablete po 500 mg i 4 dana po jednu. Nitko mi nije rekao trebam li ponoviti bris nakon toga. Da li je moguće da je ta bakterija uzrokovala nemogućnost začeća. Spermiogram partnera je uredan. Da li je normalno da se nakon spolnog odnosa osjeti neki pomalo neugodan miris, koji traje par dana ( dok sperma ne iscuri), da li to ima veze s bakterijom. Imala sam veoma bolne ovulacije svaki put ( ponekad me je bol budila iz sna). Posljednja ovulacija nije bila tako bolna,samo mali pritisak u predjelu jejnika ( prva ovulacija nakon antibiotika).

ODGOVOR
Savjetujem vam da potražite dobrog ginekologa, koji će vam učiniti kompletnu obradu /UZV, endokrinološku, CV obirske na bakterije, gljivice, viruse i sl./. O ureaplazmama i njihovu utjecaju na trudnoću i plodnost već sam puno pisala, pa potražite na ovim stranicama. Za detaljnije informacije možete me nazvati u Savjetovalište na broj 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


zanima me moze li se analnim seksom ostati u drugom stanju,imam 19 god,i djevica sam

ODGOVOR
Mada je analni seks u nekim (primitivnijim) dijelovima svijeta i danas vrsta ''kontracepcije'' , te je na žalost kao način ''zaštite'' trudnoće čest u određenih rizičnih skupina žena, koje zbog toga češće obolijevaju od genitalnog (analno lokaliziranog) herpesa, klamidije, gonoreje, ali i analnog HPV - om uzrokovanog karcinoma, slično kao i pripadnici gay populacije koji prakticiraju analni seks. Ovakav seks nije siguran i daleko je opasniji i za moguću HIV infekciju. Stoga vam preporučam da taj način spolnih odnosa ne koristite u navedenu svrhu. Vrlo je opasan zbog visokog rizika od stjecanja raznih infekcija, a za sprječavanje trudnoće nije do kraja siguran. Također postoji opasnost od ozljede crijeva s trajnim posljedicama uslijed mehaničkih trauma tkiva .


Molim vas da mi odgovorite na moje pitanje 3god imam dg cin 1 i 2 radila biopsiju nalaz od 3uzorka na 1ima upalnih promjena ostali uredni dr me upucuje na konizaciju sta da radim ? Majka sam dvoje djecesve je bilo uredu dok nisam stavila bakrenu spiraluzbog koje sam 1god imala obilne mens i od tad nastaju problemi ostalo jesve ok unaprijed ZAHVALNA

ODGOVOR
Poštovana, javite mi se telefonom da popričamo, jer po tonu vašeg pisma između redova rekla bih da ste vrlo uplašena, te vam savjetujem da porazgovaramo. Nisu stvari tako ''crne''! Broj je 01 2319-596. Do slušanja, dr. Dorić


Sta su clue celije?

ODGOVOR
Radi se o nakupinama stanica epitela koje na mikropreparatu obriska rodnice izgledaju kao da su posute šećerom, te se radi o tipičnoj morfološkoj promjeni stanica kod infekcije gardnerelom-uzročnikom bakterijske vaginoze.


Koliko dugo i kako se liječi Enterococcus faecalis i da li utječe na planirano začeće? Da li se treba liječiti i partner?

ODGOVOR
Enterococcus faecalis je oportunisitička bakterija, koja se u normalnom iscjetku rodnice nađe i bez iakakvih simptoma upale u 5-10% žena, ali i čest uzročnik nespecifičnih bakterijskih infekcija rodnice u žena, jer se uz S. agalactiae i E. coli često nalazi prenesen u područje vagine i vulve iz probavnog trakta. Naime, u normalnom s eisjetku rodnice inače nalazi oko 30 vrsta danas poznatih bakterija, te se u jednom mililitru vaginalnog isjetka nalaze u normalnoj koncentraciji od oko 10 9 kolonija. Sve su one tamo, u toj koncentraciji ''domaće'', a da ne dođe do infekcije,taj zdravi ekvilibrij održavaju brojni enzimi i druge kemijske tvari u tekućem obliku - lizosomi, laktoferini, sekretorni sluznični imunoglobulini i drugi sastojci koji čuvaju zdravlje vaginalnog ekosustava. Upele izazivaju tek visoke koncentracije pojedinih patogena, uz poremećaj pH i deficiti nekih od navednih sastojaka, ali i niza čimbenika kao što su opće stanje, psotojanje stresa, slabokrvnosti, hormonskog disbalansa, neadekvatne higijene, prečesti spolni odnosi , osobit ako su više traumatski i slično. Ukoliko nastane infekcija (otok, crvenilo, pečenje, svrbež) liječi se lokalno vaginaletama i gelovima. E. fecalis sve češći je uzrok hospitalnih infekcija zbog razvitka tvrdokorne otpornosti na antibiotike. Po izgledu je tzv. Gram pozitivna ''kuglasta'' bakterija, fakultativni je anaerob (dakle može živjeti i bez prisustva zraka u nekim dijelovima ženskog i muškog urogenitalnog trakta, i drugdje). Normalni je stanovnik u probavnom i donjem genitalnom sustavu u žena ukoliko se iz raznih razloga pretjerano ne umnoži, a kada se naseli npr. u ranama i opekotinama , te u imunološki kompromitiranih osoba u drugim područjima i organima, komplicirano ga je liječiti, zbog gore opisanih osobina. Posljednjih godina znanstvenici su otkrili grupu bakterijskih gena u genomu fekalnog enterokoka koja je odgovorna za njegovu pretvorbu iz bezopasnog stanovnika probavnog trakta u opasnog uljeza. Naime, sve do potpunog sekvencioniranja bakterijskog genoma nije se znalo da je četvrtina genoma ove bakterije građena od tzv. mobilne DNA u čijim regijama se nalaze geni za virulenciju i rezistenciju na jedan od najjačih antibotika koji se danas koristi u liječenju infekcija s E- faecalis- vankomicin . U slučajevima kolonizacije, njega se zapravo ''ne liječi'' već ga treba uklanjati s površina genitalnih sluznica, redovnom higijenom kako se ne bi namnožio previše, svakodnevnim pranjem i dobrom analnom i genitalnom higijenom, savjetujem Seba- med ili Hygiea intim gel za pranje, vlažne maramice nakon velike nužde, pamučni veš, pranje pod tušem a ne u kad, često pranje ruku, izbjegavanje depiliranja, pranje regije spolovila prije odnosa i odmah nakon odnosa, povremeno korištenje gela australijskog čajevca i sličnih prtipravaka za lokalno psvježenje sluznica, zbog njegovog prirodnog antibakterijskog, antigljivičnog, protuvirsunog i drugih poželjnih djelovanja na sluznicu genitala žene. Ukoliko i u partnera postoje znakovi infekcije ( nalaz kolonija u ejakulatu, urinu, brisu uretre i slično), savjetuje se, zavisno o broju naraslih kolonija u uzorku, terapija prema antibiogramu te mjere za jačanje općeg imuniteta. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana, nedavno sam u 11. tjednu trudnoće imala missed ab. U nalazu nakon kiretaže piše slijedeće: materijal je obilan, histološki se nalazi decidua prožeta granulocitima i krvlju, degenerativno promijenjene korionske resice te dijelovi endometrija u sekreciji sa izraženim Arias Stella fenomenom. Molim da mi objasnite značenje tog nalaza. Napominjem da sam prije 4 godine imala urednu trudnoću i rodila zdravo dijete. Također sam godinama imala bolne upale mjehura sa E.coli u urinokulturi prije poroda, a poslije trudnoće i poroda se javljao Beta hemolitički streptokok grupe B. Nađena mi je i ureaplazma koja je izliječena. Mogu li te upale imati veze sa missed ab? Unaprijed hvala na odgovoru!

ODGOVOR
Poštovana , Arias-Stella reaction čest je fenomen u gestacijskom endometriju , a sporadično se može naći u u endometriju žena koje nisu trudnice. Radi se o žaružnim promjenama endometrijskog epitela koji čine povećanje jezgara , hiperkromatizmom, citoplastičnim promjenama i vakuolizacijom. Promjene se događaju zbog djelovanja spolnih hormona u stanicama decidue u trudnoći. Ne upućuju na konkretnog uzročnika neke zarazne bolesti, već su hormonski uvjetovane. Važan je značaj ove reakcije kod papa testa da se promjene ne interpretiraju krivo kao HPV infekcija ili neka druga virusna infekcija. Slične promjene moguće je vidjeti i Papa nalazu žena koje primaju hormonske lijekove za indukciju ovulacije i druge hormonske lijekove. I bakterija E. coli, a osobito B hemolitički streptokok kolonizira rodnicu u 25% žena generativne dobi, te u oko 1% novorođenčadi rođene vaginalnim putem doživi zarazu ovom bakterijom. U literaturi se opisuje , a i u praksi vidim često pozitivan nalaz na ureaplazme iz obrisaka, a ovi se slbo virulentni mikroorganizmi, koji s inače nalaze u 30-90% žena bez iakavih simptoma, navode kao moguć uzročnik spontanih pobačaja u prvih 6 mjeseci trudnoće. Ipak, treba znati da su uzroci spontanih pobačaja razni: osim infekcija, to su i moguće anomalije zametka, oštećenja ploda uzrokovana raznim toksinima, kemijskim i fizikalnim agensima, imunološki poremećaji podnošljivosti fetalnog tkiva, te durge bolesti is tanja majke i ploda. Stoga vam savjetujem da se pomirite s ovim gubitkom, to se ne može preko noći i znam da nije lako, ali ne dajte da Vas obeshrabri za dalje.Provjerite Želite li se savjetovati s nekim od mojih kolega , koji su specijalizirani za patologiju trudnoće, javite mi se telefonom u savjetovalište na 01 2319-596, dat ću vam brojeve nekih od njih. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Prije 2 mjeseca sam bila ko ginekologa na redovnoj kontrolii sve je bilo u redu.Odnose nisam imala 8 mjeseci do prije 10 dana kad sam poslije 5 dana osjetila svrab , peckanje i pulsiranje stalno na ulazu u vaginu. Odnose je bilo nemoguce imati jer je jako peklo i bolelo.Poslije toga imam iscjedak koji je u pocetku bio sirast bjel bez mirisa a sad je providan i malo se osjeti . Nisam u mogucnosti da posjetim ginekologa jer se nalazim na misiji na kojoj mogu samo da sretnem lijecnike opce prakse.Razgovala sam s partnerom i on kaze da je pre 2 mjeseca spavao sa tri zene ali isto tako tvrdi da on nije osjetio nikakve promjene. Da li je rjec o spolnoj bolesti ili je samo gljivicna infekcija ? Kondom nismo koristili i jako mi je zao zbog toga.Molim vas da mi preporucite koje lijekove da uzmem- da li ste culi za Diflucan posto ja zivim u stranoj drzavi i nista od nasih lijekova ovdje nema , osim sto sam sa sobom ponijela - Vaginalete metronidazol i Ampicilin. Unapr! ijed xahvalna Nenne

ODGOVOR
Poštovana, s obzirom na navedeno, nemate drugog izobra nego otići liječniku opće medicine i zamoliti ga da Vam prepiše empirijsku terapiju prema opisu simptoma. Možete popiti tabletu diflucana, i staviti medazol vaginalete u međuvremenu. No čim prije potražite nekog ginekologa ili dermatovenerologa ako simptomi ne prođu za 2-3 dana. Ako na pamet uzmete Ampicilin, može pomoći , ali je također moguće je da ćete samo izazvati veći porast gljivica, jer on npr. slabo djeluje na klamidje i mikoplazme…Imate li priliku, napravite si kupke u otpini blago čaja od kamilice 2 x dnveno. Srdačan pozdrav, dr. Drić


Poštovana dr. Dorić, već dugi niz godina pokušavam izliječiti Gardnerellu, ali bez uspjeha. Papa test je uvijek u redu, jedino se Gardnerella stalno ponavlja bez obzira na moje i partnerovo liječenje. Moja doktorica govori da želi da se toga rješim jer još nisam rodila, a da inače sama po sebi Gardnerella nije opasna. Za liječenje mi je propisivala Doksiciklin i Geonistin vaginalete. Molim Vas da mi odgovorite da li postoji neki učinkovitiji lijek jer ovo više nema smisla. Hvala Vam ! Lijepi pozdrav.

ODGOVOR
Uvijek postoji učinkovit lijek, pokušajte medazol, 7 dana , trebao bi pomoći, a i pitanje je zašto se kod vas gardnerela vraća. Što je s vašim partnerom, ima li on problema sličnih vašemu? Ako se ne liječi partner, recidivi su češći. Javite mi se u savjetovalište, da popričamo malo o tome, broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić.


menstruaciju sam trebala dobiti 16.8. a dobila sam ju 13.8. zabrinjava me to jer je trajala kratko, nije bilo jako krvarenje i izgledalo je kao rijetka krv. do sada mi je mjesečnica bila redovita i ovo nije bilo slično ostalim mjesečnicama i u to vrijeme su me boljeli jajnici. unaprijed hvala

ODGOVOR
Poštovana, za početak, kupite test na trudnoću i provjerite da niste možda u drugom stanju. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Nadjena mi je klamidija.Doktorka mi je dala th Doksiciklin 100mg 2 puta dnevno.Da li je to dobra terapija i dovoljna ili trebam jos nesto da koristim?Koliko se tesko leci klamidija i sta da preduzmem od terapije ako se opet javi?

ODGOVOR
Danas je, uobičajena terapija nekomplicirane klamidijske infekcije azitromicin. Koristi se zbog mnogih prednosti (visoka stopa izliječenja, jednokratno uzimanje , realtivno blage nuspojave). Klamidijski se uretritis može liječiti i doksiciklinom 7 do 14 dana. U slučaju kronične infekcije, ako nastanu komplikacije, terapija se može provoditi s nekim od oba navedena lijeka dulje vremena. Od ostalih se antibiotika daju i eritromicin, ciprofloksacin, cefalosporini i drugi. Mjere zaštite od klamidijske infekcije istovjetne su mjerama kod ostalih spolnih zaraza. Ponavljana infekcija povećava rizik od neplodnosti. Preporuča se uporaba lateks kondoma od početka do kraja odnosa i vaginalna spermicidna sredstva u vrijeme svakog spolnog odnosa.Kako rizik za infekciju raste s brojem spolnih partnera, također se savjetuje monogamna veza. Osobe koje imaju pozitivan test na klamidiju trebaju se testirati i na druge uzročnike spolnih bolesti , poželjno je 1 x godišnje. U osobitom su riziku od nastanaka komplikacija adolescenti i osobe koje imaju brojne spolne partnere te neku drugu dodatnu infekciju genitalnih organa ili neku kroničnu bolest. Obavezno razgovarajte s partnerom neka se i on testira na (Chlamydiutrachomatis i Ureaplasmu urealyticum) jednom godišnje. I partner se treba liječiti, a za vrijeme terapije savjetuje se apstinencija. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana dr.Doric, mozete li mi reci na kavu vrstu pregleda bi trebao doci s obzirom na to da na kozici penisa imam bijelu fleku 4 x 3 mm, nesto koja mi u zadnje vrijeme prilikom spolnog odnosa ponekad smeta...bio sam otprilike prije pola godine kod dermatologa u KBC Dubrava radi akni, te sam doktorici rekao i za ovaj problem, Ona je tu fleku pogledala pod povecalom te rekla da je to nedostatak pigmenta....Do sada se ta bijela fleka malo povecala...Izmedu ostalog imam i lagani oblik seboreicnog dermatitisa koji mi je takoder diagnosticirala radi crvenila na nosu...Hvala i lijep pozdrav

ODGOVOR
Poštovani, moguće je da se kod vas radi o bolesti depigmentacije - tzv. vitiligo. Ima dermatologa koji se više bave tim poremećajem, a neki ljudi imaju i familijarnu predispoziciju. Želite vi da vam nekoga od njih preporučim, slobodno me kontaktirajte na 01 2319-596. srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovanje!Imam ranicu na materici i ponekad nakon odnosa mi se pojavi sukrvica.To mi se desilo samo nekoliko puta,inace drugih tegoba nemam,ni bolove,menstuacija mi je uredna i kao i krvarenja.Nedavno sam imala 10 tusiranja Albotilom.Jedino me je zabrinula ta sukrvica,mada se retko javi.Da li ce ona prestati da se javlja nakon odnosa ,saniranjem ranice?

ODGOVOR
Poštovana, kad kažu da imate tzv. ''ranicu'' kolege ginekolozi uobičajeno misle na promjenu koja se naziva eritroplakija, a nalazi se pri pregledu u spšekulima kod oko 50% žena. Kako ta promjena ne znači nikakvo oštećenje tkiva, nema razloga da se i dalje krivo proziva ''ranicom''. Ova promjena mođe nastati osim spontano, u dijela žena, i zbog upala, zbog hormona, ali i posttraumatski, npr nakon porođaja. Naziv ranica je upravo zbog crvene promjene (naime cilindrični jednoslojni epitel je crven, a mnogoslojni pločasti je blijedo ružičast). Dalje se susreću za ove promjene nazivi ektopij (upalom ili hormonalno nastalo proširenje endocerviklanog cilindričnog epitela vqan, na površinu cerviksa), i ektropij (izvrnuće endocerviklane sluznice pucanjem vanjskog ušća cerviksa najčešće tijekom porošaja). Razlog zašto imate tzv. kontaktno krvarenje nakon odnosa, treba otrkiti, radi li se o kakvom cervicitisu ili preosjetljivosti sluznice uslijed jače fiziklane sile tijekom odnosa?. Porazgovarajte više o tome sa svojim ginekologom, a savjetujem vam i da svakako učinite CV obriske na najčešče bakterije i viruse koji mogu uzrokovati upale i dovesti do krvarenja tog tipa. Srdačan pozdrav, dr Dorić


Poštovani!Već 1mj uzimam roacutan tablete i zanima me kakve posljedice se mogu oćekivati nakon uzimanja tableta?Unaprijed hvala

ODGOVOR
Većina nuspojava ovisna je o dozi. Pri pravilnom doziranju lijek se dobro podnosi. O nuspojavama, kontraidikacijama i mjerama opreza čitajte na slijedećem linku. Srdačan pozdrav, dr Dorić http://www.tegobe.com/vademecumi/roche/roaccutane.htm


Postovana Doctorice, drago mi je da postoji ova web stranica i narocito sto sam imala kolpoksopiju i odstanjene su mi HISL- CANCER IN SITU-moje pitanje je : mozete li mi kazati da li mogu planirati trudnocu i da li ima nesto sto moze uzrokovati povratak tih stanica/ postoji li preventiva/ moram ici na kontrolu za 6 mjeseci? Hvala mnogo- Splicanka

ODGOVOR
Poštovana, trudnoću, daljnje kontrole i ev. potrebnu terapiju planirajte i držite se prema preporukama liječnika koji vam je obavio zahvat i koji vas vodi. Važno je da s njim imate dobar odnos , da mu vjerujete i cijenite njegovo mišljenje. Za sve ostalo slobodno me kontaktirajte na broj telefona 01 2319-596, svakodnevno između 11 i 16 sati. Srdačan pozdrav i sretno ozdravljenje! Dr. Dorić


Poštovana doktorice Dorić, radi se o okladi pa vas molim hitan odgovor, zanima me kako se najčešće prenose te HPV infekcije? Da li isključivo seksom? Ja tvrdim da ne, moja prijateljica tvrdi suprotno. Zahvaljujem na odgovoru, Marina.

ODGOVOR
Humani papilloma virusi prenose se najčešće seksualnim putem i direktnim intimnim kontaktima sa zaraženom kožom i sluznicom. Najčešća su dva oblika infekcije: spolne bradavice (kondilomi) i intraepitelne neoplazije (klinički- golim okom najčešće nevidiljive promjene na cerviksu, ali i drugim područjima kože i sluznice genitalnih organa i perianalne regije kod žena i muškaraca). Bradavice se mogu javiti pojedinačno ili u nakupinama. Ponekad izazivaju svrbež ili peckanje.

Ako se bolesne promjene izazvane HPV virusima temeljito i do kraja ne izliječe moguće su recidivne infekcije. Određeni tipovi ovog virusa uzročno-posljedični su faktor nastanka epitelnih HPV pozitivnih karcinoma, grlića materice, vagine, vulve, penisa i anusa. Moguć je, mada daleko rjeđe nego spolni, prijenos virusne HPV infekcije sa zaražene majke na dijete . Srdačan pozdrav i nadam se da ćete dobiti okladu!


Da li su simptomi kod žena i muškaraca slični kada imaju klamidiju? I da li ona može proči sama od sebe?

ODGOVOR
Kod žena je moguć i najčešći simptom vaginalni iscjedak, bez specifičnih karakteristika, nepravilno krvarenje, bol i osjetljivost u maloj zdjelici uz bolno i otežano mokrenje. Oko 50% žena nema znakova infekcije . Kod muškaraca se javlja bol prilikom mokrenja i sluzavi iscjedak iz penisa, te pečenje pri ušću uretre. Bolest može biti ''tiha'' sa sponatnim zaliječenjem, ali je često uzročnik i dalje prisutan i dalje čini štetu. Ako se bolest ne liječi, klamidija može uzrokovati neplodnost kod žena i muškaraca i niz ozbiljnih bolesti i komplikacija. Liječenje je važno zbog sprječavanja recidiva i neplodnosti, daju se antibiotici, liječe se obavezno svi partneri, a za vrijeme liječenja i još tjedan dana nakon završene terapije treba apstinirati od spolnih odnosa zbog opasnosti od ponovnog vraćanja bolesti. Svaka spolno aktivna žena i muškarac trebali bi se testirati na klamidiju trahomatis, najmanje godinu dana od početka spolnog života, a kod dokaza bakterijske infekcije obavezno liječiti.


Draga dr. Dorić, partner mi je rekao da povremeno ima genitalni herpes, tek nakon što smo spavali. Da li nakon infekcije odmah nastane bolest i da li uvijek nastaju mjehurići? Molim Vas odgovorite mi jer sam zabrinuta. Pozdrav od Jagode!

ODGOVOR
Poštovana, nakon infekcije u području genitalnih organa, ali i drugdje (usta, nos, oko i slično) najčešće se kao simptom javljaju mali, vrlo bolni mjehurići ispunjeni bistrom tekućinom, te nakon njihova pucanja nastaju krastice. Krastice se često vlaže te ranice mogu trajati i tri tjedna te se sekundarno inficirati bakterijama. Većinom u potpunosti zacjele i ne ostavljaju ožiljke.S vremena na vrijeme u dijela inficiranih moguća je reaktivacija virusa i ponavljanje epizode recidivirajućeg herpesa. U zaražene osobe virus herpesa zauvijek ostaje u tijelu, no može i zauvije opstati u fazi latnentne /uspavane forme/ infekcije. Liječenje je simptomatsko. Njime se smanjuje bol, trajanje infekcije i zaraznost osobe za druge, zdrave ljude, te sprječavaju komplikacije. Posumnjate li na genitalnu herpes infekciju obavezno se javite liječniku. Srdačan pozdrav, dr. Dorić.


Otkriven mi je u krvi HBs antigen.Znači li to da aimam kronični hepatitis ili samo da sam kliconoša? Inače se osjećam zdravo i nikada do sad nisam imao problema s jetrom. Ovaj nalaz saznao sam slučajno. Lijepi pozdrav, i hvala unaprijed na odgovoru. Sven.

ODGOVOR
Poštovani, vjerojatno se kod vas radi o asimptomatskom kliconoštvu, no sigurnije je da učinite i dodatne pretrage kako biste do kraja obavili dijagnostiku i vidjeli točno o čemu se radi. Osnovni simptomi na temelju koji se može posumnjati na akutni hepatitis B infekciju su mršavljenje, uz gubitak apetita, slabost, mučnina, povraćanje, žutilo kože i sluznica, blijeda stolica, tamna boja urina. Inkubacija je virusnog hepatitisa B i C 1-6 mjeseci. Bolest, nakon akutne faze u 5% inficiranih prelazi u kronični oblik uz opasnost od trajnog oštećenja jetre /ciroza, hepatocelularni karcinom) uz trajno prisustvo virusa u organizmu, te su inficirane osobe kliconoše i trajni izvor zaraze za zdrave osobe. Kako se radi o ozbiljnoj infekciji koja može prijeći i u ozbiljnu bolest jetre, pri najmanjoj sumnji na zarazu treba otići liječniku i testirati se na ostale markere hepatitis B infekcije. Zanimaju li Vas još nkakave pojedinosti , slobodno me nazovite u savjetovalište na broj 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice, možda je pitanje glupo, ali bih htjela znati kolika je opasnost da se preko čaše dobije sifilis? Na moru sam imala afte, a čaše u kafiću nisu baš bile čiste, pa se sad brinem. Oprostite još jednom ako je pitanje glupo.

ODGOVOR
Draga moja, kad se čovjek boji nema gglupih pitanja.Bakterija Treponema pallidum vrlo je je osjetljiva, slično kao i gonokok u vanjskom okolišu, izvan ljudskog tijela. Stoga se sifilis smatra klasičnom spolnom bolesti koja se prenosi se vaginalnim, oralnim i analnim seksom, a ne preko posuđa. Danas je sifilis češći među homoseksualnom muškom populacijom. Simptomi su različiti za pojedine faze bolesti . U prvom nastanu tvrde, dobro ograničene bezbolne ranice na spolovilu, perianalno ili u ustima, traju nekoliko dana do tjedana i sponatno zarastu i bez liječenja. Nastupa potom drugi stadij, nakon mjesec-dva, u kojem je jedan od osnovnih simptoma osip, po tijelu, dlanovima i tabanima. Na sluznicama se osip pojavljuje kao enantem, te povišenje tjelesne temperature i limfadenopatija. U trećem stadiju dolazi do ozbiljnih oštećenja krvnih žila, srca, kostiju , mozga i živčanog sustava. Ipak, i pri i najmanjoj sumnji na sifilis treba odmah potražiti liječničku pomoć i obaviti dijagnostiku na sifilis i HIV test.


Nemam partnera i godinama nisam spolno aktivna, ali sam zbog svrbeža i scjetka, koji me muči zadnjih mjesec-dva otišla na Papa test i pronađen mi je trihomonas. Nije mi jasno otkuda mi kad nemam dečka?

ODGOVOR
Trihomonas vaginalis prenosi se najčešće spolnim putem, ali može i preko bazena, vlažnih ručnika i slično.
Glavni je simptom nesnosan svrbež i pojava pjenušavog zelenkastog vaginalnog iscjetka  neugodna mirisa . Lijek izbora je metronidazol. Trebate se liječiti lokalno-vaginaletama i tabletama . Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Draga doktorice, imam kratko pitanje: jesu li i uroninfekcije spolne bolesti ili nisu? Hvala . Pozdrav od Ivane.

ODGOVOR
Zapravo, jesu i nisu. Nisu spolne bolesti u užem smislu tog pojma, iako se često prenose spolnim putem, a mogu biti simptomatske, asimptomatske, akutne, rekurentne, kronične, komplicirane i nekomplicirane.
Najčešći uzročnici uroinfekta se često nađu i u rodnici i na cerviksu, i na koži perianalne regije i međice, ali u u uzorku ejakulata i urina, a to su: ešerihija koli, enterokok, streptokoki, proteus, klebsijela, morganela, pseudomonas, stafilokoki, kandida, herpes, ali i klamidija, n. gonoreje, urogenitalne mikoplazme i drugi. S obzirom na mogućnost prijenosa urogenitalnih infekcija na spolne organe, uobičajena je preporuka da se partneri trebaju liječiti skupa. U medicini mnoge stvari nisu ''nitit crne niti bijele''! Želite li više popričati o tome,. Slobodnome nazovite u savjetovalište. Broj je 01 2319-596. Srdaćan pozdrav, dr. Dorić


Tijekom ove godine u više navrata, radi raznih bolesti (angina, bronhitis, mastitis, upala mjehura pila sam dosta antibiotika (sumamed, Klavocin, Novocef). Ginekološki mi se candida manifestira već nakon dan dva od početka uporave antibiotika. sada mi se po prvi puta pojavilo \"nešto\" i u usnoj šupljini, a ORL je dijagnosticirao gljivičnu infekciju te prepisao Nistatin kapi i Royazol gel 4 tjedna. na terapiji sam već tjedan dana, i isto toliko imam kašastu stolicu, osjećaj kruljenja u crijevima, ponekad i sluz. Da li je candida zahvatila i probavni sustav, i molim vas što mislite o anticandida dijeti.

ODGOVOR
Ukratko, vjerojatno je da imate problema s gljivičnom infekcijom koja se razmnožila nakon silnih popijenih antibiotika. Savjetujem vam probiotike, i LGG pripravke uvijek kada uzimate antibiotike, samo ne u isto vrijeme kad uzimate tabletu ili kapsulu antibiotika. O spomenutoj dijeti puno se govori, nije loše barem pokušati biti dosljedan, ukoliko su gljivice to što vas muči, a ne nešto treće. Također, kao i kod svake dijete koja ima neka pravila koja trebaju postati navikom, ta se pravila ponekad teško usvajaju. Razmislite i zašto vam se događaju sve te upale i infekti i trebate li možda učiniti nešto s imunitetom ili ste možda slabokrvna, što i te kako utječe na pad opće otpornosti. Provjerite krvnu sliku, a bilo bi mi drago i da me nazovete pa da malo popričamo o svemu temeljitije. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić, obraćam Vam se slijedećim problemima: već 4 godine problem sa neplodnošću, bila na 4 inseminacije, pomoću 1.insem. ostala sam trudna, ali nakon 7-8 tjedana ( missed ab. ), napravila sam cervikalne briseve - izolirana ureaplazma urealtycum. spremam se u 11/12.2006. na umjetnu oplodnju na Vuku Vrhovcu, te sam opet radila cervikalne briseve gdje mi je opet izolirana ureaplazma urealtycum 10 na 3. Moje pitanje je slijedeće: zašto se ta baketrija kod mene uporno javlja? da li mi je mogla oštetiti jajovode?molim da me savjetujete kako da se riješim baktierije i koje mi pretrage predlažete prije IVF ? zahvaljujemo Vam na odgovoru. Mirjana

ODGOVOR
Poštovana, nazovite me u savjetovalište na 01 2319-596. Zanima me kakvu ste do sada terapiju uzimala protiv ureaplazme i kako se liječio vaš partner. Možete me zvati svaki dan između 11 i 16 sati. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


nakon antibiotske terapije (klavocin) zbog upale zubnog mesa, pojavila se svrbez i bijele siraste nakupine po glavicu i naoteklina kozice koja pokriva glavic. mozete mi odgovoriti o cemu se radi? strasno mi je neugodno ici kod urologa.

ODGOVOR
Poštovani, kod vas se radi najvjerojatnije o gljivičnoj superinfekciji nakon antibiotika. Savjetujem vam ipak odlazak dermatovenerologu koji će vam prepisati terapiju kad vas pregleda (obloge, kreme, tablete protiv gljivica). Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić, nakon ovulacije pojavio mi se lagani svrbež i lagana bol na dodir u području vagine. Osjećala sam i pulsiranje na ulazu u rodnicu! Svi ti simptomi pojavili su se 3 dana nakon sto sam bila u kontaktu sa muškarcem (vrlo promiskuitetnim) koji mi je rukama dirao područje genitalija. Spolnog odnosa nije bilo. Obzirom da sam nakon toga konstantno mislila o tome, da li je moguće da sam psihom potpomogla nastanak svih tih simptoma? Kolika je vjerojatnost da mi je on rukama nesto prenio (prao ih je neposredno prije, sapunom) i da se infekcija razvila u tako kratkom roku -2 dana nakon. Da li je moguće da je sve ovo ipak posljedica nečeg drugog, npr. mora i uobicajenih nuspojava, konstantnog nosenja tanga gacica, upotrebe tampona-prvi put u životu ovo ljeto, pretjernog pranja, pa da je dodatna iziritiranost prstima samo pridonijela tome? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR
Moguće je da su simtomi koje osjećate posljedica svega navedenog, a možda i reakcija na sastojke sapuna kojim je vaš partneroprao ruke. Savjetujem Vam za svaki slučaj Femigel -3 postotni gel australijskog čajevca - u aplikatorima, pola do 1 aplikator aplicirajte u rodnicu i razmađite gel po spolovilu, jednom dnevno kroz tri dana, kako biste dezinficirali spolovilo. Ukoliko su u pitanju gljivice ili bezazlena vaginoza , smirit će se ovom terpaijom. Nastave li se simptomi dalje otiđite venerologu na pregled. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovanje. Prije nekoliko mjeseci imala sam vaginalni iscjedak neugodnog mirisa. Ginekolog mi je ustanovio da je u putanju Trihomonas . Nakon terapije mislila sam da je kraj. No nakon nekoliko mjeseci opet sam imala iste probleme. Ponovo sam uzela istu terapiju. No, opet mi se vratilo.Moram napomenuti da moj suprug nije koristio nikakvu terapiju. Šta treba on koristiti da bi se zaliječili. Ne znam kako ali imam i dvije djevojčice, od 7 i 2 god. koje se žale na peckanje i imaju neugodan miris. Šta da radim , jer sam se informisala da se ova infekcija prenosi i drugim putem , te da ova gljicica može da živi i nekoliko sati izvan rodnice. Unaprijed hvala.

ODGOVOR
Poštovana, otiđite svi skupa kod dermatovenerologa i učinite pretrage na trihomonas (kulturu obriska) . Ne radi se o gljivici već o parazitu. Ukoliko su i djevojčice zaražene, treba ih liječitit. Trihomonas se liječi lokalno- vaginaletama, kremama i tabletama koje se uzimaju najmanje tjedan dana. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice, trudna sam po drugi put. Krvna grupa sam 0+sad kad sam išla na transfuziju piše mi da je indirektni COOMBSOV test negativan i da moram doći na kontrolu krajem 8 mjeseca trudnoće. Što to znači? U prvoj trudnoći mi to nije pisalo. Puno hvala

ODGOVOR
Poštovana, nalaz Coombsovog testa kada piše: negativan, znači da je uredan i da Vašem serumu u trenutku ispitivanja nisu pronađena imuna protutjela koja mogu u stanovitim, rijetkim okolnostima prijeći posteljicu i ući u organizam ploda te izazvati hemolizu njegovih krvnih stanica. Taj nalaz trebate ponoviti pred kraj trudnoće, što je normalni rutinski postupak, pa neka vas ta pretraga ne brine. Usput, niste mi napisala koje je krvne grupe otac djeteta? Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana, imam 21 godinu i ušao sam u homoseksualni odnos. Od onda sam imao 3 streptokokne infekcije u grlu koje su uspješno riješene, partner je, ispostavilo se, bio kliconoša. Trenutno me muči pojava sitnih prištića na glaviću penisa. Ne bole, ne peku, ne smetaju, ali su tu. Moje pitanje bi bilo može li to biti povezano sa streptokokom i može li se uopće streptokok prenijeti na spolni organ i kako se to manifestira. Radi se o puno sitnih tvorevina koje liče na prištiće, nisu bolne ni ispunjene ičim. Puno hvala na eventualnom odgovoru.

ODGOVOR
Streptokokna infekcija ždrijela u adolescenata i mlađih odraslih je česta. Širi se izravnim dodirom i kapljično, a u vašem je slučaju put širenja najverojatnije spolni. Nastanku moguće impetiginozne infekcije na spolovilu pogoduje oralni seks, oštečena koža i slaba higijena. Savjetujem Vam lokalnu terapiju. Oblege od fiziološke otopine i mupirocin (lokalni antibiotik). Ukoliko ste zbog streptokokne angine koristili često antibiotike, moguće je da ste dobili i gljivičnu upalu glansa i prepucija, koju treba dodatno liječitit. Stoga čim prije otiđite dermatovenerlogu kako bi utvrdio o čemu se točno radi i prepisao vam terapiju. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice Dorić...ustanovljen mi je hpv visokog rizika 16 i 33 i cin II.Trenutačno mi je propisana terapija:sumamed 500, herplex tablete, herplex krema i doksiciklin vaginalete.Uz sve to uzimam preparate za jačanje imuniteta.Ja i partner redovno idemo kod doktora i pijem terapiju. Spolne odnose prakticiramo uz pomoć prezervativa ili ih uopće nemamo,da jedno drugom ne prenosimo jer se želimo što prije izlječiti.Zanima me koliko je po Vašem mišljenu ova terapija učinkovita..Moja doktorica tvrdi da do 80 % slučajeva uspijeva izlječiti svoje pacijente, ali ipak razmišljam da posjetimo još jednog doktora i poslušamo njegovo mišljenje...čitajući vaše stranice, primjetila sam da se u dosta slučajeva hpv ne liječi, po par godina ili se nakon zalječivanja jako brzo vrati.Iz tog razloga me je pomalo svega strah, često sam depresivna i stalno razmišljam o tome...U nadi za brzim odgovorom, unaprijed srdačno zahvaljujem.

ODGOVOR
Poštovana, iz pisma mi je nepoznato da li je osim HPV-a obavljena ostala dijagnostika /brisevi na klamidije, mikoplazme, aerobe , HSV i slično/ ? Zašto? Ako jest, a nalazi su uredni, pretpostavlja se da je CIN II rezultat HPV infekcije, te je potrebno do kraja obaviti citološku i histološku analizu promjena tkiva (kolposkopija, biopsija) i procijeniti koja bi terapija bila najbolja za vas. Lijekovi koje ste dobila uobičajeno se daju (kao početni korak u empirijskoj terapiji, koja ima za cilj u izliječiti često postojeću dodatnu , bakterijsku infekciju). Samom liječenju CIN promjena, pristupa se na tzv. ''miran'' cerviks, a algoritam postupaka i metoda terapije ovisi o PHD nalazu , o lokalizaciji i proširenosti promjena, vašoj dobi, o tome jeste li rađala i čimbenicima koji imaju utjecaj na zdravlje, ali i o dostupnosti tehnika liječenja i iskustvu terapeuta. Uvijek je dobro čuti najmanje 2 mišljenja o istoj stvari, pa tako i dva stručna mišljenja, osobito ako vas dotadašnje objašnjenje o vašem stanju, ili bolesti potpuno ne zadovoljava. Prema spoznajama da većina HPV infekcija odlazi u spontanu regresiju, osobito u madih žena do 30 godina starosti, te da je prema tome ova infekcija, ukoliko se nekim novim podtipom 16 ili 33 virusa ponovo ne zarazimo od nekog drugog partnera (ili od stalnog partnera, koji je imao ''izlet'' s drugom osobom) prema mišljenjima stručnjaka danas, većinom spontano izlječiva, na jednak način kao i virozne prehlade i upale grla, od koje svaka prosječno imunološki zdrava osoba oboli 3-5 puta godišnje, iz čega proizlazi logičan zaključak da osjetljivost osobe prema virusnim infekcijama umnogome zavisi o njezinoj otpornosti, ali i izloženosti virusima. Dvije osnovne stvari koje možemo preventivno raditi kako bismo spriječili i potpuno izliječili HPV infekcije su: jačati imunitet i opću otpornost mjerama za očuvanje zdravlja, i izbjegavati izloženost HPV-u , a osobito raznim vrstama HPV-a, i rekla sam već podtipovima! Odmor, dobra hrana, spavanje, izbjegavanje stresa, nije to '' SF priča'' koju nismo sposobni odraditi. Kad nas gripa obori u krevet, vrlo smo poslušni i činimo sve kako bismo se za 7-15 dana digli iz kreveta, opet bili zdravi, jer znamo da je gripa izlječiva. Kad nas boli grlo, pijemo čaj, odležimo, uzimamo septolete, C vitamin, manje pričamo, pušači prestaju pušiti … a slično bismo se trebali ponašati i kad je bilo koja druga virusna infekcija u pitanju, želimo li ozdraviti. Dakle bitno je:, odmarati se, dobro se hraniti, ne izlagati genitalne organe naporima i fizikalno-kemijsko-hormonalno-biološkim nepotrebnim ''traumama'' dok ne ozdravi. Kad bi žene shvatile vrijednost cerviksa i maternice u svom općem zdravlju na holistički način,( vjerujem da se i vi slažete sa mnom) čuvale bi je na jednak način, a i više , poput oka ili grla. Eto, baš sam se raspisala…ne volim kad ste mi uplašene, depresivne i kad uopće spominjete strah, drage moje, kome treba strah? Život je prekratak, pun izazova među kojima treba izabrati što je najbolje za nas i ne trošite vrijeme na strah, jer ga trebate za našto bolje i pametnije: obrazujte se kako biste se sačuvale od bolesti, volite i poštujte zdravim načinom najprije same sebe , vlastito zdravlje tijela i psihe, tek ćete nakon toga moći istinski voljeti druge - roditelje, partnere, djecu, prijatelje …. Ne zanemarujte tihe poruke koje vam šalje tijelo, pružite mu najbolje što zaslužuje. Nema lijeka koji može za vas učiniti onoliko puno koliko možete vlastitom odlukom da želite, hoćete i možete ozdraviti. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovani, molim Vas odgovor na slijedeće pitanje: već niz godina mi se na različitim dijelovima tijela (prepone, pazusi, iza uha) pojavljuju upaljeni veliki čvorovi. Prije sam to tretirao sa antibioticima odn. par puta sam bio u Vinogradskoj na rezanju istih. Upale traju po 3-4 dana i vrlo su bolne (nakon tih par dana ti čvorovi se suše i iz njih istječe loj i sukrvica). Obzirom da zbog prirode posla ne mogu svaki put kod upale ići u bolnicu zanima me postoji li ikakva dijagnoza odn. kako to mogu liječiti? Unaprijed zahvaljujem! lijep pozdrav

ODGOVOR
Poštovani, prema opisanom kod vas se radi o furunkulozi, kako se naziva poremećaj čija je glavna karakteristika pojava furunkula na opisanim mjestima. Radi se obično o gnojnim bakterijski uzrokovanim upalama (najčešče stafilokokne etiologije, ali mogući uzročnici su i neke druge bakterije. Zanimljivo bi bilo znati jeste li radili bakteriološki dokaz i identifikaciju uzročnika u bolesnim promjenama i sekretu? Što se terapije tiče, lokalno se stavljaju oblozi, antibiotske masti te magistralni pripravci protiv piodermija. Ipak je u većini slučajeva terapija izbora incizija i drenaža, a ako se furunkul nalazi na licu i sličnim osjetljivim predjelima morate uvijek dobiti antibitik kako biste bili zaštićeni od pirenja gnojne upale i ozbiljnih komplikacija kakve su meningitis i encefalitits. Obično se daju cefalosporini, azitromicin i slični antibiotici. Kako razni patofiziološki poremećaji mogu imati utjecaj na ponavljanje stanja kod vas i neuspjeh terapije, predlažem da me nazovete kako bismo porazgovarli više o mogućoj etilogiji i patogeniz nastanka promjena kod Vas. Često se liječenjem osnovnog, ali skrivenog poremećaja oslabljenog imunološkog sustava koji dovodi do furunkuloze riješi sama furunkuloza. Razmislite malo o tome. Što je krivo pošlo s vašom općom otpornosti? Broj savjetovališta na koji me možete zvati je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, do slušanja, dr. Dorić


Postovana doktorko,moj parter i ja vec godinu dana lecimo E.colli,ali bezuspesno.Sve vreme smo koristili oralno antibiotike i ja jos plus vaginalete macmiror,poliginaks,geonistin.U urinu smo imali samo na pocetku,vec mesecima nam je dobar nalaz urinokulture.Moj partner ima E.colli i u spermi.Lekar nam je rekao da nam ostaje jos samo da primamo injekcije Longacefa,i da je to kraj .Ocajni smo,zeleli bi dete,a sta ako ni ta th ne uspe?Da li postoji jos neki metod lecenja?S postovanjem,Beograd

ODGOVOR
Poštovana, niste napisala gdje Vas muči E. coli? U mjehuri, uretri , vagini, na cerviksu, ili ? Imate li simptome i kakve? Kod žena s češćom i ponavljanom upalom s e.coli često su nađeni receptori za tzv. adhezine (P-fimbrije) u većem broju nego u drugih žena . Nisam baš sigurna za Longacef, jer postoje sojevi ke. Coli koji su češće uu kontaktui s antibioticima pa pokazuju rezistenciju na ampicilin i cefalosporine I-III generacije. Mislim da ste svjesna da se bakterijska infekcija treba liječiti antibioticima, u tabletama , ali i lokalno vaginaletama, gelom 3% australijskog čajevca kojim je dobro izvana namazati vanjsko spolovilo, predio međice i ušća uretre. Ukoliko se ista bakterija dokaže kod partnera, liječitit se treba oboje. Nadam se da ste inače uredne opće otpornosti i da niste slabokrvna, jer slabokrvnost često sprječava potpuno izlječenje od uroinfekcija s ešerihijom koli. Za sprječavanje reinfekcije korisno je najmanje 2 puta dnevno prati vanjsko spolovilo i međicu u običnoj toploj vodi, a također mokriti prije i poslije odnosa i oprati se prethodno (što vrijedi za ovba partnera). Ljeti nam fali više tekućine, pa pijete najmanje litru i pol vode kako bi protojk urina i fiziološko čišćenje mjehura od bakterija bilo uredno.Ukoliko postoji rizik da ste anemična, savjetujem da pijete crvene sokove (borovnica, višnja, brusnica, ribiz, cikla), te blage urološke čajeve bez šećera, u čijim otopinama se povremeno možete i oprati /kamilica, uva, kadulja/. Također je važno znati i da je ponekad potrebno provoditi preventinu terapiju čajevima i sokovima brusnice i po 3-6 mjeseci, jer je tzv O antigen- virulentnih uropatogenih sojeva E. coli vrlo otporan lipopolisaharid koji inhibira peristaltiku mokraćnih cijevi i omogućuje bakteriji da se čvrsto drži za stijenke izvodnih kanala urotrakta. Za kraj, što da Vam kažem, umjesto da budete očajni, morate se više angažirati u izlječenju. Sigurna sam da to možete. Sretno!


Poštovana, u 13. sam tjednu trudnoće. Zadnjih tjedan dana češće mokrim i osjećam povremeno peckanje. Na zadnjem pregledu urina imala sam povišen epitel pločasti, ali je ginekolog rekao da nije ništa strašno i da nema veze s trudnoćom. Prije trudnoće sam imala cin 1, hpv vr, ali sam uspjela doći do čistog pape. Da li imam razloga za brigu i što mi je činiti zbog tog mokrenja i peckanja.Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR
Učestalo mokrenje i peckanje u trudnoći vrlo je vjerojatan znak infekcije urotrakta, čija je pojavnost i inače u trudnoći češća. Odmah otiđite ginekologu i obavjestite ga o simptomima kako bi mogao poduzeti sve potrebne mjere za vaše izlječenje. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


prije par dan imao sam rizični sex odnos pod utjecajem alkohola.i sad me je strh.htio bi se testirati na spolno prenosive bolesti( pa i aids), koj eje najbolje vrijeme za to i koliko to košta. hvala unaprijed

ODGOVOR
Poštovani, neke pretrage na krvlju i spolno prenosive spolne bolesti ima smisla raditi odmah nakon tjedan-dva od rizičnog kontakta, a na testiranje nekih drugih markera valja pričekati, više tjedana, a za 2-4 mjeseci ih i ponoviti. Za to vrijeme ne savjetujem vam nezaštićene spolne kontakte s drugim osobama, kako im ne biste prenijeli kakavu zarazu koje možda ni sami niste svjeni ili od njih dobili kakvu drugu infekciju. Predlažem da me nazovete u savjetovalište kako bismo više popričali o tome. Broj je 01 2319-596. Do slušanja, dr. Dorić


Čitajući vaše stranice, više puta sam primjetio da se kod HPV-a sve vrti oko malignih i benignih tipova. Nije mi jasno niti sam pročiato a zanima me kako djeluju jedni , za razliku od drugih da izazovu rak, a ovi drugi ne? Zajvaljujem unaprijed!

ODGOVOR
Pokušat ću vam dati što manje kompliciran odgovor: za onkogenezu HPV infekcija i nastanak zložudnih tumora uzrokovanih perzistirajućom zarazom epitelnih stanica papilomavirusa od najvećeg su značaja virusni proteini koje kodiraju tzv. geni E 6 i E7, čiji je učinak u ljudskim stanicama odgovoran za umnažanje virusa i onkogeni efekt. Ti virusni proteni (osobito oni koje proizvode virusi tipa 16 i 18) spajaju se na stanične tzv. tumor-supresorke proteine i onesposobljuju njihov učinak da i dalje budu čuvari naših stanica. Početak HPV infekcije uvijek se događa u bazalnim stanicama (ne u najpovršnijim, nego u najdubljim i najmlađim stanicama sluznice). Te se stanice tijekom vremena dijele i dozrijevaju u tzv. spinozne, i tek nakon nekog vremena u njima kreće umnažanje virusa te otpuštanje zrelih virusnih čestica u gornjim slojevima epitela. Umnažanjem virusa stanice epitela propadaju, što citolozi mogu vidjeti pod svjetlosnim mikroskopom kao koilocitoza. Nastanak maligne bolesti obilježava trajna ekspersija virusnih onkogena E6 i E7, te se protein E 6 veže sa protutunmorskim proteinom zvanim p 53 i sprejčava ga da djeluje protutumorski. Posljedica je stalna replikacija i rast i razvoj stanica koje su se pod uplivom virusnih gena promjenile. U njima se nakupljaju genetske pogreške i oštećenja DNA, izostaje tzv. programirana smrt stanice i ona postaje maligno promijenjena. U dobroćudnim (benignim) i tzv. preneoplastičnim promjenama tkiva virusni genom u stanici nije integriran u genom ljudske stanice, već se nalazi u neintegriranom obliku, a u neplastičnim lezijma i karcinomima virusna se DNA integrira- ubacuje u genom stanice domaćina, parcijalno ili cijela. Novonastale stanice s tako integriranom virusnom DNA sklone su mutacijama, a otporne na normalne imunološke mehanizme kojima je cilj uniptiti tumorske stanice. Za takvo što je osim vrste virusa značajan faktor koji će odlučitit o budućnosti infekcije u smislu samoizlječenja ili perzistencije i imuni odgovor inficiranog domaćina. Dosadašnje studije govore o 1% perzistirajućih infekcija, od svih HPV infekcija. Samo dio tih perzistirajućih infekcija dovest će do karcinoma, ostane li neprepoznat i neliječen. Nadam se da sam uspjela donekle približitit mehanizam kod kojeg u nekim slučajevima nastaje benigna, a u nekim HPV lezija s malignim potencijalom. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Unazad 6 mjeseci naizmijenice mi se pojavljuje e-coli i enterococus, s time da u svibnju i srpnju nije bilo bakterija u urinu, sada mi se ponovno vratio enterococus, liječnik mi je do sada propisivao razne antibiotike. Zanima me povezanost te dvijr bakterije, na što još moram obratiti pažnju i da li bi vaginalete bile od pomoći.

ODGOVOR
Trebate osobitu pažnju obratiti perianalnoj higijeni, jer su obje bakterije stanovnici probavnog trakta, te ih nakon nužde ili tijekom spolnog odnosa prenosite na stanovite načine u uretru i otuda u mjehur. Češće mokrite, pijete više čaja, sokove od borovnice, uzmite tablete brusnica ili čaj od brusnica, prije odnosa i odmah nakon redovno mokrite i perite se u intimnom gelu čiji je pH primjeren vagini (idealno bi bilo s pH 3,8 - takav je Sebamed Intim gel). Navedenih se bakterija teško riješavaju žene koje su inače sklonije recidivnim infekcijama uropatogenim bakterijama, a u podlozi recidiva mže biti i nedostatak željeza u organizmu, jer ovaj je mineral važan sastojak mnogih obrambenih sluzničnih proteina (npr. laktoferina) ali i drugi spojeva i stanica važnih za imunološki odgovor. Stoga provjerite da niste možda sideropenična. Vaginalete mogu pomoći ako se bakterije nađu na cerviksu, što je tijekom odnosa također moguće. Želite li konkretnije savjete slobodno me nazovite u savjetoavlište. Broj ćete naći na ovim stranicama, Srdačan pozdrav!


Da li se ureoplasma i mycoplasma mogu dobiti ikako drugačije osim spolnim putem?

ODGOVOR
Mogu /bazeni, saune, koznetički saloni i sva mjesta gdje se može doći u intimni kontakt sa prstima i predmetima zaraženim tim bakterijama, kao i s majke na dijete tijekom poroda, a žene inače u svojoj normalnoj vaginalnoj flori nose itopvjetne bakterije kao dio uvjetno patogenih mikoorganizama. Međutim, osim ''svoje vlastitite'', ukoliko je partner promiksuitatean, on Vam može donijeti i više subtipova ''tuđih'', dakle vašoj vaginalnoj flori stranih ureaplazmi i mikoplazmi. Takve ''suptilne razlike'' nije moguće razotkriti redovnim laboratorijskim testiranjima. Poput kolonizacije s e. coli, ili betahemolitičkim streptokokom, na žalost i ''vlastita'' ureaplazma i mikoplazma može, zavisno o imuološkom statusu u žene raditi veće ili manje poremećaje nađe li se u krivoj količini u krivo vrijeme na krivom mjestu!


nedavno sam bila kod ginekologa i bilo je sve uredu,međutim vrativši se s mora unazad par dana počelo me peckati na vaginalnom dijelu prilikom mokrenja i pojavio se nekakav sirasti iscjedak ali u svijtlo,svijetloj boji krvi.uhvatio me strah jer do sada nisam imala nikakvih problema,da li je to možda nekakva upala ili....unaprijed zahvalna

ODGOVOR
Zavisi o vašem ponašanju na moru, o kome niste pisali ništa, no pretpostavimo da niste ''ekspreminetirali '' s novim i nepoznatim intimnim druženjima, jer ništa ne navodite. Uz čestu gljivičnu infekciju, koju većina žena prolazno pobere na moru budući se klimatski, ekološkii drugi uvjeti higijene često promijene, dođe i do blažih pormećaja ciklusa, često se to dogodi kod promjene mjesta boravka, putovanja, previše sunca, napora, iscrpljenosti, kakobismo mi žene rekle: malo se pošemere hormoni, pa vam savjetujem da pokušate sa jednotjednom protugljivičnom terapijom vaginaletama i femigelom, a budu li simptomi i dalje prisutni, otiđite liječniku na pregled.Većina takvih poremećaja jest bezazlena, no opreza nikad dosta, zar ne?


Srdačan pozdrav, nakon poroda prije 5 godina mom dijetetu je ustanovljena prisutnost hsv1 i hsv2 . Djetetu se uvijek pojavljuju mjehurici ispod ljevog oka a koristimo virolex mast za oko. Ja sam također napravila pretragu putem krvi i također su oba nalaza bila pozitivna no ni prije ni tijekom trudnoce nisam imala vidljive znakove virusne infekcije u podrucju genitalija, buduci da planiram sljedecu trudnocu doc. Ivica Pavić u Rijeci mi je preporucio napraviti hsv dna pcr bris grlića maternice radi mogučeg asimptomatskog oslobađanja viriona, te u tom slučaju tretman aciklovirom, no nigdje u Rijeci to nemogu napraviti, niti su mi znali reci gdje bi to bilo moguce , pa vas stoga ovim putem molim za odgovor, dali je to moguce kod vas napraviti dali se treba doci osobno ili se moze poslati uzorak( imam rodbinu u zg) i kolika je cijena navedene pretrage. Unaprijed sam vam zahvalna na odgovoru.

ODGOVOR
Poštovana, takvu pretragu radimo u našem laboratoriju, možete je u Rijeci napraviti kod Dr. Kalinić, u njezinoj ginekološkoj ordinaciji, cijena HSV ½ PCR-DNA pretrage kod nas je 350 kuna iz obriska cerviksa . Na žalost mnoge žene nemaju vidljive znakove HSV infekcije, te asimptomatski izlučuju virus na cerviksu, što se i dokaže PCR testom. U takvim je slučajevima kod završetka trudnoće važno znati da se poreod treba završitit carskim rezom, kako se ne bi događale ovakve nemile posljedice po dijete, a moguće su i teže, pa i sistemska herpes bolest u novorođenćeta, kad može biti zahvaćen mozak, jetra, pluća i drugo. Za dodatne infromacije u svezi terapije, slobodno me nazovite. Broj savjetovališta je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, Dr. Dorić


bok.imam jedan problem.ove godine u 5 mjesecu sam radila papatest i bio je negativan na hpv i na cin ali se je pokazalo da imam upalu,bila sam kod gin i on je rekao da su gljivice i dao mi je geonistin i dvije kutije zenafluka u svakoj kutiji je jedna tableta jednu sam popila taj dan kad sam dosla od gin a drugu za dva tjedna ,znaci 9.8.mene zanima da li su to gljivice kako on kaze ili je nesto drugo posrijedi.pitala sam ga za tu upalu sta pise na nalazu pa je rekao da je to sto sam spolno aktivnamozete mi pomoci ,hvala

ODGOVOR
Papa test nije test na HPV virus, već se njime samo može posumnjati na prisustvo HPV-a, test za dokaz HPV virusa zove se HPV-DNA test, radi se metodom PCR, i nije citološki test (kao Papa). Upala u Papa testu nešto je što je vrlo ''široko'' opisivo, te znači da su na stanicama vidljivi znakovi upale. Teško se Papa testom mogu identificirati uzročnici upale, stgoa jer je Papa test zapravo skrninig na karacinom vrata maternice, a nije mikrobiološki test otkrivanja uzročnika. Vaš liječnik vam je prema osnovnom simptomu koji je vidio pregledavajući Vas (a pretpostavljam da je vidio iscjedak i druge morfološki vidljive promjene tijekom pregleda koje upućuju na gljivičnu etiologiju upale) dao anitmikotik i vaginalete, koje bi trebale pomoći ukoliko se ne radi oozbiljnijem poremećaju vaše vaginalne flore. Ukoliko znakovi i simptomi ne prođu nakon provedene terapije, otiđite ponovo na pregled, k njemu ili venerologu, jer možda se radi o kakvoj spolno prenosivoj tihoj infekciji koju će trebati liječitit i antibiotikoma, a terapiju bi tada trebao uzeti i vaš partner. Za dodatne savjete možete me nazvati na broj 01 2319-596. Srdačan pozdrav, Dr. Dorić


Pretrazivajuci web stranice slucajno sam otvorila ovu vasu i stvarno sam odusevljena sto mogu zatraziti pomoc na ovakav nacin. Naime pretrazivala sam stranice gdje pise o mome problemu nista konkretno nisam nasla, pa Vas lijepo molim da mi odgovorite sta se dogada sa mnom. Imala sam prije godinu i pol carski rez i od onda me uzastopce prate problemi, cesti bolovi na mjestu reza, pojacani iscjedak (sluzav i proziran), ginekolog je na pregledu rekao da je sve u redu, a otkuda pojacani iscjedak da ne zna. Papa test prije godinu dana je bio uredan. Trenutno imam bijele siraste nakupine i osjecam pecenje, izvana na kozi imam crvenilo u obliku fleka, temperaturu nemam. Crvenilo imam duze vremena a siraste nakupine, mislim da to nije iscjedak vec nesto kao smola bijela, javilo se prije dva dana. Molim da mi pomognete. Zahvaljujem.

ODGOVOR
Poštovana, mjesto gdje je bio rez (kao i svaki drugi sličan operativni rez na tijelu koji je šivan) povremeno boli. Važno je da na mjestu reza nemate upalu, otok, crvenilo, da nemate temperature i slično. Što se isjetka tiče, unatoč '''urednom'' Papa testu od prije godinu dana, vrijeme je da napravite novi, a također vam savjetujem i CV obriske na bakterije /klamidiju, mikoplazme, aerobe). To je osnovno što biste trebala učiniti kako biste se pomaknula s mjesta, želite li otkriti o kakvoj se infekciji radi i liječiti je kako bi trebalo. Vrstas isjetka kakav opisujete mogla bi biti gljivičnog porijekla, što ne znači da se ne radi i o multiploj infkeciji. Zamolite ginekologa da vam napravi navedenu dijagnostiku, na uputnicu, ne pokaže li ''sluha'' za vaš zahtjeva, učinite to privatno na vlastiti zahtjev. Srdačan pozdrav!


bok.ovo pitanje se radi o mojoj sestri.ona ima 28god i dvije god ima na desnoj nozi ima neku crvenu mrlju .ponekad ju boli a i svrbi a i pocelo joj se sada i guli.ne moze nositi cipele kako joj to smeta .kako joj pomoci .hvala

ODGOVOR
Vrlo jednostavno, nagovorite jeda posejti dermatologa , nakon što stručnjak vidi prommjenu o kojoj pišete, te dijagnosticira o kakvoj je bolesti riječ, prepisat će joj odgovarajuću terapiju. Srdačan pozdrav!


Poštovana dr. Dorić, javljam Vam se iako nemam pitanje, već komentar, za koji se nadam da ćete ga objaviti. Naime, na primjedbu prof. Marine Grgić koju Vam je nedavno uputila na ovim stranicama, a vezano uz navodno gramatički neispravnu sročnost u izrazima poštovanja, jednostavno moram reagirati.

Prof. Grgić navodi da je u izrazima poštovanja gdje je subjekt izražen zamjenicom Vi, pa i kad je riječ o ženskoj osobi, predikat u množini muškog roda (što propisuje, primjerice, gramatika autora Težak-Babić). S time bi se svakako složila moja baka koja je istinski živjela onako kako su je učili, i vjerovala u to - da muškarce uvijek treba poštovati, da im ne treba protusloviti, da je ženi mjesto u kući, da muž ženu nikada ne smije vidjeti raščupanu i neurednu jer bi za nju mogao izgubiti interes, a ako u kući nema muža, nema ni kruha na stolu. Za razliku od nje, ja danas radim, samostalno odlučujem i zalažem se za punu ravnopravnost muškaraca i žena u svakom smislu, pa i onom jezičnom. Da u tome nisam usamljena, dokazuju i brojni stručni tekstovi i nastojanja kako sociologa, tako i lingvista, od čega bih, ako mi dopustite, ovdje za primjer navela tekst autorice dr. Mislave Bertoše „Jezične promjene i feministička kritika jezika“, koji se u izvornom obliku može pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog sociološkog društva. Citirat ću ovdje neke dijelove relevantne za ovu tematiku: „S pravilima je za oslovljavanje iz poštovanja, a pogotovo s načinima tvorbe u hrvatskom jeziku stvar puno kompliciranija. Zamjenica Vi iz poštovanja traži množinski muški oblik glagola, tako da zapravo obraćanje ženama iz poštovanja u (ili možda, prema) njihovu rodu postaje jezično nemoguće - ženi se je moguće obratiti samo u obliku muškog roda. U nekim situacijama to pravilo može zadobiti paradoksalne konotacije koje, budući da feministkinje ustrajavaju na svojim stavovima, mogu voditi jedino svjesnom kršenju tog oblika i uvođenju nekog prikladnijeg jezičnog oblika, primjerice, upotrebe glagola u trećem licu jednine ženskog roda. Tako je u Priručniku za zlostavljane žene u izdanju Autonomne ženske kuće Zagreb moguće pročitati konstrukcije poput “Vi ste bila”, “Vi ste pokušala”.... koje, iako gramatički neispravne, ispunjavaju svoju funkciju pokazivanja poštovanja prema zlostavljanoj ženi koje joj može pomoći da vrati ili tek izgradi vlastito samopoštovanje - čini se, naime, apsurdnim da se ženi koju je zlostavljao njezin muški partner obraća u muškom rodu!.....Predlažući jezičnu reformu koja će svjesno i planski uvesti promjene u jezik, feministkinje su svoje zahtjeve opravdale pretpostavkom da jezik nije neutralno sredstvo za reprezentaciju zbilje. Naprotiv, u jezik je upisana određena slika stvarnosti koja ne služi podjednako svim govornicima, nego im nameće određenu sliku svijeta podržavajući i ozakonjujući androcentrični pogled na svijet. U njemu su žene često jezikom negativno obilježene: upotreba je jezika prema ženama nastrojena seksistički i zato takvo jezično ponašanje treba zamijeniti neseksističkim pomoću organiziranoga mijenjanja gramatičkih pravila i značenja leksičkih oblika. Što se tiče promjene gramatičkih pravila, koja su posebno konzervativna i teško promjenjiva, mnoge feministkinje oštro napadaju upotrebu tzv. općeg muškog roda i dokazuju da su u njegovu propisivanju glavnu ulogu imali ideologijski razlozi, a ne činjenice da su takve upotrebe ekonomičnije, spretnije i manje nezgrapne kako se često navodi.“

U prilog ovim nastojanjima govori i Gramatika hrvatskoga jezika autorskog dvojca Silić-Pranjković (Školska knjiga, 2005.), gdje se među pravilima za sročnost subjekta i predikata ne navodi gore spomenuto pravilo „za sve muški rod“, dok 2. lice množine za perfekt jasno dopušta sljedeće oblike: jeste gradili / jeste gradile / jeste gradila (str. 88).

Prema tome, poštovana dr. Dorić, ne samo da niste pogriješila, već ste naprotiv iskazala puno poštovanje i priznanje za svoje pacijentice, što iskreno pozdravljam i podržavam te Vam na tome i zahvaljujem u ime svih nas koje svoju djecu ne uče da „žena šuti dok muškarci govore“ ili da , nedajbože, „sve mora biti kako muž kaže.“ srdačan pozdrav, Ksenija.

ODGOVOR
Poštovana, kao i gospođi prije Vas, tako se i vama zahvaljujem na pažljivom i smislenom praćenju ovih stranica. Osobno ću ponoviti da intuitivno pišem onako kako pišem i kako mislim da je dobro. Svaki jezik i svako pravilo je vrlo životno u vremenu i prostoru u kojem živi. Netko poseban je davno rekao kako je tek proemjena vječna! Koristim ovu priliku i da se ispričam brojim čitateljima kojima na žalost nisam uspjela odgovoriti na njihova pitanja iz razloga što je pitanja jako puno, a vremena nemoguće malo kako bih svima odgovorila. Zahvaljujem na strpljenju i povjerenju i želim svima koji ovo čitaju dobro zdravlje, kvalitetan intimni, društveni život…i puno lijepih trenutaka svima koji su na odmoru….Vaša dr. Dorić.


Već otprilike mjesec dana imam stalan nagon za mokrenjem, osjećam kao da mi je mjehur konstantno pun (što nije jer ga redovito praznim), osjećam se napuhnuto i teško, što je vjerojatno rezultat tog osjećaja stalno punog mjehura. U nekoliko navrata pila sam uvin čaj, vjerujem da je u početku pomagao ali sada je učinkovitost smanjena. Već 10 dana pijem tablete brusnice i ne osjećam nikakav učinak. Nemam nikakvih bolova,ni peckanje već samo taj osjećaj stalno punog mjehura. Je li posrijedi upala mjehura (brusnica i uva me još uvijek nisu izliječile) i što bi to sve moglo biti. liječniku nisam otišla jer su simptomi nestajali, i taman kad sam vjerovala da sam se oporavila ponovno su se javili.

ODGOVOR
Cistitis je infekcija mjehura koju prate simptomi koje opisujete - česta potreba za mokrenjem, osjećaj peckanja, osjećaj da se niste do kraja pomokrili i slično. Sklonost uroinfekcijama određuju mnogi i različiti faktori, a najčešći su uzročnici bakterije koje naseljuju otvor vagine i okolno tkivo te ulaze u otvor uretre, a došle su iz probavne cijevi. To su obično ešerihija, enterokoki i drugi. Važan čimbenik je i ozljeda mokraćne cijevi koja može nastati tijekom spolnih odnosa. Infekcija se očituje prisustvom bakterija koja se dokazuje iz sedimenta urina, urinokulturom, upalom mjehura i drugih dijelova urotrakta, a mogući su i opći simptomi, kako napreduje upala. Za prevenciju je dobro najmanje 2 puta dnevno oprati se u toploj vodi, a osobito prati se u čistoj vodi i prethodno se pomokriti prije i poslije odnosa. Važno je da se dnevno unese u organizam barem litra i pol tekućine, a to osobito vrijedi za ove ljetne dane, jer je ljeti gubitak tekućine iz organizma i veći .Savjetujem vam uroantiseptik, spolnu apstinenciju i odlazak liječniku radi dijagnostike i ciljane terapije.


Poštovana, sve pohvale za vašu stranicu. Mom se partneru na vrhu penisa pojavila iritacija:suha kožica, crvenilo i crvenkaste točkice, peče ga. Ja sam imala samo svrbež, bez ikakvih iscjetka,on također.Koristim geonistin vaginalete, a on canestern kremu i vazelinu. Meni je svrab prošao, no njemu je iritacija još prisutna, te smatra da mu je penis iritiran zbog toga što smo se nedavno trljali u odjeći. Molim Vas, šta mislite o tome, te da li je potrebno ići liječniku. Papa test sam radila zadnji put u travnju, rezultat 1, a ostalo je bilo sve u redu. Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR
Poštovana, za vašeg bi partnera najbolje bilo da se javi dermatovenerologu jer na temelju vašeg opisa promjena postoji više dijagnostičkih opcija. Možda se radi o upali glansa i prepucija zarazne, a možda kontaktne etiologije, možda je u pitanju samo neadekvatno provedena higijena ili jača iritacija. Nakon bezbolnog pregleda, vjerujem da će brzo riješiti svoj problem. Postoje kreme i lokalno aplicirane masti kojima će se za 2-3 dana stanje bitno poboljšati ukoliko se ne radi o kakvoj genitalnoj infekciji. Ponekad pomognu već oblozi od fiziološke otopine 5 minuta dvnevno , 2-3 puta, pa moćete to pokušati već danas. Dovoljno je na 1 litru vode staviti ravnu žlicu kuhinjske soli, i tako pripremljenu fiziološku otopinu aplicirati na spolovilo. Stoga ne gubite vrijeme, najlakše je promjene liječiti dok su svježe i dok je bolest manjeg opsega, otiđite s njim dermatologu. Srdačan pozdrav, Dr. Dorić


Kod kćerke koja ima 22 godine pronađena je klamidija. Pouzdano znam da nije ranije imala seksualne odnose sa više partnera, nego zadnju godinu sa svojim dečkom. Dečko je izvršio pregled te kod njega nije pronađena bakterija. Nisam samo sigurna da li je pregled pravilno napravljen. Da li se moja kćerka mogla inficirati na neki drugi način osim spolnim putem. Moram napomenuti da je to izrazito uredna djevojka, čak se WC ne koristi nigdje ( fakultet i sl. ) osim u kući. Isto tako zbog izrazito prijateljskog odnosa ( uvijek mi se povjeravala ), sigurna sam 100% da nije promiskuitetna. Zabrinuta majka. Puno hvala.

ODGOVOR
Koliko sam shvatila vi želite raščistiti situaciju, dokazati otkud klamidija. Tu je važan podatak je li test na klamdiju možda lažno pozitivan kod nje, ili je lažno negativn kod dečka, što treba raščistiti još jednim testiranjem. Kod njega savjetujem da ponovi test iz uzorka urina, ejakulata i uretre, kod nej iz uzorka obriska cerviksa i uretre. Dokaže li se opet da je ona pozitivna, a on negativan, budući da spavaju skupa, savjetuje se terapija za oba partnera. Sljedeći korak je, ako je pozitivna, provjeriti ima li još kakavu infekciju koja joj dodatno slabi imunitet, je li slabokrvna, te ako je pod stresom ili na dijetnom režimu prehrane moguće je da je klamidijsku infekciju ''zaradila'' na neki od drugih načina a ne spolnim putem. Ponekad se događa da su žene pod većim stresom ili zbog slaba imunitetas sklonije tihim infekcijama od kojih se muškarci lakše i češće sponatnop oporave, osobito ako su zbog nekog drugog razloga u međuvremenu uzimali antibiotik (npr. liječili su upalu grla ili pili antibiotik zbog zuba i slično). Kako se radi o spolnoprenosivoj bakteriji, uvijek kada se dokaže uzročnik terapija se provodi za oba partnera, često puta i za više partnera (ovo je slučaj u vezama i brakovima gdje netko od partnera ili oba imaju ljubavnike, a oni imaju svoje partnere). U takvim slučajevbima epidemiološka situacija prilično je recimo to: zamršena, te se uzročnici bolesti vrte u krug i nikako da se dogode pojedinačna potpuna iliječenja. Kod nekih testiranja postoje testovi koji ako se ne izvode prema svim pravilima dobre laboratorijske prakse, što podrazumjeva kvalitetno testiranje, test visoke osjetljivosti i specifičnosti, događa se određeni broj lažno pozitivnih rezultata, također i lažno negativnih. Stoga se nikada samo na osnovu jednog testa nekoga ne može proglasiti bolesnim ili zdravima, već treba uzeti u obzir i pregled, anamnestičke i epidemiološke podatke, simtome, pregled i sve druge diajgnostičke pomoćne metode i tehnike koje upravo služe da se neka dijagnoza postavi vjerodostojno. Želite li porazgovarati osobno sa mnom, slobodno nazovite u savjetovalište, broj je 01 2319-596. Srdačan pozrdav, do slušanja!


Prije otprilike godinu dana na ginekološkom pregledu utvrđeno je da imam trihomonas i ja i suprug smo se liječili s medazolom. Nakon toga suprug stalno ima probleme nakon spolonog odnosa crvenilo i kaže da ga boli. Prije par mjeseci sam imala gljivice i lječila se Canesten kremom, uvijek nakon spolonog odnosa suprug ima crvenilo. Prije cca 20-tak dana sam bila kod ginekologa i rekla i bris je bio ok. Međutim suprug ima i dalje probleme, ja povremeno imama žučasti iscjedak dan dva , i osjećam svrab, ali ne stalno . U čemu bi mogao biti problem? u zadnje vrijemse perem isključivo s vagninalnim gelovima! Hvala

ODGOVOR
Savjetujem Vam da učinite bakteriološke i ostale mikrobiološke obriske kako bi se isključili uzropčnici urogenitalnih upala (osim brisa cerviksa, vagine, učinite i bris uretre na aerobe, gljivce, klamidiju, mikoplazme, HPV i HSV (PCR metodom testiranja). Isjedak koji imate siguran je znak da se radi o nekoj infekciji koja nije preponata i dijagnosticirana kako treba. Javite mi se trebate li više informacija o tome.č Broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana, nedavno sam obavila pretrage mokraće i piše mi da imam dosta pločastog epitela. Što to točno znači za moje zdravlje?Isto tako, vec 3 godine bolujem od E. Coli, zbog koje mi je \"stradao\" jedan bubreg (kad se razmnozi, on uzasno boli). Znate li mozda kome se mogu obratiti?Prosla sam vec puno terapija, ali se ona uvijek vraća. Inače, imam 25 god. Puno zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR
Poštovana, recidivi često nastaju zbog nepravilnog provođenja terapije, oslabljenog imuniteta, nezdravog načina života /često zaboravimo piti dovoljno tekućine, neredovno mokrimo i slično. Pijelonefritis nije bezazlena bolest te se ponekad mora liječiti i u bolnici. Javite mi se telefonom, zanimaju me još dodatne informacije o terapiji i pretragama koje ste radila, te općenito dopuna anamnestičkih podataka, ako želite da Vam pomognem. Broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Napravila sam krvnu sliku i u analizi mokraće imam povišen broj leukocita 15-30 i stanica pločastog epitela 10-15.Doktor mi nije dao nikakvu terapiju već me poslao kod ginekologa.Prije nego što sam išla izvaditi krv bila sam kod ginekologa i bilo je sve u redu.Sada čekam nalaz papa testa.Doktor opće prakse je rekao da imam neku upalu,navodno rodnice!Zanima me vaše mišljenje i dali je opasno što su mi te vrijednosti povišene! Hvala

ODGOVOR
Kako ne navodite imate li kakvih općih / npr. povišenu temperaturu/ i lokalnih simtoma sa strane urogenitalnog trakta (isjedak, peckanje, bolove, učestalo mokrenje) osim povišenog broja leukocita u urinu, moguće je da se kod vas radi o nekoj tihoj infekciji urogenitalnog trakta, koja ne mora biti vidljiva niti u papa testu. Savjetujem Vam da napravite CV obriske na bakterije, osobito na klamidiju i mikoplazme, a bilo bi dobro i urinokulturu, osobito ako ste već ranije imala slične upale.


Postovana doktorice prije tri godine odstranjen mi je jajovod zbog vanmatericne trudnoce,poslije toga tj.prije šest mjeseci imala sam isto vanmatericnu trudnocu na drugom jajovodu ,jakovod nije odstranjen samo je trudnoca izvađena a u jajovod je data nekakva injekcija protiv krvarenja da bi on srastao sam da se nešije kako bi sto manje bio oštećen,ljekar iz slovenije koji me je operisao rekao je da jajovod nije loš i da probam ponovo sa trudnoćom ,bojim se ponovne vanmatericne trudnoće a jako želim dijete da li mi vi nešto možete preporuciti ili me posavjetovati sta da radim.Unaprijed hvala.

ODGOVOR
Poštovana, javite mi se na broj 01 2319-596, uputit ću Vas stručnjacima koji se time bave. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice, Jako sam zabrinuta.Vec duze vrijeme (oko 5-6 godina) imam problema s peckanjem prilikom mokrenja. U posljednje dvije godine bila sam 2 puta na ginekološkom pregledu radi tog problema da bi napravila testove na klamidiju, herpes, gljivice..međutim testovi su pokazali da je sve u redu. Ginekolog mi je rekao da možda imam slabiju kiselost te da zbog toga osijećam tegobe. Od tada koristim samo sapun za intimnu njegu, pamučne gače,niti traperice više ne nosim radi šava,perem ručnike bez omekšivača..no ja i dalje ne osjetim nikakve promjene.Zato me zanima Vaš savjet.Da li su testovi pouzdani i ukoliko imam neku bakteriju da li bi testovi to pronašli?Da li stvarno to može biti samo slabija kiselost i je li to opasno? Unaprijed hvala

ODGOVOR
Bojim se da je možda ipak u pitanju slabija dijagnostika. Nazovite me ako imate nalaze kako biste mi pročitala koji testovi i metode su korištene iz kojih vrsta obrisaka u dokazivanju spomenutih uzročnika. Ponovila bih pretrage, da sam na vašem mjestu. Broj telefona na kojem me možete dobiti svaki dan od 11 do 16 sati je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Da li postoji jači antibiotik od \"Ninura\" kojim se pokušavam izlječiti od E: coli koja mi je pronađena u ejakulatu i enterekoka p.. u urinu?

ODGOVOR
Ninur nije antibiotik, već uroantiseptik, a to je velika razlika. Obipno se koristi za dezinfekciju mokraćnih puteva i mokraćnog mjehura, ali se njime ne može eradicirati infeckia koja je već uzrokovala upalnu zaraznu bolest. Za to su potrebni antibiotici, ponekda i u injekcijama, a često puta i kopmbinirani. Uroantispetici daju se obično nakon antibiotika kao nastavak terapije i imaju zaštitno-preventivnu ulogu.


Srdačan pozdrav! 21 mi je godina i prije 8 mjeseci dijagnosticiran mi je kondilom lokaliziran u području međice. Zarazila sam se na javnom bazenu. Obavila sam ginekološki pregled i papa test koji je CIN negativan te smo primijenili terapiju podofilinom svaki drugi dan, 4 puta, nakon čega su se izrasline povukle, no već nakon 2 tjedna opet su se pojavile i proširile na perianalno područje. Terapiju smo provodili potom premazivanjem Efudixom opet svaki drugi dan, 3 puta, nakon čega se opet povukao i ponovo pojavio nakon 2 tjedna. Nastavljena je terapija Efudixom do 10-og premazivanja, dokad su se bradavice smanjile ali ne i potpuno nestale. Partnera nemam pa tako ne znam objasniti recidiv. Preporučeno mi je uzimanje multivitamina i kontrola za 2 mjeseca. Po kontroli utvrđeno je da bradavice još postoje ali samo u perianalnom području gdje su velike dok se na prije liječenim mjestima nisu ponovile. Obavila sam kolposkopiju gdje su mi rekli da su bradavice male t! e ih nije potrebno uklanjati paljenjem dok ne narastu. (bojim se mogućih posljedica takvog čekanja, u obitelji je postojao tumor debelog crijeva).Terapija mi je vrlo skupa jer nemam primanja i željela bih pokušati ponovno podofilinom koji sam nabavila ali je u smolastom stanju i zanima me kako ga razrijediti i imate li još kakav prijedlog što učiniti jer bih htjela privesti liječenje kraju? Hvala od srca, Sara

ODGOVOR
Draga Sara, savjetujem Vam da se ne upuštate u ''self terapiju'' podofilinom, jer je to prilično opasna terapija za laike i ne smije se provoditi u kućnim okolnostima, bez kontrole liječnika. Javite mi se u savjetovalište ako želite da vam kažem kako ćete uspješno okončati liječenje, kojim pripravcima i na koji način, bez opasnosti od komplikacija. Osobito je važno koje ćete imunoprotektivne pripravke koristiti kako biste povratila oslabljen imunitet. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Stranica: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | >>