Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Dermatološke usluge
Spolno prenosive bolesti


Dermatološke usluge

PREVENTIVNI PREGLEDII SAVJETOVALIŠTE ZA MADEŽE

Dermoskopija ili  dermatoskopija

Dermoskopija, dermatoskopija, površinska kožna mikroskopija, direktna kožna mikroskopija i videodermatoskopija sinonimi su za submakroskopsku dijagnostičku metodu u dermatologiji. Prema međunarodnom konsenzusu iz 1991. godine danas se rabi termin dermoskopija.

Dermoskopija se primjenjuje u pregledu pigmentnih i drugih promjena na koži ručnim dermoskopom, stereomikroskopom, kamerom ili digitalnim imaging sistemom. Povećanja variraju u prosjeku od 6 do 40 puta. Dermoskopija je neinvazivna, relativno jednostavna dijagnostička pretraga.
Najprimjenjivaniji dermoskop u rutinskom radu je ručni dermoskop koji ima povećanje 10 puta. Imerzijska tekućina (70%-tni alkohol, fiziološka
otopina, ultrazvučni gel) smanjuje površinsku refleksiju i omogućuje penetraciju svjetla i bolju preglednost pigmentnih struktura, kao i oblik i veličinu površinske krvožilne mreže kože.

Glavna funkcija dermoskopije je analiza pigmentnih promjena:

1. MELANOCITNIH PROMJENA

  • analiza melanocitnih madeža
  • identifikacija novih madeža
  • pozicioniranje madeža
  • standardizirana foto dokumentacija

2.  MELANOMA

  • rano dijagnosticiranje suspektnih madeža bez kliničkih karakteristika melanoma

3.  NEMELANOCITNIH PROMJENA

  • malignih tumora (bazocelularnog, planocelularnog karcinoma) i karcinoma in situ (aktiničkih keratoza, Bowenove bolesti)
  • benignih tumora: seborejičkih keratoza , clear cell akantoma,  ekrinih poroma,
  • drugih promjena:  sebacealne hiperplazije, hidrocistoma, vulgarnih bradavica, svraba, pedikuloze

Dermoskopijom se postiže ranija diferencijacija običnih i displastičnih madeža, povećava se dijagnostička točnost i izbjegavaju se nepotrebne ekscizije običnih madeža i  benignih promjena.

http://www.poliklinika-nola.hr/020.JPG

Neke činjenice o dermoskopiji

Pouzdanost procjene tumorske promjene na koži dermoskopskim pregledom se povećava čak do 95%. Metoda omogućuje da se suspektna promjena vizuelno poveća i intenzivno osvijetli. Na taj način se promjene detaljnije promatraju. Ovu metodu može se koristiti i kao pomoć u dijagnostici ne samo pigmentnih i  tumorskih promjena na koži i sluzokoži, već i upalnih promjena kože.
Kod osoba kod kojih postoje displastični madeži – potencijalni prekursori melanoma, dermatolog može odlučiti da se kroz određeno vrijeme prate eventualne promjene i tada odluči da li je potreban dodatni zahvat – biopsija( uzimanje uzorka promjene za patohistološku analizu)  ili operativno uklanjanje promjene ne koži. 

Ono što dermoskopija pokazuje je veličina promjene, slika pigmentne mreže, krvožilna struktura pigmentne tvorbe i  drugih promjena na koži.

U svakom slučaju dermoskopija je metoda koja ne zamenjuje klinički pregled, nego ga nadopunjuje i koja je izvrsna pomoć u procesu praćenja stupnjeva  pigmentnih promjena. Odluka o daljnjim postupcima je uvijek individualna, temeljena na kliničkoj slici lezije, dermoskopskim nalazima i drugim rizičnim faktorima koji mogu doprinijeti malignoj preobrazbi.

Zbog sve veće učestalosti pojava tumora kože, preporučuju se preventivni sistematski, dermatološki pregledi kože i sluznica, prilikom kojih se osim eventualnih tumorskih promjena uočavaju i prekancerozne lezije, te degenerativna oštećenja kože koja se mogu sanirati  primjenom lasera i/ili lokalnom terapijom.